2019 óta lehetett kérni a bölcsődei támogatást azoknak a családoknak, akik helyhiány miatt nem tudták elhelyezni gyereküket állami bölcsődébe íratni. Ez most megszűnik.

Óriási pofon a kisgyermekeseknek a családbarát kormánytól: nincs többé bölcsődei támogatás

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A támogatás 2019 óta volt elérhető egy GINOP uniós pályázat keretében.

A pályázók akár havi 40 ezer forinttal is csökkenthették a kiadásaikat, ha a szülők, pontosabban tipikusan az anyuka vissza akart menni dolgozni, de csak magánbölcsiben talált helyet a gyerekének. Ez a probléma pedig olyan akkut, hogy sok kistelepülésen és 13 fővárosi kerületben automatikusan járt a támogatás. Eddig évről évre hosszabbította a kormány a pályázatot, a 2023 márciusi beadási határidő után viszont ez nem történt meg – írja a 444.hu a Pénzcentrum információja alapján.

A kormány nagyon büszke volt magára, amikor a Családvédelmi Akcióterv keretében vállalta, hogy 70 ezerre növeli a bölcsődei férőhelyek számát 2022-re. Ezt nem sikerült megvalósítani, mert tavaly 55 370 bölcsődei férőhely volt az országban, a magánbölcsikkel együtt. Bár akkor csak 50 720 gyereket írattak az intézményekbe, a 4600 üres hely nem azokban a városokban van, ahol szükséges lenne.

