A kormány úgy módosítaná a szabálysértési törvényt, hogy pénzbírsággal ne legyen büntethető az életvitelszerű közterületen tartózkodás, ugyanakkor közérdekű munka vagy elzárás kiszabható legyen.

A módosítást az indokolja, hogy a szabálysértési szabályozásnak összhangban kell lennie a hetedik alaptörvény-módosítással, amelynek értelmében

2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni.

Közérdekű munkával büntetné a kormány a hajléktalanokat

Hajléktalan férfi Budapesten. Fotó: MTI/Mónus Márton

Az előterjesztés értelmében szabálysértést követ el az életvitelszerűen közterületen tartózkodó ember, aki felszólítás ellenére az "életvitelszerű tartózkodásnak helyszínét nem hagyja el".

A szabálysértés nem valósul meg, ha a helyszíni intézkedés során az életvitelszerűen közterületen tartózkodó – a hatóság vagy más szerv felajánlott segítségét elfogadva – együttműködik a hajléktalanok részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében.

A módosítás szerint a szabálysértés miatt közérdekű munka szabható ki, de ha az elkövető ennek elvégzését nem vállalja, akkor elzárással is sújtható.

Az érdemi döntés a bíróság hatáskörébe tartozik majd. A szankciók köréből viszont a pénzbírság teljesen kikerül.

