Úgy tűnik, a közmunkaprogramot a választás előtt csúcsra járatták – most viszont sorra zárják el az ilyen irányú csapokat a vidéki településeken – írja a Nol.hu.

A lap által megkérdezett polgármesterek arról számoltak be: legalább ötven százalékkal csökkenteniük kell a programban dolgozók számát a következő hónapokban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsolyban például áprilisban még százhárom közmunkást tartottak nyilván – többségük a kompetenciaoktatásban vett részt –, májusra azonban már csak huszonöt emberrel számolhat a polgármester.

„Ezek az utasítások telefonon jönnek, ügyintézők egyeztetnek egymás között, így nyoma csak annak van, hogy az önkormányzat egyre kevesebb létszámra dolgozza ki a közmunkaprogramot. Hivatalosan nem jelentette be a kormány, hogy elfogyott a pénz, de látjuk, hogy ez a helyzet. Családok maradnak bevétel nélkül, most tologatjuk az asztalon a papírokat, hogy kit hívjunk be májustól, s kinek mondjuk azt, nincs tovább" – mondta a lapnak a településvezető.

Vidéken egyébként már több polgármester is arról beszél: a parlamenti választásig kifeszítette, az önkormányzati voksolásig talán még fenntartja a kormány a közmunkaprogramok egy részét, mert nem akar értékes szavazatokat veszíteni. Azután egyes programokra lesz pénz, másokra meg nem – azt, hogy melyikre jut, attól teszik függővé, hogy mely pályázat számít „értékteremtőnek", s melyiket nem tartják annak az illetékesek – írják.

A Belügyminisztérium egyelőre nem válaszolt a lapnak.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Az emberi butaság állandó.
Mindig azt hiszük el amit szeretünk hallani.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
És akkor támogatást sem kapnak, akik nem tudnak bekerülni a programba? Mi történt? Vége a választásoknak? Mi jöhet még? Visszaszívják a rezsicsökkentést? Vagy azt csak a jövedelemadóból lehet majd leírni?
Hellcat
Kidurrant ez a lufi is...megmondtam én hogy jön a feketeleves...
Senara
"nem éhezünk nem fázunk mert Orbán a királyunk " a 48 ezer az csak 22 ezer lesz , ha lesz !
coyote3
Nagyjából várható volt ez is. Ahogy nő a lyuk a költségvetésen , úgy fognak különböző pénzcsapokat elzárni és kiigazító csomagokat bejelenteni. Persze most azért nehezebb a dolog, mert az önkormányzati választásig valahogy ki kell húzni népszerűtlen bejelentés és " kiigazító" csomag" bevezetése nélkül. Fontos, hogy a csókosok beülhessenek az önkormányzati székekbe, mert palotaforradalom lesz! 2/3-os :)))) mindent összevetve érdekes év elé nézünk. De az igazán "érdekes" szeptember után jön...
csikknorisz
Ha kevés a pénz, a megoldás kézenfekvő. Még tovább csökkenteni a fizetésüket, majd felkérni Matolcsy Bubut és Zsiga Marcit, hogy országjáró körúton magyarázzák el az érintetteknek, hogy meg lehet belőle élni.
Dr plágium
@csikknorisz: El fogják magyarázni. Sőt bebizonyítják, hogy még spórolni is lehet az alamizsnából !
Yoda69
Ez is csak a valasztasokig kellett.
Kozgazdaszok masfel evet josolnak az orban kabinetnek, amig rajuk omlik a szetszart gazdasag. Persze ennek a levet is az adofizetook isszak majd meg.
turul72
A polgármesterek csak ne sírjanak, tökkségük a Király hűbérese. Az persze kellemetlen, hogy az eddig tisztára nyalogatott valag most az arcukba rondít. De ezt akarta az Istenadta nép, úgyhogy újabb négy évig csend legyen, Tisztelt Polgármesterek, a választás előtt kellett volna tájékoztatni a tisztelt lakosságot, hogy hogy áll a bál.
Cicamama55
S mi van a szlogenekkel, hogy Magyarország jobban teljesít, meg Jobban élünk mint 4 évvel ezelőtt?!
magyarbakancs
Az emberi butaság állandó.
Mindig azt hiszük el amit szeretünk hallani.
pityuka
Borítékolva volt. Máshol sincs pénz.
bakegya
Kisputyin a saját államának gondozásába vette Magyarországot-és annak még és már nemdolgozó népét a többit pedig az árokszélén egyenlőre még megtűri,de csak akkor ha neki adózik!
human
Egyetlen előnye van, hogy a fidesz 2/3-ot szerzett. Nem tud visszamutogatni.
Boszi27
@csikknorisz: Legfeljebb 3 kecskét kell tartani a fizu mellett, vagy abból, nem tudom hogy szólt az ajánlás.
nemkati
Kezdhetik nyeldekelni amit főztek. Jaj, csak szegényeknek meg ne akadjon a torkukon a falat!
bundi
márpedig pénz van...az mnb is szórja az ajándékokat boldog boldogtalannak...pl lajkónak hegedűt 1,2 milliárdért
index.hu/gazdasag/2014/04/16/mnb-csr/
betette oda is a lábát az unortodoxia atyja...felütötte fejét a matolcsyzmus...
ja és nem mellesleg egyre újabb és újabb adósságot tesznek a nép nyakába...
hvg.hu/gazdasag/20140415_Csucson_az_allamadossag
2010 áprilisától máig 5 100 milliárddal nőtt az adósság
karma1
Azert kivancsi vagyok, hogy milyen szempontok szerint fogjak a sokszorosan hatranyos helyzetu kozmunkasokat szelektalni: ki marad es ki megy? Mitol teszik fuggove? Hany gyereke van? Mennyire rokkant? vagy eleg lesz csak annyi, hogy fideszes-e a kozmunkas, vagy ellenzeki volt?

