Szinte háborús helyzetet ír le a Lombardiából nyilatkozó olasz orvos.

Sokkoló üzenet egy koronavírus-doktortól: Választaniuk kell, hogy kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

Egy lombardiai, bergamói orvos a Corriere olasz lapnak mondta el, mi a helyzet a koronavírussal fertőzött területeken. Az orvos nyíltan ellentmond annak a sokat hangoztatott vélekedésnek is, hogy az idős emberek a többi betegségük miatt halnak bele a koronavírusba. Azt mondja: ez hazugság, a betegekkel a koronavírus végez.

A Corriere.it írja, hogy Christian Salaroli bergamói aneszteziológus azt nyilatkozta:

„A betegek a koronavírusba halnak bele, mert az intersticiális tüdőgyulladás olyan légzési problémákat okoz, amellyel a beteg már nem tud megbirkózni; a halálukat a vírus okozza, nem más.”

Az orvos azt mondta, hazugság, hogy nem a vírustól halnak meg a betegek. Azt állítani, hogy nem a vírus okozza halálukat, még az áldozatokkal szemben is tiszteletlenség szerinte.

Az orvos szerint a kórházban, ahol dolgozik, csak az új koronavírusban szenvedőket kezelik, a többieket hazaküldik. A koronavírus-betegeket először intubálás nélkül lélegeztetőgépre rakják, az intubálással zajló lélegeztetésről később születik döntés.

A reggeli nagyviziten a beteg kora és állapota mellett az alapján is döntenek az orvosok a további kezelésekről, hogy mekkora esélye van felépülni a betegnek az intenzív kezelésekből.

A koronavírus ugyanis olyan tüdőgyulladást okoz, amely vér oxigénellátását akadályozza. A legsúlyosabb esetek kóros oxigénhiányos állapotba kerülnek. Az intenzív osztályos ágyak száma véges, és így nem minden kritikus állapotú beteget tudnak intubálással lélegeztetni.

Az orvos szerint a többiekről lényegében lemondanak: ha egy 80-95 év közötti betegnek súlyos légzési elégtelensége van, valószínűsíthető, hogy nem éli túl. Ha pedig legalább három létfontosságú szerve elégtelenül működik, akkor biztos, hogy belehal. Ez egyébként koronavírus-mentes időkben is így van.

Az orvos azt mondja, az ilyen beteg már akkor eltávozott, mikor elkapta a fertőzést…

Az orvos azt mondja, az az egy vigasztalja, hogy tudja: döntéseikkel esélyt adnak valaki másnak a túlélésre.

A legjobb döntésnek azt nevezte, ha mindenki otthon marad:

“A legjobb reakció erre a vírusra, ha nem mászkálunk. Fogalmatok nincs, mi megy idebent. Maradjatok otthon”

– mondta.

Az orvos szerint vannak olyan, régóta a pályán lévő kollégái, akik idegileg összeroppantak, zokogtak. Ráadásul az egészségügyi ellátó rendszer is nehezen bírja a nyomást: van, hogy egy szívrohamhoz egy óra múlva ér csak ki a mentő.

A helyzetet a háborús sebészethez hasonlította: csak azokat kezelik, akiknek esélyük van a túlélésre.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Takarítsátok már el az ilyen Anna24-eket!!! Ez nem kupleráj!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
Kínában is ugyanez a helyzet, csak onnan nem jön/jöhet ki őszinte vélemény. Szegény idős, beteg emberek.:(
Egy apokaliptikus fantasy film realizálódott...

Ugye, ugye Európa. Mégis csak több gyermeket kellett volna nevelni...
36
Takarítsátok már el az ilyen Anna24-eket!!! Ez nem kupleráj!!!
jesz
@36: hagyd..ez bevétel a propellernek, nem állnak valami rózsásan. Nem véletlen, hogy engedélyezték ezeket a reklámokat.
Megasztán sosem lehet tudni...hátha valaki kedvet kap.
jesz
Isten irgalmazzon nekünk, hogy hazánkban is ilyen méretű legyen a vírus támadása..
Akkor itt is megtapasztaljuk, kiről is kell lemondani...de ebben van némi tapasztalata az eü-nek már most is.
CsipkeRózsa
@36:

A több gyerek azt is jelentheti, hogy még több öregről kellene lemondaniuk a fiatalok javára.
Nessy
@CsipkeRózsa: Ameddig valaki fiatal, ez nem igazán érdekli! Egy dolgot felednek lelkes ifjaink! Ha kellő időben nem esik a fejükre egy féltégla, még ők is lehetnek "öregek"! De ha választani lehet a koronavírus vagy egy tumor között, maradok a vírusnál. Koromnál fogva már egyik esetben sem tartozom a gyógyításra érdemes kategóriába.
jesz
@Horizont: na igen kásler(is) érthetetlen miért az ami...meghát a tisztifőorvos, akiről Orbán különös tisztelettel lökte a dícsérő szavakat..
36
@jesz: Sokat gondolkodtam az aktualitások tükrében hogy azért a régiek, 3-4-5-6---akár 9 gyermeket is vállaltak sokszor a nagy szegénység ellenére.-Tudom ez most radikálisan hat-de akkor bizony volt gyermek halál rendesen és az idősek halála "természetes" volt. A gyermekek elvesztése ugyan tragikus volt, de ment tovább az élet, mert volt Istenre való ráhagyatkozás és így egyszerűbb élet is. Ma teljesen elborulnak már akkor az emberek, ha az idős embert is elveszítik. Pedig egyszer, mindenki meghal. Nagyon kellene a természetbe és az Istenbe vetett hit ma. No de hát...Lehet hogy visszatér. Nem az ember a természet ura, hanem fordítva.
36
@jesz: Ezért Dr. Csókay András idegsebészt nagyon szeretem hallgatni. Gyermekét fatálisan elvesztette, de hogy hajtja tovább a hite azt az embert...Számomra példaértékű.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Milyen furcsa, hogy semmiféle képi dokumentációval nincs alátámasztva a tisztelt doktor úr állítása. Rengeteg eü dolgozóval beszéltem, mind azt mondta, hogy nevetséges ami itt folyik és szakmailag teljesen indokolatlan!
Felesleges rettegni! Az hal meg, akinek amúgy is ütött az órája, basszus 80-95 éves emberekről beszélünk!
Senki nem örül a haláluknak, de az úgy is bekövetkezik, teljesen mindegy, hogy korona vírustól ( amelnynek mellesleg eddig is rengeteg változata keringett, csak a kutya se beszélt róla) vagy influenzától, vagy az alapbetegségeitől.
Imádom az ilyen hisztéria keltőket is, lásd mint fent.
KisGenyo2
A cím alapján úgy tűnhet, mint ha lenne gyógymód a vírusra.
Jozefina
Minden esetre katasztrófális a helyzet!!!?? És mindig csak más országokról hallunk, olvasunk híreket, a hazaiak valahogy titokban maradnak??!!
cikicakk55
@Horizont: tegnap 16:47

Ismersz,tudod,hogy a fiam ápoló egy Mellkasi Sebészetek Kórházában. Őket már többször is összehívták és előadást tartottak neki erről a vírusról. Elég komoly a helyzet,de azért annyira nem kell túl dramatizálni,mint amit itthon művelnek. Nálunk Magyarországon az a gond,hogy Korona vírus nélkül is védtelenek az emberek,mert kevés az orvos,kevés a nővér és az ápoló,kevés a mentős,kevés hely van Karanténnak és annak nincs és nem biztosított a személyzete. Sajnos a Magyar Kormány most sem azon agyal,hogy honnan lehetne annyi védőfelszerelést összeszedni amennyi legalább az orvosoknak és a nővéreknek,és a többi egészségügyi dolgozónak elég legyen. Az általános szájmaszk,csak 3 órahosszát véd a vírusoktól. Utána cserélni kell,vagy pedig egy speciális védőmaszkot kell használni,ami szerintem magyarországon ha van is,nagyon kevés. Annyi van gondolom,hogy a Kormány tagjait és azok rokoni baráti körét megóvják. Náluk egész biztos nem számít,gogy a Dédi már elmúlt 90 éves,ha az a néni Áder,Kövér,Orbán, Rogán stb család tagja. Hamarabb hagyják meghalni a 40 éves kemoterápiában részesülő,immun rendszerrel alig rendelkező nem Fideszes rokonokat. Rossz a helyzet,veszélyes a vírus,de egy normális országban nem lenne több halott,mint más fajta vírusnál. Persze Európa legkorruptabb és legszegényebb országától mit is várhatnánk?
cikicakk55
@KisGenyo2: Van is rá gyógyszer,2 féle is. Azt persze nem tudom,hogy Magyarország mennyire van rá felkészülve,mennyi ellenszer van? Minden esetre idő lett volna rá,talán ha kevesebbet költenének politikai reklámokra,óriás plakátokra és botlábú focistákra. Az biztos: Világból Kiábrándult Mosófazék-nak igaza van. Túl van dramatizálva a helyzet.Igen,járvány van és ezt most sokkal többen kaphatják el,mint más fajta vírust,de aki egészséges alapból annak nincs félni valója.Inkább a legyengült idős emberek, a kemoterápia miatt immunrendszerük gyengesége miatt a rákosok és az egy éven aluli gyermekeket kell óvni és védeni.
human
@Jozefina: Magyarországon jóval kevesebben fordulnak meg külföldiek akár turistaként, üzletemberként, diákként vagy vendégmunkásként. Szerintem legalábbis ez az oka, hogy a fejlettebb országokban több a megbetegedés.
KisGenyo2
@cikicakk55: Lehetne azt is, hogy 2/3 annyit együnk meg fűtsünk, a hűtést pedig teljesen felejtsük el, és akkor még több pénzt lehetne az egészségügybe betolni. Nem tudom mennyivel jobb, ha onnan lopják el...
;-)
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Horizont: Figyelj b+! Teljesen tudom, hogy mit írok, nekem te ne mondd meg a tutit. Jó egészséget édesanyádnak, te meg tanulj meg olvasni.
jesz
@36: régebben családfa kutatással (is) foglalkoztam, vagy tíz éven keresztül. Ez a tíz év pont elég volt ahhoz, hogy könnyes szemmel emlékezzek az ismeretlen szegényekre a régi magyar falvakban...az anyakönyvekben sok borzalom is le volt írva széljegyként.
Aztán elegem lett amikor a sok sok gyermekhalandósággal találkoztam. Az én őseim is csodával határosan maradtak meg. 8 -10 gyerekből maradt három...szinte természetes volt a sok temetés...nekem ez feldolgozhatatlan
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Horizont: Én, kicsikém tudok írni. Nem én kezdten b+ -elni, bunkó vén banya!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Anyám halott, ugyhogy kussolj! Igazi lepcses vénasszony vagy, nem bírod ha nem a tied az utolsó szó mi? Befejeztem, felesleges válaszolnod. Unalmas.
csipetke
Ha nálunk is elszabadul a vírus,mint Olaszországban,itt is döntenie kell majd az orvosnak,hogy melyik beteg kapja a légzőkészüléket,és melyik haljon meg,miután olyan kevés a légzőkészülék.A fiam kiemelt pesti kórházban műtős,és védőfelszerelés csak a fidesz tv-s szerepléseiben létezik.Bár orbán azt nyilatkozta,hogy az emberi élet védelme mindenekelőtt.Ez az ő szájából abszolut hiteltelen,mert eddig is lesz@rta az egészségügyet. 9 milliárd ft-ot különítettek el a vírus elleni védekezésre,egy stadion árának a kis töredékét.De az igazán genyó dolog az,hogy az orvosok,akik közül sokakat nyugdíjból rángattak vissza,veszélyeztetettek,és a védőfelszerelés sz@rt se ér.Az EU többszázmilliárd eurót oszt szét a tagországok között a védekezésre.Lehet találgatni,vajon ennek mekkora hányada jut oda,ahova kell.A fidesz vezérkart,és a pereputtyukat arra ítélném,hogy kizárólag az állami egészségügyet vehessék igénybe

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.