A harckészültség megőrzése érdekében a hideg időjárás miatt több intézkedést is tettek a határon szolgáló katonák munkavégzésének biztosítására, a többi között átalakították a szolgálat rendjét - közölte az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, a téli felszerelés mellé a katonák további meleg ruházatot, kámzsákat, polársapkát és -pulóvert kaptak. Mindenki kapott termoszt, és naponta többször osztanak nekik meleg teát és kávét – tette hozzá. A főtiszt hangsúlyozta, a határ védelme, a feladatok ellátása az első. A hideg időjárás miatt azonban szükséges volt, hogy változtassanak a szolgálati eljárásokon. A határ teljes hosszában olajkályhákkal fűtött sátrakat állítottak föl, szolgálat közben a katonák ott melegedhetnek, akár a készételkonzervjeiket is megmelegíthetik.

Forrás: 24.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eszegfu
Remélem valóban igy van, ahogy a dandártábornok mondja: megkapnak "mindent" a határon szolgálók!
Csak valahogy elhomályositja ezt a dolgot, amit az őszi képeken láthattunk... pedig akkor "csak" eső és szél volt, meg a tákolt kalyibák...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Remélem valóban igy van, ahogy a dandártábornok mondja: megkapnak "mindent" a határon szolgálók!
Csak valahogy elhomályositja ezt a dolgot, amit az őszi képeken láthattunk... pedig akkor "csak" eső és szél volt, meg a tákolt kalyibák...
Zeta
@eszegfu: a határ védelme az első, olakkályhákkal fűtött sátrakban melegedhetnek.
"Csodálatos világ!"
Eladott Ország
24.hu/belfold/2015/10/28/aldatlan-allapotok-a-hataron-tuz-mellett-szaritjak-bakancsukat-a-rendorok/
Készenléti Rendőrség egyenruhásai tábort vertek maguknak. Ponyvából és ágakból összetákolt kalyibában, zoknijukat, bakancsukat tűz mellett szárítgatták. Így szolgálnak a rendőrök a déli határszakaszon.
b1.blog.hu/2015/11/09/a_tek_csak_wellness-szallodabol_tudja_vedeni_a_hatart
Az új magyar feudalizmus.
A TEK emberei a 4 csillagos szegedi Novotelben dőzsöltek, miután összeverték a menekülteket a röszkei csatában, miközben a szerb határra vezényelt közrendőröknek és -katonáknak nem volt rendes fedél a fejük felett, és enni is alig kaptak.
papa.49
Én ezt NEM HISZEM EL, amit a ,,pizsamagatyás,, állít, valahogy az ismerősöknek a gyermekei akik ott szolgálnak egészen másról beszélnek, nyilván valaki hazudik, mivel egy két srácot ismerek már kisgyerek kora óta vélhetően a pzs pacák a hazug!!!
Sziszifusz
Nem volna jobb megoldás, ha a gyalogosan szolgáló járőröket autóba ültetnék és úgy látnák el a szolgálatot ? A fagyott talajon nem csak a nem terepjárók képesek közlekedni.
Ja... az üzemanyag fogyasztással járna, és arra nincs pénz. Csak másra van.
lampa laz
Koptertóni+szeszil sikeres üzletasszony úgyis szeretnek röpködni, így barter ügyletben (mert erre szakosodott nacsasszony) nyugodtan elvállalhatnák a határfigyelést.
Veleda
Baromi nagy luxus lehet a hideg babfőzeléket most már melegítve kikanalazni a bádog dobozból.
papa.49
@Veleda: Még egy kérdés ,,heti hányszor???
Veleda
@papa.49: Na várjál, mert van még dobozos pacal, rakott káposzta, paradicsomos gombóc, aztán előlről:))
papa.49
@Veleda: Gondoltam, hogy ,,hatalmas a választék,,vajon még a lejáraton belül vannak a konzervek, és miért nem lehet tábori konyhát telepíteni a körlethez, mert a friss meleg ételnek nem csak az íze jobb, de jobban is esik az embernek!!!
elnyomott
Gondolom, a hányásos, hasmenéses járvány a lejárt konzervektől lehet.