Kozmunka sehol a vilagon nincs, kozmunkara ITELIK az embereket kisebb buncselekmenyek megvaltasakent, vagy ha pl. csak forgalmi szabalysertesert van valaki elitelve...

Ez nyugaton megfelelo buntetesi modszer, igaz, ott kemenyen kell dolgozni, a birosag altal meghatarozott napon, es kozelelmezesbol etetve, mert nem akarjak, hogy alkohol vagy drog keruljon a kajajukba. Nem fizetnek erte, de atszamitjak a 8 ora alatt vegzett munkat, es beszamitjak a buntetesi osszeguk torlesztesere.

Azert en erre (a kozmunka drasztikus csokkentesere ) es a rezsi megzuhanasara legalabb egy honapot szamoltam a valasztasok utan, de ezek szerint meg egy het sem telt el, maris jonnek elo a finanszirozando problemak...:-((
Dr plágium
Már nincs mit elvenni...a végén tényleg hozzányúlnak a nyugdíjakhoz.
nyanya001
250 ezer új munkahely azaz ennyi közmunkás volt foglalkoztatva ( ez volt a Fidesz plakáton ) de ugye ezt is hazudták, mint annyi minden mást , a balga meg el is hitte,
itt pénz csak hegedűre van meg miegymásra, kit érdekel ha éhen döglesz,
nem kell munkahelyeket létesíteni, nem kell segélyt adni, már a temetésed is
ingyen van, ásd el magad, de csak derékig, hogy aztán gondozhasd a sírodat !
karma1
@Boszi27: Ja, ha csak ugy nem,...:-((@Boszi27:
csikknorisz
Ápr. 30-ig tart ugye az ún. téli közmunkaprogram, amiben ~ 200000-en vettek részt. Ebből százezren márciusig különféle tanfolyamokon voltak, amit uniós pénzből finanszíroztak (24 milliárd forint). Vagyis a résztvevők felét uniós forrásból fizették. Mivel ez már nem áll rendelkezésre, valószínű, hogy május 1-re, a munka ünnepére igen sokan lesznek újra munkanélküliek.
Dr. Felipe
Én már tavaly megmondtam hogy csak választásokig megy ez a móka mert kellettek a szavazatok a fideSS maffiának.
joopapa
@human: Erre ne vegyél mérget, ezek ha szorul a hurok még rá fogják a "mocskosbaloldalgyurcsánybajnaira meg a négyévezelőttiemutnyocévre:-))) Majd csak figyeld meg!!
human
@joopapa: Végül is az OVi-s szint lenne. Lehet.
radios45
@magyarbakancs: igen Mo-on minél rosszabb az embereknek, a népnek, annál jobb a hatalombanévő maroknyi néhány száz élősködőnek.
Azemberek szeretnek hinni a vezérnek, azt hiszik amit hallanak töle.
Desischado
