Tizenöt magyar közgazdász közös nyilatkozatban reagált a kormány válságkezelési csomagjára. Szerintük a kormány láthatóan nem érti vagy nem vallja be a válság súlyosságát, ezért a gazdaság megmentéséhez szükséges többletforrásokat sem biztosítja. A nyilatkozat aláírói között van Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota és Vértes András.

Közös nyilatkozatot adott ki 15 magyar közgazdász a kormány válságkezelési csomagjáról.

Magyarországon gazdasági válság és társadalmi katasztrófa van kibontakozóban. A kormány által közzétett csomag a gazdasági válság kezelésére elégtelen, a társadalmi katasztrófával pedig említés szintjén sem foglalkozik. Közgazdászként és felelős állampolgárként fontosnak érezzük, hogy a közvéleményhez fordulva kifejezzük véleményünket ebben a válságos helyzetben és határozottabb lépések megtételét sürgessük.

– kezdődik a közös nyilatkozat, amit Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota és Vértes András írtak alá.

Hiszünk abban, hogy egy válságkezelő program akkor lehet sikeres, ha az állampolgárok és vállalkozók bíznak a kormányban, ha a társadalom jelentős része azonosulni tud a program céljaival és meggyőződik arról, hogy a kért áldozatok valóban szükségesek és a teherviselés méltányos és arányos. Az eddig nyilvánosságra került kormányzati intézkedések nem ebbe az irányba mutatnak és nem is alkalmasak a társadalom bizalmának az elnyerésére

– írják a közgazdászok közös nyilatkozatukban.

A bizalmi légkör kialakulásának fontos eleme a társadalom tagjai közötti szolidaritás érzésének az erősítése. A csomag azonban még jelképesen sem tartja fontosnak a társadalom tehetősebb rétegeinek a bevonását a válságkezelésbe.

A szakértők négy pontban fogalmazták meg a legfontosabb észrevételeiket:

1.

"A kormány válságkezelő programjában nincsenek világosan és egyértelműen meghatározva a célok és az eszközök, nem elérhetőek a program részletei. Ez nem csak nehézzé teszi a véleményalkotást, de bizonytalanságban tartja a magyar gazdaság szereplőit, a vállalatokat és a munkavállalókat."

2.

"A program költségeit a kormány jelentős részben költségvetési átcsoportosításokból, a gazdasági szereplőktől és az önkormányzatoktól való elvonásokból kívánja fedezni. A programnak ezek az elemei nem többletforrások, amelyek érdemben javítanák a gazdaság helyzetét, ráadásul rombolják a társadalmi bizalmat is. Az önkormányzati források elvonása olyan megszorító intézkedés, amely veszélybe sodorja az önkormányzatok alapvető feladatainak ellátását, megnehezíti számukra, hogy eleget tegyenek kulcsfontosságú kötelezettségeiknek a szociális szférában."

3.

"A kormány láthatóan nem érti vagy nem vallja be a válság súlyosságát, ezért a gazdaság megmentéséhez szükséges többletforrásokat sem biztosítja. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank olyan költségvetési hiánycélokat és gazdasági növekedési előrejelzéseket hoznak nyilvánosságra, amelyek nyilvánvalóan nem tarthatóak, a valóság tagadását mutatják. Ezek nem csak hiteltelenek, de károsak is, mert a költségvetési kiadások növelését is megkívánó érdemi gazdasági élénkítés hiányában lehetetlenné teszik a visszaesés mérséklését. Az eddig nevesített források semmiképpen sem elegendőek arra, hogy a hazai és nemzetközi szakértők által várt, érdemi gazdaságpolitikai lépések nélkül bekövetkező 5-10 százalékos gazdasági visszaesés mértékét enyhítsék."

4.

"A kormány nem kínál megoldást a munkahelyüket tömegesen elveszítő, súlyos helyzetbe kerülő magyarok problémáira. A “munkaalapú társadalom” félrevezető szlogenje kiváltképp alkalmatlan megközelítés a jelenlegi helyzetben."

A nyílt levelet megfogalmazó tizenöt gazdasági szakember a következő öt javaslatot teszi ezért a kormány számára, amelyek szerintük szükségesek a válság hatékony kezeléséhez:

1.

"Német mintára (speciális magyar kiegészítések nélkül) átfogó bérgarancia program a munkahelyek megőrzése érdekében."

2.

