Népszabadság melletti szolidaritási demonstrációt tartottak szombat este Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren.

A sajtószabadságért Facebook-csoport szervezte rendezvényen részt vett a lap szerkesztőségének több munkatársa is, akik együtt, a lap mai – utolsó – számát hozva érkeztek a helyszínre.

"Orbán, takarodj" – a Népszabadság mellett tüntettek a Kossuth téren

A tömegben több sajtóorgánum újságíróit, valamint ellenzéki politikusokat is látott az MTI tudósítója. A Parlament elé meghirdetett demonstrációra is átmentek az MSZP politikusai, köztük Molnár Gyula, a párt elnöke, valamint Horváth Csaba, és Kunhalmi Ágnes, de a tömegben feltűnt Karácsony Gergely PM-es polgármester, Juhász Péter, az Együtt, valamint Molnár Csaba, a DK politikusa. A résztvevők megtöltötték a tér közepét.

Többen skandálták, hogy "Népszabadság", "Demokráciát", "Disznóság", "Nem hagyjuk", "Orbán, takarodj", illetve "Szabad ország, szabad média".

Hargitai Miklós, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe. "Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés" – jegyezte meg.

A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint. "Fogalmam sincs mit fogunk csinálni" – fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: egyelőre a becsomagolt személyes holmijukhoz sem férnek hozzá.

Hargitai Miklós arról is szólt, hogy voltak a lépésnek voltak előjelei, ide sorolta többek között a kollektív szerződés felmondását a lapnál.

Az – egy létráról megafonon keresztül felszólaló – szakszervezeti vezető azt hangsúlyozta: az újság dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat. "Azért nem lesz hétfőtől Népszabadság, mert túl jól tette a dolgát" – mondta.

Kitért arra is, hogy a lap munkatársainak 2008 óta nem emelték a fizetését, viszont 2010 óta kétszer is csökkentették. "Mostantól olyan országban élünk, ahol a Magyar Idők meséli el, hogy mi történik a politikában" – fogalmazott Hargitai Miklós, hozzátéve: "nagyon pici területre szűkül vissza a sajtószabadság".

A rendezvényen felszólalt Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki azt mondta: "abban a helyzetben vagyunk, hogy a vezetők a magyar nép ellenségei, és ezt még csak el sem lehet mondani". Úgy fogalmazott: rövidesen vége van a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak, ha ezt hagyjak.

"Orbán, takarodj" – a Népszabadság mellett tüntettek a Kossuth téren

Murányi András, a napilap főszerkesztője a téren újságíróknak elmondta: szombaton tárgyaltak a kiadó képviselőivel, egyelőre nincs megegyezés, vasárnap folytatják. A kiadó azt kérte tőlük, tegyenek le egy üzleti tervet, amellyel rentábilissá tehető a lap. Ilyet 12 óra alatt nem lehet összeállítani – tette hozzá.

A főszerkesztő közölte: vasárnap megpróbálják fölvenni a munkát, fontosnak tartaná, hogy hétfőn megjelenjen a lap, de egyelőre ez nem valószínű. A kollégák szeretnének együtt maradni, és továbbvinni a lap szellemiségét – hangsúlyozta.

