A tiltás egyelőre átmeneti, addig marad érvényben, amíg az amerikai gyógyszer-és élelmiszerfelügyelet el nem végzi a forgalmazáshoz szükséges vizsgálatokat.

San Franciscóban betiltják az elektromos cigaretták árusítását – jelentette kedden este az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

A kaliforniai nagyvárost irányító önkormányzati felügyelőbizottság tagjai egyhangúlag szavazták meg az elektromos cigaretták – vagy más néven: e-cigaretták – forgalmazásának tilalmát a városban. San Francisco az első amerikai város, ahol ilyen tilalmat hoztak az e-cigarettákkal szemben. A tiltás egyelőre átmeneti, addig marad érvényben, amíg az amerikai gyógyszer-és élelmiszerfelügyelet (FDA) el nem végzi a forgalmazáshoz szükséges vizsgálatokat.

Ez döntő lépés annak érdekében, hogy elejét vegyük újabb fiatal nemzedékek nikotinfüggőségének

– nyilatkozta a szavazás után Dennis Herrera, a város ügyésze, aki egyike volt a javaslat előterjesztőinek. Mint mondta: erre a döntésre nem lett volna szükség, ha a szövetségi kormányzat jól végzi a munkáját.

Az e-cigarettákat a törvény előírása szerint nem lehet forgalmazni a szövetségi gyógyszer-, és élelmiszerfelügyelet (FDA) felülvizsgálata nélkül. Valamilyen oknál fogva az FDA eddig nem tett eleget e törvényi kötelezettségének, és ha a szövetségi kormány nem lép, megteszi ezt San Francisco városa

– fogalmazott Herrera.

Betiltják az e-cigarettákat

London Breed polgármesternek tíz nap áll rendelkezésére, hogy aláírja az erről szóló határozatot, amely az aláírást követően hét hónap után lép érvénybe. A határozat tiltja az e-cigaretták online-forgalmazását is a városban.

Az elektromos cigaretták gyártásában vezető cég hangsúlyozta, hogy

azok a felnőttek, akik eddig e-cigarettával éltek, most majd kénytelenek lesznek visszatérni a sokkal károsabb, halált okozó cigarettákhoz, az aktív dohányos felnőttektől megtagadják a lehetőséget,

hogy az e-cigarettára térjenek át, és mindezeken kívül a tiltás életre hívja az e-cigaretták feketepiacát is. A cég álláspontja szerint a megoldás nem a tiltás, hanem a fiatalabb korosztályok e-cigarettához férésének és használatának megvitatása.

A vállalat szóvivője ugyanakkor megjegyezte, hogy a Juul Labs osztja a város vezetőinek azt a célkitűzését, hogy távol tartsák a fiatalokat az e-cigarettáktól.

Évtizedeken keresztül harcoltunk a nagy dohánygyárak ellen, és most újból harcolnunk kell az e-cigaretták ellen

– nyilatkozta Shamann Walton, az önkormányzat egyik tanácsnoka.

Az Egyesült Államokban 18 éves kor betöltése után lehet dohányárut vásárolni, Kaliforniában és 15 más tagállamban azonban ez a korhatár 21 év.

Ennek ellenére az e-cigaretták terjedése rohamos a tizenévesek körében. Az NPR információi szerint a múlt napban minden ötödik középiskolás jelezte, hogy e-cigarettát használ. Ez a duplája a 2017 májusában mért adatoknak. Ráadásul már a nyolcadikos diákok körében is erőteljesen terjedőben van az elektromos cigaretta.

Az amerikai közegészségügyi tisztségviselők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy van ok aggodalomra a fiatalok körébent terjedő e-cigaretták miatt, hiszen a nikotin – ebben a formában is – erőteljesen károsítja a fejlődésben lévő agyat. A Járványkezelési – és Megelőzési Központ (CDC) szakemberei pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektromos cigarettával élők könnyebben szoknak rá a hagyományos cigarettákra.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
@Nessy: Többek között Magyarországon (Debreceni Egyetemen) is folytak/folynak kutatások amely nem bizonyította ennyi év után sem, hogy az e-cigarettázásnak lennének káros hatásai.
Az egész cirkuszt (pl. Magyarországon ugyanolyan szigorítások vannak az e-cigarettával, mint az analóg cigarettával) ahogyan @solidedge: is írja a dohánylobbi generálja.
Nessy
A dohányosok lettek az első számú közellenség! Ha már a "rákkeltő anyagoknál" és a passzív dohányzásnál tartunk, akkor bizony a közlekedéssel is kellene valamit kezdeni! Egy forgalmasabb úton, kereszteződésben több káros anyagot lélegzünk be, mint ha dohányoznánk. Meg a magas szálló por koncentráció jelenleg károsabb, mint dohányfüst. És itt nem tud senki megvédeni kortól, nemtől függetlenül!
F_Viktor
@Nessy: Többek között Magyarországon (Debreceni Egyetemen) is folytak/folynak kutatások amely nem bizonyította ennyi év után sem, hogy az e-cigarettázásnak lennének káros hatásai.
Az egész cirkuszt (pl. Magyarországon ugyanolyan szigorítások vannak az e-cigarettával, mint az analóg cigarettával) ahogyan @solidedge: is írja a dohánylobbi generálja.
vacsi
"azok a felnőttek, akik eddig e-cigarettával éltek, most majd kénytelenek lesznek visszatérni a sokkal károsabb, halált okozó cigarettákhoz"
Esetleg, ha leszoknának?...
vacsi
@Nessy: Még kisgyerek voltam, amikor a vonaton egy dohányzó nő a cigarettájával véletlenül megégette a kezemet. A nyoma a mai napig látszik (kb. 60 év!). Na, ezért gyűlölöm a cigarettát, és ezért nem próbálkoztam vele soha! Amivel mellesleg rengeteg pénzt megspóroltam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.