Orbán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tartott beszédéről már beszámoltunk, úgy ahogy az erre érkezett reakciókról is. 

Hazugság-e Orbán retorikája a kirúgott katonák és a könnygázzal lefújt diákok fényében?
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén az egyetem főépülete előtti Ludovika téren 2023. július 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A most avatott tisztek, a miniszterelnök szerint olyan emberek, akik képesek már fiatalon is komoly döntést hozni.

Erős, eltökélt és hazájukat szerető fiatalok állnak itt. A mai világban ez nem mindennapi dolog, ezt meg kell becsülnünk. Elismeréssel tartozunk mindazoknak, akik a haza szolgálatának irányába terelték, és ezen a pályán tartották Önöket.

- jelentette ki a miniszterelnök. Azonban némileg árnyalja ezt a tényt, hogy Varga Csaba István a kirúgott őrnagy szerint sokkal több katonát rúgtak ki az év elején, mint amiről a hivatalos kommunikáció szólt.

Az őrnagy nem érti, háborús helyzetben miért váltak meg a tapasztalt emberektől, és valójában ez a lépés teljes mértékben indokolatlannak tűnhet a háborús időkben. Ám hiába fontos eleme az orbáni retorikának a háború, a miniszterelnök volt már utcai harcos, valamint a béke galambja is. 

Évről évre van tisztavatás, évről évre százak köteleződnek el a rendőrség, a pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás vagy a katasztrófavédelem mellett

- mondta beszédében, úgy hogy a fokozódó katonai problémákkal senki sem foglalkozott. Míg a szerinte a legkomolyabb elszánás éppen ahhoz kell, hogy erőt vegyünk saját magunkon, hogy parancsoljunk magunknak, és rendben tartsuk a saját magán- és szakmai életünket.

Varga információi szerint a hivatalos számokkal ellentétben legalább 1800 embert bocsátottak el országszerte. Az első „borítékosztás” januárban volt a Bálnában, a második februárban, ám az első két fordulóban „nem volt elég név a kirúgandók listáján, amit bekértek a parancsnokoktól, ezért generáltak még neveket”.

Önök ma vállalják, hogy nehéz időben is erősek maradnak, hogy megvédik a gyengéket és az elesetteket, hogy megfékezik mindazokat, akik Magyarország békéjét és biztonságát fenyegetik, és ezzel azt is vállalják, hogy a magyarok igazsága mellé erőt is állítanak. Önök nehéz, de az erényekkel kikövezett utat választották: egy életre szóló hivatást.

- tette hozzá Orbán Viktor, és személyével együtt a jelenlegi kormány mindennél fontosabbnak tartja a gyermekek védelmét, és a családok szentségét. Legalábbis, ami a retorikát illeti.

A miniszterelnök többször is leszögezte, hogy a kérdés arról szól, hogy egyetlen magyar szülő se érezhesse úgy, hogy a gyermek legérzékenyebb életkorszakában lévő kizárólagos jogát bárki elveszi tőle. Hogy attól kell tartania, hogy miközben neveli a gyermekét, a gyerek olyan hatások alá kerül, amit ő nem akar, és meglepődve érzékeli, hogy eltávolodott tőle a gyermeke.

Vannak gyermekvédelmi törvények, amelyek a gyermekek biztonságát garantálják, és vannak szabályok, amelyek a szülőknek garantálják azt a jogot, hogy a gyermek nevelése felett ők rendelkezzenek.

- mondta Orbán, de a kormánya képtelen garantálni a gyermekek védelmét, ugyanis idén tavasszal a Karmelita elé vonult diákok, csak könnygázt, és gumibotot kapnak.

Ki kell képeznünk és fel kell vérteznünk magunkat. Olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek, az erősek megmaradnak. Ezért minden egyes nap erősíteni kell saját védvonalainkat és rendvédelmi szerveinket.

- folytatta a már jól bevált háborús retorikát, amely mosolyra késztet minden hozzáértőt, katonai szakértőt, vagy akár történészt annak fényében, hogy ugyan a Honvédség nem engedhetné meg magának egy háborús helyzetben, hogy a szakképzett, évtizedes tapasztalattal rendelkező munkaerőt szélnek eressze, mégis megtette.

Jelenlegi vélemények szerint a Magyar Honvédség a NATO-s vállalásának sem tudna eleget tenni, egy zászlóalj harccsoportot sem tudna az ország kiállítani 30 napon belül. 

Mi teszi azonban ezt az egészet még izgalmasabbá? Hát az, hogy a tüntető diákonak is alaposan odaszúrt, miközben kijelentette:

erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér.

Elmondása szerint látni olyan fiatalokat is, akik szeretik a könnyebb végén megfogni a dolgokat, nem szeretnek felelősséget vállalni és nem akarnak elköteleződni valami mellett.

