A Népszabadság írt arról, hogy egy komlói elektroműszerész találmányának hála kettő házban is olyan rendszer működik, hogy a rezsivel elmaradók ne tudják használni a liftet.

A lényege, hogy a hívórendszerbe beépített egy telefont, amely hívásra indítja a liftet, de csak azokra a telefonszámokra, amelyeken nincs rezsitartozás.

A Népszabadság cikke szerint elsősorban a fenti emeleteken élők döntöttek úgy, hogy ennek hatására rendezik az adósságot, míg az alacsonyabban lakók kevesebbet foglalkoztak ezzel. Ennek ellenére állítólag már Pécsről is van megrendelés a rendszerre.

Mindez azért is fontos, mert a rezsit nem fizetők tartozását a közös költségen keresztül azoknak kell kifizetni, akik nem tartoznak a közszolgáltatók felé, de szeretnék, ha a házban nem kapcsolnák ki a fűtést.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
@eszegfu: Tudod én 10 emeletesben lakom. Nagyon sokan tartoznak a közös ktg.-vel többek közt. Nálunk az első emelten lakó pl. nem fizette be a felújításra meghatározott pénzt mondván hogy ő fel is tud gyalogolni. Szerinted ki liftezik a legtöbbet ?? Ő mert nem bír lépcsőzni a földszintről az elsőig nem meg ha megy szomszédolni felsőbb emeltre. A szemétdíj sokáig a közös ktg-ben volt és kikellett a háznak fizetni noha rengetegen tojnak fizetni a közöst. Most fizetjük a Biokomnak direktbe. (ami ugye adók módjára behajtandó tartozás) . Sok lakás nem fizeti a fűtést és bizony sok milliós tartozásuk van, vagy a gázt mert ezeket nem tudják kikapcsolni. Szerinted mi a fene haszna van a háznak ha ráterheli a lakásra a közös ktg. tartozást? Attól még nincs pénze kifizetni a közös villanyt , javításokat stb.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Ügyes kis elektro-müszerész a csávó !!!
Csak nehogy eladja a terméket a távhö-szolgáltatóknak,
vagy a gázértékesítöknek !!!
sokanvagyunk
Ha a bejárati ajtóra szereli, az alsó szinteket is fizetésre kényszeríti. :))
1magyar
Nem rossz megoldás! Ez legalább mozgásra kényszeríti azt a lakót aki másikkal akarja kifizettetni a közös költségét.
Az már más tészta, hogy nem mindig önhibájából kerül szar helyzetbe, az 90 %-ban a rossz kormányzás.
nezelodo
Jó reklámot csinált az oldal a feltalálónak! Biztos vagyok, hogy sikeres lesz neki az újév!
eszegfu
Elgondolkodtató ez a találmány... a közös költség ilyen formában történő kikényszeritése nem igazából mondható egyenlő esélynek mindenki számára. Tudok olyan társasházról, ahol a közös költségben pl. a melegviz szolgáltatás is benne van, amit esetleg a liftet nem használók, akár a 3. emeletig, nem fizetik meg. Fogalmam sincs, hogy ez az elmés szerkezet mennyibe kerül, de szerintem inkább jogi eljárás keretében esetleg az adott ingatlanra kellene terhelni. Általában a villany, gáz, stb. a "megszorultabb" emberek is igyekeznek akár kis csuszással is fizetni, és marad fizetetlenül a közös költség, amit ugye nem lehet "kikapcsolni".
Az is érdekes, hogy pl. a földszintiek biztosan nem használják a liftet, de nekik is ugyanannyi a közös költséget kell fizetniük, holott a lift kötelező havi karbantartása, javitása, sőt felujitása, esetleges cseréje nagyon sok pénzt visz el. Talán nincs is valóban jó megoldás a közös költség behajtására, a közös képviselők nincsenek könnyü helyzetben.