"A bérgarancia programmal nem kezelhető jövedelemkiesések pótlása pénzbeli juttatásokkal."

3.

"Az álláskeresési járadék meghosszabbítása, a családi pótlék emelése és a foglalkoztatás-helyettesítő támogatások kiterjesztése a nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére."

4.

"Jelentős mértékű központi támogatás az önkormányzatoknak és a szociális feladatokat ellátó közhasznú civil szervezeteknek, amelyek inkább képesek személyre szabottan segíteni azoknak, akik nehéz helyzetbe kerülnek."

5.

"A társadalom tehetősebb rétegeinek bevonása a válságkezelésbe, a szolidaritás elvének érvényesítése. A költségvetési kiadások jelentős növelése, a halasztható kiadások érdemleges csökkentése mellett, mert ebben a helyzetben a költségvetési hiány emelkedése nem akadályozhatja meg a hatékony kormányzati cselekvést."

Forrás: HVG, Index

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Milyen kormányról írnak a közgazdászok?
.
Őfélesége MAGA A KORMÁNY! Jó ha meghallgatja a kormánytagokat, ami nem kedvére való javaslat, egyik fülén be, a másikon ki, mint az operatív törzsben, meghallgatja a virológusokat, és piros pacsis szinten dönt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Milyen kormányról írnak a közgazdászok?
.
Őfélesége MAGA A KORMÁNY! Jó ha meghallgatja a kormánytagokat, ami nem kedvére való javaslat, egyik fülén be, a másikon ki, mint az operatív törzsben, meghallgatja a virológusokat, és piros pacsis szinten dönt!
Aki Én
Az az igazság, hogy IQ 30 felett ezzel laikusként is egyet lehet érteni.
Sajnos... :(
Sámannus
A maffia amit egyszer elrabolt abból az állam nem finanszíroz semmmmmmit!!!
A maffia a válság ideje alatt is zabrál építkezik tarhál.
A maffia maga a kormány nem ad és nem alkuszik!
balos
@tudode: A hitler is így kezdte akarom mondani folytatta,aztán a népének vérét folyattA!Kárba!Ja és ez nem kormány,hanem kurrmány!
csak úgy....
a "vadhajtások" már keresi a soros kapcsolatokat a 15 (volt) közgazdász között...
Elad0tt 0rszág
Néhány bukott, csak nevükben közgazdász pofázik arról, mit kellene csinálni. Nagy itt a gond.
jesz
Ezt úgy adják elő, mintha felfedezték volna a melegvíz előállításának mikéntjét...

Elegendő ha a tanácsadók éjjel-nappal anCNN- bámulják, és abbók kiderül, hogy kezd (be)dőlni az eddig virágzó amerikai (mező)gazdaság(is)...

Ráadásul a kínaiak is félgőzzel termelnek, ott sem olyan, mint fél évvel ezelőtt volt( viszont a levegő tiszta)

