Az iskolaügyben továbbra is integrációs nehézségek vannak. Ahol a cigány gyermekek száma magas, ott sokkal erősebben jelentkeznek – mondta Gulyás Gergely a rossz kompetencia eredmények kapcsán. Erre tucatnyi civil szervezet esett neki.

Gulyás Gergelyt szétszedik a cigány gyerekek miatt – Szerinte miattuk rosszak a kompetencia eredmények

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Tucatnyi civil szervezet közleményben reagált Gulyás Gergely kijelentésére, amelyben azt írják: egyetértenek azzal, hogy gond van a roma gyerekek oktatási integrációjával, és ez ma a legsúlyosabb társadalmi kérdések közé tartozik. A roma tanulók oktatási sikertelenségében összpontosul a magyar közoktatás szinte minden problémája – állítják.

Mint kifejtik, a roma diákok nagyrészt olyan kistelepüléseken élnek, ahol eleve nem tudnak hozzáférni minőségi oktatáshoz, és ezen települések iskoláiban szaktanárhiánnyal küzdenek, és felszereltségük is elmarad az elvárt szinttől – számol be az RTL.

Vajon ez kinek a felelőssége? – teszik fel a kérdést, hozzátéve, hogy Magyarországon a világon szinte egyedülálló módon az iskola még növeli is a társadalmi különbségeket.

Tizenkét év kormányzás után kire lehet mutogatni emiatt? – kérdezik, kifejtve, hogy felbecsülhetetlen a lemaradás, ami a járvány alatti online oktatás idején keletkezett.

Vajon kinek kellett volna felismernie és kezelnie a problémát? – írják a civilek, akik arra is felhívják a figyelmüket, hogy a roma tanulók gyakran már a legelső óvodai napon súlyos előítéletekkel, sokszor kirekesztő szándékkal szembesülnek, miközben gombamódra szaporodnak az olyan jobbára egyházi és alapítványi iskolák, ahová a jobb módú gyerekeket „átmenekíthetik” a szüleik.

Megszoktuk már, hogy ha a kormány egy számára kényelmetlen problémával szembesül, akkor valahogy mindig van kire áthárítani a felelősséget – áll a közleményben, amely javaslatokat is tartalmaz.

Az aláírók: Polgár Alapítvány az Esélyekért, Roma Oktatási Ügykoalíció, 1 Magyarország Kezdeményezés, Roma Sajtóközpont Egyesület, Romaversitas Alapítvány, Tanítanék Mozgalom, Varázskert Egyesület, Érdekem az Érdeked Egyesület, Élménylelő Ifjúsági Egyesület, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, BAGázs Egyesület.

Forrás: RTL

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Hát ez van Gery. Egy ördögi kör mikor azzal maradtok hatalomban, hogy hülyítetek egy népet, de ez azzal is jár, hogy elbukik a népetek a kompetencia teszten. Egy okosabb, intelligensebb nép meg nem szavazna rátok.
Nem kérdés, hogy ti inkább továbbra is a néphülyítés útját választjátok. Legfeljebb nem lesz több kompetencia teszt. Igaz, Gery?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ebben igaza van...,a normális,nyugodt élet alapfeltétele a cigányok szegregálása...bármennyire is nem tetszik a " civil " szervezeteknek...
Designer
Roma gyerekek a mi iskolánkban is tanulnak "szép" számmal! A legmodernebb technológiát használjuk az órákon! Ennek ellenére hülye marad a többségük! Náluk a legmagasabb a hiányzási ráta, természetesen igazolás az van mindig! Ez a fő oka az ő gyenge teljesítményüknek!