A Mediaworks kiadó szombaton jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csodálkozó
Akkor fog ez a nyavalyás kártékony féreg eltakarodni, amikor Ceausescu elvtárs: ha rásegítünk!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csodálkozó
Akkor fog ez a nyavalyás kártékony féreg eltakarodni, amikor Ceausescu elvtárs: ha rásegítünk!
justhpeter
@Csodálkozó: Már valóban golyóérett.
farkas
Ha a kiadó nem akarja finanszírozni a veszteséget, mit csináljanak? Rossz helyre mentek tüntetni. A MASZOP-hoz és Gyurcsányhoz menjenek, hogy eddig hűen kiszolgálták, most mentsék ki őket a xarból.
Mézike
@nyanya001: Oké! Megvan.:-) Jó hangos, én is hallom...
anka
@Mézike: - You-Tube-ról már feltettem!
Veleda
Demokráciában ez a jellemző, hogy azonnali hatállyal megsemmisíteni az ellenzék sajtóját!
Veleda
@anka: az ám a javából, haladunk Észak -Korea irányába!!!
quadrocopter
Berija elvtárs zokog a boldogságtól, Göbbelsz vigyorog, Kim-Jong-un maga alá vizelt, régen volt ekkora ejakulációja is egyben, az ISIS magára vállalta a Népszabi szétrobbantását, Fidesz nevű akciócsoportját dícsérve, meg az ETA is.
egyvandor
@farkas: Gorbán csak a saját maffiájának jóllétéhez asszisztál. Az összes választó adóbefizetését a nertársakat kiszolgáló médiához irányítja. Ha ez nem így lenne a Népszabadság nem lenne veszteséges.
farkas
@egyvandor: Nem értem Orbánnak mi köze a Népszabihoz és annak kiadójához illetve anyagi helyzetéhez.
Lepényleső
1989, az állítólagos"néphatalom" megszüntetésének éve,melynek állítólag ovi is részese volt?
2016-ban kit lep meg,ha puszta véletlenül ő uralkodik,amikor az állítólagos nép-szabadsága is megszűnik?
moiszikf
"Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek."
Apatszerek
Nem szennyez tovább a kommunista párt egykori központi lapja: felfüggesztik a Népszabadság kiadását. Világ proletárjai ne egyesüljetek! Csak a kutya olvasná már:, A Nagy Októberi Szocialista Forradalom legfőbb tanulsága az MSZMP központi lapja.( IMK ) A DK nemzetközi segítségért esedez, azt még lehet. A nagy szentek remélhetőleg segítik. Orbán takarodni készül! Rogán Helikopterrel keresi lebuktatóját!
farkas
@Lepényleső: Választásokon győzött. Vannak, akik nem fogadják el a demokratikus szabályokat. Másodszor választották meg. Az ellenzék szabadon nyűgösködhet. Talán eljön majd az ő idejük is- bár türelmetlenségükben magukat verik szét.
koszpeko
@farkas: Küllő agy!
Mi nem tetszik?
Lesz még nagyobb tömeg is.
Hogy is van a 4/5-el?
nyanya001
@koszpeko: És ez vagy a negyedik neve...
farkas
Nézzük meg a tömeget, hogyan nő. Küllő agy nem vagyok egyébiránt. Szerintem darabig még hergelik magukat, utána szépen majd hazamennek.
koszpeko
@nyanya001: Legalább.
Lehet neki 200 is simán megismerhető a buta sötét stílus.
koszpeko
@farkas: Mindjárt itt lesz a másik tisztelőd is (Warlord). :D
Csodálkozó
@farkas: Tudod, anno Adolf Schicklgruber is választáson Győzött...
Oszt' lett is akkora demokrácia, mint ide Onga, bocs: Tonga!
farkas
@Csodálkozó: Akkor ne legyen választás?
Csodálkozó
@farkas: Álnaiv ostoba kérdésedre hadd ne válaszolnak!
farkas
@Csodálkozó: Te dobtad fel. Lecsaptam- bocsánat.
koszpeko
@farkas: Magáért beszél a főcím.
Nincs mit hozzá tennem.

Te viszont nagyon sokaknak a bögyében vagy.
Kiröhögtél és megaláztál egy rokkantat és több beteg embert.
Provokálsz,szemétkedsz nem méred fel amit írsz.
Mentálisan beteg vagy és még tudathasadásod is van.
Nem kettős személyiség vagy hanem legalább 4-5.
Annyi személyiség ahány nick név.
Csodálkozó
@farkas: Remélem, nem érzed azt, hogy ászt ütöttél.
farkas
@koszpeko: Valakivel összekever. Semmiféle betegeket bántani nem lennék hajlandó. Az, ha más véleményen vagyok bizonyos dolgokban, az nem provokáció demokratikus környzetben. Különben nem félek a haláltól.
farkas
@Csodálkozó: Ha nem is ász, de- ipont ért.
Csodálkozó
@farkas: Hát ki tudja, lehet, hogy a Fityisz fizet érte neked...
farkas
@Csodálkozó: Haggyámá lógva. Ahogy Neked fizet a Soros.
farkas
@Csodálkozó: Te kezdted a szórakoztatást- olvasd vissza. Témával kell foglalkozni. Agresszió agressziót szül. Ha nem megy, hagyjuk a témát.
Lepényleső
A felkérés lehetne finomabb? Akit kérnek,népéhez lehetne lojálisabb?
wpym
Takarodj? Uhum...

