Zsiday Viktor közgazdász, befektetési szakember szerint a magyar gazdaság negyedik éve küzd ijesztően nagy költségvetési hiánnyal.

A legsötétebb Gyurcsány-évek szintjére züllesztette gazdasági helyzetünket Orbán

Egyre rosszabb lesz – nekünk. Forrás: Pixabay

Ennek pedig előbb vagy utóbb meg kell fizetni az árát – írta elemzésében a Hold Alapkezelő és a Citadella Származtatott Befektetési Alap portfóliókezelője.

Zsiday szerint a költségvetési helyzet az évtized első éveire legalább olyan rossz lett, mint 2006-ban, a Gyurcsány-korszak mélypontján.

Tavaly az első három negyedév adatai alapján 1363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal teljesített rosszabbul a költségvetés, mint egy évvel korábban.

A Medgyessy-Gyurcsány kormányok fiskális felelőtlensége után a költségvetés az Orbán-kormányok alatt viszonylag fegyelmezett volt 2016-ig. 2017-19-re már elveszett a korábbi óvatosság, és nőtt a hiány, de az igazi ütést az elmúlt négy év vitte be: 2020-23 között borzasztóan megugrott a deficit.

Visszajutottunk a 2006-os szintekre – sőt inkább az alá, írta a közgazdász. 2023-ban a kormányzat kénytelen volt igen jelentősen megszorítani, ami tavaly az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb recesszióját és fogyasztáscsökkenését okozta.

A költségvetés helyzete még mindig fenntarthatatlan, Zsiday szerint további kiigazításokra lesz szükség. A fideszes kormánynak két lehetősége van:

· vagy komoly megszorításokkal stabilizálja a költségvetést a következő 2-3 évben,

· vagy elodázza a kiigazítást, és a növekedést olcsó hitelekkel pörgeti, ami hosszú távon súlyosabb problémákat okozhat.

Utóbbi esetben a következő külső sokk eljövetelekor kényszerülnek majd megszorításokra, amikor egyébként is rossz a világgazdasági helyzet. „Attól tartok a második válasz a megoldás, aminek a végső eredménye több év átlagában stagfláció”

– tette hozzá Zsiday.

