A Telekom rendszerében talált egy hibát egy fiatal egyetemista, aki erről szólt a cégnek. A Telekom cserébe feljelentette.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint az ügyészség nyolc év letöltendő börtönt kért arra a fiatal etikus hackerre, aki a Telekom rendszerében egy súlyos biztonsági hibát talált, majd erről szólt a cégnek, ám azok nem javították a hibát – számolt be a 444 az esetről.

Nyolc év börtönt kért az ügyész a Telekom biztonsági hibáját feltáró etikus hackerre

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A fiatal programozónak tanul egy vidéki felsőoktatási intézményben, emellett érdeklődött az informatikai biztonság iránt. "A Telekom egy nyilvános, interneten elérhető felhasználói útmutatójában figyelt fel egy DNS-kiszolgálóhoz tartozó szokatlan IP-címre. Miután megvizsgálta a címet, kiderült, hogy azon keresztül lehetséges rendszergazdai jelszóhoz jutni, majd belépni a vállalat belső informatikai rendszerébe. Ügyfelünk azonnal jelezte a hibát, sőt, vidéki otthonából saját költségén a cég budapesti központjába is elutazott, hogy személyesen adhassa át a biztonsági kockázatról készített elemzését a cég kiberbiztonsági szakembereinek.

A találkozón tapasztaltak azonban nem nyugtatták meg afelől, hogy a hibát tényleg megszüntetik, ezért később ismét belépett a rendszerbe, hogy tesztelje azt" – olvasható a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy az egyetemistát addigra már a Telekom feljelentette. (Az ügyről bővebben az Index írt ebben a cikkben.)

A TASZ szerint ráadásul az ügyészség minősíthetetlenül rossz munkát végzett a vádemelésnél. Szerintük ugyanis a vádoratból nem derül ki, hogy pontosan mit is követett el védencük. Ráadásul az alku is botronyos volt a TASZ szerint: ha a védencük beismeri, hogy bűnös, akkor két év felfüggesztettel megússza, ha viszont nem, akkor legalább öt év letöltendőt kap. Mindezt akkor ajánlották, mikor a bizonyítékokat még meg sem ismerhette a bíróság (vagyis a bizonyítást nem folytatták le).

Az ügyész nem értett a dolog technikai részéhez, és ezt nem félt kimondani, ez így olvasható a TASZ szerint a tárgyalási jegyzőkönyvben: "nem vagyunk informatikusok, de a médiából tudjuk, hogy ha valaki számítástechnikai eszköz és internetkapcsolat birtokában megfelelő szaktudással rendelkezik, akkor ezeket a digitális lábnyomokat, amiket hagy, azokat el is tudja tüntetni." Szakértőt az ügyész nem kért fel, de előzetes letartóztatást kért volna az etikus hackerre, de ezt már a bíróság is soknak találta és elvetette az ötletet.

Az ügyészség ráadásul végül súlyosbította is a vádat közérdekű üzem megzavarása miatt, ezért lett az 5 évig terjedő letöltendőből hirtelen 8 évig terjedő. A közérdekű üzem megzavarását azonban maga a Telekom cáfolta korábban az esetet megíró Indexnek.

Ráadásul az ügyészség azt érdemben nem is vizsgálta, hogy az egyetemista bejelentése a Telekomnak közérdekű bejelentés volt, pedig az ilyet a törvény is kifejezetten védi. 

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"Szakértőt az ügyész nem kért fel, de előzetes letartóztatást kért"

Az áPolt Művek jobban teljesít...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Ez a cég megérdemelné, hogy megbüntesse (elsöpörje) a a piac, hiszen a felhasználókat veszélyezteti a hanyag hozzá nem értésével.
Qqberci
"Szakértőt az ügyész nem kért fel, de előzetes letartóztatást kért"

Az áPolt Művek jobban teljesít...
human
Tehát hagyni kellett volna a francba. Például ha meglátom, hogy a szomszédom úgy ment el otthonról, hogy tárva nyitva a lakásajtó, akkor hagyom a francba. Had menjen be egy betörő, vigye ami kell, majd a rendőrség intézi a továbbiakat.
papa.49
Na a telekomnál se a szomszéd az igazán HÜLYE, csodálkozásra nincs ok FÜTYISZ KÖZELI BAGÁZS !!!
Levendula
ÖLJ EMBERT, KAPSZ 1 ÉV FELFÜGGESZTETT LAKHELY ELHAGYÁST !