Szerintem is; de vajon a tuntetok kozul mennyien szavaztak orbanra es bandajara?
Jozefina
Rá kellene jönni, hogy a békés tüntetések időszaka lejárt!!! 56 évfordulója kell, hogy példa legyen!!??
Szókrakész
Akkora volt a tömeg, annyian siratták a néphazugságot, hogy csak egymásra állva fértek el a Kossuth téren.
Nagyon tud az ellenzék.
Mind az ezer szavazójuk elment tüntetni.
Szókrakész
@Jozefina: Ezer tüntetővel?
Ahhoz ideológia, útmutatás, megfelelő vezető is kéne!!!
Nem csak ilyen a béka seggéből kirántott, mondvacsinált indok.
Borsodi
@Csodálkozó: @Szeparepa2: Igazatok van semmivel se különb mint Ceausescu volt, a Románoknak azóta lett jobb,nekünk meg azóta rosszabb mióta Orbánék vannak hatalmon .Bizakodjunk a sors útól éri.
karma1
@Szókrakész: Haaaat, en megneztem a youtube-os felvetelt, es ott bizony meg az Alkotmany utcaban is volt tomeg... 1000 ember meg sem latszana... Azert ez annal sokkal, de sokkal nagyobb volt,...
Szókrakész
@karma1: Akkor legyen büszke az "ellenzék", hogy egy hamis vádra ugrasztani tudtak legalább "pár ezer" vérkomcsit!!!
Mert aki bizonyítékok nélkül az ilyenre bemozdul, az annyit is ér!!!
juttka
@farkas: Hogyan győzött? Csalással. A baloldal nem türelmetlen, félrebeszélsz. G.O.V. félti nagyon a hatalmát, azért kapkod össze-vissza és hazudozik, és egyedül ő és bandája nem fogadja el a demokratikus szabályokat, a saját törvényeit sem tartja be.
juttka
@Szókrakész: G.O.V.-éknek hol volt a bizonyítékuk a hamis, hazug, gyűlöletkeltő kampányukra? Ezt a tüntetést nem az ellenzék szervezte sztem, és milyen hamis vádra ugrottak az emberek? Nem a fityiszesek tüntettek, ők a vérkomcsik, a régi bolsevikok utódai, csak még talán náluk is rosszabbak.
farkas
@juttka: Nem tudok csalásról. Milyen gyűlöletkeltő kampány? Ki ellen?
eszegfu
@farkas: tegnap 19:45 "Ha a kiadó nem akarja finanszirozni a veszteséget" mondatoddal teljesen egyetértek! Az sajnos minden napilapnál igy van, kivéve az éppen regnáló kormány lapjait. Most, hogy a 25 milliárdos kormányhirdetésekre csak 3 céggel szerződtek, igy tulajdonképpen minden napilap példányszáma rohamosan csökken. Igazából az eladási ár egyetlen lapnál sem fedezi (sőt: soha nem is fedezte) az előállitási költséget, csak hirdetésekkel lehetne "behozni", ami mostanság már egyenlő a lehetetlennel.
simmering73
Azért van abban valami fideszes együgyü báj, mikor egy agyhalott fideszzombi vérkomcsizik, miközben a posztkommunista vezérek seggét nyalja.
farkas
@eszegfu: Hogyan lehet a kormányt kényszeríteni egy lap finanszírozására? Finanszírozza a nagyérdemű olvasótábor ill. az ahhoz tartozó milliárdos neoliberális kör.
eszegfu
@farkas: Valóban nem lehet kényszeriteni egyetlen kormányt sem! Az én kérdésem meg csupán annyi: miért nem teszed fel u.ezt a kérdést minden lap viszonylatában?! Pl. miért finanszirozza azt a nagy semmi lapot, mint az a pitypangos ujság?! Vagy miért csináltak "diszkiadást" a nem tudom hányadszorra módositott Alaptörvényből, amit meg lehetett venni?! Azt gondolod, hogy az a bizonyos "többség", aki miatt a Fidesz kormányoz, ezekre is "felhatalmazást" adott?! Esetleg szerinted ez igy rendben van?!
farkas
Azt gondolom, 4 évente választás van. A kormány felhatalmazást kapott. Igen, arra is, mit finanszíroz. Ez így volt a neoliberális MASZOP, SZADESZ, ki tudja mi Gyurcsány Bajnai idejében is. Emlékezz vissza, akkor hogy senyvedtek a jobb oldali lapok (Magyar Nemzet stb). Ha fontos az llenzéknek a szócsöve, szóljon Sorosnak- simán kifizeti vagy megveszi az egészet :-)
verőce21
Nem lesz ebből semmilyen tartós tüntetés sem, a lázongók majd hazamennek ha elunják. A jelenlegi vezetés folytatja ezt a gyurcsányi ajánlást. :)
Hellcat
Olyan magas az ingerküszöb hogy szinte reakciót sem vált ki egy ilyen tett...
justhpeter
@farkas: Azt tudod, hogy a Magyar idők című napilapot ki és miből finanszírozza ?
Ha ige, akkor nyilván provokálsz, ha nem: lehet még több kérdésed ?
farkas
@justhpeter: Fogalmam sincs ki finanszírozza, de már jó lenne vmi Excel táblába összefoglalni az összes nyomtatott és internetes mediát- szivesen megnézném, tanulmányoznám- de nyilván ez nem fog megadatni. A hátteret nehéz felderíteni...
justhpeter
@farkas: A kormány a jobboldalon keresztül.
Csodálkozó
orbánc, TAKARODJ!
Vidd a sok szar haverod!
farkas
@justhpeter: Azelőtt a másik kormány a Népszabit finanszírozta a balosnak nevezett neoliberálisokon keresztül. Min csodálkoznak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.