Forrás: Holdblog
Fotó: Pixabay

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pusztai
Tessék csak megnézni ki a Hold alap befektetője és kezelője!
Ja hogy a geczi vejkója Tiborcz és Zsiday összekötődnek, és milyen érdekes, hogy megint előjön Gyurcsány a pocsétázásban.
A fidesz aljas mocskolódásában minden esetben keresnek valami negatívumot azt feldörzsölik, keresnek hozzá embert akit karaktergyilkolni akarnak, összekötik őket és aztán huss!
megy a napi 24 órás lejáratás.
.
Ez van Karásonnyal is, ez ellen csak kemény riposzttal, ellencsapással lehet védekezni, de sajnos Gyurcsány és Karácsony erre alkalmatlan.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
És mindezt sikerült az elmúlt évtized euromilliárdjainak hathatós közreműködése mellett elérni! Azért ez se volt semmi!?!?!?!
kereső
És mindezt az elmult száz év LEGSIKERESEBB 10 ÉVE UTÁN!!! sikerült elérni.
Clavigo
@Pegero: @KisTehen: Össze kéne jönnötök...Megrakhatnátok egymást,,mint a szeneskályhát..( nemzethyesen.. )
jáger laszló
Sokan még nem tudják,nem is sejtik,hogy az államadósság tekintetében közeledünk a 70 ezer milliárd forintnthoz
Azzal áltatjuk magunkat,hogy ez nem nő,továbbra is a GDP cirka 70%-Csak ezt valamikor valakinek vissza is kell fizetni
Azok pedig a gyerekeink és az unokáink lesznek
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Az senkit ne zavarjon, hogy épp egy világválság is volt. Csak akkoriban még nem volt "vészhelyzet"!
Dr. Proktor
Ha jól emléxem, akkor volt a nagy gazdasági válság anno, míg most hasít a gazdaság!
Vagy nem?
Pusztai
Zsiday többedszer bizonyítja, egy fasz.
adatokat megnézve kielemezve ég és föld!!
nem értem ezeket a megmondókat akik utána nézhtő, ellenőrizhető adatokból mondanak méretes fasságot, miért járatják le magukat.
a betett diagramot jól megerőszakolta olyan mint a gdp arányos államsdósság, kamu.
Kovács Máté
Orbán KISZ titkár ezt is elintézte"Visszajutottunk a 2006-os szintekre – sőt inkább az alá"
Orbán nagyon jó államadósság növelésben 53 000 milliárd forint 2023-ban,ja és adóemelésekben amit szerinte nem mi fizetünk meg.
MOCSOK FIDESZ!
Pusztai
Tessék csak megnézni ki a Hold alap befektetője és kezelője!
Ja hogy a geczi vejkója Tiborcz és Zsiday összekötődnek, és milyen érdekes, hogy megint előjön Gyurcsány a pocsétázásban.
A fidesz aljas mocskolódásában minden esetben keresnek valami negatívumot azt feldörzsölik, keresnek hozzá embert akit karaktergyilkolni akarnak, összekötik őket és aztán huss!
megy a napi 24 órás lejáratás.
.
Ez van Karásonnyal is, ez ellen csak kemény riposzttal, ellencsapással lehet védekezni, de sajnos Gyurcsány és Karácsony erre alkalmatlan.
Menőmanó
@KisTehen: "hibát hubára halmozott. Ott kezdődött, h nem vett fel fieztést: Milyen dolog ez? Nem volt strómanja, akivel milliárdokat (USD-ben) síbolhatott volna. Megbízott a beosztottaiban, párttársaiban, pl. szili katalinban, aki most lubickola júdáspénzből. Autópályákat építtetett, ahelyett, h kastélyokat vásárolt, felújíttatott volna, h olcsó pénzért adja vmi vazallusnak. Még a kínai nagykövetséget sem költöztette új épületbe, a Palauval való diplomáciai kapcsolatokról már nem is beszélve...Az utolsó pillanatig fizette a 13. havi nyugdíjat, ahelyett, h elvette volna a magánnyugdíjpénztári befizetéseket és megvigyázta volna. Végül, de nem utolsó sorban, egyik legnagyobb hibőja az volt, h nem tartott milliárdokért nemzeti konzultációt és nem rakatott ki óriásplakátokat.

Csókoltatom a két unatkozó amerikait. Adjátok át nekik, ha arra jártok."
Pusztai
@Menőmanó: Fidesz kommunikációba az is belefér: íratnak egy olvasói levelet egy nevesebb külföldi lapba, - vagy maga Kovács Zoltán ír egyet, ezekre volt már több példa,- aztán észreveszi egy magyar fideszmédia, szemlézi, majd elkezd végigfutni a többi médián és seperc alatt úgy tálalják mint hiteles hír egy nagy nemzetközi sajtóból.
Azt nem értem, ez a kretén ellenzék hol van ilyenkor??
Pusztai
@Menőmanó: ja hatalmas hibája volt, felvett 760 millió hitelt privatizált a hitelt kamatostul visszafizette, és a cégek mai napig dolgoznak, sok emebrnek munkát adva, adót fizetve.
Bezzeg a 17 milliárdos köztartozással Kaya Ibrahimizált cég meg csókoltassa Kövért Simicskát, a geczit mint tulajok a cégek egy részének.
Peller Anikó
@KisTehén: Te meg a világ leghülyébb tehene. Napersze aljas is, erre fussa.

Gyurcsány naiva nem egy észlény az biztos, még lopni se tudott. Nemúgy minta zigányéra, nagyüzemben rabolják le az országot. Dehát tehenekneknek aza szép, aza szép akinek a segge kék, ihajja.
Toller Béla
Azért az nem felejtős, hogy egy világválsággal és 36 ezer milliárd forint ingyenpénzzel ezelőtt volt az a bizonyos sötét válság ...a mostani meg most van, a top helyett !
verőce21
Pedig van vagy féltucat gazdasági miniszterünk és mégis az EU legszarabb gazdasága a miénk...? - valami összefüggés csak van...! :)
balos
@KisTehen: nedveske4magácska már a brókival sem tud együtt élni,mert a sperma a muszkától már a fülén folyik a templomban,ahol az ilyenek ájtatoskodnsak a sárga valag előtt!Keresztyényileg!
Sámannus
Hát szépséghibája is van ennek a "párhuzamnak" nem nevezhető különbségnek Ferenctestvér erőn felűl osztogatott míg a csüngőhasú csak és kizárólag fosztogat, Ja inkább tarhál mint az állat, közben minden gazdasági szédelgő itt legel.Se füle se farka a hazudságcunaminak. Szóval mint száz Gyurcsány a menyországba megy hozzáképest bármennyire is nehéz nektek megemészteni a lopással soha nem lehet megváltani a világot. A bűnözőkkel nem lehet kihúzni az országot a szarból.
Nessy
Egy tény, hogy Gyurcsány idejében nem volt olyan jó az "oligarcha, milliárdos újgazdag" termés, mint az elmúlt években!
terlasz
@KisTehen: Miért nem 1000 milliárdot írsz? Ütősebb lenne.
terlasz
Igaz, hogy 2006-ban a választások előtt 30 % életszínvonal emelkedést állapítottak meg a szakértők " rosszabbul élünk, mint 4 éve" fidesz-propaganda kiiktatása céljából... Aztán jött a világgazdasági válság, ami nem tett jót a 230 ft-os Eurónak sem.
Azokban a "sötét" időkben én sokkal jobban éltem, bármerre néztem életet, vidámságot láttam magam körül. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindez Gy. érdeme.
percsi
Több, mint tízezermilliárd forint érkezett az EU-tól Magyarországra.
De nincs sok látszatja ennek a rengeteg pénznek a magyar gazdaságban.
Hol a pénz?
Pusztai
Eszméletlen: most vitatkozik Rónai Dáviddal, hogy az infláció letörésének éve 2023 miközben 22-ben 13% 23-ban 17 % volt.
Egon köti az ebet a karóhoz hogy év végén 7%. és letörték.
Dávid mondja a NÖVEKEDÉS ÜTEME CSÖKKEN Egon: szerint ez csökkenés. Hülye.
És ilyen gazdasághoz nem értő vitatkozik szakemberrel, mintha a fidesz fizetné.
Ezért mondom, az ellenzéki média tele ostoba médiással.
Eszem áll meg!
És Egon az egyik legjobb médiás!! . de nem ez a szakterülete, akkor ne vitatkozzon valós tények ellen szakemberrel.
Fidesznek dolgoznak
Pusztai
@Pusztai: Felteszi a koronát Zsiday cikkel és Gyurcsányozik, őszödözik.
Segg hülye kretén álellenzéki média balfaszok!!
Pusztai
mindig örömmel olvasom vagy hallom, amikor egy fideszvakhitű egysejtű ostobaságát villogtatva reklámozza magát mekkora seggfej, valójában sokkal hatékonyabban járatja le a fideszmaffiát, mutatja be a gazemberségeit mint ez a debil ellenzék.
ómió
Na, de efftársak! Már a Böszme-éveiteket hazudnátok a "Zorbánra"!?
surdilloFUJT
@Maccska: te igenhülye baxatlan paszkonca macska!CSAK AZ ORBÁN PAPIRJAIN ÉS ALJASAI OKÁDÁSÁBAN!!!MENJ EL VÁSÁROLNI ÉS MEGTUDOD!!!Aljas szellemi toprongya a fidess fitkányoknak!!!Olyan balfácán agymosottak vagytok,hogy az agyrágó bogarak sorra elhullottak ÉHEN a fejeitekben!!!
surdilloFUJT
SOKKAL JOBBAN ÉLNÉNK,HA A LEGROSZABB GYURCSÁNYI ÉVEK ALATT LENNÉNK!!!EURÓ,BENZIN,INFLÁCIÓ EÜ STB.ENNÉL SOKKAL RÓZSÁSABB VOLT,MIVEL NEM LOPTÁK EL AZ UNIÓS PÉNZEKET!!!MINIMUM! 20 MILLIÁRDDAL NAGYOBB AZ ÁLLAMADÓSSÁG,A TÖBB MINT 45.000COVIDOS ÁLDOZAT IS ORBÁN LELKÉN SZÁRAD!!!
simmering73
A legsötétebb Gyurcsány korszak idején is sokkal fényesebben éltünk, mint ebben a mocskos, aljas fideszvilágban.
Pusztai
@surdilloFUJT: 50 ezer mrd-al nagyobb, több mint 3* -s !!!
kereső
@Sámannus: regnap 21:10 Nem ferenc testvér osztogatott, hanem medgyesi a 2x100 napos programjával, meg előtte a fideSS a kedvezményes lakáshitelek kamattámogatásaival, és az mnb a magasan tartott alapkamattal- járai zsigmond elvtárs vezetésével. Mit osztogatott? Ha jól rémlik akkor 700 km autópályát, fél tucat egyetemi központot, több kórház felújitást, két duna hidat, . Igaz megduplázta a családi pótlékot, felemelte duplájára a minimál nyugdijat, és végig adta a 13. havi nyugdijat., teljes lefedettségúvé tette a mentőhelikopteres ellátást az országban, és felemelte a baba kotvény támogatását. Hirtelen más nem is jut eszembe...pl. foci támogatás, templom épités, magánalapitványi vagyon juttatások, ...csak a tények kedvéért, és nem kötözködésből.
Dr. Proktor
@Pusztai: A tényeket bizony nem lehet megerőszakolni, az államadósság a 2012.ik évi hétről 12 ezer milliárdra emelkedett...
Ez a teljesítmény, felér pár öngóllal!
Pusztai
@Dr. Proktor: írtam: 2010-es 19,700 mrd-ról tegnapra 56,000 mrd-ra nőtt és 3 napja is felvettek 750 mrd hitelt.

Milyen adatot és honnan veszed??
Sokkal nagyobb értékek!!
Dr. Proktor
@Pusztai: Elnéztem, bocs! Te a tényleges államadósságot írtad, én a GDP-hez viszonyítottat, de valójában mindkettő szégyellnivaló!
Pusztai
@Dr. Proktor: A gdp-hez viszonyított egy hablaty! Kamu adatokkkal variálnak.
Nem százalékot veszünk fel és fizetünk vissza hanem devizát, és van 3x-os gdp %-os ország AAA-val mi meg a kamu 80%-al is BBB bóvli felett 1 lépcsővel.
Sámannus
Nem az adósság gyötör minket, hanem a kamat. A mi "barátaink" Adnak ám lóvácskát, de kétszeres kamattal. Ez üli meg a mi fájintos vezetőink gyomrát is. Már 2010 körül azzal hencegett a csüngő hasú minden istenverését az országnak kell viselni a terhét amit ránk mérnek. Első pillanattól tisztában volt azzal, hogy minden szabály felrúg, és az összes mocskot az ország nyakába varrja.
Nagyon takarítanak mindenhol a pók a sarokban, és a kisegér a templomban is kifosztásra kerül. Ne lepődjön ezen meg senki, ha holnap lyukas zsebbel ébred, mert a mi drága vezetőink a rabláshoz értenek kizárólag.
Lepényleső
...és mivel saját bevallásuk szerint (nem mintha az őket bármire kötelezné?) ők jobban teljesítenek mindenkinél,
várhatóan nem állanak meg ilyen gyenge eredménynél,"magánosítanak" mindent ami értékesebb egy görbe szögnél?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok