Aláírta a Mátrai Erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészének adásvételi megállapodását az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel; a tranzakciót várhatóan 2020. első negyedévében zárják, ahhoz hazai és Európai Uniós hatósági engedélyek szükségesek – közölte az Opus Global hétfőn.

Mészáros Lőrinc már el is adta az államnak a Mátrai Erőművet

Azt is megjegyezték, hogy az Opus Global a jövőben a megújuló energiaforrásokra, az elosztóhálózatokra és az energiakereskedelemre összpontosít. A tőzsdei befektetési holding stratégiai célja, hogy mind a lakosság, mind pedig a vállalati szféra számára okos energetikai megoldásokat és 21. századi szolgáltatásokat kínáljon, biztosítva egyúttal az azokhoz nélkülözhetetlen infrastrukturális feltételeket.

Az Opus Global stratégiai a célkitűzését szolgálják a társaság korábbi és a már bejelentett akvizíciói, továbbá a tervezett tranzakciói is, a független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek – írják a közleményben.

Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, a társaság hosszú távon gondolkodik az energetikában, a divízió stratégiájának fókuszában az elosztóhálózati, fogyasztói kapcsolattartás, kereskedelem áll.

A Mátrai Erőmű a hazai földgáz- és villamosenergia-hálózatok stratégiai, keleti csatlakozási pontján fekvő iparterületen működik. A keleti országrész villamosenergia-hálózatában az egyetlen nagy betápláló, ezért szerepe elsődleges a térség energiabiztonságában.

A tranzakcióval teljes egészében a magyar állam tulajdonába kerül a lignitbányászat joga, ami erősíti az ország energiafüggetlenségét. A stratégiai jelentőségű lignitvagyon biztos energiatartalékként szolgál rendkívüli helyzetekben.

A Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelője. A társaság közvetlenül több mint 2000 főt foglalkoztat, a beszállítói körrel és az Ipari Parkban dolgozókkal együtt pedig összesen több mint 5000 embernek ad munkát.

A társaság a saját bányáiból kitermelt lignitből, tovább földgázból és biomasszából állít elő áramot. A lignittüzelésű blokkok működési engedélye 2021 és 2030 között jár le. Az erőmű fejlesztési stratégiája szerint a fokozatosan leállítható szénalapú kapacitásokat földgáz, biomassza, napenergia és az úgynevezett RDF (hulladékból nyert másodlagos tüzelőanyag) felhasználásával – az Európai Unió támogatásaival és egyéb forrásaival – váltható ki a lignit alapú áramtermelés.

(Kép: Wikipédia)

Forrás: MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Horizont: ma,11:37; Beszerzési áron vette a cigány. "Ül a cigány árus a cucca mögött a piacon. Arra megy egy másik, és egy óvatlan pillanatban felkapja az egyik árut, majd gyorsan elszalad vele. Mire az árus nagy búsan megszólal:
- Nnna, ez is csak beszerzési áron kelt el..."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Közben még a bokáját is összecsapta.
Az ország értékei meg herdálódnak, pusztulnak a néppel együtt.
nezelodo
A vásárlási tranzakció elérte a célját, és a mostani eladási ügylet is. A vásárláskor rendelkezésre álló 40 milliárd Ft tartalékot azóta eltapsolták, 11 milliárdot kivettek osztalékként. Maradt a veszteséges üzemelés, és a 2025-ben lejáró működési engedély az államnak.
Így kell ezt csinálni, de boldogabb jogszerűen működő országokban már az összes tettest begyűjtötték volna.
Eladott Ország
Nem volt Nemzeti Konzultáció arról, hogy kérjük-e a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől, vagy sem. Megvesszük és kész, hiszen Orbán strómanja bajba került, ezért ki kell segíteni. A hírekbe a súlyos szennyezés miatt bekerült erőmű veszteséget termelt az utóbbi időben, ezért az eladását már jó ideje pedzegették a különböző hazai lapok. Az, hogy az állam végül bejelentkezett az erőműért, nem volt meglepő, mégis felháborító ez a módszer. Mészáros mindenre ráteszi a kezét és meg is tart mindent, ami pénzt fial számára. Az erőművel azonban melléfogtak, hiszen a szén-dioxid kvóta drágulása miatt az többé már nem volt nyereséges. Mészáros – tekintve, hogy Orbán strómanja – azt tesz és azt vásárol fel, amit a főnök kiad parancsba. Ha a Balatont kell megvenni, akkor azt veszi meg, de ha egy erőművet kell megkaparintania, akkor sem kérdez, csak vásárol. A kétharmaddal felruházott fidesz ( rendszerszintű csalással és alkotmánysértő választási törvénnyel) kénye-kedve szerint adogatja egymás kezére az ország javait, mi pedig csak bámulunk, mint a szamarak. 2022 kérdése többek között az, hogy továbbra is ezt szeretnénk, vagy valami teljesen mást. A választási csalások ellenére, a döntés a mi kezünkben van.
uploads.disquscdn.com/images/f25409b130c7bb2e5423cdfd0f5e852df797b304e295382bb77ff666783910c2.jpg?w=600&h=820
RonaGyuri
eladta? szerintem adtak neki egy csomó pénzt az értéktelen (az értéke töredéke annak, amibe a rendbehozatal fog kerülni) szarért! =)) S abban is biztosak lehetünk ezen a felújításon is Lolo-ék fogják gennyesre keresni magukat!
Eladott Ország
@Horizont: ma,11:37; Beszerzési áron vette a cigány. "Ül a cigány árus a cucca mögött a piacon. Arra megy egy másik, és egy óvatlan pillanatban felkapja az egyik árut, majd gyorsan elszalad vele. Mire az árus nagy búsan megszólal:
- Nnna, ez is csak beszerzési áron kelt el..."
Béla333
Ha a gázszerelő 100-ért jutott hozzá és az állam (MI MAGUNK, A MI PÉNZÜNK!) 120-ért veszi meg, akkor ugye mindannyian buktunk.
Ellenben, ha egy másik stróman 1-2 év múlva megveszi az államtól (TŐLÜNK!) mondjuk 80-ért, akkor ismét elloptak egy csomó pénzt!
csak úgy....
pénzcsinálásból zseniális ez a lölö, soros csak jelenthet neki!
ennyire hülye lenne magyar kormány,hogy azt a szart visszavásárolta?
gratula lölö,jól átqrtad öket...
fahrenheit451
Ez szabadrablás...
Zöld erdőben jártam,
minden fát kivágtam,
a patakot megmérgeztem
szabad-e rabolni?

Ami pénzt nem lopnak el, azt elégetik.
Eriksson
Azt mindenki tudja, hogy a Mátrai Erőművet a múlt rendszerben építették a hatvanas években, s aztán a "Az 1995 decemberében megvalósult villamosenergia-ipar privatizációját követően a Mátrai Erőmű Zrt. részvényeinek többsége német tulajdonba került."
Vajon kik adták el?

www.mert.hu/cegtortenet
Béla333
@Eriksson: 13.53

"Vajon kik adták el?" Ez is jó kérdés, de legalább ilyen izgalmas kérdés, hogy hogy a fenébe került ez is a gázszerelő tulajdonába?
ómió
Kapolyi efftársé még megvan? Vagy ez ugyanaz?
Eriksson
@Béla333: A válasz biztos megtalálható a neten. De az nem, hogy kiknek a zsebébe vándorolt a kiprivatizált vagyon.
Rockxy
éjjena szocializmus mostis, meg utólagis
csak úgy....
@Eriksson: mesélj,ma már egyszer sikerült okosat mondanod,persze nem lehetett tudatos a dolog,vak tyúk is talál szemet...
csak úgy....
@ómió: Kapolyi a volt elvtársad? él még ?
Eriksson
@Rockxy: Majd lesz mit eladni a szociknak meg a sleppnek, ha netán újra hatalomra kerülnek.
Béla333
@Eriksson: 15.11
Valószínúleg így van, mint ahogy azt is csak sejteni lehet, hogy a gázszerelőnek honnan volt pénze ahhoz, hogy megvegye az erőművet!
Eriksson
@Béla333: Annyi sikeres üzlete volt már a gázszerelőnek az utóbbi években, hogy simán kijön a nyereségből egy erőmű. Nem így gondolod? :)))
volvós
Ez a törvényes pénzmosás...a NAV, az Ügyészség, a Rendőrsé, a MNB segedelmével...
az eladás és a vétel közti különbség ( milliárdok ) pedig maradnak a járdaszigetek titkos bankszámláin !
Béla333
@Eriksson: 15.44
Egy pillanatig nem bánnám, ha egy nemzetközi szakemberekből álló független vizsgálóbizottság vizsgálná ki az elmúlt évtizedek hazai politikusi korrupciós ügyeit. Így pl. azt is, hogy a gázszerelőnk valóban annak köszönheti-e a vagyonát, hogy okosabb mint Zuckerberg?!
Eladott Ország
@Béla333: Pénzügyi műveletek tették lehetővé, hogy az egyébként veszteséges Mátrai Erőműt üzemeltető cégből 11,2 milliárd forint osztalékot vett fel a tavalyi évben Mészáros Lőrinc. A csúti cigány strómanja igen bőkezű volt a dolgozóihoz, mert kaptak jutalomként kibelezett fél disznót, ( kb. 50-60 kiló) közben szarér- hugyér dolgoztat, a KSH által közölt átlagbér alatt.
168ora.hu/itthon/matrai-eromu-meszaros-lorinc-energiaipar-eladas-175258
ómió
@csak úgy...: A tiéd, bolsijózsi! Vagy már őt is le kell magatokról hazudnotok?
Clavigo
Ügyes gyerek ez a Lölő... ,,nem igaz fitymasz barmok ? Megvettük neki,lefölözte,,( mer ami jár az jár a Gazdaállatnak ),,oszt a Szart ismét megvesszük tőle.. Taps- ovésön..!
Eladott Ország
@Clavigo:ma, 10:16; Mészáros mindent Elvis'.
uploads.disquscdn.com/images/f25409b130c7bb2e5423cdfd0f5e852df797b304e295382bb77ff666783910c2.jpg?w=600&h=820
Ez itt teljes valójában az orbáni plebejus, a népmesei hős, 2019 Magyarországának ideáltipikus megtestesítője, maga a rezignált bukolika és a szenvtelen ostobaság díjnyertes ötvözete. Mészáros Lölö. Az ember, aki nem oly régen 3 millió forint árbevételt kapart össze egy év alatt. Most 410 milliárdnál tart. Igen, ő az. Hát nem egy átlagember, az egészen biztos. Minden szava aranyat ér, szinte aranyköpetek sorozata, csiszolatlan gyémántok elénk hányt füzére, a harmadikos diák szellemi szintjén megrekedt, kétszámjegyű szavas szótárát büszkén lobogtató, öntudatlan nemzeti tőkés. Az a pengeéles logika, azok a mélyenszántó, magvas gondolatok, az a sztoikus bölcselőket megszégyenítő mélysége az elmének, a nemzeti felső-középosztály megtestesítője, a NER jobbágya, a 21. századi magyar feudalizmusba oltott kleptokrácia arca. Már-már fizikai fájdalommal járt végighallgatni a sehonnan sehova nem vezető, végtelenül kínos gagyogást, a milliárdos lábtörlőnek használt téeszelnök primitív, mélysötét és öntudatlan küzdelmét a magyar nyelvvel.
Az a pengeéles logika, azok a mélyenszántó, magvas gondolatok, az a sztoikus bölcselőket megszégyenítő mélysége az elmének, a nemzeti felső-középosztály megtestesítője, a NER jobbágya, a 21. századi magyar feudalizmusba oltott kleptokrácia arca. Már-már fizikai fájdalommal járt végighallgatni a sehonnan sehova nem vezető, végtelenül kínos gagyogást, a milliárdos lábtörlőnek használt téeszelnök primitív, mélysötét és öntudatlan küzdelmét a magyar nyelvvel.
Magyarország jelene, ahol egy ilyen zavart, hebegő-habogó tejbetök, óvodások szellemi szintjét megszégyenítő őstulok az ország legbefolyásosabb embere lehet, aki azt sem tudja mennyi a vagyona. Változnak az évszakok, az ő bőre is ott fog száradni, ahol most a Simicskáé. Kretének és félkegyelműek
ómió
@Eladott Ország: A tiéd tuti! Minden kommented azt igazolja!
Eladott Ország
@ómió: ma, 11:05; a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2F66.media.tumblr.com%2F1ccddc510091128d8fe93399718c62e5%2Ftumblr_psdb5qJb7g1ro7ynio1_500.gifv&key=OspI_PWhjlLRTrijqz_yww&w=600&h
Itt vagy már megint te végtermék az evolúció szégyene, te fideszes szellemi vakondtúrás csillagos eget súroló világítótorony a sötét magyar éjszakában. Sztoikus bölcselőket megszégyenítő mélysége az elmének.
ómió
@Eladott Ország:Neked is boldog karácsonyt! Vagy Lenin efftársad szülinapján tartod?
Béla333
Egy pár adat a mi szempontunkból kimondottan veszteséges, a gázszerelő szempontjából meg nyereséges üzletről:

"Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán szerezte meg az erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért, azonban a szén-dioxid-kvóta drasztikus drágulása miatt veszteséget kezdett termelni. 2017-et 10,7 milliárd mínusszal zárták, ami 2018-ban 4,3 milliárdra csökkent, mivel abban az évben kaptak 7 milliárd forint állami támogatást, valamint eladták az államnak az ott működő naperőművet.
A magyar szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért felelős Mátrai Erőmű mára súlyosan elavulttá vált, november elején egy szennyezés miatt többen rosszul lettek, az engedélyei 2025 végén járnak le.
De a veszteségek és a fejlesztési szükségletek dacára a tulajdonosok tavaly 11,2 milliárdos osztalékot vettek ki az eredménytartalék terhére, amit a korábbi tulajdonos, az RWE az erőmű modernizációjára tett félre. Ebből 8 milliárd forint kerülhetett Mészáros Lőrincékhez a tulajdonrészük után, vagyis a vételár már ekkor bőven megtérült nekik. Ugyanebben az évben egyébként egy-egy féldisznóval örvendeztették meg az erőmű dolgozóit."
444.hu/2019/12/23/megvette-az-allam-meszaros-lorinc-veszteseget-termelo-szeneromuvet

Jó buli ez: kaptak 7 milliárd állami támogatást, majd kivettek a cégből 11,2 milliárdos osztalékot!
kereső
@Béla333: folytasd---mára már csupán veszteséget "termelő" céggé vált, a magyarországi aert legjobban szennyező erőmű.
Bár a pöttyösfenekű azt mondta, a "negativ eredmény" is eredmény.
kereső
Megy a polémia- kik adták el? 1995-ben a szocik. Tovább olvasva- az erőmű német kézben igen jelentős fejlesztéseket hajtott végre, 2100 embernek adott munkát, csökkentette a szén-dioxid kibocsájtást a tecnológia korszerűsitéssel, és egy nyereséges üzemet adott vissza/el a magyar államnak. Amelyet aztán a magyar állam ismét privatizált- mészáros és társának. A folytatás ismert.
Ami meg a privatizációs bevételt illeti- ha jól rémlik az Antall-Boross kormány ténylegesen csődközeli állapotban adta át az országot 1994-ben. Jött a Békesi, majd Bokros csomag- hogy kimásszunk a xarból. Ennek része volt az ennergia szektor privatizációja . Lehetséges lenne, hogy a Horn kormány nem zsebre tette, hanem tényleg az ország javára forditotta a bevételt, amelynek az eredményéből aztán az első orbán kormány minden különösebb erőfeszités nélkül eléldegélt- felélve mindazt, amit a százszor elátkozott Bokrosék létrehoztak, fejlődési pályára állitva az országot. Sohasem értetettem, hogy miért Bokrost szidják- miért is nem a dilettáns Antallékat. akik miatt a Horn kormány nagyon komoly megszoritásokra kényszerült. Ja, persze- az az első szabadon választott kormány népi-nemzethy volt.
tudode
Igy kell ezt csinálni, már ami a közlóvé mosást illeti!
.
Az ÁLLAM ÉN VAGYOK-ban mint az ószeresek adják, veszik a közvagyont, miközben az alattvalók JELÖLETLEN CSEKK befizetéskor a személyazonosságuk igazolásával adhatnak fel pár froncsit amiatt, hogy nem-e a terroristákat támoGATYÁK!
.
Például:
.
hvg.hu/gazdasag/20190717_andrassy_ut_terezvaros_vilagorokseg
.
Oszt' bevásároltak az ÓSZERESEK a felújított Andrássy útban is, a megforgatott közlóvéból:
.
Szép sorban felvásárolták a NER oligarchái az Andrássy út értékes ingatlanait
.
168ora.hu/itthon/szep-sorban-felvasaroltak-a-ner-oligarchai-az-andrassy-ut-ertekes-ingatlanait-155930
.
Ez a fasza gyerek papi bányájából induló világa!
lusta
2017-ben újították fel a IV. és az V. blokkot. Na ezek után lett Pénztáros Lőrinc az Erőmű tuljadonosa. A németek a 10 évvel korábban felújított I.-III. blokkok uniós kvótakibocsájtás szigorítása miatt egy újabb korszerűsítést terveztek, amire szépen rakosgatták félre a lovettát. Na ezt a pénzt gyorsan kivették a fijjuggg és a tönk szélére sodorták az erőművet, amit nagylelkűen az adófizetők visszavásároltak Lölőtől.
namihami
Az üzlet elérte a célját:: Az Orbán (Mészáros) nyert, az állam (mi,hülyék) jó nagyot buktunk rajta.
A cél ez volt---teljesítve. Jöhet a következő...
Yoda69
Persze, ha nyereseges lett volna akkor orban megtartja maganak. Igy hogy veszteseges O1G visszakeni a szart az allamra, fizessek a magyar adofizetok a veszteseget.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.