Mobil123
@eszegfu: Tudod én 10 emeletesben lakom. Nagyon sokan tartoznak a közös ktg.-vel többek közt. Nálunk az első emelten lakó pl. nem fizette be a felújításra meghatározott pénzt mondván hogy ő fel is tud gyalogolni. Szerinted ki liftezik a legtöbbet ?? Ő mert nem bír lépcsőzni a földszintről az elsőig nem meg ha megy szomszédolni felsőbb emeltre. A szemétdíj sokáig a közös ktg-ben volt és kikellett a háznak fizetni noha rengetegen tojnak fizetni a közöst. Most fizetjük a Biokomnak direktbe. (ami ugye adók módjára behajtandó tartozás) . Sok lakás nem fizeti a fűtést és bizony sok milliós tartozásuk van, vagy a gázt mert ezeket nem tudják kikapcsolni. Szerinted mi a fene haszna van a háznak ha ráterheli a lakásra a közös ktg. tartozást? Attól még nincs pénze kifizetni a közös villanyt , javításokat stb.
szaboria1
@eszegfu: A szerkezet 700000.-ft ba került de már 4 millió befolyt a tartozóktól. A panel lakásokban általában nincs fszt. lakás. Ahol én laktam a közös képviselő kitette egyszer a nem fizetők nevét a kapualjba onnantól kezdve nem volt probléma. Ahol sok lakás van ott problémások a fizetők. Tudok békáson 160 lakásos panelt.
eszegfu
@Mobil123: Én 30 évig laktam egy 10 emeletes panel földszintjén. Nem emlékszem, hogy lakógyüléseken a nem fizetők egyáltalán szóba jöttek volna... mintha nem is lett volna. Igazából csak latolgattam az esélyeket, de azt gondolom nincs 2 egyforma eset, vagyis a közös képviselőnek valóban minden lehetőséget meg kell ragadnia ezek behajtására. Azt is belátom: ha rátetetik a lakásra a hátralékot, attól még a ház nem tudja fizetni a kötelezettségeit. A közös költség ügyében ugy látszik
"lemaradtam"... még a multban élek...
1magyar
Nagyon igazságtalan a területalapú fizetés is, mert pld. a lépcsőház ablakainak a kicserélésekor a kislakás feleannyit fizet mint a nagyobb, de ő is éppen annyit néz ki a lépcsőházi ablakon mint a nagy lakásos.
Sokszor hatszor többen vannak a kislakásban mint a nagyban pld. 1 fő idős.
eszegfu
@szaboria1: Kösz. az árral kapcsolatos tájékoztatást. Sajnos számomra ez a gond is
azt mutatja: nemhogy csökkent volna a szegénység, hanem nőtt.
eszegfu
@1magyar: Mint ahogyan egy adótörvény, ugy ez sem lehet mindenki számára igazságos. Képtelenség -- szerintem legalábbis -- valamilyen igazságos hasonlitás alapot találni a közös ktg. nagyságára. Én mint földszinti lakos nehezményeztem, hogy a liftre mennyit költünk, ugyanakkor a pince és az én lakásom tele volt csótánnyal! Több évembe került, hogy a pincerész bogárirtását megszavazták, és mindezt akkor tegyék, amikor én meg a lakásomban irtatom. Ugyanis az emeletieknél nem volt csótány!
1magyar
@eszegfu: Na pedig az éppen közös érdek, hogy csótányt irtsanak! Fordítva működik némelyeknek az agya.
szaboria1
A vízórák felszerelése előtt is sok probléma volt mert először a n2 után lettek meg állapítva aztán rájöttünk, hogy a bejelentek arányában számoltuk ki a víz fogyasztást.
Mobil123
@eszegfu: Nálunk sok a önk. bérlakás is (kb. 1/3 -a ) és irdatlan összegekkel tartoznak a szolgáltatóknak, és élnek mint hal a vízben mert senki nem b@szogatja őket. Bezzeg ha a tulajdonos nem fizet akkor már kopogtatnak is az ajtaján. Sokuk egyszerűen nem akar fizetni pedig látni hogy nem máról holnapra élnek. De ez vonatkozik a tulajdonosokra is!
Régen sokkal jobb volt a fizetési morál . Bár mindig is voltak renitensek .
