Csaknem másfél milliárd forint jut Erdélybe a magyar kormány 2017-2018-ra meghirdetett óvodafejlesztési programja keretében – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szombaton Sepsiszentgyörgyön, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) megalakulásának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Az államtitkár közölte: 900 millió forintot mintegy kétszáz játszótér kialakítására fordíthatnak, 300 millió forint az óvodák eszközfejlesztésére jut, 227 millió forintot pedig módszertani fejlesztésekre költhetnek. Az államtitkár elmondta: számítanak az RMPSZ segítségére az összeg felhasználásában.

1,5 milliárdból fejleszt óvodákat Erdélyben a magyar kormány

Hozzátette: az összeg annak a 17 milliárd forintos óvodafejlesztési programnak a része, amelyet november közepén hirdetett meg a magyar kormány. Potápi Árpád János sok sikert, és nagyon sok magyar gyermeket kívánt az erdélyi magyar oktatásnak.

Király András, a romániai oktatási minisztérium államtitkára az 1989 után alakult romániai magyar szervezetek egyik legfontosabbikaként köszöntötte az RMPSZ-t. Mint felidézte: nagy részben az RMPSZ-nek köszönhető, hogy ma Romániában 1400 oktatási intézményben folyik magyar nyelvű oktatás, amiben több mint tízezer magyar pedagógus vesz részt, és 74 önálló magyar tannyelvű gimnázium működik. Úgy vélte, az RMPSZ annak az útját találta meg, hogy ne politizáljon, hanem cselekedjen.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa köszöntésében arról beszélt, hogy Magyarországon az Európai Unió finanszírozásával indul hétmilliárd forintos oktatásfejlesztési program, amelynek az a célja, hogy a magyar oktatás visszaszerezze azt a régiós versenyelőnyét, amellyel száz évvel ezelőtt rendelkezett. A miniszteri megbízott is kijelentette: számít az RMPSZ segítségére az egész Kárpát-medencére vonatkozó program erdélyi megvalósításában.

Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke a magyar oktatási rendszer fejlesztését, a minőségi magyar nyelvű oktatás biztosítását jelölte meg a szövetség további céljának. Hozzátette: a szövetség programjának megvalósítása az egész romániai magyar közösség közügye. A rendezvény keretében több kiváló erdélyi magyar oktatót tüntettek ki.

Az RMPSZ jubileumi ünnepe előtt Potápi Árpád János államtitkár a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban adta át azokat a játékokból és pedagógiai eszközökből álló "csodasarkokat", amelyeket a nemzetpolitikai államtitkárság által meghirdetett Miénk a város című verseny székelyföldi győztesei nyertek iskoláik számára.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@nyanya001: Sajnos ez a helyzet. Itthon lerohad az egészségügy, nullán van az oktatás, az ország fele nyomorog, ez a féreg meg szavazatvásárlást végez Romániában. A román kormány röhög, nem kell semmi pénzt fordítani az erdélyi fejlesztésekre, mert az idióta Orbán a szavazatokért majd elvégzi a magyar adófizetők pénzéből.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Gyomorforgató ez a tetves kormány !
Közben a románok jót röhögnek a markukba, hogy a hazai
magyarság hátrányára jótékonykodik ez a horda amit a hazai
lakosságtól von el !
Rohadékok !
justhpeter
@nyanya001: Sajnos ez a helyzet. Itthon lerohad az egészségügy, nullán van az oktatás, az ország fele nyomorog, ez a féreg meg szavazatvásárlást végez Romániában. A román kormány röhög, nem kell semmi pénzt fordítani az erdélyi fejlesztésekre, mert az idióta Orbán a szavazatokért majd elvégzi a magyar adófizetők pénzéből.
nyanya001
@justhpeter: Remélem csuklik a jó édesanyja ...
Itt kiszúrják a szemüket a nyugdíjasoknak 10 ezer ft-os szarukkal amit jó ha sokan tényleg megkapnak karácsonyra. akik itt dolgoztak, adóztak, akik megteremtették ennek tetű bandának a jólétet.
1magyar
Megáll az ész! Románia helyett mi újítunk óvodákat? Itthon meg rohad az eü., de az iskolákban sincs néhol még kréta sem.
papa.49
@anka: Inkább a kormány költözzön a túlvilágra!!!
namihami
Mit kell, lehet az eddigi és ezek után következő kommentekhez? Talán csak annyit, hogy ugyebár itthon már nem kell semmire pénz és muszáj elverni, mert kinyomná az MNB falait, ha nem költenék ki onnan. Szinte már sajnálom ezt a kormányt, hogy ennyi gondot okoz nekik ez a rengeteg fölösleges pénz.
papa.49
@anka: Lájkoltam, de ez a kép borzasztó!!!
anka
@papa.49: - tudod mi a borzasztó? - amit ez a g...i csinál!
Manhattan
"Drága a szavazat, meg kell azt rendesen fizetni!
Itthon meg majd elvesszük a közmunkát is attól, aki nem "megfelelően" szavaz, oszt jól éhendögölhet az ostoba!
Hány és hány gyerek jár nálunk rosszul felszerelt oktatási intézménybe vagy bölcsődébe - pedig ezek fenntartása a Magyar Állam felelőssége lenne, ha nem a miniszterelnök hobbijára/gyarapodására lenne tekintettel...
Nem sajnálok én semmit a romániai magyar gyerekektől sem, de a magyar állampolgárok adójából elsősorban a Magyarországon élőkre kellene költeni - vagy a romániai magyarok adózzanak hozzánk!
Kilógó seggű szerencsétlenek, mikor magyarkodtok, gondoljatok erre is!"
magyarbakancs
Mit lehet ehezz a cikkhez írni?
Azt, hogy mekkora ökrök vagyunk, mert saját pénzünkből más ország állampolgárainak jót teszünk?
Közben meg itt a szociális és egészségügyi szféra romokban van.
Mért fontos hogy az Erdélyi magyarság fenekét fényesre nyaljuk?
Jobb emberek, vagy mi?
Kerekebbet finganak?
Nincs olyan nap, hogy ne fényeznénk az Erdélyi embereket.
Csak ők az igazi MAGYAROK.
human
@magyarbakancs: Mert a határon túliak 99%-a a fideszere szavaz. Azért fontos megemlíteni, hogy a választásra jogosultaknak csak egy része megy el szavazni.
papa.49
@Ó-buda: Nekünk semmi elég ha a hazugovicsnak kellenek a bérszavazók!!!
sziha
viktor, viktor... Hogy a bubanater' nem szaradtal meg a lepedon a sleppeddel egyut...
lópicigáspár
Ott kell! Itthon csak bégető birkák kellenek!
karma1
Vajha ki emlekszik arra, hogy Romania mikor es hogyan segitett be penzzel Magyarorszagon az itteni romanoknak? Barmilyen modon? Mert talan en vagyok messze, de mintha ilyen tenyrol sohasem hallottam volna, ugy emlekszem...
lópicigáspár
@karma1: Támogatják őket! Legalábbis Magyarcsanádon biztos.
karma1
@lópicigáspár: Koszi, jo ezt tudni...(Komolyan kerdeztem, mert nem tudtam)
mariaberta
És mennyiért fejleszt Magyarországon, sajátjaiért ez a remek kormány? Még ezzel is a közeli választások voksait igyekszenek biztosítani. Fidesz? Aljas népség, vezetőkkel együtt. Ne ezeket a határon túliakat telepítsék ide, élvezzék a magyar kormány minden előnyét,,, ha van ilyen. Na persze bolondok lennének ide jönni, hiszen itthon nem kapnának semmit, hozzánk hasonlóan.
Orbán? Meddig még?
lópicigáspár
@karma1: Hijjjjába! Kamcsatka messze van! :D
anka
@karma1: Még én sem hallottam róla!
Pedig ismerek egy pár magyart aki Romániából jött.

Tudod itt nincs óvoda sem iskola és kórház sem! - ide nem kell a pénz csak oda..., mert az (i)gazság oda át van! - szavazatokban!
karma1
@lópicigáspár: Kamcsatka valoban, de asszem, ott most epp hideg van...:o))) Szoval, a romanok tamogatnak valamit arrafele? Es ezt valahol kommunikaljak is a romanok, vagy suttyomban csinaljak?(Ugy ertem, hogy a roman sajto beszamol arrol otthon, hogy mennyivel es kit tamogat Magyarorszagon?) Te vagy kozel ahhoz a helyhez, Te vagy a kompetens...:o)))
(Kamcsatkan tegnap 32 fok volt, ma reggel 7, es hetfotol Bill English lesz a miniszterelnok. )
lópicigáspár
@karma1: Elég jó cimbim a helyi pópa. Ő mondta, hogy jut nekik is a román büdzséből. Ha hazudott ( ezt nem hiszem) akkor most én is valótlant állítok.
karma1
@lópicigáspár: Nem hinnem, hogy hazudott volna - nincs tetje,...:o)) Ez szep dolog, mert nem a szavazatokert es nem csinnadrattaval csinaljak...:o)))
Na, Dragam, most elhuzok fozocskezni, Felso-Kamcsatkabol (Auzi) jonnek ma a baratnomek, mi vigyaztunk a hazukra, autojukra, es este en vigyazok majd a bendojukre, hogy finom dolgok jussanak bele...:o))))
bakegya
@karma1: @anka: @lópicigáspár: orbán atyuskának egész Erdély lell szőröstül -bőröstül!!!D
lampa laz
Jahn Ferenc kóházban közben külsősökel megoldották a vérvételt, így az ágyi poloskák ezt minden betegnél elvégzik.
Ezt az undorító dolgot, ha nem látom el sem hiszem, az rtl esti hirműsorában mutatták. Hemzsegtek a matracokon ezek a rohadt kis dögök. Ez már tényleg botrány és ez a mocsok állat a határontúlra lapátolja az adófizetők pénzét. Ezt kellene 1 ilyen ágyba fektetni.
karma1
@lampa laz: Jo otlet,... Lehet, hogy a poloskak is undorral fordulnanak el tole, ki tudja?
telegdilaci
Ez az egész Orbán kormány egy rohadék mocskos patkányokból áll,ennyire jól állunk hogy már nekünk kell óvodát fejleszteni a Románoknál? holott már messze megelőznek bennünket mindenben a Románok,meg az összes többi Ország,nem elég hogy egyetemet alapítottak,a csuhás Tőkéssel karöltve,ami adósságot felhalmozott,az Egyetem,azt mi kifizetjük! nyugdíjakat fizetünk,a külhoniaknak,szolgálati lakásokat építettünk,a Román Orvosoknak! mivel Magyarországon minden nagyon jó kánaán van nekünk már nem hiányzik semmi,egy jó kormány váltáson kívűl,mert ezek hazaárúlók!mindenkit többe néznek a Magyar lakosságnál,két kézzel szórják az adófizetők pénzét! Romániában,5.3%-kos nyugdíj emelés lesz a mi 1,6%-kos nyugdíj emelésünkkel szemben!
quadrocopter
Pápua-Új Guinea panaszt tett z ENSZ-nél, mert a magyar osztogató rezsim egy büdös vasat sem adott az őserdei óvodákra, a gyerekek továbbra is kígyókkal játszanak!
Kamasoft
Kövér erdélyi akcióii még tőkést is felbosszantják. Eltiltják a diplomatákat a román nemzeti ünnepről. orbánné ajándékokkal kampányol a romániai választások előtt, a férje kampányol - ugyanott. Erdélyi birtokaikat akarják magyarosítani? Állandó feszültséget generálnak, európai szolidaritás helyett... ez a politika már sok kárt okozott, le kéne már őket állítani!
papa.49
A következő nem fütyiszes parlament első dolgának kell lennie, hogy megtiltsa ezt a pénz kihordást az országból, szép hogy segítsük a határontúliakat, de mikor itthon 4-5 millió segítségre rászoruló van nem ez lenne a fontos!!!
A második legfontoabb, hogy az szavazzon itt bármire aki életvitelszerűen itt él, a bérszavazók meg dugják fel maguknak a hazugovicsot!!!
szettevette
@magyarbakancs: Teljesen igazad van. Itt MO-on is lenni mit tenni. Sajnos nekem rossz tapasztalataim vannak az erdélyi magyarokkal. A végtelenségig szeretnek mindenkit kihasználni, de visszafelé mindez már nem működik.
eszegfu
@Kamasoft: 8:56 Nagyon "beletrafáltál" a lényegbe! "Eltiltják a diplomatákat a román nemzeti ünnepről." Ugyanakkor uton-utfélen mindig van valami "támogatnivaló" Romániában. Valóban ezzel "állandó feszültséget gernerálnak".:((
magyarbakancs
@szettevette: Nekem nagyon tele van a hócipőm velük.
Akaratos ,végtelenül szemtelen embereknek tartom őket.
Addig barátkozik veled míg kitud használni.
Lepényleső
Ebből emeli a Román kormány a nyugdíjakat 5,3%-kal?
eszegfu
Nagyon "tetszett" Maruzsa beszédében (EMMI miniszteri biztos), hogy a támogatás célja: "a magyar oktatás visszaszerezze a régiós versenyelőnyét" gondolata. Világos: itthon nemrég olvashattunk gyerekeink PISA tesztjéről, mely szerint csuszunk lefelé, u. akkor "harcolunk", hogy Románia pedig előbbre jusson. Ez igy helyes, jogos, indokolt!?
papa.49
@eszegfu: Szerintem ez ,,színtiszta hazaárulás,, ami csak azért nem igaz mert a hazugovics nem magyar, még picurkányit sem, tehát nem árulhatta el a hazáját!!!
wpym
Erdelybe kell a penz, elvgre onnan jonnek a szavazatok; Mo-on nincs mire kolteni...
Eladott Ország
Igen, ment már nem kevés pénz Romániába is. Azt nem tudom, ettől beindult­-e az ottani
gazdaság, de az biztos, hogy a román­-magyar viszonyt a folyamatos kampányolással sikerült
nagyon elmérgesíteni. Ráadásul megkaptuk Tőkés Lászlót is örökbe.
Iszonyú sok pénzt szórt már szét a kormány a környező országokban, mert Magyarország
annyira jól teljesít, hogy itt már vasvillával forgatjuk a pénzt, nehogy összepenészedjen.
Értem én, hogy több hasznot is remél a kormány az ilyen akcióktól. Egyrészt a miniszterek
elnöke megnyugszik egy kicsit, mert igazolva látja azt a fixa ideáját, hogy ő irányítja fél­, ha nem egész Európa országait. Kezdetnek, mert aztán majd terjeszkedünk. Már várom, mikor
támogatjuk meg pénzügyileg az USA­-t.
nyanya001
www.facebook.com/LeslieFunPage/videos/1166600150048471/?pnref=story
tetves hazaáruló brigantik ! Valaki elküldhetné ezt a videót a rohadék putriszökevénynek !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.