@nyanya001: Nyanya ezt jól mondtad! Mondom én is, hogy érik már a gyümölcs! Vajon a szegények ezt meddig fogják lenyelni? Mert ha már nem lesz miért lapítani, ha a közmunka sincs, és csökkenti a segélyt is, akkor lesz itt haddelhadd! Mert addig csak lapít a szegény, amíg van ez a kis lehetősége. De ha mindent elvesznek tőle, akkor már nem lesz miért hallgatnia, mert nincs már mit veszítenie! Mivel etetné be orbán őket? Mert már nem fognak neki hinni! És nem lesz elég pár ezer ft, és egy vekni kenyér, hogy a szájukat betömje! És én is számoltam ezzel, de nem ilyen gyorsan! És jól mondod, hegedűre, műkincsekre van pénz?! A szegények dögöljenek meg, na ezt akarták eddig is. De azzal nyilván nem számoltak, hogy közel 4 millióan vannak! Ha ez a 4 millió ember felkel, és csatlakozik még hozzá legalább újabb 2 millió, na, akkor mit fog a csuti hazug és a bandája csinálni? Mert a katonaság, a rendőrség, és a tek együtt sincsenek ennyien, szerintem! Mondom én, hogy nem tart a pünkösdi királyság két évnél tovább, vagy lehet még addig se! Annyira el vannak már szállva, hogy ez fogja okozni a vesztüket! Csak attól félek, hogy jön helyettük a jobbik! Ezt kellene az ellenzéknek szajkózni, és aknamunkát folytatni!
karma1
@Desischado: Lehet, hogy jon a Jobbik, de nekik nincs annyi penzuk, de foleg LEHETOSEGUK, hogy ekkorakat igerjenek, (es az igereteiket teljesitsek is!)

Ebben igazad van: mindenki, aki egy kicsit is gondolkodott elore, hogy ez lesz a vege, ugyanugy,. mint a rezsicsokkentesnek...

Csak a polgarhaborutol mentsen meg mindenkit a Joisten!

Kellemes Husvetot MIndenkinek!
Zsuga
Ezt minden épeszű ember tudta, hogy így lesz választások után. Az áprilisig foglalkoztatott 160 közmunkásból nálunk májustól jó, ha néhány marad, akik majd füvet nyírnak. Pedig így is harc folyt még ezért is, sokszor zengett a polgármesteri hivatal a közmunkát követelőktől, hiszen azt is nehéz volt elosztani és eldönteni, kinek, miért, milyen, mennyi közmunkát tudnak biztosítani, mert a 22 ezret sehogy sem sikerül jól beosztani.
A pénzeszsák kiürült, de kössétek fel a gatyát, mert ahol csak lehet, büntetésekkel fogják részben visszapótolni! Büntet a NAV, a rendőrség, ellenőrzik és büntetik a munkáltatókat, munkavállalókat. Ha a vállalkozó bejelentetlenül foglalkoztat embereket, 50 ezerre büntetik a dolgozót és ki tudja mennyire a foglalkoztatót. Munkavédelmi, környezetvédelmi és még számtalan dologba lehet belekötni. A közutakon pedig az autósokat sarcolják keményen majd.
Pisti271
@Zsuga: Igazad van, de erre hogy mondjam hogy tetszik?
Sziszifusz
Kevesebb lehetőség a közmunkára azzal a következménnyel jár, hogy emelkedni fog a bűncselekmények száma (megélhetési bűnözés).
Elkezdődött a "fekete leves" tálalása és kóstolgatása.
mate03
@Dr plágium: Csak azt tudnám hogy ennél a témánál hol van ( TAVASZI) nevű barátunk?
karma1
@mate03: Most keresi a nekunk adando valaszt a partja altal ezugyben kiadott iranyelvek kozott,...

Ne felj, aztan megjelenik, es mint a szavazobizpttsag volt tagja, megint elkezdi osztani az eszt...
Mint ahogy bemutattak, hogy az a rendkivul okos ficko Orban Viktornak nevezte el a gyereket,...

Aztan egy nappal kesobb jott a hir: hogy "de intezetbe is adta,..." Ennyit a fan-ok es a fan-nek
nagy rajongasarol...
qxy
Megoldás.-
Falukba, kis városokba nagyobbakba is az esővíz elvezetésének a kidolgozása, ( Árok, csatornák karbantartása, esőtározók,) Gátak, patakok medrének és annak partjainak megerősítése.
Miből kellene fizetni ezeket a munkákat?
Megoldás.- a belvíz károkra kifizetett összeg tizede elég erre amit ugye, nem kell fizetni, mert nem lesz belvíz.
Az aszály sújtotta károk.- azok sem lesznek, mert az esővíz tározókba van elég víz.
Az árvíz okozta károkra kifizetett összegek, .- arra sem lesz szükség, mert a patakok, kis folyók, a nagyok is a gát rendben.
Mennyit is spórolna az ország ebből? és ezek után, futná a pénz közmunkára? ?
Ha valaki nem akar lapátot fogni, az sem baj. Mert ennyi embert el kell látni ruhával, étellel, Ha nem ásol , lehet főzni, mosni, varrni,
Ha meg ezek után valaki sírna hogy nincs meló, vagy segély, annak nem is kell adni! ennyi.
Zsuga
@Pisti271: Na, a fideszre szavazóknak látod ez sem okozott problémát.
Pisti271
@qxy: A faluba 300 millió úniós pénzből megvalósult az
(majdnem csatornázást írtam, de az már régen van)
esővízelvezetés, szidom is érte őket eleget.
Egyszerűen nincs mit elvezetni.
Homoktalaj, ami elnyeli a vizet mint a szivacs.
Bármekkora esőben ki lehet menni, nincs sár sem.
Amit eddig lazán le lehett vágni fűnyíróval, most
szenvedni kell a meredek rézsű miatt.
Lett takarítani való árok, mert a homok belehullik.
Kocsival nem lehet félreállni tőle, mindenképp be
kell menni az udvarba, mert így már keskeny az út.
Cicamama55
@Dr plágium: Na ott lesz vége a mesének!!!
trenszmen
Tiszta szívemből mondom,megérdemli mindegyik agyhalott!
Gondolkodni kellett volna nem szavazgatni ész nélkül!
És ez még csak a kezdet! Ki kell várni az önkormányzati választások végét, és akkor fog elkezdődni a kártyavár összeborulása!
Addig még tessék lássék fent tartják a látszatát, hogy tényleg jobban teljesít!
Akkor majd sírhat a sok agyhalott birka fidesz szavazó!
kukac50
Most mutogathat a Fidesz vissza az elmúlt 4 évre, és mondani lehet rájuk hazudtak reggel délben és este! Már csak az lenne a kérdésem,hogy miért az egymásra épülő intézeteket alakítja a Fidesz ami nem termelő munka, az adófizetők pénzén élősködőkkel van tele.
Ne adókat emeljen a Fidesz,hanem adja vissza az önkormányzatoknak az eredeti hatáskörét, nem kellenek föléjük a kormányhivatalok,az iskoláknál nem kell a központosított intézet mert az iskola igazgatók tudják helyben a problémákat megoldani!
Nagyon sok pénzt tudnának az intézetek kiadásain és a Fidesz talpnyalók munkabérén megspórolni amit termelő munkahelyek teremtésére NEM KÖZMUNKÁRA fordíthatnának!
vukkocska
Csak nem nőni fog a munkanélküliség? Nahát, így a választások után? Gusztustalan banda. Kihasználták, hogy ezeknek az embereknek semmi más jövedelmük nincs, tőlük függ az életük és létük. Pedig meg lehetett volna hallani a másik oldalt is. Sajnálom őket, de a saját hülyeségük áldozatai.
Desischado
@karma1: Egyetértek, soha háborút! De nagyon félek, sőt biztos vagyok benne, hogy jószántukból nem adnák át a hatalmat!
Amúgy köszönöm, és neked is és mindenkinek Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!
Cicamama55
@karma1: Köszönöm szépen, s önhöz hasonlóan én is Áldott Húsvétot kívánok mindenkinek!
Meine Ehre heisst Treue
Ennek az improduktív látszattevékenységnek semmi értelme a kormány fényezésén kívül.
karma1
@Dr. Felipe: Egyezett a meglatasunk ebben is,...:-))
Les miserables
@Desischado: Álmodj még ember ilyeneket.Arra lusta volt a fél ország hogy elmenjen szavazni Orbán ellen !A következő az lesz hogy kivándorol egymillió ember nyugat Európába ,a többi meg vegetál tovább.Mivel a múlt évben is küldtünk haza 545 MILLIÁRD Ft-t ,ez évben még többet utalunk otthon maradt rokonaiknak .
Yoda69
@Les miserables: Ez eleg valoszinu forgatokonyv.
Viszont a hazautalast megfontolnam, ugyanis egy allamcsod eseten a fidesz ratehetei a kezet a beteti megtakaritasokra.
Vagy ha utalunk, akkor jobb a penzt Euroban vagy USD-ban a cihaban tartani.
nanu52
Kézi vezérlésű foglalkoztatás ez. Majd amikor az állam az adott esztendőre megadja a létszámkeretet és mellé rendeli a feladatot meg a pénzt akkor tisztább lesz a kép.Minden településen ki kellene függeszteni, hogy a közpénzen foglalkoztatottak milyen munkát mennyi bérért és mennyi ideig fognak végezni. Szégyen, hogy a szolgáltatások nem működnek.Számlaképes szakembert nagyítóval sem lehet találni. Ellenben a közmunka programban megtalálható minden szakma embere.
jancsik68
Szegény Jézus!Ilyen sok hülyéért,birkáért,elmebetegért kellett magát megkinoztzatni,felakasztatni!Ilyen lettek a keresztény emberek!!!Az értelmesebbje elhagyja az országot,s itt marad a selejtje / a jobbik"/
Meine Ehre heisst Treue
@Les miserables: Persze, hogy nem ment el, hiszen bárki kerül kormányra ebből a felhozatalból, cseberből vederbe kerülünk. Ilyen körülmények között maga a választás is felesleges...
mariaberta
Naná. Miért lenne több pénz, amikor meg van a kétharmad? már nem kell lepénzelni a balekokat.
Desischado
@Les miserables: Sokat mondó a neved. Igen, igazad van, én is azon gondolkozom, mi kell még ennek a birka népnek? Tisztelet a kivételnek. De egyszer elég lesz. Amit eddig csináltak, az csak a bukáshoz vezethet!
Les miserables
@Yoda69: A pénz amit én küldök az idős anyámnak és rokkant húgomnak megy .Az én fizum mind a holland bankba megy .Egy év múlva nyugdíjat kapok Magyarországról ,az is ide jön ,majd ( Hollandiában 66 év a nyugdíjkorhatár )
Les miserables
@qxy: Kész ráfizetés lenne annyi lapátost fizetni.Egy Volvo homlokrakodó 100 ember munkáját elvégzi .Az olcsóbb !Sőt ezt lehetne Uniós pénzből is csinálni .Max egy -két lapátos kell aki a vezetékek miatt " előás " a gépnek ,megkeresi a földben rejtett vezetékeket .
bögöly
@Les miserables: No,igen.
A több százezer képzetlen "munkaerőtartalék" meg éljen tovább az adófizetőktől befolyt "segílykén"??
Pont fordítva kéne csinálni.
Így csak néhány vállalkozó gazdagodik.
Ha mindig mindennek csak a gazdaságosságát nézzük,akkor marad 10.000 vállalkozó,meg 9 millió munkanélküli.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.