Úgyhogy mese ez a cikk!
human
Hát ez van Gery. Egy ördögi kör mikor azzal maradtok hatalomban, hogy hülyítetek egy népet, de ez azzal is jár, hogy elbukik a népetek a kompetencia teszten. Egy okosabb, intelligensebb nép meg nem szavazna rátok.
Nem kérdés, hogy ti inkább továbbra is a néphülyítés útját választjátok. Legfeljebb nem lesz több kompetencia teszt. Igaz, Gery?
Menőmanó
@ómió: El van már itt hazudva még a hazugság is bammeg.
jáger laszló
Guge figyelmébe
Cigányok pedig lesznek és 1re többen lesznek ezért a leszakadásukat + kell szüntetni és nem szegregálni kell!
csak ennyi
barátilag
J.L.
nemkati
@Designer: "Amióta 2008-ban sztenderdizálták a méréseket, egyetlen vizsgált évfolyamon sem volt annyira gyenge eredmény, mint 2022-ben"

Nőtt a cigányok száma? Mert akkor lehet azt mondani, hogy miattuk romlott le a gyerekek átlagteljesítménye, mert többen vannak az ostobák?
De jól van ez így. Ezeknek a gyerekeknek a szülei, és évek múlva ezek a gyerekek szavazzák be a hatalomba újra és örökre a Fideszt.
Aki Én
@ómió: Persze, hogy nem kéne elhazudni. De azt sem, hogy ez a kormány felelőssége és hibája, te suttyó hazudozó elmebeteg!
A szétbaszott, szétrabolt oktatásnak meg még inkább ilyen eredményei lesznek, te balfasz!
Nyilván nem érted, mert buta vagy mint a föld.
justhpeter
@sgl: Nics más megoldás, de reménytelen mindaddig, amíg a fideSS-kdnp szavazótábora maga is zombi.
Aki Én
...a fidesz szavazótábora, úgy mellesleg.
lampa laz
Ebben nemcsak a kormánynak hanem a cigányoknak, vezetőiknek is van bőven vályogtéglája. Az államnak pedig jobban kellene támogatni az olyan alapítványokt mint Iványi Gábor és az, Igazgyöngy Alapítványt L Ritók Nóra fáradhatatlan munkáját.
Dr. Proktor
Bolond lyukból bolond szél fúj, bár biztos van aki odavan érte...
Csizmás Kond
...hazudnak a civilek. A cigánytöbbségű helyeken épp az ilyen langycivil elképzelés miatt szarnak a tanulásra a purgyik, mivel a hazug jogi státusson azt értelmezik , hogy nekik mindent szabad, tanárt verni, lopni, cigánykodni meg minden...csak tanulni nem. Ott ahol a törvényt civil biztatásra, perrel vagy akármilyen befolyással meg lehet változtatni, ott soha nem lesz rend.
A tanügyben is sokkal szigorúbban kéne vegyék a tanuláshoz való hozzáférést. Aki tanulni akar az tanuljon de aki bármilyen kihágást tesz az kapja meg büntetését és bár joga van mindenkinek tanulni ne legyen külön joga az iskolához vagy bármihez, mert a tanulás a kötelező módtól eltekintve nem mindenkire egyformán hat.
ómió
@Menőmanó: A Böszmekorszaknak már rég vége, "bammeg"!
@Aki Én: Ó, hogyne, gyagyás! Az efftársi magyar bálinti érában ők voltak az "eminens"! Így hazudjátok!?
Sakk Matt
Nem szabad szegregálni! Tudás alapján kell csoportosítani! Anno volt A, B és C osztály. Ezek nem csak betűk voltak.
Aztán, ha a C osztályban csupa cigány van, lehet vernyogni, mert nem azért került oda, mert barna a bőre, hanem mert hülye és/vagy lusta!
Sakk Matt
@ómió: Ki is nevezte a fajtársait "rejtett tartaléknak"?!
Toller Béla
Szemét gazember ez a gülü ! Mintha a cigányok nem lennének magyar gyerekek ! Legközelebb meg a matek felmérésnél csak a budapesti elitgimnzium indíthat, majd meglátják a nyugatiak, mennyire jó a magyar oktatás !
Sakk Matt
@Csizmás Kond: Hegedüs Zsuzsára gondolsz?
SÍva
@jáger laszló: Hát én hozzájárultam a szegregálásukhoz mert amikor tarthatatlanná vált a helyzet fogtam a fiamat egy sor más szülővel egyetemben és átírattam egy másik község iskolájába. Tudod milyen az ha a munkahelyeden azzal keresnek meg, hogy megtámadták a nyolc éves gyerekedet és el akarták venni a kabátját amikor hazafelé jött az iskolából? Szerencsére baja nem esett csak a kabát szakadt el. De ha akkor megtaláltam volna őket a szart is kiverem belőlük!
Csizmás Kond
@Sakk Matt: ...pl rá is...és mindazokra akik az egyenlőség alatt csak a gazember viselkedésüeket értik.
Aki Én
@Liberálkiller az elmebeteg: ,,Mindenhol Orbán van? A cigány a hibás és egyedül ő!"