A szolgálat átalakítását meg a nemes lelkű vezetőinktől valahogy úgy képzelem, hogy a korábbi 16 óra szolgálat és 8 óra pihenést átigazították 8 óra pihenésre és 16 óra szolgálatra. :-(
papa.49
Valamikor 1968. ban mikor sorkatona voltam úgy nézett ki az őrszolgálat, hogy
1 felállított őr voltál 2 óra hosszat
2 pihenőben voltál az őrszobában, de ha kellett akkor menni kellett szintén 2 óra hosszat
3 aludhattál (ha tudtál) 2 óra hosszat a fapriccsen...
eugen4402
Mínusz 18 fokban a szabadban csak addig meleg a kaja, ameddig a kályhán lévő forró vízben van van. Mihelyt kiveszed, rohamosan hűlni kezd, és amíg melegítetted a vacsorádat, az arcodon érezted a kályha melegét, de a hátadat már fehér dér-réteg lepi, mert a hideg szüntelenül támad. Magyar állampolgárként tiszta szívből köszönöm fiúk az önfeláldozó áldozatvállalásotokat, még akkor is, ha nem én küldtelek oda titeket, de élvezem a viszonylagos biztonságot, amit Ti garantáltok számunkra...
papa.49
@eugen4402: Nagyon igazad van és azt se feledjük ezek az emberek 6-8 napig folyamatosan szoliban vannak, és ezekből a körülményekből egyetlen nap is sok, ha nem követi pihenő ,meleg, rendes helyen...Amit a tv. ben láttam egy tornaterem padlóján szivacsok leterítve, mintha menekült szálló lenne, ez borzalmas, ha csak ennyit tud a vezetés nyújtani ezeknek az embereknek, akkor takarodjanak a picsába örökre!!!
quadrocopter
Na, ennek a felsorolt sok jóságnak ismét utána kellene nézni, mint ahogyan az ORFK is hazudott az ellátás minőségét illetően!
eugen4402
@papa.49: Senkim se szolgál sehol, nincsenek személyes kötődéseim, de "..szívemből szólottál"... Ha csak ezer államtitkár kevesebbet lebzselne a Kanári szigeteken, talán kívül-belül hőszigetelt, fűtött konténereket lehetne elhelyezni ott, és talán vonzóbbá is válna a "határőr életpálya-modell", gyakrabban lehetne váltani a szolgálatban lévőket.
Nessy
Romulusz, Romulusz! Ez nem Róma, ott nem ennyire zord az éghajlat!
papa.49
@eugen4402: Elmondom, hogy mikor kezdődött a jugoszláv háború, miután az amcsik betelepültek Taszárra, vettek a cégemtől 3 db. 2.5 tonnás elektromos targit, nos ezzel egy időben engem jelöltek ki, az esetleges javítások elvégzésére, átvilágítás előélet lenyomozása volt minden, végül kaptam egy arcképes igazolványt amivel bármikor bemehettem Taszárra...
Még nem is volt igazán hideg idő, de már a bazi nagy sátrak mellé letelepítve a kazánsátor, légbefúvós olajkazánnal, és már használták is ha kellett... Ezt csak azért mondtam el hogy talán így kéne gondoskodni az emberekről...
eszegfu
@Mirabilis: 20:51 Bizonyára félreérthetően fogalmaztam...azt akartam kihozni belőle, hogy mindez szavakban szép és jó -- mármint "mindent" megkapnak a határon lévők -- de nem nagyon tudok hinni ebben, hiszen láthattuk: az ősszel is "gondoskodtak" róluk a vezetőség szerint, de a hirekben és a fotókon pusztán maguk csinálta tákolmányokat láthattunk... ezért "homályositja" el a mostani hir szavaik hitelességét.
papa.49
@Mirabilis: Ezt firtattam az előbb miért nem lehet beüzemelni a tábori konyhát???
Azért mert nincs talán már az egész hadseregben sincs ,,gulyáságyú,, pedig azokban jobb kajja főtt mint sokszor a laksiban!!!
Minden felszerelést eladtak a csókos hadtáposoknak, akik aztán jól meggazdagodtak a cuccok árából!!!
papa.49
@eszegfu: Ha valóban gondoskodni akartak volna az állományról, lehet volna lakókonténereket is bérelni, nekik, melegebb, emberibb környezetet ad, mint a sátor, vagy a bematracozott tornaterem, meg a napi egyszeri meleg étel, meg az állandóan meleg tea, meleg mosdó,nagyon híján van a ,,parancsnoki gondoskodás,, szerintem!!!
eszegfu
@papa.49: "Ragozhatjuk" ezt a végtelenségig... de nekem sem tünik akkora "gondoskodásnak". Igaz, hogy egy meleg tea is jelent valamit, de szerintem a sok tea, sok "üritéssel" is jár, vagyis egy tál meleg étel több órán át "fütheti" az embereket, mint a tea. Az "átkosban" volt katona a férjem és még a gyerekeim is, mindegyik a nyugati határon... de akkor bizony határőrsönként (nem tudom a pontos megnevezésüket, csak annyit: 10-20 fős volt) saját vágnivaló sertéseket, szárnyasokat neveltek, saját szakácsuk volt és hiába volt a ló hasáig érő hó, mindig volt melegedő téglaépület és meleg kaja is... ha szabadságon voltak itthon nem kellett csomagolnom... Én még azt is belátom: lehet, hogy ma nem mindenhol ez az elkeseritő helyzet, de nem szabadna még egynek sem előfordulnia.
papa.49
@eszegfu: ,,Parancsnoki gondoskodás,, ez a kifejezés takarta régen a katonaidőmben azt hogy az embereiért felelt a rajparancsnoktól felfelé mindenki, és mit takart mindent, pedig abban az időben '68-'70. nem voltak még a maihoz hasonló berendezések, viszont volt ellátás, eszközben, élelmiszerben is, ma ez nincs...A karatematyi ,,hadibohócnak,, kisebb gondja is nagyobb annál hogy ilyen dolgokkal foglalkozzon, nem érdekli, neki meleg az irodája, a kocsija, - nyáron mennie kell a klímának, nehogy megizzadjon benne- az emberek meg le vannak tojva, ez van...
Tudod csak remélem ha egyszer a nem túl távoli jövőben a nép ellen küldik őket tudják majd hogy merre kell fordítani a puskacsövét!!!
eszegfu
@Mirabilis: Értettem! Levegőt azért vehetek?!
Hellcat
Ez a munkájuk...A kukások utcaseprők a postás...mind mind ugyan ilyen hidegben dolgoznak odakint.
lópicigáspár
@Hellcat: Nem ez a munkájuk! Béke időben a rend fenntartása a rendőrség dolga. A határ védelme pedig a szétrobbantott határőrségé (lenne). A honvédség dolga, hogy béke időben fenntartsák azt a szintet, ami egy esetleges háború esetén ütőképessé tenné a haderőt és a technikát. Háborúzni békében csak egy elmeháborodott rémképeire, csak nálunk szokás. Ha most megtámadnák az országot, egy elcsigázott kimerült állománnyal találnák szembe magukat és 10 perc alatt letarolnák a fenébe őket. :(((
Hellcat
@lópicigáspár: Mikor beléptek a seregbe, rendőrségbe vállalták ezt is. Értem én, hogy qrbán rémkeltésének az áldozatai...de ki nem ebben a kurva országban.
lópicigáspár
@Hellcat: A katonai eskü egyértelmű. ...hazámat a Magyar Köztársaságot életem árán is megvédem!... Ez a helyzet úgy néz ki, mintha fejszével kezdeném felvágni a mikrométerrel bejelölt vasat... nem arra való. Hogy rendkívüli helyzetben bevetik őket, az teljesen rendben van, de itt nincs rendkívüli helyzet. Kivéve vezírünk fejében lévő káoszt!
Hellcat
@lópicigáspár: Értem én hidd el nekem...DE ez is benne van a pakliban amit ugyan úgy elvállaltak...Sok ember már rég megfagyott hála a qrbáni törödősnek szóval ők még örülhetnek...
Nessy
@lópicigáspár: ha jól rémlik, már nem Köztársaság, csak Magyarország. ( Még egyelőre)
lópicigáspár
@Nessy: Az államforma köztársaság, hogy ezek meg hogy hívják magukat, lesz@rom! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.