Forrás: MTI

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
Viszont továbbra sem értem, ha tilos hajléktalannak lenni, akkor tilos kilakoltatni is!
Aki elrendeli ill. jóváhagyja a kilakoltatást, az ugyanakkor hajléktalanokat is "gyárt"!
Szerintem a kettő összetartozik, egymás következményei!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ez remek...ha nem vállalja a melót napi 10 000-be fáj az adófizetőknek...Nagy összegbe lefogadom hogy ősztől mit fognak választani!!!Egy újabb brilliáns példa a dilettantizmusra,ami orbánékat jellemzi!!Gond akkor lesz ha nem vállalja közülük egy sem a munkát...hová zárjátok őket ökrök..??? Tovább megyek...elzárod...letelik,utána lesz lakása??? Mert ha nem,akkor megint nekünk kerül napi tíz rugóba a fideszes agymenés hajléktalanonként!!!
bencemacska
Viszont továbbra sem értem, ha tilos hajléktalannak lenni, akkor tilos kilakoltatni is!
Aki elrendeli ill. jóváhagyja a kilakoltatást, az ugyanakkor hajléktalanokat is "gyárt"!
Szerintem a kettő összetartozik, egymás következményei!!!
Yeromos
Megoldás FIDESZ módra ettől biztosan csökkenni fog a hajléktalanok száma, gyorsan mindegyik vesz magának egy lakást.
Arra azért kíváncsi lennék mivel fogják rábírni őket a közérdekű munkára.
Aki nem tesz neki eleget pénz büntetés? Ha nem megy akkor börtön? Akkor a mostanihoz képest mi is fog változni?
nezelodo
Aki ezt kitalálta, azt tenném meg munkavezetőnek az eljárásba vont hajléktalanokhoz. Neki meg csak az elvégzett munka után adnék fizetést. Így a munkavezető is hajléktalanná válna, mert ezek aztán nem fognak dolgozni, tisztelet a ritka kivételnek.
bencemacska
@nezelodo: ma, 17:04
Aki ezt kitalálta, nem tudja mi az a hajléktalan.
- Van olyan hajléktalan, aki dolgozik. Éjjel viszont aludnia kell valahol. Ha nem jut be egy "éjjeli menedékhelyre" , akkor az utcán tud csak aludni. Ezért kényszermunkára ítélik és másnap már munkanélküli. Ez kinek jó?
- Ha nincs munkája, valahol élelmiszert kell keresnie. Tehát marad a kéregetés, alkalmi segítés valakinek alamizsnáért, sorbanállás ételosztásnál, kukából táplálkozás, stb? A kényszermunka közben honnan jut ételhez? Hogyan dolgozik étlen - szomjan? Nem fog tudni már kora délután sorbaállni, hogy éjjeli menedékhelyre jusson! Marad az utca alvásra, - jön a következő büntetés, de csak akkor jut ételhez, ha valakitől lop, vagy kirabolja éjszaka, alvás helyett!
Tovább is van mondjam még???
Ezt csak egy olyan embernek nevezett valami találhatta ki akinek a KOPONYÁJÁT AGY helyett SZAR tölti ki!!!
balos
@bencemacska: Ezt a SZART egy milliomos állat találta ki,aki ott pusztitja az ártatlan "vadakat",ahol éri!
tulipan
Tessenek má' mondani, a magyar büntetőjogban mi az a bűncselekmény hogy '"hajléktalan'"?? Büntetni, tudtommal csak '"bűnért" lehet...
tulipan
@balos: Mi van? "ott pusztítja az ártatlan "vadakat" ahol éri'"? Mint ahogy a négereket,meg a migráncsokat??
CsipkeRózsa
Nem hiszem, hogy elutasítják a közmunkát, eddig adott nekik az önkormányzat? Sokan kerestek maguknak rendes munkát, de lakhely nélkül nem tudják megoldani, és nem is veszik fel őket.
bencemacska
@CsipkeRózsa: ma, 17:49
Nem jó az értelmezésed. Ha közmunkát "kap" valaki, akkor kap érte egy kis borravalót is. Ha közérdekű munkára ítélik, az büntetés, és még vatikáni valutában sem fizetnek érte!!!
Akkor mit eszik???
Ezzel együtt éhhalálra is ítéli!!!
ÉS ezt az alaptákolmányba tették!!!
Nessy
@bencemacska: Ez egy keresztény gyökerű, humánus, a többség érdekében hozott törvény, melyet megszavaztak azok, akiknek fogalmuk nincs mitől döntöttek! Ma a vak gyűlölet vezérli sok ember tetteit, szavait.
papa.49
Érdekes dolgok fognak itt még történni ...
cikicakk55
Na azért azt megnézném,hogy a csomó elfagyott lábú,vagy már levágott lábú,karú, a hajléktalanságtól teljesen leamortizálódott embereket közmunkára kényszerítik. Látták ezek egyáltalán,hogy milyenek a hajléktalanok? 90% annyira beteg és legyengült,hogy egy órát képtelen lenne folyamatosan még üres kézzel állni vagy gyalogolni is. A másik bünti: Milyen helyre akarják lecsukni,vagy elzárni őket? Az így is túlzsúfolt börtönökbe? Mennyi időre? Amíg a náluk sokkal erősebb kigyúrt rabok agyonverik őket? Esetleg építenek egy új börtönt kifejezetten hajléktalanok számára? Annak lehet,hogy még örülnének is,főleg télen. Egyszerűen érthetetlen,hogy tudnak úgy törvényt hozni,hogy bele sem gondolnak annak a következményébe (sem.) Innen már tényleg csak egy lépés a koncentrációs tábor. Buchenwaldban láttam fényképen,ahogy a rabok sorban állva,egymást tologatják bele a kemencékbe. Kb ezt jelenti a hajléktalanok elleni törvény
namihami
@bencemacska: Nekem is ez ugrott be. Ingyen dolgoztatom, aztán újra megbüntetem és ezáltal megint ingyen dolgoztatom.
Ennél még a rabszolga is jobban járt, mert (mondjuk a verést leszámítva), de annak legalább valamennyit enni is adtak. Ezek étel nélküli rabszolgák lesznek.
1magyar
De remélem azért az benne van atörvényben, hogy mindezeket csak utána szabhatják ki ha a hajléktalan aláírta, hogy nem megy be a hajléktalanszállóra.
Mert e nélkül szemét a törvény.
kulabombaafityiszre
Van itt nálunk láb nélkűli tolókocsis,egylábu mankós,sima mankós.
Ezekkel a szerencsétlenek mit tudnak csináltatni a közérdekü munkával.
A fideszes seggnyaló kórus egyből nekiáll ideröfögni,de a tudomásul kéne
venni,hogy a hajléktalanok jelentős része már csak árnyéka önmagának,emberi roncsok.
justhpeter
Kéretik tudomásul venni, hogy az ország ennek a választási törvénynek az ismeretében erre szavazott. A keresztényi.nemzeti embertelenségre. Az egyházak áldásával.
Remélem egyszer még visszajön a nemzeti számonkérőszék is. Itt az ideje.
SystemError
Azt hiszem elérkeztünk a modernkori fasiszta diktatúrába.. Ez nem a hajléktalanokról szól, ők eszközei annak, hogy kiirtsák az empátiát a társadalomból.. Így majd működik az idegengyűlölet és bármilyen hazugság, ami másokat bélyegez meg.
egyember
Az éhezést is büntetni kellene (pl. szomjazással: aki nem eszik, ne is igyon). A fűtetlen lakásban didergőket viszont meleg szavakkal kellene felmelegíteni. Aki ettől nem melegszik fel, azt ki kell rakni a hideg ház UDVARÁRA (nem az utcára, az közterület, ott nem lehet életvitelszerűen dideregni). A gyógyíthatatlan hülyéket pedig ... ja, azokat nem lehet büntetni, túl sokan vannak. Azokkal MINKET büntetnek a törvényeknek, jogszabályoknak nevezett bárgyuságokon keresztül (MEGÉRDEMELTEN, mert hagyjuk).
egyember
Különben: a Tákolmányban definiálva (értelmezeve ... shikari kedvéért) van a hajlék fogalma? Vagy az csak a következő módosításba kerül bele (visszamenőleges hatállyal)? Vagy erre nincs is szükség? Elég ha Zsóti (alvezír, fővadász) mondja (meg)? Az törvényerejű kijelentés? Az erőt a törvényhez a puskája (nem az Apuskája!) adja?
Mennyi kérdés, ki ad rá választ?
csak úgy....
azért faxa lesz látni,hogy aki nem lép egyszerre,nem kap rétest estére...
verőce21
Valahogyan el kell kezdeni a rabszolgaság kialakítását.
(Ne csak a bankok tegyék azzá a népeket.) :)
Equus1
nézzük: Kovács Józsi bácsit és feleségét a bank utcára tette. Nyugdíjuk 30 %-át viszi a végrehajtó. Kettejüknek nincs 100.000 Ft havi bevétele. Egyetlen gyerek tányért mos Münchenben. Nincs pénz albérletre, gyógyszerre is alig.Az Ungarische Volkspolizei tettenéri őket hajléktalanságon. 30 nap kényszermunka. Józsi bácsi és felesége is beteg. Hol helyezik el őket, és melyik gettóorvos fog majd vigyázni az egészségükre? Mit esznek a 30 nap alatt? És ha nem tudnak dolgozni az egészségük miatt, ki állja az orvosságok és az eltartásuk számláját?
vladimir putin
@Equus1: szerintem a megoldás a köztemetés intézménye.
csak úgy....
@verőce21: szerinted kik szabályozzák,egy országon belül a bankokat ?
vladimir putin
@csak úgy...: miért? orbán viktorék a tyúkot is elássák két hétre, mielőtt megeszik.
Én úgy tudom, hogy akár még egy embert is el lehet ásni.
Csak egy kicsit nagyobb lukat kell hozzá csinálni.
Gauntlet
Melyik anyaszomorító találta ezt ki? Csak nem az elszabott gatyás, függöny mögé bujkáló, várbaköltöző? Egy kis közérdekű munka a kőbányàban rá is ráférne b****a +
!
Már élni se lehet ebben az országban!?!?! Kereszténydemokrácia? Ez az?
desiro57
Most alakítgatják a rabszolga tartó társadalmat.A munkáért nem kell fizetni.
Dolgozol míg megdöglesz.
KisGenyo2
Innentől a vadkemping és a több napos vízitúra is tilos lesz?
Equus1
tovább görgetve Kovács Józsi bács és nejei sorsát...
Nincs miből és nincs miben közmunkát végezni, ezért nem jelentkeznek. Megfogják őket a perzekutorok és a közmunkából elzárás lesz. Külön Józsi bácsi és külön Mari néni. Ha a gyógyszereket nem számoljuk, elhelyezésük, őrzésük alsó hangon napi 5.000 Ft-ba fáj. Dolgozni nem tudnak, de lehet, h nem is akarnak.
Ki járt rosszul?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.