Katonai tiszteletadással Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulóján péntek reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

A koronavírus-járvány miatt idén az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett központi események legtöbbje elmarad.

A Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube-csatornáján egész nap játékfilmek és dokumentumfilmek, valamint egyéb, az ünnephez kapcsolódó tartalmak lesznek láthatók.

November 4-éig megtekinthető az "Emlékképek 1956 – Városi kiállítás". Budapest ikonikus helyszínein korabeli fotók emlékeztetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire.

A forradalom évfordulóján országszerte leróják tiszteletüket az emberek valamilyen formában, de a járványhelyzet miatt idén általában csak kisebb megemlékezéseket tartanak az önkormányzatok.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. 1990 májusa óta a forradalom október 23-ai kezdőnapja Magyarország nemzeti ünnepe.

Forrás: MTI

Címlapkép:  MTI/Balogh Zoltán

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Paradoxon amikor egy személyi kultusz látszólag ünnepli a szabadságra egykor törő vágyakat?
Aztán a mindennapokban elfolyt mindent,mindenkit ki nem a bánnak "igenis"-sel nem bólogat?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Lepényleső: Akad itt még egy picurka furaság. Kövér apuka az 1930 évektől tagja a Szociáldemokrata Pártnak, később az MSZMP-nek. Egyrészt milyen jogon kommunistázik a házmester ilyen családi háttérrel, másrészt a mostani ünnepségre okot adó események idején papi melyik oldalon állt? Erről nem láttam híradást. Gyanítom, ha akkor megérezte volna, hogy később, harminc egykét év múlva mi lesz a fiacskájából, akkor talán jobban előtérbe játssza magát. Nagypapi vöröskatona volt, ezt tudjuk, de apuka? Bár a megfejtést segíti, hogy "Szánalommal tekintek mindenkit, akinek 2-vel kezdődik a személyi száma" László munkatársa lehetett az MSZMP KB Társadalomtudományi Intézetének.
Még egy ki színes ide a végére.
hirklikk.hu/kozelet/kover-laszlo-szerint-a-csaladja-nemzetarulo/364690
Jozefina
Az ellenzéki pártok is megemlékeztek természetsen! Valamennyien jól megfogamazott érvényes üzenetekkel!!!
propeller.hu/itthon/3589687-kozos-videoval-emlekeznek-1956-ra-ellenzeki-partok#v2882584
Szuper videó!!! Hajrá összefogás!!!
rokker33
Büszkék lehettek a magyar zászlóra ti hazaáruló zsidó cigány mocskok!!! Nekem nem volna bőr a pofámon ilyen múlttal dicsekedni, mint amit ezek a narancs férgek képviselnek! Ezeknek a mocskoknak az apjuknak és közeli hozzátartozójuknak köszönhetjük,hogy 56 van oroszok támadtak meg a tüntetőket és miattunk haltak meg emberek!Mocskos oroszbarát férgek...
ómió
@balos:Neked most a Lenin összes ártott meg, vagy ez csak még "utóhatás", hogy anyád a bolsi latrinába pottyantott ki és nehéz volt a "kimenekítésed"?
verőce21
Attól tartok, a lipsik pedig tátott szájjal rohannak ma a f@szerdőbe... :)
kereső
azelőtt a Parlament előtt, amelyet már százszor meggyalázott ez a hatalom. Phü...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.