Mobil123
@1magyar: Gondolom az ablak csere az a felújítási alapból megy és ezt lakás m2 -re kell fizetni mindenhol. Régen ez egy kötelező befizetendő alap volt de úgy tudom ma már csak ajánlott . (szerintem nem árt ha van egy ilyen alap mert bizony ha baj van akkor van mihez nyúlni)
Van olyan ház ahol a lakók létszáma alapján osztják fel a szemétszállítás díját de van olyan ahol lakások számára . Hát én meg azzal nem értek egyet mert miért kell egy főnek is annyit fizetni mint ahol 4-5 fős a család. Ott mégis csak több szemét keletkezik .
kamazuka
Lám lám megint a híres magyar sajátosság!
Aki szarban van azon rúgni kell mégegyet!
szandokan
De jó, hogy életemben nem kellett panelban meg társasházban élnem. Hallomásból eddig is tudtam, mik mennek ezeken a helyeken, és hogy mennyi lakó szív mások miatt. Nem jó másoktól függni.
Macskaszem
@kamazuka: Egyáltalán nem erről van szó. Nyilván nem a jómódú réteg lakik panelban, elég a saját rezsijét kiperkálni, nincs pénze a máséra.
szandokan
@1magyar: Bárki hibájából is nem tud fizetni valaki, az nem vigasz azoknak, akik esetleg áram vagy fűtés nélkül maradnak, hiába fizetnek becsülettel.
Linna
@Mobil123: Ezzel én is teljesen egyetértek. Ugyan én "saját" házban lakom, de itt a faluban is úgy van, hogy ugyanannyit fizetek, mint akik 3-4-5-en laknak. Arról nem is beszélve, hogy környezettudatos lévén, komposztálóm van, az ételmaradék a macskáknak, szomszéd kutyájának megy, palackos vizet nem veszek, nem foglalják az üvegek sem a kukát. Havonta egyszer, nem letaposva, sokszor csak félig, háromnegyedig töltve rakom ki. Na, lényeg, hogy a kis nyugdíjamból annyit fizetek, mint a fideszes polgármester, akinek nagy családja van. Hát marhára nem tudom értékelni az eljárást! Ja, mikor ide költöztem, minden új építtetőnek elő volt írva a 120 literes kuka, hiába akartam kicsit venni, (mert nekem ugye a súly is számít, mivel nincs férfierő).
Szóval igen, ezt lehetne országosan szabályozni, hogy amik személyhez kötődnek, azt /fő szerint, amik pedig a lakás nagyságához, azt aszerint fizettessék meg! A közös helyek nevében pedig benne van a közös, az egyforma. Egy nyugdíjasnak pedig nem feltétlen muszáj egyedül lakni pl. 120 négyzetmétert. Nekem a házam is csak akkora, mint egy kis lakás, minek nagyobb? Fűteni, takarítani? A vízcsapok mind spórolósak, Vastag függönyök vannak télen az ablakok, sőt ajtók előtt, minden égő led-es, és lekapcsolhatós elosztóba van bedugva szinte minden.
Ennél többet én nem tudok tenni magamért, ezen túl csak a kormány tudná olcsóbbá tenni az életemet, és ugyanúgy mindenkiét.
Mobil123
@Linna: Na a kormányra várhatsz hogy olcsóbbá tegye az életet.
Csizmás Kond
Magyarázza el valaki hogy működik...
..pl fel akarok menni az ötre ahol lakik egy adós és még kettő aki fizetett...nekem nem fog kinyilnai a liftajtó ?
Nil
gratulálok a feltalálónak és azoknak akik ez tetszik
bízom benne hogy rövidesen megtapasztalják milyen az ha nem tudnak rezsit fizetni és ezért még kapnak egy kis büntetést a kamatokon felül
és vajon a mentő hogy jut be?
vagy ha nem fizet akkor dögöljön meg?