Mint előttem írta valaki, már 30-as IQ is elegendő felmérni(megjósolni) azt, hogy itt nemsokára kollektív szopás lesz.
fergeteg
A zsidó közgazdászok keltenek így félelmet. A magyarok máshogy látják mint a fenti zsidók.
nezelodo
Alighanem ezek a közgazdák elég sokáig dörömböltek a karmelita kripta bejáratán, mire észrevette őket, és szóltak, hogy már itt a baj. Csak azt nem értem a falubeli zseni, a Lölö miért nem szólt, hogy zuhan a tőzsdeindex, és gyengélkedik még s búzakalász is... Persze jobb ha nem szól a vezér, mert megint megugrik az Euró árfolyama is.
Qqberci
@Elad0tt 0rszág: A csutkány viszont már látja az alagutat a fényben...
Elad0tt 0rszág
@Qqberci: Senki nem látja, éppen ezért kár a tüzet szítani bárkinek is. Politika ez is csak, amiben Magyarország ismét az élen jár.
Gyütt Mönt
@fergeteg: mint tudjuk, a zsidók buták :)
Zsopiale
Kis elírás van a címben. Nem kibontakozóban van, hanem gazdasági válság és társadalmi katasztrófa VAN, az van és volt is már évek óta... 10 éve kezdődött az szarbángeci országromboló nemzetpusztító vészkorszak... a mérleg egymillió halott és egymillió elmenekült magyar... továbbá minimum 3-4 millió koldus... szóval a társadalom egyik fele számára, a teljes összeomlás sem lesz feltűnő, az ő életük sokat nem változik tőle... hogy a tolvaj rablógyilkos NER-SSevik maffia lovagok, kiskirályok szopnak, az meg csakis jó hír...
Gyütt Mönt
@Elad0tt 0rszág: ragadd meg a soha vissza nem térő lehetőséget, egy ország lesz hálás neked.
Eriksson
Most még nem lehet tudni, hogy miként fog alakulni hatásaiban a gazdaság újraindításának a terve.
De azt mindenki tudja, hogy 2008-ban hajszál híján csődbe ment az állam, és a rengeteg IMF hitel se sokat segített rajta. Hol voltak ezek a közgazdászok az akkori válság idején?
Akkor miért nem tettek egy szalmaszálat sem keresztbe, hogy megmentsék a magyar gazdaságot?
simmering73
Ennek jó vége nem lesz. Tudjuk ezt már 2010 óta, de most ez a járvány hamar pontot tesz a regnáló kormány ámokfutására.
csak úgy....
@Eriksson: a döglödö foci és az üres stadionok újraélesztése miatt nem aggódsz? :)
vitriol
@simmering73: Ha csak arra tesz pontot, azt nem bánom!
Joker
Most derül ki hogy Az Orbáni 10 év alatt felépített gazdaság ( az általa un Magyar modell ) xart sem ér .
Falsul kommunikált légvár ,semmi más . Rothadó hanyatló nyugat ,persze !
Veszélyben a haza, erőforrásainkat akarják megszerezni ,persze :-(
Soros támad ,persze :-(
Elhanyagolták az egészségügyet durván , leépítették a szochálót szinte a 0 ra .
Felesleges látszatberuházásokra költik az ezermilliárdokat közben cimbik zsebébe folyatják a lóvét 10 éve :-((((((((((
és 2 millióan ennek örülnek ami közel sem kétharmad :-(((((((((((((
Váltsák le azt a kamu bandát végre már és jöjjön valaki aki tud csinálni egy értelmes élhető országot .!!!
ómió
Anarcholiburnyákék, bizony, majd "megaszongyák" hogyan is "vívjunk ki" válságot meg "társadalmi katasztrófát"!
Nessy
@ómió: Látom, nyelvújításban Kazinczyék babérjaira törsz! Áruld már el, értelmes véleményed akad néha? Remélem abba talán nem kötsz bele, és nem illetsz értelmezhetetlen jelzőkkel, ha azt mondom, hogy pillanatnyilag tavasz van, kék az ég, süt a Nap, nyílik a tulipán! És ezt most komolyan írtam! Van élet a politikán és a másik vegzálásán túl is!
Hallgass Hofira! Próbálj meg lazítani, időnként kell egy kis áramszünet!
Kellemes Húsvéti ünnepeket! Anarcholiburnyák üdvözlettel.
SystemError
Végülis ennek a járványkezelősdinek nagyon lebutítva két alapvető vonatkozása van. Az egészségügyi helyzet és az abból fakadó gazdasági és társadalmi vonatkozások. Ebből az Orvosi Kamara álláspontját már sejtjük. A gazdasági szakértőkét olvastuk.. Kifejezetten szociális alapú, tehát egységes védőháló szintű segítség szinte nincs is. Itt nem a fizetések támogatására gondolok, hanem mindenkire, beleértek az utca hajléktalantól kezdve, aki most kiszolgáltatott és erre rászorul és nem egy bünőző stb..

