2023 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 621 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 427 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,1, a nettó átlagkereset 14,0, a reálkereset pedig 5,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Orbánék kiszámolták: 621 200 forintot keresett átlagban havonta a magyar

A bruttó kereset mediánértéke 489 400, a nettó kereset mediánértéke 338 500 forintot ért el, 16,0, illetve 15,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

Tavaly novemberben a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 548 600 forintra becsülhető, 14,3 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 547 500, a költségvetésben 539 100, a nonprofit szektorban 587 200 forintot tett ki, 14,2, 13,7, illetve 17,3 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 413 100, a kedvezményeket figyelembe véve 427 700 forintot ért el, 14,1, illetve 14,0 százalékkal volt magasabb, mint 2022 novemberében.

A reálkereset 5,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 7,9 százalékos növekedése mellett.

A bruttó mediánkereset 489 400 forint volt, 16,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 338 500 forintot ért el, 15,3 százalékkal felülmúlva az előző év azonos időszakit.

Január-novemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 563 500 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 374 800, a kedvezményeket figyelembe véve 388 500 forintot ért el.

A bruttó, a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 14,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 1,5 százalékponttal lenne magasabb.

A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a január-novemberben 581 300 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 386 600, a kedvezményeket figyelembe véve 400 300 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset, valamint a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset egyaránt 14,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az átlagkereset változását befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett, hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, a fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset és a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése egyaránt 1,6 százalékponttal lenne magasabb.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Ugyan, a fizetett trolljaink háromszor ennyit is keresnek,legalábbis mind milliomos,egész utcája van,minimum 3 diploma és már húsz evesen nyugdíjba mehettek mert annyit összegyűjtöttek :))))) ide hobbiként járnak szopni
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Horizont
Na akkor lesz nagy emelés az ÖSSZES képviselőnek. Hurrá. Olyan boldog vagyok.
izéke
Ugyan, a fizetett trolljaink háromszor ennyit is keresnek,legalábbis mind milliomos,egész utcája van,minimum 3 diploma és már húsz evesen nyugdíjba mehettek mert annyit összegyűjtöttek :))))) ide hobbiként járnak szopni
Nessy
Keresni keresett, csak nem talált! A mezei számtani átlagnak a valósághoz kevés köze van. Reális adat a teljes körűen számolt medián átlag a reális. Ott látható lenne, hogy a felső és alsó decilis között sokszoros a szorzó!
csak úgy....
érdekes,hogy ez az agyalágyult tehen mennyire örvendezik minden hazugságnak!
jáger laszló
Lehet,hogy ilyen alkalmazottak is vannak,de ez közel sem az átlag
Erősen felturbózott változat!!
A medián jár közel a valósághoz!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
A bér növekedés 14,0-14,1 %- a hivatalos átlagos!! infláció meg 17,6%. Hurrá!!
kereső
@KisTehen: És? Má megint olyanba ütöd a kérődződet, amihez lila gőzöd nincsen.
telegdilaci
@izéke:Az átlag fizetésekbe beleszámolják a most több 100-ezer forinttal megemelt miniszteri államtitkár fizetéseket,így már vígan megélnek a több milliós fizetésekből,ezért torzit ez az átlag bér számítás és még a Miniszteri fizetések emeléséhez,nem is kellett várni egy bizonyos Papirt várni!
kereső
@KisTehen: Egen. A számok meg azt mutatják, hogy amig a bérek 14,0%-al nőttek, addig az árak 17,6%-al.
Dr. Proktor
... de nem tették hozzá hogy csak azért, mert volt aki percenként tette zsebre ezt az összeget és ez megdobta a számot!
Az átkosban a toronydaru felértékelése javította a KSH által közölt életszínvonalat.
ágimami
Csak ha nem az átlagot nézzük, (ez annyira irreális!) akkor máris más a leányzó fekvése!!!
Horizont