freemanpetya
Az lenne megoldás ha lenne egy olyan pénzügyi alap (nem féltetlenül a lakóközösségnél, hanem mondjuk az önkormányzatnál vagy egy közalapítványnál) amely egy összegben megfizetné a tatozást a hátralékos pedig részletekben fizetné vissza neki, vállalható és közösen megállapodott ütemezés mellett. Azt kell megérteni, hogy a fizetési hátralékos nem szándékosan nem fizeti a villanyt, gázt vagy vizet hanem azért mert nem marad rá mondjuk a 47 ezerből. A szegénység nem bűn. Ilyen eszközzel mint ennek a féleszűnek a büntetőliftje csak azt erősítjük, hogy akik nem fizetnek azok szándékkal nem fizetnek, eszébe sem jut az ilyen falubolondja, szélsőjobbos hajlamú műszerésznek, hogy ezek az emberek nem jó módjukban nem fizetnek és nincs olyan szervezet sem akihez segítségért tudnának fordulni. Efféle gondolkodású volt a plébános is, amelyik rendőrt hívott a koldusra. Ez a gondolkodás szerintem beteges. Nincs munka, nem mennek a vállalkozások, nincs kellő megélhetési lehetőség a nagy tömegeknek, az ország nagy része havi 47 ezerből él...aki ezt nem fogja fel és bűncselekménynek gondolja a szegénységet mint állapotot és erre eszkábál egy a legszegényebbek megbüntetését szolgáló eszközt, hát azt én nem tudom épelméjűnek nevezni...
csa-csa
@1magyar: "nem mindig önhibájából kerül szar helyzetbe.."
ez igaz, de ebből látszik, hogy sokan vannak akik szándékosan nem fizetnek!
ha nem tud felmenni a lifttel hirtelen tud fizetni? a curva anyját! Eddig miért nem perkált!
csa-csa
@Mobil123: "Sokuk egyszerűen nem akar fizetni, pedig látni hogy nem máról holnapra élnek.
na azokat úgy kibacnám a lakásból mint a macskát!
varirmag
@csa-csa: Azt nem lehet ! Nekik jogaik vannak ! Pl. költhetik másra -nyaralás,sielés stb- a pénzüket. A többiek ( a ksnyugdíjasok is !!!) meg fzethetnek helyettük is.
1magyar
@csa-csa: Azok akik tudnának én is kiba@nám, de van akinek választani kell eszik vagy fizet.
csa-csa
@1magyar: egyetértek! azért tettem hozzá,, hogy ebből látszik ha kell pánikszerűen tudnak fizetni!
csa-csa
@varirmag: hát ez az ami vérlázító!
1magyar
@csa-csa: Mondjuk a lift esetében igen, de van aki kér a családtól, amit meg kell adni.
varirmag
@1magyar: Hidd el hogy házon belül a lakók pontosan tudják kik miért nem fizetnek.
Nem jellemző az "eszik vagy fizet. "
1magyar
@varirmag: Ez igaz. Egy lépcsőházban sokat tudunk egymásról.
1magyar
A munkanélküli világban nagy teher társasházban lakni. A szoc-ban nem volt ilyen probléma.
szandokan
@varirmag: A panelokban azért kétlem, hogy nyaralós, sielős jómódú emberek élnének elsősorban.
szandokan
@Csizmás Kond: Neked fel kell gyalogolnod akkor...:-)
Csizmás Kond
@szandokan: magyarázd el hogy működik.
Linna
@volvós: Miért ne? Legalább mindenki tudná, hogy biztosan csak a saját használatát fizeti. @Mobil123: Kérdés melyik kormány? :) Én reménykedem
sentinel216
A műszaki feltaláló ember szedjen össze néhány hasonszőrű havert, alapítsanak cégeket - ha már olyan nagy az esze - és adjanak munkát, fizetést a fizetni nem tudóknak!
kkalman
Orvos, mentő, postás, hogy jut fel a tizedikre? Ja, hogy a tetőn helikopter leszállópálya lesz nekik, onnan meg kötélen lógaszkodnak le.
mate03
@1magyar: Minden év végén jön a hivatalos jegyzőkönyv,az adott év költség kiadásairól és az adósok listájáról!Mindenki tudja hogy, ki az aki nem tud fizetni és ki az aki nem akar!A lakó közösségen múlik,hogy milyen szankciót alkalmazzunk,a fizetni nem akarók ellen!Higgyétek el! Rá lehet őket kényszeríteni!