LÉGY ŐSZINTE ÉS BECSÜLETES, MEHETSZ ÉVEKRE A BÖRTÖNBE !!!
SystemError
A Telekomon nem vagyok meglepődve. Nem egyszer kiderült, hogy vezető politikusok betelefonálgatásának szó nélkül eleget tesznek. Az ügyészség viszont Polt maffia vezér ügye.

Egyértelmű, hogy kitűzött céllal mennek előre,a bizonyítékok vagy egyáltalán a tények hiányában, ez pedig annak a politikai igénynek a kiszolgálása, hogy végre legyenek csápjai Viktornak az interneten is. Itt a propi is tele van ezekkel, csak a kettő között a különbség, hogy szankciónálni szeretnének. Persze nem ám jogi alapon, hanem a szokásos urizálós , Trump-os műsorral, de erre nagyon rá fognak baszni. Fogalmuk sincs, hogy amennyire kicsi ez az ország akkor a szellemi tőkénk. Sok mérges hackerrel és kiváló informatikussal én nem baszakodnék Viktor helyében...:) Ráadásul ennek fajta "szabadságnak" nagy igénye van a társadalom részéről, az internet adóval csúnyán megégette magát a geci
Yoda69
Az ilyen ugyeszt a labanal kellene fellogatni az elso oszlopra es ott hagyni megrohadni.
görbetükör
Ez a kormány rászoktatott sok embert arra, hogy egyedül és csakis a lojalitás számít és akkor igazi teljesítmény, szakértelem, tudás nélkül is lehet karriert elérni, boldogulni, anyagi előnyre szert tenni.
Hány évtized kell vajon, mire ezt kiheveri az ország? :(
Yoda69
@görbetükör: Asszem Jarai Zsigmond mondta, de lehet tevedek, hogy a gazdasagi csapast amit okoz a fideSS az orszagnak 2-3 ev alatt lehet kiheverni, viszont a moralis csapas kiheveresehez generaciok kellenek majd. A gyuloletet olyan melyen beoltotta a tarsadalom kulonbozo retegeibe, hogy azt meg unokaink is nyogni fogjak, pedig O1G akkor mar reg a pokolban fog egni.
görbetükör
@Yoda69: A gazdasági csapást ki lehet heverni. Ez az ország a háború után is talpra állt.
A morális válság az, ami maradandó. Ami stabillá teszi a diktatúrát, a korrupciót, a zsarnokságot.
Aki nem vevő rá, az menekül az országból - és már ez is véleményem szerint morálisan megkérdőjelezhető.
Aki hamar beleszokik, hogy a törvénytelenséget tekintse törvényhez a boldoguláshoz, az stabilizálja a helyzetet.
Aki nem és el sem megy, ha túlontúl kisebbségben van, akkor áldozattá lesz.
És generációkon át, ki tudja meddig...
qxy
Szerintem?.- Egy Fideszes segge vég nem kevés pénzért csinálta a rendszert ami tökéletes. Ha már a Fidesz mondja. Vagyis ha netán hibás szar lenne az teljesen ki van zárva. Hisz Fidesz által jóvá hagyott fasza munka.Ha meg valaki nem hiszi vagy netán hibát találna benne azt meg kell büntetni. Polt Peti elintéz minden igazságos dolgot. hisz csaló gazemberek nyalonca..
Klubtag
Hát ez pech...lebuktak...most lehet kialakítani egy újabb "rést", hogy az "illetékes kutakodók" bármikor simán utánaböngészhessenek az adatainknak...így nem kell dokumentálni semmit...
a szolgáltató meg moshatja kezeit, a feljelentéssel részéről a felelősség letudva.
arcmás
Gyilkosságért is adtak már ennyit.
Noooooormális?
Borsodi
Ebből is látszik,hogy Magyarországon az okos fiatalokra nincs szükség,vagy elüldözzük vagy lecsukjuk.Milyen ország ez ahol így köszönik meg ha egy ilyen hibára felhívod a figyelmet? Korrupt ország talán nem is volt hiba,az a lényeg a választás tiszta volt.Ha valaki abban hibát találna életfogytiglan.
vadsanca
Ez pofátlanság és idiotizmus!
Nem hogy megköszönné a Telekom! Avagy direkt így állította be a rendszert?
Gratulálok a fiatalembernek! -Javasolnám a NOBEL díjra az informatika területén.- Ő biztos viszi valamire. A két év felfüggesztettet meg töröljék el! Kérdem én, mit érnek el vele?
Ő tényleg a "KÖZ" érdekében cselekedett.
Desischado
@Klubtag: Nekem is ez a véleményem, hogy szándékos a hiba, és a srác jól belenyúlt a levesbe. Aljas egy cég, én a büdös életben nem lennék az ügyfele. Egy normális országban honorálnák a hecker becsületességét, itt meg böribe akarják küldeni. Szégyen, ami itt folyik!@arcmás:
arcmás
Ez egyelőre egy túlélő-játék.
De ha a kritikus tömeg tömegesen kritikussá válik - végre felismerve az erejét - ,akkor újra szabadság lesz Magyarországon.
Sajnos a megosztott ellenzék (a Jobbik már megint újra kezdi megmagyarázni, hogy a teljes összefogás miért nem hasznos - mi a fasz bajotok van nektek, Jobbikosok!?), orbán legnagyobb barátja.

Értsd már meg végre te fasz, hogy az elsődleges Orbán leváltása!
Mit taktikázol itt, te geci!?
Ha eltakarodott Orbán, és új választási rendszer lesz, megméretheted magad - igazságosan.
Jobbikosok, a Mi hazánk mozgalom által próbál titeket darabokra szedni a Fidesz, és ti még is taktikáztok, hogy melyik ellenzékivel álltok össze - igen vagy nem?
Mi a fasz bajotok van nektek, Jobbikosok?!

Én baloldali létemre nem utállak tetetek, Jobbikosok, értem én, hogy mi a cél nálatok, és valahol jogos is, de nem egy élhető, kompromisszumkész lelkileg közel egészséges társadalom párbeszéde által lehetne ezt megoldani?

ne basszátok el megint az LMP-vel karöltve az összefogást.
Igény van rá.
A ti választóitok is ezt szeretnék!
arcmás
Miért ide írtam ezt?
Mert ezek gyilkosok.
Már rengeteg magyar megöltek, és most egy újabb gyilkosságra készületlenek.
Ha ez az ember 8 évre börtönbe megy...

Már milliószor bebizonyosodott 2010-óta, hogy ezeknek az emberélet nem számít (a diktátorok sajátja ez).
Számolatlan jele van, hogy mi, ki Orbán, és mire képes.
Ne kussolj tovább !!!
Van értelme minden kicsi lázadásnak - ami, ha végül összeér, akkor elsöprő lesz.
Orbán egy nemzetgyilkos hazug, tolvaj maffiózó, egy köztörvényes bűnöző, akit el kell üldözni (a menekülése után, meg halálbrigádot kell utána küldeni).
Ennyi.
terlasz
Hűen tükrözi a velejéig romlott O-rendszer hatalomgyakorlását.
kereső
Remélhetőleg a biróság kérni fog szakértőt az ügyben, és elmeszeli az ügyészséget.
SystemError
Amúgy tényleg gondatlan vagy bódult állapotban való emberölés miatt nem adnak ennyit(sajnos)... Milyen egy szar férgek ezek és persze akik mögöttük állnak...
RonaGyuri
Társadalom, veszélyesség és Magyarország

e három kifejezés ismét egy mondatban

Hosszasan elmélkedhetnék a példákon, de hic & nunc csak a legjellemzőbb „előzetesre” emlékezetetek a friss elrettentő példa előtt.
Igen abban a törvénytelenségektől hemzsegő bizonyos emútnyoc évben történt, hogy ellenzéki képviselők, Orbán Viktor vezetésével megrongálták – tegyük hozzá a rendőrök csak nézték, sőt később nem tudták felidézni, hogy kik lehetnek – a parlamentet védeni szolgáló kordont. Magát a történetet nem mesélem el, ahogy azt sem, hogyan változtak a vonatkozó népszokások. Csak felemlítem a derék bírónő ítéletét, aki bár kénytelen volt beismerni, hogy megvalósult a csoportos garázdaság, de tekintettel a este társadalmilag súlytalan voltára nem tartotta szükségesnek még szóbeli intés kiszabását sem!
Polt pribékjei „tevékenységének társadalomra veszélyessége miatt” indoklással 8 év börtönt kértek az un. etikus hackerre! =))
gazdag dezső
Világ szégyen a nálunk működő igazságszolgáltatásra.A

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.