Akkor be is zárult a kör, te mihaszna balfasz.
jáger laszló
Én pedig az iskola felelősségről beszéltem kedves SIva
Nem beszélve a helyi közösség hozzáállásáról!!
Más +oldás is lett volna,hogy az ilyen esetek ne következzenek be
csak ennyi
barátilag
J.L.
J.L.
Eladott Ország
Marhagulyás, te már a cigány kenyéradó gazdidat is túlmúlod agymenésben! És ezért ki a felelős, Brüsszel Soros és Gyurcsány, idióta, jogászok szégyene!

»Ne félj, a tél meg fog gyötörni,
Mint máskor, hogyha akar.
Élethez, szemhez nincs közöd,
Grófi föld ez és magyar.«
Ady Endre: A grófi szérűn
Kapanyél
A gyerek úgy viselkedik elsősorban, ahogy otthon látja és nem csak a cigány! Sajnos hatványozódik a probléma, ha anyuci és apuci testvérek!
Eladott Ország
drrotf
Csak nem azt akarod mondani Gergő, hogy amikor sokkal jobbak voltak az eredmények akkor kevesebb cigány gyerek vett részt a kompetencia felmérésben, kiválogatták őket, mert hogy nem volt kevesebb a tanuló cigány gyerek azt biztos?
gina
Te mocsok buzi, ezt mond a cigány OV ról te tetü,ö mint retkes cigány mennyire más???
lusta
@sgl: 13 év kőkemény munkájának a gyümölcse szépen beérik.
Közben a szokásos mantra, mindig valaki más a hibás.
szegfue
Nem ártana tisztázni: egyáltalán milyen feladatok vannak egy ilyen kompetencia (ami egyébként ügyességet, alkalmasságot jelent) mérésen: GONDOLKODTATÓ, logikát elváró, szöveges feladatok. Szerintem az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy az a gyerek pl. tudja a 4 alapvető számtani müveletet, vagy éppen ahhoz, hogy milyen jegyei vannak és hogyan tanul. A kötelező tanrendbe egyáltalán nincs "beépitve" a gondokodásra való késztetés.
Ez a lesujtó eredmény egyáltalán nem biztos, hogy a cigány gyerekek miatt van, hiszen ők azért elég "fifikásak", mondhatnám talpraesettek... most az más kérdés, hogy ezt esetleg rosszra használják. Kiváncsi lennék akár csak 2 osztály eredményére, ahol vannak cigány és nem cigány gyerekek.
A még szomorubb ebben még az a tendencia, hogy megváltozik az iskolai követelmény, inkább a lexikális tudásra helyezik a hangsulyt... na akkor már a gondolkodásnak végleg annyi. Ilyen lesz a következő nemzedék, akikből majd M.o. vezetői lesznek.
Engem még ugy tanitott az egyik tanárom: nem baj, ha nem tudod, de tudd hol kell keresni... Ezt a mai napig nem felejtettem el... gondolkodásra késztet: logikailag hol keressem.
Nessy
@szegfue: Pontosan erről van szó! A gyerek bemagolja a leckét és passz! A tanárnak atta már nincs kompetenciája, hogy valóban tanítson! Idő sincs rá, egy szöveget elolvasva a gyerek kérdezzen, a tanár válaszoljon. Esetleg engedi, hogy a diákok az órán vitázzanak, majd óra végén értékeli és lezárja a vitát,. Mi bizony még így tanultunk pl. irodalom órán. Gondolkozni, tanítottak, és kulturált hangnemben csak a témáról vitázni, érvelni! J, és ez az ötvenes évek elején, Rákosi idejében!
szegfue
@Maccska: 14:16 Én nem minősitelek, ugyhogy Te se tedd!
Eladott Ország
@ómió: @Liberálkiller: Konok Péter: - Gulyás miniszter úr, meg tudná mondani, hogy Magyarországon miért siralmas a gyerekek egy jelentős részének a szövegértése? – Nem értem a kérdést.
twitter.com/csorike1520/status/1684811021796413440/photo/1
szegfue
@Eladott Ország: Ez talált, süllyedt!:))
jáger laszló
Nem vagyok nagy cigánybarát ,de szerintem 1,sorban őket kell segíteni a felzárkóztatásban nem a külföldieket!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
frank
Cigány,cigány mért vagy cigány a sárgalábú istenit az anyádnak !
csak úgy....
0rsós viktornak az volt a mázlija,hogy az "átkosban" még nem nézték le ennyire a cigányokat , - na meg a párttitkár apucija..
csak úgy....
a másik,hogy az "átkosban" még volt a pedagógusoknak becsületük (ha nem is voltak érdemeik szerint megfizetve) , - nem volt diák vagy szülö,aki kezet mert volna emelni egy tanárra,nem úgy mint manapság!
csak úgy....
egy volt osztálytársam és volt barátom, Orsós Márton kitünö tanuló volt , akit a bunkó magyar nevelöszülök egy szakmunkás képzöbe dugtak a tanárai javaslata ellenére mondván, cigánynak nem való a gimnázium! - fostak,hogy okosabb lesz náluk...
csak úgy....
Borinéni a leg pedánsabb cigányasszony, aki a nagyszüleimnél mosott,takarított , ö is gimnáziumba járatta a "kölkeit" , még kollégiumra is futotta neki a kevéske jövedelméböl!
Designer
@nemkati: Nálunk gyarapodott a számuk! Országos statisztikát nem tudok!

Ja, és most már mind bejön IMPOTENCIAMÉRÉST írni! Nem tudom, mi törtét velük!!!

Lehet, hogy ...
jáger laszló
A cigányság jobban teljesít!
Náluk a termékenységi ráta 2 fölött
A magyar nemzetiségűeknél 1.5 alatt!!
Van még mit alakítani ezen a fronton az biztos...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
A napokban egy 20 körüli ANYUKA vitt haza az oviból 2 GYEREKET. Egy felnőtt rászólt az anyukára, mert a gyereke erősen rendetlenkedett : Szólj már rá a HÚGODRA, mert elviselhetetlenül pimasz. Az anyuka erre kifakadt : Nem a nővére vagyok, hanem AZ ANYUKÁJUK. Cirka 20 évesen az egyik gyereke kb. 4, a másik, mivel már ovis min. 3+-os. Tényleg jobban teljesitenek ! Azt jelenti, hogy amikor az elsőz megszülte, lehetett úgy kb. 15 éves. Valamikor ezért börtönnel büntettek. Ma meg családi pótlékkal...
Lepényleső
...tegyék amit jónak látnak,hisz állítólag önkényre általuk jutottak?
ómió
@Sakk Matt: Valami pillanatnyi zavartelme!?
ómió
@Eladott Ország: Talán, mert efftársi "tanárokra" van bízva az "okításuk", akiknél a "tünci a fő tantárgy"!?
simmering73
A szegregálás működik. Például az egyik szabolcsi községben mivel a cigánygyerekek miatt ellehetetlenült a tanítás, a szülők a közeli városba iratták át a gyermekeiket, így a községben csak a cigánygyerekek maradtak az iskolában. (2019-es infó).
Sakk Matt
@ómió: Csak neked furcsa, ha gondolkodó emberbe botlasz, mert NER-csicska köreitekben csak bólogató birkák vannak!
AMORÁLISOK
okostojáska verd a fejedet a falba TE is olyan háttérrel és inditatással kerültél volna iskolába ma nem kormányszófosó lennél hanem guberálnál valahol az országban. Akkor miről nem akarsz tudni? hogy pont ti zártátok ki a munkából és a tanulásból a cigányságot. Tény!!!
MÁRIA TERÉZIA radikálisabban akarta ezt megoldani Kiragadva a családi környezetéből.ti meg csak a pénzzel amit aztán ti lenyulhattatok? ja és mi lett nesze semmi fogd meg jól ?? ez a lelketekre szárad ám! Én dolgoztam reggel 8 -tól délután 5-ig egy egy 50 éves cigány emberrel 2 vagon daraszenet raktunk le a széntárolóba ,200 mázsa,szívlapáttal ha mond valamit? UTÁNA 2x 2 fröccsöt megittunk se kávé se cigi max párszor a tenyarűnkbe köptünk.Máshol Ez épp BPEST ZALAI utca:szabolcsi kubikusok sátorba ott aludtak szennyvíz árkot ástak 5- en reggel 5 től estig miliméternyi pontossággal a mérnök rajza szerint. nem szükült az alja precizen tették 1 üveg zőldszilvánit ittak meg egész nap ( nem fejenként)
Miért is ne kéne ŐKET megbecsülni? Büszke vagyok rájuk,hogy láttam a munkájukat és ismerhettem ŐKET 1968-69-irt kalendárium.
ómió
@Sakk Matt: Most éppen a Böszmééknek bólogató birka létedet hazudnád másra!? Ezzel lennél "gondolkodó ember"!? Így az efftársi!? Részemről ez tényleg "furcsa"!
Sakk Matt
@ómió: Nincs életed, rubeljobbágy? A Propelleren élsz..
gina
Akkor Viktor fönidnél is nagy a baj, mivel ö is a fajtája te beteg buzi
ómió
@Sakk Matt: Guruló dollárért segget nyaló! A fajtádon röhögök!
@Clavigo: Ha olyat látsz a tükörben, ne másra hazudd!
Aki Én
@ómió: Hú, de egy unalmas balfasz csicska vagy, te elmebeteg faszfej.
Jesszusom...
Sakk Matt
@ómió: Mondom, a Propelleren élsz farháton nyammogó Fidesz nyuggerként : P
Aki Én
@Liberálkiller: Imádom, amikor így tehetetlenül dühöngsz, te kezeletlen elmebeteg.
Mielőbbi agyvérzést kívánok neked, te elmebeteg fajankó.
szegény anyád...
Gondolom őt is zaklatod.
ómió
@Aki Én: Mit nem értettél, bolsiék fajkreténje!? Agy nélkül már semmit!?
@Sakk Matt: Elmebeteg bolsi idiótaként mit töketlenkedsz itt!? Únod az elmeosztályt!?
Aki Én
@ómió: Hú, de egy unalmas balfasz csicska vagy, te elmebeteg faszfej.
Jesszusom...
Sakk Matt
@ómió: Nyugger, cuppogj az akciós csirkelábon :P
ómió
@Aki Én: Bolsiék szarkupaca! Már azt se tudod, mit nem értettél!? Akkor, jobb lenne, tán, ha "oszolnál"!
@Sakk Matt: Degeszre nyaltad magad a Böszmeánuszban?! Akkor, legalább a szarosbolsi pofádat törölgesd le!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok