Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Geert Wilders jobboldali pártvezetőnek a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez.

Orbán Viktor gratutált Geert Wilders pártvezetőnek a holland választásokon aratott győzelméhez
Fotó: Facebook / Orbán Viktor

A jobboldali Geert Wilders pártja vezet a szerdán Hollandiában tartott előrehozott parlamenti választásokon

- derült ki az urnazárásokat követő exit poll felmérésekből.

A szavazóhelyiségekből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint a Wilders vezette migrációellenes Szabadságpárt lehet a holland parlament alsóházának legnagyobb pártja. A jobboldali párt a 150 képviselői helyből 35-öt szerezhet meg, ami több mint kétszerese a jelenlegi 18 mandátumának.

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a Frans Timmersmans korábbi uniós biztos által vezetett pártszövetség, a Zöldek és a Munkáspárt formációja a második helyen végzett 26 mandátummal, ami 9 képviselői székkel több, mint a két párt jelenlegi összlétszáma.

Mark Rutte ügyvivő miniszterelnök pártja, a Szabaddemokrata Néppárt (VVD) mandátuma azonban valószínűsíthetően 34-ről 23-ra csökken.

Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) körülbelül 20 mandátumot kaphat a holland parlament alsóházában.

Geert Wilders az exit poll eredményeinek közzététele után úgy nyilatkozott, hogy "visszaadja Hollandiát a hollandoknak". "Meg kell találnunk a módját annak, hogy megfeleljünk szavazóink reményeinek, és visszahelyezzük a hollandokat az első helyre. Itt az ideje, hogy a pártok megállapodásokat keressenek, minket nem lehet már figyelmen kívül hagyni" – jelentette ki.

A hollandiai szavazóhelyiségek este 9 órakor zártak, bár a hollandiai Karib-szigeteken még öt órán át folytatódik a szavazás, és a külföldön élők által postán küldött szavazatokat még napokig számolják.

Orbán Viktor az X közösségi portálon (korábban Twitter) angol nyelvű bejegyzésében azt írta:

Eljött változások szele! Gratutálok Geert Wildersnek a holland választásokon aratott győzelemhez!

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Bammeg viktor ne szedj szélhajtót és nem fog tőled bűzleni Európa...mellesleg legalább kipukkadsz kisgömböc
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
@Maccska: Magyarországon se hülye mindenki. Csak az a három millióból megmaradt birka, mint te is.
Dr. Proktor
Ez a győzelem a maga 35 parlamenti mandátumával még nagyon távol áll a kormányalakítástól, pont mint a helyzet lengyelországban!
colibri
Most aztán teljesen elöntötte a fosch az agyát a boldogságtól!
namihami
Mennyivel ""memszóltunkbele"" a holland választásba? Megtudhatjuk valamikor? Mert mi---6persze---nem szoktunk csinálni! Ahogy pl az olasz vagy a szerb belügyekbe se tettük! A francia kicsit fèlrement, ott csak a pénzt dobtuk ki!
Dr. Proktor
@namihami: ... pontosítok: a mi pénzünket ő dobta ki!
simmering73
"Igazi sötét rasszista gyűlölködő szörnyeteg nyerte a holland választásokat, Geert Wilderst idegengyűlölő retorikája miatt elítélte a holland bíróság. Orbán egyik európai szövetségese és reménysége győzött, ami nem jelenti azt, hogy Hollandia ettől egy ugyaolyan illiberális, alkotmányos demokrácián kívüli fasiszta ország lesz, mint amilyen Magyarország.

Ezért nevetséges Orbán és fasisztáinak öröme, hogy „itt a változás szele”, mert Wilders a liberális demokrácia és az alkotmányos jogállam keretei között fog kormányozni, ahogy tud a tökéletes alkalmatlanságával, s esélye sincs arra, hogy azt megváltoztassa. Orbán kaphat Wilders ciklusának idejére egy szélsőjobboldali támogatót, de ettől semmi nem változik."
nepszava.us/hollandiaban-is-egy-szornyeteg-kerult-hatalomra-de-hollandia-ettol-nem-lesz-magyarorszag/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.