Közben a brutálisnak nevezhető rendőri fellépés azonban már most is kontraproduktív, hiszen a Fidesz retorikája szerint minden magyar gyermek újabb őrhely.

És mostanában őket fújják le könnygázzal a rohamrendőrök.

Azokat a 16-18 éves diákokat, akik a tanárok megbecsüléséért mennek utcára, valamint azért, mert azt érzik, a kormány sosem látott mélységekbe züllesztette le az oktatás színvonalát.

A kényszerintézkedések emlegetésére minden alkalommal azt kiabálták vissza: „Gyerekeket vertek!”. Szóval ez a generáció már tudatosan használja a közösségi médiát, és mi lehet nagyobb pofon a Fidesznek, mint amikor egy nyugdíjas szavazójuk azzal szembesül, hogy a saját unokája válik a rendőri brutalitás áldozatává.

A diákok szervezetté váltak, aki csak tudta, takarta a szemét, a száját, és a könnygázfelhő ellenére is 16 éves lányok és felnőtt férfiak egyszerre próbálták visszatolni a készenlétiseket, akik aztán a tonfáikat vetették be, hogy kiszorítsák a diákokat az építési területről.

Érdekes kitekintés a saját kutatási területem, az Arab-tavasz, ahol a vezetők felelősségre vonása fontossá vált a gazdasági, politikai és társadalmi fejlődés szempontjából.

A 2011-es tiltakozó mozgalom alapvetően a kiöregedő arab diktatúrák (némelyikük manipulált választásokkal szépített) elleni mélyen gyökerező sérelem, a biztonsági apparátus brutalitása, a munkanélküliség, az emelkedő árak és az állami vagyon egyes országokban történt privatizációját követő korrupció miatti düh kifejeződése volt.

Az emberek meg akarják dönteni a rezsimet

- ezt a jelszót választották az arab tavaszi felkelések élére álló fiatal férfiak és nők, akik zömében fiatal diákok voltak, és most közel 20 évvel később egy hasonló folyamat bontakozik ki Magyarországon is.

2023 nyarára, kicsit több mint egy évvel az újabb orbáni kétharmad után ez a dolog már túlnőtt az ellenzéken és a diákok elleni kemény fellépés megmutatta Orbánék igazi arcát, nekik már nem fontosak a gyermekek, nekik már nem őrhely minden magyar gyermek, nekik már nem számít a fiatalság, és az elkeseredett kilátástalan helyzetben lévő Z-generáció, csak egy dolog fontos számukra:

A saját hatalmuk.

A katonai vezetés lefejezése, a folyamatos átalakítások, és a diákok elleni fellépés remekül mutatja meg azt, hogy ez a hibrid rezsim már régen szakított a valósággal, és alternatív valóságot nyújt saját maguk számára, és a szavazóik számra is. A kérdés csak az,. hogy vajon ők elhiszik-e? Ugyanis a múlt szombati katonai puccs alatt megmutatták, hogy egészen addig meg sem tudnak szólalni, ameddig nem kerül pont a tettek végére. 

Cikkünk véleménycikk, mely nem feltétlenül tükrözi a Propeller.hu szerkesztőségének és munkatársainak az álláspontját, a cikk szerzője újságíró, és a jelenkor politikai változásainak kutatásával foglalkozó diplomás történész.