Meine Ehre heisst Treue
De mi a helyzet akkor, ha több lakó használja egyszerre a liftet, úgy, hogy van köztük adós is?
Egyébként pedig van vagy volna sokkal egyszerűbb megoldás:

Aki nem fizeti a közös költséget (elvégre ki a f@szt érdekli, hogy nem törődöm és felelőtlen volt, amikor aláírta a szerződést az adott bankkal?) az első havi elmaradás után ki kellene küldeni egy felszólító levelet, melyben tájékoztatva van a tartozásról és adni neki 60 napot (hogy ne tudja hosszú időn keresztül felhalmozni a tartozást) a fizetésre. Ha nem fizet, a 60. nap lejártával bármikor jöhet a rendőrség a végrehajtóval és ki kib@sznák az ingatlanból bármire való tekintet nélkül. Utána el lehet adni a lakást (akár a piaci ár alatt ii valamennyivel) és a lakóknak ebből lehetne fizetni az általuk korábban megfinanszírozott fenntartási összegeket.
Egyszerű lenne ez kérem, csak ebben a rohadt országban kizárólag a simlis ipari hulladék tud röhögni a markában, míg a tisztességes embereket nézik és tartják hülyének!!!
Főlökött
Necces téma, mivel ismeretlenek a tulajdon viszonyok. Egy biztos a vállalkozónak ingyen reklám.
A társasház kezelőjének azért nem szívesen lennék e helyében. Ha a korlátozottak elkezdik a feljelentgetéseket, érdekes helyzet alakulhat ki.
Ha osztatlan közös tulajdonban van a lift, a kezelő felkötheti a gatyeszt :).
Knapp75
Szerintem ebben az országban az embereke többsége a saját anyagi helyzetével sincs tisztában, nem hogy a szomszédaiéval. ;)
Az teljesen normális, hogy ha megszorul az ember, akkor a fizetési kötelezettségei között fontossági sorrendet állít fel, azt halasztja, aminek nincsen komoly szankciója.
Nyilván a tizediken lakónak (aki mondjuk babakocsit is mozgat) egy ilyen liftes intézkedés egyből kellemetlen, az elsőn lakót meg nem is érdekli, mert mire odaérne a lift, háromszor felér az emeletre.
Ilyen szempontból nem tűnik nagyon igazságos megoldásnak, mert a nem fizetőket sem egyformán sújtja...
wagabund
Az igencsak lebecsülése, megalázó leszólása a panelban élőknek, hogy ott csak a szerényebb anyagiakkal rendelkezők élnek/laknak..
Mint ahogy az sem igaz, hogy Buda felsőbb helyein kimondottan csak gazdag, jómódú, mondhatni csupa tehetős ember lakik..
Mindkét variációt ismerem...csak fenn a "hegyen" jobban el tudják rejteni a szegénységet, remélve, hogy senki nem veszi észre, rég kikapcsolták a gázt, és a telefont..sőt, most látom csak, hogy a gyönyörű ház felső része hungarocellel le van zárva, mert ott nincs fűtés.. persze akinek van szeme, az lát...

Nos a témánál maradva, igenis bosszantó, hogy a kilencedikre gyalog kell járni, mert néhányan nagy tartozást halmoztak fel...
A tizediken két lakást összenyitott lakásban lakó jómódú család talán sérelmezheti a lifnélküliséget..tiszteletben tartva, hogy vannak, akik napi betevőért küzdenek, ráadásul önhibán kívül..
mielőtt valaki lumpennek nevezne bárkit is... mert nem azok, csak diplomás munkanélküliek három gyerekkel...

az elsőn lakót igenis nagyon érdekli ha nem jár a lift, mert a tolókocsival nem tud közlekedni lift hiányában, a szomszéd néni meg csak bottal tud járni, szintén az elsőröl...
ráadásul fizetnek.
csa-csa
@kkalman: ez igaz!
DE! ILYEN ALAPON SOHA NEM LESZ ENNEK VÉGE!!! Nem fizet mert kisnyugdíjas, mert nincs munkája, mert a fizetése kevés, mert egész egyszerűen nem akar, mert majd valamikor pótolja!! És mind mind érhető indokok, DE könyörgöm! Így meddig élhetnek ingyen az emberek a lakásokban!!!??? a végtelenségig??
