Nyílt levélben fordul a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) vezetéséhez és az egyetem polgáraihoz Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke azt kéri, hogy távolítsák el az intézmény aulájából Karl Marx szobrát.

Rétvári Bence, aki egyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, az MTI-hez eljuttatott levélben felidézte, hogy az 1953-1990 között Karl Marx nevét viselő Közgazdaságtudományi Egyetem a rendszerváltás után visszakapta eredeti, 1948-1953 között használt nevét, majd 2004. szeptember 1-jétől már Budapesti Corvinus Egyetem néven ismert. Ezzel párhuzamosan az egyetem főépülete mellett található térről a bolgár kommunista vezető, Georgi Dimitrov mellszobra is a megfelelő helyére, a Szoborparkba került, és a Dimitrov tér is már csak a kommunista múlt egy groteszk szeleteként él az emberek emlékezetében – mutatott rá.

Hozzátette: mindezek ellenére, ha egy elsőéves, egy turista vagy egy érdeklődő belép a "Közgáz" aulájába, akkor megdöbbenésére mind a mai napig "a nyíltan fajgyűlölő és osztályharcos nézeteket valló Karl Marx ülőszobra tekint le rá". Többször ugyan felmerült a szobor áthelyezésének lehetősége, de ez végül nem valósult meg.

Rétvári Bence szerint Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak. A fajgyűlölet és az osztályharcos kommunizmus totális diktatúráinak áldozatait több százmillióra becsülik, a hazánkban évtizedekig kötelező tantárgyként oktatott osztályharcos, szocialista ideológia, a marxizmus-leninizmus pedig a nevetség tárgyává vált.

Rétvári Bence azt írta, bízik benne, hogy az egyetem vezetése és polgárai is egy terhes és vállalhatatlan örökségnek tartják Karl Marx szobrát. Mindezek alapján kéri, hogy a rendszerváltás után 25 évvel tegyék meg a negyedszázada szükséges lépéseket a BCE főépületének aulájában található Marx szobor mielőbbi eltávolításának érdekében – zárta sorait a KDNP alelnöke.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
A Horthy-szobrokkal mégis meg van békülve a Benike, arról valahogy nem jut eszébe a fajgyűlölet...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
2/3-dal már rég megtehették volna. Korábban is ugyanígy felhasználhatta volna a követelését arra, hogy a baloldalt a sárba döngölje. Ez is szerintem egy jól felépített program része, így, a választások előtti hónapokra időzítve.
Brother Louie
Szerencsétlen kis takony. Elvétette az időpontot.

A vasárnapi mise után szokott fröcsögni a szenny kereszténydemokratáknál. Ma még csak szombat van.
coni
Az államszocializmus nem attól fog eltünni, hogy ledöntjük a múlt emlékeit (szobrok, utca nevek) hanem hogy átalakítjuk a gazdaságot és a társadalmat.
A jelenlegi rezsim éppenhogy az ellenkezőjét teszi, a valóságtól eltérő, politikai megfontolásból készített adatokra, statisztikákra alapozza a visszaállamosított rendszerek tervgazdálkodását. Arról nem is beszélve, hogy a közmunkával, a rezsicsökkentéssel, az ingyenes pénzfelvétellel, a piaci törvények megerőszakolásával, az emberek véleményének a figyelmen kívül hagyásával éppen hogy a pártállami rendszert hozza vissza.
coyote3
Na szépen vagyunk, oda a múltam egy része:))))
leszúrt rittberger
A Horthy-szobrokkal mégis meg van békülve a Benike, arról valahogy nem jut eszébe a fajgyűlölet...
joopapa
@leszúrt rittberger: Mert nekünk a Marx neve nem sokat mond, nem volt háborús bűnös. De nekem a horthy mindkét nagyapámat kiküldte a Don kanyarba és csak egyik jött haza pár év fogság után, és több százezer zsidót küldött a halálba!! És neki lehet szobra! És azzal védik hogy haláláig az általa megmentett Amerikai zsidók támogatták, és a megölt zsidókat miért nem mentette meg!?
Dr plágium
aha, értem én...de Horthy Miklós mell szobra az díszeleghet a város szívében?
silber13
Te Bence! Azt hittem csak Kipling remekművében létezik Tabaki! De látom, te egyenest a reinkarnációja vagy az összes Tabakinak! Ha tudod egyáltalán, ki,vagy mi volt Tabaki!:-)))))
csikknorisz
Örvendetes, hogy ilyen kardinális kérdésekkel is van ideje foglalkozni a zállamtitkár úrnak.
mariaberta
Ami az embertelen diktatúrát illeti, nem kell ide sem Marx, sem Engels, van nekünk Orbán Viktor és ő nem a múlt, hanem a valóságos jelen.
silber13
@mariaberta: Azért reménykedik az ember, hogy egy ilyen felelős beosztású Nagy Emberre a retken kivül csak ragad valami!:-)))
mariaberta
@silber13: DE ha gyermek korában csak a Bibliát forgatta, mert ő aztán egy vallásos ember ezért más könyvet nem vett a kezébe.
bencemacska
@mariaberta: Ha a Bibliát és Marx tőkéjét is forgatta volna, akkor előbb nevezné Jézust kommunistának, mint Marxot.
Mobil123
Most csak azt nem tudom eldönteni hogy felismerte Marxot vagy elovasta a táblát vagy mondták neki hogy az ott Marx szobra??? De ha mondták neki akkor vajon ki ??? A vezíre nem lehetett , a Lala nem , tán Laca??:-))
szablyafűrész
Rétvári sz*rházi féltékeny tőle sokkal értelmesebbekre...
Igazmondó1
Kíváncsi lennék, hogy Rétvári Bencét, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnökét mennyire zavarta a Horthy szobor felállítása. Annak a Horthynak a szobráról beszélek, aki segített kiirtani családunk több tagját. Én is csak azért kommentelgethetek itt, mert az én apám élve visszajött.
Feraj49
Még van néhány hónap a választásokig. Rétvári is el fog tűnni,mint a többi "okostojás" akár SZDSZ vezérek ,/Molnár Lajos,Horváth Ágika stb/ MDF vezérek . Tombold ki magad,ha már otthon nem lehet ! Gondolod Marx-ot érdekli,hogy honnan távolítják el ? Az Ő emléke még akkor is fennmarad,amikor már Téged elfeledtek, és azon izgulj , hogy TÉGED mikor és hogyan távolítanak el !
nezelodo
Én naiv meg azt hittem, a szüleinél szertetett a padláson, és ott találta. A hivatalból hű szolga minden ilyesmit el akar takarítani ami a gazdit a mozgalmi múltjára emlékezteti! Lehet, hozzájuk is beugrik majd Orbán villámlátogatásra, és addigra kell a múltat végképp eltörölni?
coni
@mariaberta:" Ami az embertelen diktatúrát illeti, nem kell ide sem Marx, sem Engels, van nekünk Orbán Viktor és ő nem a múlt, hanem a valóságos jelen."

Az aula neki is jobban állna..
bretagne
Egyáltalán, hogyan gondolja, hogy beleszólhat egy egyetem életébe? Ez a hatalom???
Mindent megtehetnek a kétharmadukkal? Hát nem!!!
jancsik68
Én nem Marx szobrát tüntetném el,hanem a keresztények feszületét,mert az rengeteg bűn,gaztett eredője.
hetöndöe
@coni: tegnap, 08:54

Szó szerint így van,ahogy írod,szinte minden intézkedésükkel a szoci "diktatúrát"hozzák vissza,csupán azzal a különbséggel,hogy közben a kisembereket lerabolják és kiépítik az új feudális hűbéri rendszert,az állam csecsén lógó a hatalomhoz szervilis arisztokráciát.
Érdekes katyvasz az egész,amolyan igazi fitymaszos.Van benne egy kis szoci,egy kis feudális és persze ne feledjük Vitéz Lóbányait sem.
bencemacska
@jancsik68: És a bálványimádás alapja!
öcsi55
@silber13: Barátom amit írtál,teli találat és ugyan akkor nagyon szellemes,teljesen jellemző a KDMP-re is .
bencemacska
@hetöndöe: Szerintem a Horthy és Rákosi rendszer keveréke épül. A Horthy rendszert csak hallomásból és az irodalomból ismerem, de a Rákosi rendszerre emlékszem!
silber13
@mariaberta: tegnap 18:46-re : Egy fenét forgatta ő a Bibliát, érdektelen volt neki világ életében a Breviárium, ő csak egy dolgot forgatott: fenemód ájtatos, üdvözülésre kész pofával - világ életében - csak a szemét forgatta és fogatja most is!:-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.