Az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es költségvetést is teljesen újra kell gondolni a koronavírus-járvány miatt, az önkormányzatok és az intézmények költségvetését is át kell dolgozni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában pénteken. Elmondta, az a fontos, hogy az idősek minél kevesebb más emberrel érintkezzenek. Az emberek 60-80 százaléka úgy fertőződik meg, hogy nem is észleli, hogy átment rajta a vírus, az idősebb, legyengültebb szervezetű emberek esetében annál súlyosabb lehet a helyzet, ezért a szüleinket, nagyszüleinket kell védeni – mondta Orbán Viktor.

Hangsúlyozta:

felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni.

A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat. A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni – közölte.

Azt is mondta,

a magyar jogrend alkalmas arra, hogy a kormányt a hatékony és gyors védekezésre eszközökkel ruházza fel, a kormány pedig nem fog habozni, hogy ezeket alkalmazza.

A kormányfő kiemelte:

nem érdemes abban reménykedni, azt az illúziót táplálni, hogy egy-két hét alatt túljutunk a koronavírus-járványon, ez hosszú hónapokig tart majd.

Ezért azzal kell számolni, hogy az életünk megváltozik, nem olyan lesz, mint amilyen lenni szokott, mert a járvány elhárítása érdekében intézkedéseket kell hozni – tette hozzá.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon egyelőre egyedi megbetegedések vannak, azért harcolnak, hogy ebből ne alakuljanak ki csoportos megbetegedések.

Nem fogadnék arra, hogy ezt sikerül megakadályozni, de most még azt a védelmi vonalat erősítjük, amely az egyedi megbetegedéseket elválasztja a csoportostól

- közölte.

Kifejtette: a rendkívüli jogrend Magyarországon mást jelent, mint a legtöbb európai országban, ez egy alkotmányban szabályozott különleges helyzet, amikor az általános alkotmányos elveket és szabályokat felfüggesztik, kikerülik, és olyan intézkedéseket lehet meghozni, amelyeket a vészhelyzet súlyossága indokol, így gyors és azonnali intézkedéseket tesz lehetővé.

Ez odáig is elmehet, hogy üzemeket, gyárakat lehet állami irányítás alá vonni, ez valahol a békebeli demokrácia és háborús állapot közötti fázis, "óvatosan is kell vele bánni"

- fogalmazott a miniszterelnök.

Emlékeztetett: miután úgy látta, hogy az európai országok többségében nem megállítható a járvány terjedése, azt javasolta a kormánynak, hogy hozzák meg ezt a döntést. Vészfékek vannak beépítve, két hétre vezethetik be ezt az állapotot, és ha hosszabb ideig kell fenntartani – amire szükség lesz –, azt a parlamentnek kell jóváhagyni – közölte.

Orbán Viktor megjegyezte: az alkotmányos szabályokat kikerülő, gyors védekezést biztosító jogrend sokáig fenntartható.

Közölte: ez világjárvány, a WHO a legmagasabb fokozatúnak minősítette, és bár lehetett reménykedni egy ideig, hogy Európát elkerüli, mára az egész kontinensre szétterjedt.

Nem igaz, hogy Kínában megszűnt volna, csak a csúcspontján vannak túl a járványnak

- tette hozzá.

Kitért arra:

kevés tudás áll rendelkezésre a vírusról, nincs vakcina, ellenszer, ezért van tele mindenki aggodalommal és félelemmel.

A tudomány állításaira és a tapasztalatokra lehet támaszkodni, tudunk támaszkodni: Kínában 5-6 hónapig tartott a felfutás, ezért nem egy-két hétről vagy hónapról beszélünk. Európában is több hónapig nőni fog a megbetegedések száma – közölte.

A miniszterelnök elmondta:

több erőre van egyszerre szükség, a legfontosabb a lelkierő.

Elkerülni nem tudjuk a járványt, Magyarországon is vannak megbetegedések, rosszabbra is fordulhat az állapotuk.

Ha nincs gyógyszer, csak a járvány terjedését tudjuk megakadályozni, erre dolgoznak ki szabályokat, ehhez kell rendőri erő, le kell zárni határokat, bizonyos országokból nem lehet belépni Magyarországra, a hazatérő magyaroknak vesztegzár alá kell vonulniuk, ezt ki kell kényszeríteni

- sorolta.

Orbán Viktor köszönetet mondott az ápolóknak, orvosoknak, járványügyi szakembereknek. Képesek annyi egészségügyi szakembert mozgósítani, amennyi kell, az eszközök elegendőek lesznek, ennek ellenére póteszközök beszerzését rendelte el – mondta.

Közölte: a pénzügyi erő is rendelkezésre áll, nincs pénzügyi korlátja a védekezésnek, "emberéletekről van szó, ez minden mást megelőz".

Kiemelte: fegyelmezettség is kell. Ebben jobban állunk, mint sokan gondolták volna, a védekezést, az operatív törzs utasításait az emberek figyelmezetten megvalósítják. Az ország eddig jól vizsgázott, sok krízisen kellett együtt átjutnunk, és válsághelyzetben Magyarországon az emberek összetartanak, a bajban kiválóan teljesítenek, a járvány korlátok között tartozásához rendelkezünk a szükséges együttműködési képességgel – értékelt.

A kormányfő elmondta, a környező országokkal kapcsolatban állnak, a tapasztalatcsere a legfontosabb, különösen a szomszédos országokkal.

Az egyetemek bezárásáról közölte, erre azért volt szükség, mert Magyarországon sok tízezer külföldi hallgató van, és Magyarországon a járványt elsősorban a külföldiek hozták be, az ő körükben terjed.

De nem lehet különválasztani a külföldi diákokat a magyaroktól, ezért ez tűnt ésszerű lépésnek – fűzte hozzá.

Közölte: a közoktatási intézményeket azért nem zárták be, mert a gyermekeket nem fertőzi meg a vírus vagy megbetegedés nélkül megy át rajtuk, az idősek vannak inkább veszélyben. Ha bármi jelét látják, hogy ez megváltozna, új döntést hoznak.

Azt is mondta:

ha bezárják az iskolát, az a tanév végét jelenti, a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menni.

Orbán Viktor kiemelte: az emberélet az első, a cél, hogy minél kevesebb áldozat és megbetegedés legyen, de már "készítik a terveket a holnapra és a holnaputánra".

Úgy fogalmazott,

két frontvonal van, a migráció és a koronavírus frontvonala.

A mozgás terjeszti a betegséget, és "a migráció maga a mozgás", a két dolog között logikus összefüggés van – közölte.

Hangsúlyozta: a migráció ellen sikeresen védte meg magát az ország, és bár vannak új javaslatok a szétosztásra európai bürokratáktól, Magyarország ezt ellenzi továbbra is.

Meg tudjuk védeni az álláspontunkat, eddig sem engedtünk az elhibázott brüsszeli migrációs politikának, és ezután sem fogunk – rögzítette.

A kormányfő kijelentette: csak és kizárólag a magyarok mondhatják meg, kit engednek be az országba, "ez egy magyar ügy, a mi sorsunk, a mi életünk, a mi országunk, és nem engedjük, hogy bárki más rossz ötletekkel, tanácsokkal, utasításokkal tönkretegye az eddigi életformánkat", megsemmisítse azokat az eredményeket, amelyeket nagy nehezen, talpra állítva a magyar gazdaságot elértünk.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: érti "a széplelkű nyilatkozatokat", amelyeket a nyugat-európai vezetők időnként jó tanácsként, "kicsit lekezelő módon, kioktatóan" akarnak adni, de ezeket elengedi a füle mellett, mert ezek a vezetők egy másik realitásban élnek. Az lenne a fontos, hogy mindenki végezze a saját dolgát, minket hagyjanak védekezni, hogy megvédhessük a saját életünket – mondta Orbán Viktor.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Orbán viktor miért kelt pánikot, és vizionál háborús állapotokat? Ez rémhirkeltés- három év. Mivel alkotmányunk nincsen, ezért az alkotmányos állapotokat már 2012-ben felfüggesztette a kormány és parlamentje, Az alaptörvény nem alkotmány, arra való hivatkozással nem lehet magánvállalatokat ( kórházi beszállitók???), kisajátitani elvenni.És nem "erő"/háborús állapot kell, hanem okos higgadt, hozzáértő járványügyi szakemberek. Hol vannak- mert Cecilia asszony nem az- és nem a miniszterelnöknek kellene lenni a legfőbb tutit megmondó járványügyi "szakembernek"- mert csak Mekk Elek .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Alkotmányos válságban mindent meg lehet tenni, még olyan RENDKÍVÜLI JOGRENDET "is" össze lehet tákolni, valójában népegészségügyi haváriában, olyan ÖSZVÉRT, amellyel üzemeket, gyárakat lehet állami hatáskörbe vonni, vagy mit csinálni akkor, amikor a legelemibb védekezési eszközök, a tesztek nem állnak rendelkezésre még az ápoló személyzetnek sem!
tudode
És még annyit!
.
Nyugalmazott mezei közszolgaként, jogÁSZ diploma nélkül a tegnapi 17,17-i hsz-emben sejtettem, hogy sánta kacsa a KÜLÖNLEGES JOGREND elrendelése:
.
Veszélyhelyzetet rendelt el a kormány, ez vár arra, aki nem mond igazat arról, honnan érkezett haza
Már 15 h-val életbe is lépett őfélesége által jegyzett
.
A Kormány 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelete veszélyhelyzet kihirdetéséről
.
Azzal a szépség, vagy milyen hibával, az Alaptörvény 53. cikkére hivatkozással, amellyel elismerik, hogy bokros teendőik miatt nem gyártottak sarkalatos törvényt az alapizé 54. cikke szerint:
.
A különleges jogrendre vonatkozó közös szabályok
54. cikk *
(1) Különleges jogrendben az alapvető jogok gyakorlása - a II. és a III. cikkben, valamint a XXVIII. cikk (2)-(6) bekezdésében megállapított alapvető jogok kivételével - felfüggeszthető vagy az I. cikk (3) bekezdése szerinti mértéken túl korlátozható.
(2) Különleges jogrendben az Alaptörvény alkalmazása nem függeszthető fel, az Alkotmánybíróság működése nem korlátozható.
(3) A különleges jogrendet a különleges jogrend bevezetésére jogosult szerv megszünteti, ha kihirdetésének feltételei már nem állnak fenn.
(4) A különleges jogrendben alkalmazandó részletes szabályokat sarkalatos törvény határozza meg. *
---------------------------------------
.
Ki tudja kaposból milyen szabályokat kutyultak össze, azzal együtt, hogy egyidejüleg őfélesége két veszélyhelyzetet dajKÁZ:
.
5 nappal ez előtt
.
------ A kormány megint meghosszabbította a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”
.
444.hu/2020/03/05/a-kormany-megint-me...
.
.
A migráncsok mintha nem is lettek/lennének, de azért félelemkeltésnek bevált!.
.
Rend a LELKE mindennek, kivételt képez a zemberek sakkban tartása!
RonaGyuri
jaj Vikor te nagyon ..., mi közöd neked a békebeli demokráciához???
kissé felnőttem
ezt az okoskodást az ujabb politikai főiskolán kellene tanitani mert kb nesze semmi fogd meg jól békebeli demokrácia ? ( A békekölcsönre gondoltál? ) l akkor még messze voltál a puszta létezésedtől. Az 1956-ot meg mesékből ismered maradjunk ennyiben. ott volt harci állapot. Csak az is el lett hazudva.Tán még a felrobbantott Erzsébet hidat sem a Kossuth hidat sem láttad ne mesélj mert nevetség igy is
CsipkeRózsa
Az alkotmányos rend felfüggesztése nem hiszem, hogy szükséges ahhoz, hogy kezeljék az egészségügyi helyzetet.

A vállalatok államosítását semmi nem indokolja.

Békebeli helyzet inkább a II. Orbán kormány előtt volt.

A háborútól elég messze vagyunk, ne akarjon ijesztgetni senkit, már így is megcsinálták a pánikhangulatot.

A migráns-témával majd a járvány lecsengése után jöjjön vissza, legyen akkorra is valami megvédendő feladata.
Pálinkás Pál
Isten óvja az országot egy valóban komoly vészhelyzettől,amíg ilyen tudatlan barom vezetőink vannak!!!
csak úgy....
valami 3 évet említettetek pánikkeltésér...,persze ha a kormány nem ura a helyzetnek,akkor nem csoda ha kitör a pánik..
kereső
Orbán viktor miért kelt pánikot, és vizionál háborús állapotokat? Ez rémhirkeltés- három év. Mivel alkotmányunk nincsen, ezért az alkotmányos állapotokat már 2012-ben felfüggesztette a kormány és parlamentje, Az alaptörvény nem alkotmány, arra való hivatkozással nem lehet magánvállalatokat ( kórházi beszállitók???), kisajátitani elvenni.És nem "erő"/háborús állapot kell, hanem okos higgadt, hozzáértő járványügyi szakemberek. Hol vannak- mert Cecilia asszony nem az- és nem a miniszterelnöknek kellene lenni a legfőbb tutit megmondó járványügyi "szakembernek"- mert csak Mekk Elek .
csak úgy....
@kereső: most éppen bebetonozza a hatalmát,nem hülyegyerek ez a viktor,ért a nép nyelvén,-és közben a palotáikban pezsgöspoharak csendülnek...
ómió
@nezelodo: Brüsszelben - bolsijaink "segédletével" is (USE lázálmok) - tuti az volt, bár most ott is megtorpant!
Lepényleső
Általuk tíz éve nem élünk sem békében,sem demokráciában? Az igazi háborút is kevesen tapasztalták közülünk?
A Brüsszel,a Soros,a migráns,a bankok,a multik stb ellenire emlékezünk,mily sokba is került az nekünk?
Ezalatt mily szépen lettek közülük szinte varázsütésre milliárdosok,amit szintén bánt a mi pénzünk?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.