Knapp75
@wagabund: Na igen, csak Budapesten 120 és 220 ezer között szóródnak a négyzetméterenkénti panelárak, lakóteleptől függően, de Sopronban is kétszer annyiba kerülnek, mint Miskolcon.
De Budaörsön simán találni 300e-es árakat is, oda meg azért nem kifejezetten a szegényebb emberek költöznek...
freemanpetya
Mindjárt el fogtok jutni odáig, hogy a panelben élő milliárdosok, akik előttetek ugyan szegénynek álcázzák magukat, direkt nem fizetik a közös költséget. Nyilván meg kellene büntetnetek őket. Majd megtanulják azok a nyomorult munkanélküliek és éhezők, hogy mi a rend...
Levrone
Lehet én vagyok értetlen, de ahhoz, hogy elinduljon a lift - még ha nem is vagyok feketelistán - fel kell hívnom egy telefonszámot? Magyarul minden egyes liftezés még plusz telefondíjat is von maga után, az időről és a szarakodásról nem beszélve? Atyaég. Ha ez igaz, kicsit szarul esne. Mi van, ha nincs nálam teló? Edzeni soha nem viszek magammal semmilyen eszközt, meg még sok egyéb helyre sem, ahová nem tartom szükségesnek. Programozóként sokkal jobb ötletnek tartanám egy sima RFID-s kártya használatát. Semmi szarakodás, közeledésre aktiválja a rendszert, nincs hívás által okozott pluszköltség, etc. Kb. ugyanilyen költségvonzattal simán meg lehetne csinálni a vezérlést és nem zárná ki esetleg azokat a rendszerből, akiknek nincs telefonjuk. Mert azért akad ilyen is. Pl nagymamám. Jó fizető, soha nem volt elmaradása, de mobilja nincs, mert minek? Szóval szerintem ez eléggé kirekesztő egy dolog.
1magyar
Tegnap láttam a tv-ben,hogy mennyi gond van vele. Lehet,hogy jobban jártak volna ha azon a 700 ezer ft-on fizették volna az adósokat???
spu00
Valamilyen módon rá kell kényszeríteni az embereket egy adott szolgáltatás utáni fizetésre, s ez egy ilyen lehetőség. Kezdetnek nem rossz , mert legalább elkezdtek valamit, mely rendre szoktatja az embereket.
Ettől függetlenül az egyedüli megoldás a lakásra szóló konkrét fogyasztás mérők beállítása, s egyéni szerződés kötése, így a szolgáltató feladata, s érdeke lenne az ellenszolgáltatás behajtása, s egyben egyedi kikapcsolást eredményezne, mely nem hatna az egész házra , lépcsőházakra.A közös világitás, lift, esetleges vízfogyasztás elenyésző lenne. Tessék feladatnak adni a parlamenti képviselőknek, mindegy, hogy milyen párti, azaz nem mindegy, mert a szolgáltatók zöme külföldi, de azért megérne egy misét.A jelenlegi helyzet szolgáltató barát, nem fogyasztói.
1magyar
@spu00: Szerintem is mindent egyénivé kellene tenni. Ez lenne a legjobb megoldás.
Meine Ehre heisst Treue
@csa-csa: Így van. Ha csak önmagát érintené nem lenne gond, majd a szolgáltatók rendeznék a tartozást, de sajnos ez nem csak a tartozó lakót érinti.
Ezért kellene úgy módosítani a vonatkozó törvényt, hogy senki ne tudjon nagy adósságot felhalmozni mások kárára. Fentebb vázoltam a tökéletes megoldást...
csa-csa
@freemanpetya: márpedig vannak ilyenek is! De végre valamit csinálni kell mindkét réteggel, különben minden marad a régiben!! Meddig mehet ez így??!
csa-csa
@Levrone: láttam a riportot, de bevallom nem emlékszem említettek-e ezzel kapcsolatos hívásdíjat! mondjuk szívás lenne, de végül is valamit csinálni kell végre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.