Én csak annyit kérdeznék mindenkitől, aki valaha járt iskolába és esetleg kémia vagy fizika tantárgyakból bármi megmaradt, hogy kijelenthetjük-e egy 6.-os, tehát 12 évés szintjén azt, hogy a "mérés egyik alapja a mintavételezés"? Biztosan már azt is többen hallották, hogy "egy mérés nem mérés!". Bizony ezeknek a dolgoknak megvannak a több ezer éves tudományos okai...:) Kiváncsian várom majd a válaszokat, mert valamit kell egy olyan dologra mondani, ami "indokolatlanul" szembemegy a tudományos világ, többek között a WHO egyértelmű ajánlásaival, de amúgy a józan paraszti ésszel. Lehet van erre válasz, de választ kell adni!!!
SystemError
@Nessy: Ha ez a társadalom x halottal majd a háta mögött ezt is megeszi, akkor szerintem sok ember fogja úgy gondolni, hogy tipli innen.
Sámannus
@Joker: Most köszön vissza a háromszáz forintos budiforradalom. Sem orvos, sem nővér, sem eszköz, Csak mészaros mindenhol. Remélem egy lepukkadt elfekvőben fogja végezni, amit magának köszönhet.
Joker
@Sámannus: Én nem tudom hol ,hogy fogják végezni ,1 et biztosan tudok e miatt a rokonaimat érinti ez a lepusztított szemét
revaló egészségügy ,idős édesanyámat kicsinálják merő
átnézéssel ,hanyagságból még idő előtt ,:((((((((((((((((
isten irgalmazzon nekik !
Sámannus
@Joker: Sajnálok minden időst, aki most nem élvezi a családja közvetlen védelmét. Jómagam ezért nem akarok otthonba vonulni. inkább vállalom, hogy adott esetben ha az megváltás a hirtelen végzetben reménykedem. Inkább erőmön felül is bevállalok mindent ami korosztályomban szokatlan viselkedés. A nejem is szokta mondani, ha nem tud lebeszélni valamiről, "magamnak keresem a bajt". Hát keresem mindenfelé, de nem jön valamiért...
Joker
@Sámannus: Addig jó amig semmi nem történik ,ne menj be ha lehet ,értelmetlen .
Én is hasonló cipőben járok ,keresem a bajt , :-) ne hidd hogy nem csak én 50 vagyok de kitartok . :-)
kulabombaafityiszre
@Eriksson: tegnap, 20:03
Per speciel jelentős részük akkor a fidesz illetve a pártelnök szakértője volt,csak aztán mivel elmerték mondani a véleményüket mint közgazdász és nem mint nyalonc repültek.
Eriksson
@kulabombaafityiszre:Hogy lehet az, hogy 2008-ban "jelentős részük akkor a fidesz illetve a pártelnök szakértője volt"?
Közgazdászok örök ellenzékben?
Joker
@Sámannus: Köszönöm ! Nektek is :-)
Nessy
Kérem szépen, világosítsa meg valaki gyarló elmémet, hogy Orbán ugyanabban a dimenzióban élt 2010-ben mint mostanság? Akkor megköszönte a Bajnai kormánynak, hogy jó állapotban adta át az országot! Az IMF hitel jó része már a fidesz rendelkezésére állt, el is költötték az utolsó eurocentig. Most immáron tíz éve ők költhetik el az uniós pénzeket, ha nem is igazán gazdaság élénkítésre, de ezt most hagyjuk. Eltüntették a MANYUP milliárdokat, de az államadósság az Istennek nem akar erőteljes csökkenést mutatni. Viszont kialakult egy oligarcha réteg a milliárdos, túlárazott közbeszerzésekből! Hogy kik ők? Mindenki tudja, vagy csak nem akarja!
Rockxy
"katasztrófa van kibontakozóban" mer a zorbán
csipetke
Mit lehet várni ettől a kormánytól?Ezek 10 éve a saját pereputtyukat,haveri körüket gazdagították milliárdosra,és úgy tűnik,se a munka nélkül maradt emberek,se a kisvállalkozások nem kapnak megfelelő segítséget.Pedig a beteget csak addig lehet megmenteni,amíg él,azaz,ha egy vállalkozás a vírus miatti válság miatt megszűnik,az már nem fog újraindulni,és ezekből nagyon sok van.Hogy akarja majd orbán újraindítani a gazdaságot,ha most nem segíti őket?Se az emberek nem érdeklik,akik elvesztették a munkájukat.Még a bolgár kormány a képviselőkkel együtt többhavi járandóságukat felajánlották a járvány elleni védekezésre.Ez a banda két forintról se fog lemondani senki miatt.Ilyenkor hol van pénztáros lölő,garancsi,tiborc,,és a többi közpénzen gazdagodott senkiházi?
ómió
@Nessy: Neked is kellemes ünnepeket, anarcholiburnyákok gyöngye! Egyébről majd máskor!
1magyar
Mondjuk ellenzékben mindenki okosabb mint a regnálása idején.
1magyar
Érdekes, minden 10-15 évente van egy "gazdasági válság"- nak nevezett balhé valamilyen módon.
Lepényleső
...ami 2010-ben kezdődött,a vége pedig a bán kezében végződött?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.