@ágimami: Jajj szegények nehogy már az infláció elvigye a pénzüket, aztán éhezzenek vagy mondjanak le mindenről? Nem ezért dolgoznak értünk éjt nappallá téve.
vitriol
Kevés olyan intézményünk van, ami még a régi nevén működik, ilyen a KSH is. Ha javasolhatom, nevezzék át ízlésük szerint bármire, s utána olyan adatokkal hülyíthetik a népet, amilyennel akarják!
nemkati
0rbán családja és egyéb állatfajták havonta többszázezer ilyen átlagkeresetű jövedelmét kapják havonta, és akkor a dolgozók legnagyobb része ennél jóval kevesebbet keres. De ők az átlagkereset alapján állapítják meg azt a jövedelmet, amit "tövény szerint" kiszámolnak maguknak.
colibri
Hát ezért! 24.hu/belfold/2024/01/23/miniszteri-allamtitkari-fizetes-illetmeny-emeles-pinter-sandor/
Maguknak emelnek a csillagokig, a hétköznapi embert meg inkább elzavarják, csak hogy keleti migránsmunkásokkal telepítsék be az országot! A nyugdíjasoknak is utólag löknek valamit, amit jó sokan már nem kaphatnak meg, mert meghalnak. ...és akkor hencegnek, hogy milyen magasra emelkedik folyamatosan az átlagbér...
Csizmás Kond
Hülyeség ezen lovagolni, van aki csak a pinamutogatásával tízszeresét keresi...elég ilyen cikk jelenik itt is meg.
simmering73
Na ha azt a nettó átlagkeresetet még meg is felezitek, egész közel járnátok a valósághoz. Így viszont csak egy kis tehén örökzölddel tudok reagálni: ANYÁTOKPICSÁJA.
simmering73
@KisTehen: Te meg társadalmi munkában vered itt a tőgyöd? Hónap végén kihez jársz kölcsönkérni? Bimbó?
lusta
@csak úgy...: Mégis a tehén miért marha?
kereső
@lusta: 12:44, mert szarvas"marha"...
lusta
@kereső: Látható, a mi kis tehenünket is hatékonyan felszarvazták. Magánügy, mondhatnánk, de akkor mire olyan büszke itt?
namihami
Tényleg nem értem, hogy hova tesz ennyi pénzt a dolgozó és még panaszkodik is!
Szép hivatás statisztikusnak lenni! És sportos...
Ha ezt kijelenti, jobb ha gyorsan fut!
simmering73
@KisTehen: 9:44 "decemberben 5,5% volt az infláció"
Ezt a szomszéd boxban kérődző tehén tőgyéből szoptad ki?
division
@izéke: Lehet ennyit keresni munkával is, sőt még sokkal többet is, max. nem ez a jellemző. Ez egy átlag. Nejem februártól 620 ezret kap majd kézhez mint pedagógus, ma megjött a végleges rendelet az intézményhez. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ebben benne vannak a pótlékok is, plusz 30+ éve van a pályán...Mindenesetre a 800 ezres kitűzött cél még lehet meglesz nyugdíjba vonulása előtt:-)))))
Oszi
Az állam igazgatásban a katasztrófa védelemben a mentőknél vagy az egészségügyben, tehát minden olyan helyen amely a magyar állampolgárokat szolgálja, ennek a töredékét keresik.
Szerintem a KHS-nál is.
Lehet statisztikát csinálni, csak az nem fedi a valóságot.
Ismét egy olyan hír ami félrevezető.
Sajnos ez csak arra jó hogy mindenkit bosszantson aki nem keres ennyit.
Azonos célja van a hírnek, mind a lakosságnál lévő megtakarítások összege.
Ha mindenki aki kevesebbet keres, tudna és akarna sztrájkolni, akkor megálna az ország és a sok okostojás meghalhatna a körházakban, kirabolnák az utcán, leégne a háza, nem tudna ennivalót venni, nem lenne villany, víz és gáz.
Erről az a novella jut eszembe amikor 10 évre elaltatják az országot hogy pénzt takarítsunk meg, de 10 év alatt akkora károk keletkeznének, ami visszavetné az orzséágot 50 évvel...
Dr. Proktor
@division: Köszönjétek meg szépen Brüsszelnek, mert a magyar államnak erre nem, de erdő nélküli fasétányra és 12 fős bölcsödére vannak százmilliói, a stadionokról nem is beszélve!
Dr. Proktor
@Oszi:" Én is csak annak a statisztikának hiszek amit én hamisítok" ...
Nanya
@KisTehen: még csak annyit: te nem állatorvos vagy ,hanem állat !
tudtad ezt?
Csak szólok,hogy tudd !

egy doktor állat Bécset nagybetűvel írná !
hoppácska doktor úr !
szaboria1
Amennyiben ez így igaz akkor kérem erre az összegre kiegészíteni a nyugdíjamat.
division
@Dr. Proktor: A brüsszelezés nem volt több mint színjáték a kormány részéről, na meg időhúzás. Tudták ők már ezt régebb óta hogy meg kell lépniük, tovább nem húzhatják.
division
@Dr. Proktor: @izéke: Na, ez már a burleszk kategória:-))) Ma meg azt hozták ki az intézményben hogy mégis csak az 555000 bruttó maradhat és nem ami a legutóbbi táblázatban van, így a 620 ezer mindjárt alig lesz több mint 500 ezer. Kabaré már amit ezek művelnek, na de a magyar az tűri, sőt tapsikol, nem úgy mint az ukránok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.