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Ez már a vég kezdete.Össze-vissza hazudozik,mindenről és mindenkiről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
@ómió: Szájer és Kaleta a TE buzi barátaid, te aberrált fartúró!
csak úgy....
lassan 10 éve annak,hogy 0rbán utoljára igazat mondott,azt is csak véletlenül...
kulabombaafityiszre
Ez már a vég kezdete.Össze-vissza hazudozik,mindenről és mindenkiről.
justhpeter
@kulabombaafityiszre: Nálad az igazság és a találat. aennél pontosabban én sem tudtam volna megfogalmazni.
Eladott Ország
A kolostorgecinek soha nem volt egy igaz szava. Az persze igaz, hogy a franciaországi zavargásokhoz képest „Magyarország Európa egyik, vagy talán a legbiztonságosabb országa”, de ez csak azt jelenti, hogy a hatalmat birtokló korrupt elit itt élhet a legzavartalanabbul Európában! Csak formálisan léteznek a jogállami díszletek, valójában sem szakmai, sem demokratikus, sem önkormányzati kontroll nem létezik már. És Magyarország bár Európa egyik, ha nem a legszegényebb országa, ehhez képest mégsem látni nagy tömegmegmozdulásokat; már csak a nem véletlenül hosszú ideje folyamatosan kihirdetett „vészhelyzeti, harckészültségi állapot” miatt sem. Szóval Orbán a magyar közvélemény előtt eljátssza a fellökött focisták „nagyhalál” jelenetét, eljátssza, hogy őt és a birtokában lévő országot lerúgták, mert mindig nyomják Magyarországot, az egész világ fenyeget minket, mindenki rosszat akar nekünk kivéve Putyint. Átlátszó a trükk, de mégis sokszor beveszik, főleg mert látványos. Holott nem vagyunk védtelenek a NATO miatt és nem vagyunk szövetségesek nélkül az Európai Unió miatt. Viszont ameddig tart a műbalhé, a hisztizés és a közönség tombolása, addig sem kell kormányozni. A cigány gecit mielőbb ki kell vonni a forgalomból, mert már elmebeteg is!
verőce21
Ki kell képeznünk és fel kell vérteznünk magunkat, modern tudással rendelkező katonákkal...!
Olyan idők jönnek, amikor a gyenge népek elvesznek...
nejlontacskó
@Philip Marlowe: mi volt a gond a karmelitánál, zavarták őfelségét?
Netán az, hogy el akarták bontani a kordont?
Nincs azzal semmi gond, hiszen az a kordon jogtalanul van felállítva, nincs ott semmilyen építkezés!
Miért is, ne lehetne elbontani?
drrotf
Végre egy cikk amiben az újságíró felveti az Orbán politikájának ellentmondásait.Ezeket az ellentmondásokat az olvasók is látják, csak idáig úgy érezték, hogy ez nem érdekli sem a hatalmasokat , sem pedig az újságokat, vagy ha érzekelik is az anomáliákat azt nem merik vagy akarják az olvasók tudomásra hozni.Remélem a jövőben más aspektusból is elemezni fogják az újságírók Orbán politikáját , mert hasonló megállapításokat tehetnek, hozhatnak az olvasók tudomására.
Emmersson71
@Philip Marlowe: A rendőrök buliztak? Szolgálatban?!
nejlontacskó
@Shikari: a retkes román kurva anyáddal vitatkozik a Philip Marlowe?
Ne mérgezzétek tovább a világot, a kurva anyátokat!
Nessy
Uraim a kormányban, a holdudvarában, a parlamentben, a CÖF vezetésében remekül élő volt elvtársak ne zavarják mimóza lelküket!
Nessy
@Shikari: A Liberális Internaciónálé volt alelnökét is? Ejnye,ejnye . :-)
Pálinkás Pál
nos, szerény véleményem szerint aki az " orbáni haza " védelmét választja, az nem dícséretet, hanem kötelet érdemel...
Sakk Matt
Elég a cím első 3 szaváig olvasni, majd megadni a választ: MINDIG!
izéke
@Shikari: a te anyádat kuvaszhaton döngetik a szőröstalpú bozgorok? Vagy inkább pulin,mert az magyarabb? Háháháá
simmering73
@Shikari: 7:40 Ember. Most jöttél a kocsmából? Te még mindig itt tartasz?
nejlontacskó
@Shikari: mi van shikamika, megjött az ápolód, felolvasni a hozzád címzett hozzászólásokat?
Ő fordítja neked az anyanyelvedre, vagy az a szőrőstalpú román kurva anyád?
telegdilaci
@kulabombaafityiszre:Orbán folyamatosan hazudik manipulálja az agymosott Szektatag híveit,senki nem hisz már neki csak akkor nem hazudik amikor csukva van a Szája,
ómió
@Emmersson71: Aberró! Ha szopod őket, így promózod is!?
Macskaszem
"erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér."

És az erő igazság nélkül mennyit ér?

Ja, ez geciéknél nem szempont. A diktatúra így működik.
Sakk Matt
@Maccska: Mondanám, hogy kevered őket dajcstompikával és habonyvitrinkoronaőrrel, de ők keményebb cuccot tolnak :P
Revans
@durbincs:maga is csak 1 söpredék GECI!:))
balos
@szópó-ómió: nedveske!A kövér barátoddal voltatok megfigyelésen a Rákóczi téren,hogy így vágod a szart a nyelveddel!
jáger laszló
Orbán csak retorikájában háború LNS!!
Valóságban dögivel fegyverkezik!!!
Demagógiájában odáig megy hogy ezt azzal magyarázza,hogy a békéhez erő kell
fegyver kell a nemlétező LNSég LN!!
Ennyit a nukleáris Lrettentés stratégiájához!!
csak ennyi
barátilag
J,L.
namihami
Miért pont ezek a retorikák ne lennének azok?!?! Eddig mind az volt!
ómió
@balos: Bolsiék tehénbaszó aberráltja! Bite efftársadat ne feledd leszopni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.