Forrás: 444.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@vacsi: és mi a faxból etesse a kölköt ha az ura keresete elment rezsire?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
A legkisebb gyerek 3 éves koráig az anyuka maradjon otthon!
csak úgy....
@vacsi: és mi a faxból etesse a kölköt ha az ura keresete elment rezsire?
namihami
@vacsi: 16.13: Miből? Hogyan?---kérdezhetnék sok-sok helyen!
namihami
""Családbarát kormány!""
Nem kell (nem szorul rá) az olyannak ellenség, akinek ilyen barátja van?!?!
Nessy
@vacsi: Ha nem két kereső kellene ahhoz, hogy ha esetleg hitelük is van, legalább alaphangon megéljen a család!
namihami
@Macskaszem: 16.55: Az nem lehet, olyat a Viktor nem csinál! Korrekció, kiigazítás, módosítás! Talán!
De ""megszorítás""?!?! Ott fenn, a Karmelitában még ez a szó is ismeretlen!
Macskaszem
@namihami: Dehogy ismeretlen, nagyon is ismerik, azért tiltották be maguknk a használatát.
kereső
@namihami: Ez a kormány részéről: no comment kategória. Megszűnt és kész. Hogyan: egyszerúen nem hosszabitották meg a jogszabályi lehetőséget.Nem kellenek a munkarőpiacra a kis gyermekes anyukák- mert az ázsiai majd hozza a családját.
csak úgy....
magyar anyák szopjatok, a pénz másra köll...,háborús helyzetben itt volt a kopt pápa és beígértünk neki 1-2 templomot + 1 jahtot! - ha pár évre visszatartjátok és úgy állnak majd a számok, akkor majd szólok (rösi apja a magyarok istene)
namihami
@KisTehen: 18.08: Csak nem biztos, hogy a gyerek és a bölcsödei hely geográfiailag találkoznak! Ha elolvasod, akkor rájöhetsz, hogy ezt a pénzt éppen azok kapTÁK, akiknél nincs helyben férőhely! Vagy vigye reggel is 30-40 km-re és délután ugyanennyit haza?
csak úgy....
@KisTehen: panaszkodtam neked te buta "geci" ? :) baxod,te már az idióta fideszesek közül is kilógsz a beteges,bunkó,proli idiotizmusoddal!
Havanagi
A határon túliaknak jutott 100 eFt gyerekenként!Tetves putris,kifekteti a magyarokat.Begyűjti a mindenféle adókat amit a magyar adófizetők fizetnek meg és viszi oda,ahova csak akarja.Ez is megcsúszhatna már valamelyik ablakban.Átkozott dög!!
bence
Nesze nektek fideszre szavazók ! Itt a családbarát kormány ! Most megkaptátok ! Osszátok be magatoknak !
jáger laszló
Örüljenek,hogy a kormány még biztosítja nagylelkűen a családi pótlékot ingyen!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
@Nessy: Én mindaddig, míg a legkisebb gyerekem 10 éves lett, főállású anyaként otthon voltam. A férjem nem sokat keresett sokat, de úgy döntöttünk, hogy 4 gyerek mellett ez a helyes. Bevetette a spórolási technikákat, amiket még a nagymamámtól tanultam, műveltem a kertet, állatokat tartottunk. És a legfontosabb: NEM VOLT HITELÜNK!
kereső
@vacsi: Ami azt illeti, lehet kertet művelni, meg állatot tartani az ötödik emeleten is! De, tényleg- és már spórolt is a család, a Te Nagymamád módjára.
simmering73
Ma reggel ugatta a királyi szennycsatornán a ficsakos némber, hogy milyen nagy segítség a családoknak, hogy már most megjön a családi pótlék. Könnyebb lesz a gyerekek beiskolázása, mert van mihez nyúlni. Hogy nem szakadt rá az ég erre a ribancra.
kereső
@vacsi: A hivatkozásod legalább annyira "életszerű" ma Magyarországon, mint a milliárdos Bige László 135 milliós "korrupciója".
madlaci66
mi a gond? ezt is elintézte a gyurcsány-soros-brüsszel trió
ómió
Brüsszel korruptbolsijai ellopták a rávalót!? Efftárs! Hazudd a "Zorbánra"!
Nessy
@vacsi: A megoldásokat befolyásolják az élet körülmények. Egy tízemeletes panelben, egy nagyvárosi lakásban sok minden nem oldható meg, ami egy kertes családi házban, vagy egy közeli kis telken, ahova két három naponta ki lehet menni tevékenykedni, locsolni. Úgy mellékesen , múlt századi egyedül álló nyugdíjasként én a gyerekkorom spórolására álltam át! Áldassék pártunk és kormányunk!
Csizmás Kond
...az ügyesebbje (ismerősök) kért egy igazolást a bölcsiből hogy nincs hely és máris kapta a segély de tulajdonképpen esze ágában sem volt államiba adni a gyerekét...mert ő megérdemli...
szegfue
@vacsi: 5:55 Nem "leértékelve" azt, hogy a 4 gyerek mellett otthon maradtál...DE abban az időben a lakáshitel szinte ismeretlen fogalom volt az átlag embernek, hiszen a tanácstól kellett igényelni a lakásokat és emlékszem rá: 35 Ft-ot fizettünk havonta bérleti dijként. Aztán a napközi ellátás szinte fillérekbe került, a szomszédunk 5 gyerekének 24 Ft volt havonta. Mi bp-i bérlakásban laktunk, tehát nem volt lehetőség a kerti terméssel kiegésziteni a keresetet, viszont 70 fillér volt kilója a paprikának, paradicsomnak, vagy éppen 40 fillér volt a zsömle, a kifli, a pacsni. Aztán meg olyan sem volt, hogy nincs hely a bölcsödében, vagy az óvodában! Még a gyáraknak is kellett üzemeltetni bölcsödét és óvodát (meg sportpályát is). De ha ugy nézem, hogy jelenleg van egy kicsi területem, ahova ültethetek konyhakerti növényeket és kiszámolom mennyibe is került a "megtermelt" zöldféle felnevelése... hát bizony nem igazán "spóroltam" vele. Pl. 1 paradicsompalánta nálunk 300 Ft volt, amit ebben az irtó melegben minden nap locsolni kellett, közben gazolni, kötözni, hónaalj hatásokat kitörni, stb. és akkor termett rajta 1 kg körüli. Max. annyi a haszna, hogy csak naponta szedtem le 1-1 db-ot, nem kellett megvennem mondjuk fél kg-ot, melynek a fele megrohadt volna, mire megeszem, vagy mehettem volna naponta 1 szem paradicsomért a boltba. Szerintem nem lehet összehasonlitani az akkori és a mostani időket... teljesen mások a körülmények.
namihami
@KisTehen: 18.24: Mert eddig(!!!) legalább némi pénz megvolt! Mostmár az se lesz! (ijjen eccerű)
vacsi
@szegfue: ugye, ugye... és most ezt a kort szidják!
simmering73
@vacsi: Amiről te álmodozol, az a 80-as években még úgy volt. Jó reggelt @vacsora.
vacsi
@Nessy: Mi akkoriban egy tehermentes társasházi öröklakást cseréltünk vidéki kertes házra - és nem bántuk meg!
percsi
@vacsi: "A férjem nem sokat keresett sokat, de úgy döntöttünk, hogy 4 gyerek mellett ez a helyes."
Nektek helyes döntés volt, megtehettétek, nincs ezzel semmi gond.
Akkoriban minden sarkon volt bölcsöde és óvoda, jelenleg meg minden sarkon van egy stadion!
Fid előtt még a NÉP is ért valamit!
Mert ugye a stadion pár embernek hasznot hoz, de nem az országnak. A stadion a pénzt viszi, az óvoda-bölcsöde pénzt hoz a közösségnek és a családnak. Mert minél többen dolgoznak, annál több adó megy a közösbe, ha a szülők dolgoznak a család megélhetése is biztosabb. Persze a fidnél ez már nem így van, mindent a felső körnek, semmit a népnek!
percsi
@durbincs: @durbincs: Ha továbbra is ilyen okosakat írsz, hamarosan azt is megéljük, hogy főispán lesz belőled! Nehogy feladd, kár lenne érted!
kulabombaafityiszre
Ez a kormány(?)nem család,hanem szűlő barát.
Szüljenek a nők sok gyereket ,mert a statisztikában jól mutat,aztán azt csinálnak velük amit akarnak,
mert orbánék tesznek rájuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.