Szijjártó Péter szerint Georgiának meg kell kapnia még idén ősszel az EU-s tagjelölti státuszt,

Tisztességtelen az Európai Unió eljárása Georgiával szemben, az országnak még ősszel meg kell kapnia a tagjelölti státuszt, ennek elmaradása nyomán az egész közösség hitelessége súlyos csorbát szenvedne

– jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

Szijjártó Péter tombol: "Tisztességtelen!"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Ilia Darcsiasvili georgiai külügyminiszter a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. szeptember 5-én. MTI/Máthé Zoltán

A tárcavezető a georgiai kollégájával, Ilia Darcsiasvilivel közös sajtótájékoztatóján tisztességtelennek minősítette az Európai Unió eljárását Georgiát illetően, aláhúzva, hogy Ukrajna és Moldova mellett Georgiának is meg kellett volna kapnia tavaly a tagjelölti státuszt.

Georgia semmivel sincsen rosszabb állapotban, semmivel nem teljesít rosszabbul, mint Ukrajna vagy Moldova az európai uniós elvárások tekintetében. Azt pedig kifejezetten tisztességtelennek tartjuk, hogy a Moldova és Ukrajna számára mintegy szorgalmi feladatként adott 12 pontos listát Georgiának a tagjelölti státusz előfeltételeként írták elő

– mondta.

"Georgiának meg kell kapnia még idén ősszel a tagjelölti státuszt, Georgia mindent megtett ennek érdekében. Az is világos ennek alapján, hogy a Georgia tagjelölti státuszáról szóló döntés nem szakmai, hanem politikai kérdés, így politikai elköteleződésre, politikai döntésre van szükség" – emelte ki.

Majd úgy vélekedett, hogy ezen döntés elmaradása nyomán nem pusztán a bővítési politika, hanem az egész EU hitelessége szenvedne komoly csorbát.

Továbbá arra is kitért, hogy Magyarország megtette a szükséges intézkedéseket, integrációs szakértőt delegált a kormány Georgiába, és hazánk kész további támogatásra is.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek a kaukázusi térséggel, amit bizonyít, hogy októberben együttes kormányülésre kerül sor Georgiában. Ennek során a felek megállapodást írnak alá a beruházások védelméről, az ösztöndíjprogram meghosszabbításáról, illetve a felsőoktatási és szakképzési együttműködésről – tájékoztatott.

Aláhúzta: a közép-európai energiabiztonság és a környezetvédelmi célok elérése tekintetében Georgia szerepe a következő időszakban erősödni fog, minthogy az ország Azerbajdzsánnal együtt úgy döntött, hogy jelentős beruházásokat hajt végre a megújuló energiaforrások terén, és a főként szélerőművekkel megtermelt áramot Európába exportálja.

Így a tavaly év végén létrejött négyoldalú, azeri-georgiai-román-magyar megállapodás értelmében a világ leghosszabb víz alatti elektromos áramkábeljét fogjuk lefektetni a Fekete-tenger alatt

– közölte.

Majd hozzátette, hogy a megvalósíthatósági tanulmány a jövő év elején készen lesz, illetve megegyezés született a közös vállalat megalapításáról és az irányító testület létrehozásáról is, az e célból létrehozott miniszteri bizottság ülésére pedig novemberben sor kerül majd Budapesten.

A miniszter ezután tudatta, hogy a tárgyaláson hosszan beszéltek a biztonsági helyzetről is, elsősorban az ukrajnai háborúról és ezzel összefüggésben Georgia európai uniós tagjelölti státuszáról.

"Itt két olyan országról beszélünk Georgia és Magyarország vonatkozásában, amelyek elkötelezettek a béke mellett. Két olyan ország, amely a külpolitikájában a nemzeti érdek érvényesítésre törekszik, ezért mindig is világossá teszi pozícióit akkor is, ha az a liberális mainstream nyomásgyakorlásával szemben van" – szögezte le.

"Egyetértünk, hogy ezt a háborút tárgyalásokkal kell lezárni, és a háború globalizálása helyett annak izolálására kell törekedni. Most láthatjuk, hogy aki nyíltan kiáll a béke mellett a nemzetközi politikában, annak nagyon komoly nyomásgyakorlással kell szembenéznie" – mutatott rá.

Ennek kapcsán pedig emlékeztetett, hogy nemrég kiutasították a georgiai nagykövetet Kijevből, amely ügyben szavai szerint hazánk teljes szolidaritást vállal Tbiliszivel.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre reagálva figyelmeztetett, hogy ha az EU továbbra sem képes a bővítési politikát előrevinni, akkor elveszíti az erősödés esélyét, sőt tovább fog gyengülni, tovább fog veszíteni a globális súlyából, egyre versenyképtelenebbé válik.

Ráadásul – mint mondta – ha a közösség sokáig húzza a csatlakozási folyamatot, akkor előállhat olyan helyzet, hogy az adott országok közvéleménye és politikai vezetése megelégeli ezt a megalázó eljárást, és elkezd más integrációk irányába fordulni.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Esetleg nem kéne a cipőjével az asztalt verni?
Csak úgy szimplán, a szovjet/orosz hagyományok végett!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
A nemzethy kultúrhák átveszik az irányítást az EU-ban!Azért remélem,hogy nem fognak mindenkinek az adó forintjainkból osztogatni az eddig kimaradtaknak?
Béla333
Toporzékolj is... Úgy látványosabb!!!
namihami
Esetleg nem kéne a cipőjével az asztalt verni?
Csak úgy szimplán, a szovjet/orosz hagyományok végett!
Dr. Proktor
Csak ajánlani tudom a gutát!
Gyorsan hat...
Qqberci
Hogy kerülhet egy mondatba szíjrágó meg a tisztesség?...
jáger laszló
Mert a tisztesség
az olcsó orosz gáz vakcina beszerzéseknél és a jelentős számú altatókészülékek bespájzolásával kezdődik
nemdebár!!:??
csak + említem szerényen.
barátilag
J.L...
verőce21
Az EU-nak, mint az USA kinyújtott karjának érdeke is lenne Georgia bekebelezése, mert ez is Amerika ölelő karja lenne az oroszok körül...! :)
kereső
Már az lenne a hir, ha nem toporzékolna az ország szövetségeseivel. Bezzeg az oroszok ! Az ország szembeköpésére csak azt tudta mondani" nem vitázik". Kocsma diplomáciának is rossz.
lusta
@verőce21: Miért kellene bekebeleznie? Georgia az USA egyik állama.
Eladott Ország
Csirkefejű hülyegyerek! Az orbáni rezsimet már leírta az EU! Nincs visszaút a gecinek!
justhpeter
@Eladott Ország: Én is ettől tartok. Azért bolondok.
Péter2
Aki az orbáni úton jár , vagy annak eszméit követi , azokat nem fogja felvenni az eu a tagjai közé , mindig lesz több ország akik megvétózzák az orbanista beidegződésű, komcsi utakon járó országot , elég az eunak elnyomni az illibsikonzerva rákos sejteket , hogy nem pusztítsa, gyengítse tovább az uniót !
simmering73
Toporzékügyi Szúnyogcsődör. Majd ő megmondja hogy merre igazodjon az EU. Az ember esze megáll, hogy hogy lealjasodott a magyar (külpolitika.
kulabombaafityiszre
Vergődhetsz szijjártó,az eu szemében egy csicska vagy,egy szardarab.Nem számít mit mondasz.
Néro2
Papagáj Pitike azt , hogy mit takar az a szó hogy tisztesség fingod nincs igy a tiszteségtelen szó tartalmát se ismerheted.
peti pumpáid 300 MILLIÁRDJA mikor kerül vissza a köz kasszába te rohadt tolvaj.
Lepényleső
Az EU. az nyugati kultúra,- ahogy,amit beszél a prókátor,az keleti cosa nostra,- soha nem ér el nyugatra,- ahogy mi sem,
amíg ezek erőszakkal élnek a többségi akarat ellen,minden téren?
verőce21
@lusta: 16:57) Én pedig azt mondom: a volt Grúzia...! Mivel önálló államról beszélünk, nem tagállamról...!

Mivel nem tettél szmájlit a mondókád után, azt kell gondolnom, ezt nem viccnek szántad...! Sőt, hozzá kell tennem, téged sem alkalmaználak az eszedért...! :)
jáger laszló
És Azerbajdzsánról ne is beszéljünk,mert az az ov kormány szíve csücske!!??
MO kurvára +védi a keleti államokat Brüsszellel szemben!!
Ennek is élvezzük a hasznát...
csak ennyi
barátilag
J,L.
koszpeko
@Shikari: nyikhajdi
Ez úgy hangzik tőled mint amikor 2 egér meglát egy elefánt.
Egyik így szól a másikhoz, te folytogasd én kigáncsolom.
Ennyit ér a te mocskos büdös szaros pofád.
ómió
Pedig korruptbolsi brüsszelitáink péniszvirtuózék felvételét "szorgalmazzák", nyilván a "demokráciájuk" miatt!
bence
petike ! Ennyire kevés az EU - ban a támogatótok , hogy mindegy ki kerül be csak nektek jó legyen ?! Remélem lesz esze az EU-nak és nem vesz be minden jöttmentet ?!
csak úgy....
pötyiike, a ti ajánlásotokra senkit sem fognak bevenni, hiszen ismernek benneteket és a fura politikai barátaitokat!
Toller Béla
Nem hülye ez a kakadu, csak minket néz annak ! Grúzi a jelenleg éppen az oroszok barátja. Nem éppen demokratikus, nem is törekszik arrafelé. Nagy mennyiségben szállít harmadik országbeli technikai elemeket, alkatrészeket és anyagokat az oroszoknak. Egész iparág létesült erre. A magyar kakadunak kellene egy szövetséges a berkeken belül, ez nem vitás, ezt érteni lehet - de semmiképpen sem szabad elfogadni ! Grúzia is volt már jobb politikai helyzetben...és lesz is !
lusta
@verőce21: Mi;rt volt Grúzia? Eltűnt a térképről? Bekebelezték az oroszok?
Peller Anikó
@lusta: Vélhetően nem igénylik a felvéte lüket a mi úniónkba, mert az nem is Európa, bár sokkal európaibb mint a magyaur.

Az Eu biztosan lecserélne minket velük. Kaka dú gyerünk, toporszék! Előre asztalin szülőhazájáért, ennyi kijár neki. Neked meg a rúd.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.