Az igazságügyi államtitkár nem tartotta indokoltnak a drága pénzért készült ingyenes szolgáltatás fenntartását, mert lejárt az üzemeltetési kötelezettség.

Április végén egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné vált az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által üzemeltetett cégbetekintő, melynek segítségével bárki ingyenesen hozzáférhetett a magyarországi gazdasági társaságok cégirataihoz – írja a 24.hu.

Lekapcsolták a 800 milliós EU-pénzből kifejlesztett ingyenes cégbetekintő rendszert – ezzel védekeznek

Lekapcsolták az ingyenes cégbetekintő rendszert/Fotó: Stockfotó/123.rf.com

Tartalmazza a cégbírósági bejegyzéseket megalapozó dokumentumokat, így a közgyűlési jegyzőkönyveket, a tulajdonosváltásról szóló döntéseket vagy éppen a fizetésképtelenség helyzetét. Az adatokat otthonról, a nap 24 órájában el lehetett érni, nem kellett elmenni az illetékes a cégbíróságra.

A cégiratok helyett ez áll az oldalon:

„Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy az Elektronikus Ügyintézési Portál E-cég betekintés szolgáltatását biztosító Országos Bírósági Hivatal (OBH) és Igazságügyi Minisztérium (IM) közötti együttműködési megállapodásban rögzített fenntartási időszak megszűnt, ezért az E-cég betekintő nem érhető el.”

A lap lapunk megkeresésére a hivatal azt közölte:

„az IM igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára 2023. december 11. napján kelt levelében az E-cégbetekintés alkalmazás további fenntartását nem tartotta indokoltnak”.

- áll a honlapon.

Gyimesi Tamás Ferenc arra hivatkozott, hogy a fenntartására vonatkozó üzemeltetési kötelezettség lejárt, és a gazdálkodó szervezetek cégiratainak bárki által, ingyenesen történő letölthetőségét nem írja elő sem hazai, sem nemzetközi jogszabály, irányelv vagy kötelezettség.

A rendszert EU-s forrásból fejlesztették, az unió EU 800 millió forint forrást biztosított.

Forrás: 24.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Hova vezet az, ha mások belelátnak a ferde céges ügyeikbe. Fő, hogy a fejlesztésért valaki nagyot szakított a köz pénzéből.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...jól tették...haszna úgy is csak annak volt aki kezdeményezte, hogy kukkolni tudjon.
Menőmanó
Hova vezet az, ha mások belelátnak a ferde céges ügyeikbe. Fő, hogy a fejlesztésért valaki nagyot szakított a köz pénzéből.
Qqberci
A fityf@sz bandát kellene már lekapcsolni...
szaboria1
@Csizmás Kond: Ma nem gondolkoztál. 800milliós EU pénzből lett fejlesztve tehát azért adta ez EU, hogy mindenki tudjon tájékozódni a cégek adatairól.
Amennyiben ismersz egy német céget nyugodtan megnézheted és megtudsz róla mindent.
balos
@szaboria1: Amikor 1 fideSS-drebil védekezik az felér a sötétsége beismerésével!!
Nessy
Teljesen érthető! A jelenlegi kormánynak az az érdeke, hogy senki ne lásson a "családi" és a haveri vállalkozások bulijai mögé!
nemkati
Cégek használták leginkább, hogy tájékozódjanak partnereik megbízhatóságáról, fizetőképességükről, stabilitásáról. Az EU azért adta ezt a pénzt a cégbetekintőre, hogy segítsék a cégek tájékozódását az üzleti világban. Mindezt pedig költségmentesen megtehessék. Most egy-egy adat megismeréséhez jó nagy pénzeket kell fizetniük, van elképzelésem, kik fogják ezt a pénzt lefölözni. Az EU részéről megint egy kidobott összeg, írhatják a magyar kormány számlájára.

@Csizmás Kond: Nagyon szegényes tudásod van a világról, és gondolom magadból indultál ki, hogy egyből az ugrott be neked, hogy ezt a rendszert "kukkolásra" használták mások. Nagyon nem, persze ha te ezt tetted, akkor már te se kukkolhatsz többet ingyen.
CsipkeRózsa
Egy helyettes államtitkár döntött a megszüntetésről?
Csizmás Kond
@szaboria1: ...vagyis , én is, te is Jancsi is Jolán is...és ez mire jó ?
Csizmás Kond
@nemkati: ...a mindenki egyebet nem jelenthet...Ha valakit érdekelt üzleti célból az eddig is lekérhette, az hogy oda kirakják nem biztos valós érték csak egy kimutatás és azt bár ma mindenkit minden érdekel nem helyes hogy névtelen vagy akármilyen szándékkal bárki hozzájuthat és felhasználhatja.
KisTehen
gyertek libsik ... nálam betekinthettek

HAHAHA
nemkati
@Csizmás Kond: Akkor beszéld meg a kormányoddal, miért kellett erre kidobni 800 millió € úniós pénzt.
Csizmás Kond
@nemkati: ...az eu-s pénzt az eu dobta ki...amúgy az eu soha semmit nem csinál mások érdekében csak olyant amiből hasznot tud húzni.
szaboria1
@Csizmás Kond: Arra, hogy tudjam megbízható e cég főleg a csomagküldőket szoktam ellenőrizni akik előre kérnek átutalást.
Csizmás Kond
@szaboria1: A csomagküldés vagyis pontosabban a rendelés megbízhatósága nem a csomagküldő kimutatásain alapszik...millió stáció van ahol elkallódhat és bár te a meghírdetőnél reklamálsz az követi hogy hol tünt el és azzal fizetteti meg. ...és visszatérbe a kukkoláshoz, szerinem az direkt azért volt kitalálva hogy nyom nélkül láthassák ki hogy áll és azt hogy lehet csőbe húzni ha az érdek úgy követeli. Most is azt tartom helyesnek, hogy ha valakit érdekel valami azt névvel címmel lekövethető adattal tegye és akkor mindenki tudja mihez tartsa magát.
nemkati
@Csizmás Kond: Szemben veled, aki mindenkin önzetlenül segít.
szaboria1
@Csizmás Kond: Nem értek egyet veled és ez szuverén jogom.
Csizmás Kond
@nemkati: ...mindig is segítettem azon aki megérdemli, aki érrtékeli és nem önzetlenül vagy reklám célból, de nem is azért hogy elvárjak érte valamit...mert szeretem ha tudják ki adott és miért adott...nem úgy hogy az az égből pottyant és hubejó...
Csizmás Kond
@szaboria1: ...:)...legyen az...mindenki a saját elképzelésével...
KisTehen
gyertek libsik ... nálam még betekinthettek

HAHAHA
csak úgy....
@Csizmás Kond: @KisTehen: magyar népmese : csizmás kond és a tehen esete az újkapuval.
KisTehen
@csak úgy...: neked fizetni se kell

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.