A magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon – mondta ki kedden első fokon, nem jogerősen az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

A döntés nem kötelezi a magyar jogalkotót a jogsértés megszüntetésére vagy jogszabálymódosításra, ám 15 ezer euró (mintegy 4,77 millió forint) kártérítés és 6000 euró (mintegy 1,9 millió forint) perköltség megfizetésére kötelezi a magyar államot, ha jogerőssé válik.

A bírák az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján ítélkeznek, amely első jegyzőkönyvének első cikke védi a magántulajdont, kimondva, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy javait tiszteletben tartsák, tulajdonától senkit sem lehet megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek, valamint a nemzetközi jog általános elvei szerint történik.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
@simmering73: ma, 12:37
Ezzel csak egy gond van: MINDEN UNIÓS BÍRSÁGOT
mi, magyarországi magyar adófizető állampolgárok fizetünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
pbalage
oké, kiegészítem a cikket, mert így eléggé rövidke lett (via 444)

Az ítélet első fokú, nem jogerős. De egyhangú: megítélték a trafikosnak a 15 ezer eurós (4,8 millió forintos) kártérítést és a jogi költségeket, és ami fontosabb,

megállapították a magántulajdon védelmének sérelmét.
Az utóbbi a többi pereskedő trafikos számára is fontos lehet.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye első kiegészítő jegyzőkönyvének első cikke (32. oldal a linkelt pdf-ben) védi a magántulajdont, erre hivatkozik ítéletében a bíróság. Eszerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy javait tiszteletben tartsák, tulajdonától senkit sem lehet megfosztani, kivéve, ha ez közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek és a nemzetközi jog általános elvei szerint történik. Bár ugyanez a cikk hozzáteszi, hogy ez nem korlátozza az államokat abban, hogy bizonyos javakat a köz érdekében szabályozzanak (például adót szedjenek).

Vékony László még 2013 októberében fordult a strasbourgi bírósághoz. Az iratból kiderül, hogy Vékonyék családja 1994 óta árult dohánytermékeket, amíg a trafikmutyis törvény meg nem tiltotta ezt nekik 2013 július 1-én. Az üzleti terv hiányosságaira hivatkozva utasították vissza a trafikos kérelmét. Nem közölték vele, hogy miért nem kapta meg a trafikkoncessziót, és jogorvoslatra sem volt lehetősége. Dohánytermékek árusítása nélkül viszont az egész családi üzlet veszteségessé vált, be kellett zárniuk a boltot.

www.echr.coe.int/Documents/Convention_HUN.pdf
32.oldal
coni
Az ügy rávilágít arra az aggasztó tényre ha valakinek nincs 2 Milliója Európai Bíróságra akkor nem tud érvényt szerezni a jogainak.
simmering73
Induljon az összes volt trafikos. Pereljétek le a gatyát is ezekről a maffiózókról.
nyanya001
Rajta kívül, ha jól emlékszem, 38 ezer családot érint a mutyi !
Gazemberek !
Sziszifusz
Szerintem a megítélt kártérítéseket és egyéb költségeket azokkal kellene megfizettetni akik miatt létrejött ez az állapot.
Gyanítom, hogy ezek a kifizetések ismét az adófizetők pénzéből fog megtörténni.
Főlökött
@Sziszifusz: Mivel először az alaptörvénybe tették, de onnan ki kellett venniük, így törvényt alkottak arról, hogy a lakosságtól, adó módjára behajtható, a kiszabott bírság összege :(
cikicakk55
@simmering73: Természetesen ezt csak azok tudják megtenni,akiknek van 2 millájuk az Európai Bíróságra.
bencemacska
@simmering73: Már késő, ha jól emlékszem 60 nap volt a jogorvoslati határidő.
human
@simmering73: Azaz az adófizetők pénzét perelnék el. Tehát már megint mi fizetnénk meg a kormány mutyicentrikus intézkedéscunamiját.
m.macskosz
@simmering73: ma, 12:37
Ezzel csak egy gond van: MINDEN UNIÓS BÍRSÁGOT
mi, magyarországi magyar adófizető állampolgárok fizetünk.
m.macskosz
@Sziszifusz: @human: @Főlökött: Korán reagáltam, csak most olvasom, hogy Ti már megírtátok a lényeget.
simmering73
@human: @m.macskosz: Tudom. Ezt inkább a düh mondatta velem. Meg azt is, hogy ha nem ők viszik el, akkor azt széthordják a maffiózók, mi meg szívunk.
Desischado
Az lenne a király, ha a rablóbandának kellene fizetnie, de mi fogunk, sajnos! Ezt leszámítva, örülök a trafikos sikerének!
mate03
@simmering73: Tudod sok igazságod van! Csak azt a pénzt a mi adóforintjainkból,fizetik ki! Ezt a pénzt a trafik mutyi kitalálóinak kellene fizetni! Aktor lenne valóságos a bírói ítélet!
kukac50
A kártérítéseket fizessék azok saját zsebből akik megszavazták a trafikmutyit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.