Áprilisban tetőzhet a járvány, több tízezer halottat jeleznek előre a szakemberek.

Több mint negyvenezer halálos áldozatra számít A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) – írta meg a 168.hu. 

Naponta 500 ember hal meg Magyarországon koronavírusban március végére a számítások szerint

Illusztráció: 123rf.com

Mindez azért is riasdztó, mert eddig meglehetősek pontosan jelezték előre a járvány hazai alakulását, az eddigi adatokra támaszkodva. Mindez áprilisban tetőzik, és június végéig semmi jóra nem számíthatunk. 

Forrás: 168.hu

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Fasza lesz... Szerencsére nekünk itt van a Doktorminiszterelnök,,( áldassék a neve )...,aki mindenkit meg gyógyít... Oszt jó napot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
bill gates alapítvány...a microfos vezér...aki vastagon benne van a covid "cirkuszban "..
Clavigo
Fasza lesz... Szerencsére nekünk itt van a Doktorminiszterelnök,,( áldassék a neve )...,aki mindenkit meg gyógyít... Oszt jó napot.
Yoda69
O1G turbo uzemre kapcsolta a magyar emberek kipusztitasat.
simmering73
@Clavigo: Még valamikor ősszel is pontosan jelezték januárra a tizenegyezer halottat. Áldassék a Tekintetes Doktor Miniszterelnök Úr neve (by verőce21 nyalogány).
verőce21
Az a borzasztó nagy baj, hogy már nem hangsúlyozzák eléggé a gyakori, melegvizes, szappanos kézmosást...!

Namost a férfiak 50%-a amúgy sem mos kezet még WC után sem - plázákban megfigyelhető -, úgy fogdos össze utána mindent az áruházakban és mindenütt... Csoda, hogy annyira terjed a vírus?
Főleg egyes migránsok sújtotta országban...
cikicakk55
Azokat is beleszámolták,akiknél az elmarad műtét miatt lett halálos a betegség? Esetleg a sima influenza járványba bele halt embereket is bele számolják? Persze arról most nincs idő írni,hogy a Kovid mellett tombol az influenza vírus is. Egy ismerősöm köhög,tüsszög,folyik az orra, fáj a háta és lázas. Betelefonáltak a körzetorvosnak,hogy most mi legyen? röpke 4 óra alatt sikerült is elérni az orvost( addig vagy foglalt volt,vagy nem vették fel) Végül az orvos másnap reggelre kiküldött egy mentőautót,de Ők csak kenetet vettek. 2 nap múlva szólta az orvos,hogy negatív lett a teszt. Ha még lázas,akkor lázcsillapítás,sok folyadék, orrcsepp. Amennyiben pár napon belül nem javul az állapota,akkor vigyék be a sürgősségire. Szóval aki nem Kovidos az gyógyuljon úgy ahogy tud.
Nessy
@Clavigo: És most már nem csak az idős betegek ( Akikért ugyebár nem kár.).
Egyre lejjebb megy a korhatár a fertőzötteket és kórházban ápoltakat tekintve.
Nessy
@cikicakk55: A kórházi állapotokat tekintve, lehet hogy jobban jár az öngyógyítással.
division
@Nessy: Ahogy változik a vírus szerkezete, úgy kezd egyre több korosztályt fertőzni. Szerencsére az egész világon komolyan veszik ezt, az a néhány tagadó meg nem számít, lásd Gödényt is jól megbüntették. Az a baj, hogy az orvostudomány nem tud lépést tartani a mutálódással, és sajnos nem is fog tudni. A vakcinák azért nyújthatnak segítséget, de nagy eséllyel minimum évente kell majd beadatni őket, mint az influenza esetében.
Gazella
@Nessy: akik szintén krónikus betegek.
Gazella
@division:vergődövel együtt rajtad jót röhögtem. Pont.
Nessy
@division: Ez bizony benne van a pakliba. Már a nyáron emlegették a virológusok, hogy ez jó ideig velünk marad, és ahogy mutálódik, úgy kell másik emlékeztető oltás. Reméljük, ezt a témát a kutatókra, tudósokra bízzák, akik figyelemmel kísérve a vírus átalakulásait, időben tudnak lépni, és velük a vakcinagyártók is.
division
@Gazella: Eláshatnád már magadat jó mélyre. Szerintem te Pali barátunk rokona lehetsz. Eddig attól még nem halt meg feltétlenül valaki, mert krónikus beteg volt vagy idős, csak a vírus óta. Miért kell ilyen sötét embereknek ebben a témában írogatni?
division
@Nessy: Nagy valószínűséggel így lesz, a vírustagadók meg megkapják amit megérdemelnek.
Pálinkás Pál
még több halott is lehet, mert a covid hiszti miatt nem látják el az igazán betegeket...és nem érdekel az ugatás ,aktív korú egészséges emberre a covid sem veszélyesebb a flunál..undorító ami folyik...pont
Nessy
@division: Épp ideje volt Gödényt egy kicsit helyre tenni. Mert ő nem csak a közösségi oldalán szédítette az embereket, hanem ezzel a Hősök téri maszk és távolságtartás nélküli gyűléssel már veszélyt jelentett sokakra. Aztán majd kialakul, hogy mi lesz. ha egyre többen kapják meg a második oltást is, ami valós védelmet jelent bizonyos fokig. Mert egy oltás kevés a tömeges immunitás kialakításához.
C_3PO
A főcím a magyar viszonyokról szól. Az alcím már az egész világról... Ne mossuk össze a kettőt!
verőce21
Az orosz és a kínai vakcinák tovább, hosszabb időre nyújtanak védettséget, mint a másik három, a nyugati élősejtesek..., - a szakemberek tapasztalatai szerint.
Az egy másik dolog, hogy mindegyiknél újra kell oltani a népeket, de nem mindegy majd mennyi időnként...
division
@Pálinkás Pál: Főleg amit itt művelsz már vírus terén. Mennyit kapsz ezért a nap 24 órájában? Ne haragudj, de Gazella meg te képtelenség hogy ezt ingyen csináljátok.
division
@verőce21: A kínai elvileg a leghatásosabb a mutációk ellen, a Moderna valamivel kevésbé. A különbség főleg abban van, hogy a hatásmechanizmusuk miatt nem mindenkinek jó ugyanaz a vakcina.
division
@Nessy: A hangsúly az átoltottságon van, egy ország kb. 70% - nak meg kell kapnia mindkettőt.
Pálinkás Pál
@division: te mit beszélsz hülyeséget?...mondtam már neked...egyszerű a megoldás...cáfolj!...és úgy hiszem én csak reagálok arra ami folyamatosan ömlik a médiából...nem én riogatom az embereket 0-24.-ig!
verőce21
@division: Van egy összefoglaló táblázat az oltóanyagok hatásmechanizmusáról, sajnos az is eléggé hiányos... kevés a tapasztalat...még így is nagy eredmény a világ tudósai részéről...
division
@verőce21: Nagyon nagy eredmény amit ennyi idő alatt összehoztak, ahogy írod. A tapasztalatok meg az oltásokkal együtt jönnek, ami biztos, hogy a vírus ezerszer veszélyesebb mint bármelyik oltás.
division
@Pálinkás Pál: Neked nem lehet semmit cáfolni. A fejedbe vetted, hogy a covid veszélytelen, a krónikus betegek meg az öregek haljanak meg nyugodtan, mert már nekik úgyis mindegy, elviszi őket előbb-utóbb úgyis valami. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Nem hiszel a tudósoknak, nem ismered el a szövődményeket, egyszerűen semmit. Nehogy egyszer eltűnj az oldalról, mert az gyanús lesz, hogy mégis veszélyes ez a vírus.
Pálinkás Pál
@division: mondtam már.. ne félts engem ...legfeljebb köhögök egy kicsit...a szédületesen "veszélyes" H1N1 alatt pár napig az orrom fújtam...és látod ...shikari is mit mond..pedig nem lehet mondani hogy " elvtársak" lennénk!!
division
@Shikari: Két immunológus rokonom végett sem értenek egyet veled ebben, de azt hiszem a jövőben nem foglalkozok ezzel az egésszel.
division
@Pálinkás Pál: Múltkor még azt írtad évek óta még beteg sem voltál. Mindegy is, fújjátok a magatokét, én befejeztem, nem vitatkozom a továbbiakban olyan emberekkel, akik vírus ügyben kizárólag a netről tudnak csak tájékozódni, meg minden virológusra azt írni, hogy a Fidesz kutyája.
division
@Shikari: Ezer különböző hírből nehéz kiszűrni a valósat:-)
Pálinkás Pál
@division: " A 2009-es új influenza vírusáról szóló fő szócikket lásd itt: H1N1/09 pandemikus vírus."...ebből mi nem fér be abba hogy évek óta még beteg sem voltam???!!! Ismered a számokat??? 2009...H1N1...és a "kicsit köhögök" az nálam nem a betegség szinonímája!!!
Clavigo
@Shikari: Nem vagy szakember.. ez igaz. A szakemberek nem akkora seggfejek ,,mint te.,,egy mezei fitymaszproletár.
Lepényleső
A számítások ortodoxok-e mint a választásoké,és annyira helytálló-e mint a közvagyon magánosítása?
Clavigo
@Shikari: Hát persze,mint a kiszántott egér,,kb. Ha tudnál róla ,hogy forog a Föld,,egész nap kapaszkodnál,,olyan hülye vagy.
division
@Clavigo: Neked miért jó az, hogy mindenkibe folyton csak belekötsz, személyeskedsz? Komolyan kérdem, jó így élni? Egyszer szólnál hozzá egy cikkhez értelmesen, bár ez nem kizárólag neked nem megy.
Rockxy
ingyenélő járványmatematikus paraziták
Nessy
Reménykedjünk abba, hogy talán most tévedni fognak a számokban. Nagyon jó lenne, mert ahogy pl. a Hatvani kórház írta, hogy egyre több a 40 - 50-s korosztály a súlyos, sok esetben gépi lélegeztetésre szoruló beteg. Onnan meg kb. fele a proszektúrán köt ki. Lehet mellé mesélni, lehet hogy valakinek most szerencséje van, és kikerüli a súlyos fertőzés, azért ne becsüljük le az "ellenséget", mert az súlyos hiba.
karma1
@Nessy: Otthon gyermekem apja osszefutott a szomszedjaval, akit nagyon regota nem latott mar. Az illeto nemzetkozi hiru ersebesz, a "csemeges Agi"-nak a ferje volt sokaig (mig el nem valtak). Emlitette az illeto, (aki most 85 eves, de meg praktizal) , hogy covidos lett, es kb. 2 hete jott ki a korhazbol, ahol 3 es fel honapig kezeltek, egy honapig az intenziven. Mint orvos, nem engedte magat lelegeztetore tenni, csak oxigenpalackot kert, hogy a legzeset nagyjabol rendben tudja (tudjak) tartani. Az illeto vilageleteben egeszsegesen elt, sportolt, kajakozott , a betegsegeig rendszeresen teniszezett. A majdnem 190 centi magas ferfi 70 kilora fogyott, mint a fogpiszkalo. Szoval aki tagadja a betegseg megletet, az legalabb fogja be a szajat, ha mar segiteni nem tud es nem is akar, de a gyogyulni vagyokat, a segitoket ne vegzalja a sajat hulyesegevel, mert csak art a jarvany vegleges legyozeseben
verőce21
Szinte nincs olyan hír, ami vele, vagy a közvetlen környezetével ne történt volna meg.
Lehet, már meg is halt kétszer...
cikicakk55
@Nessy: március 9 14:26

Nem is arra gondoltam,hogy kórházba vigyék a sima influenzás betegeket. Persze,hogy most főleg nem előnyös korházba lenni( bár soha nem az). Azt hiányolom,hogy aki nem Kovidos,azt magára hagyják. Nem küldik tüdőszűrésre, nem vizsgálja meg orvos,hogy fellépett-e valamilyen szövődmény. Tavaly előtt 3000 ember halt meg az influenza vírusok miatt.
Pálinkás Pál
@karma1: " aki most 85 eves" írod...ez számodra nem a súlyosan veszélyeztetett kategóriába tartozik?
" Az illeto vilageleteben egeszsegesen elt, sportolt, kajakozott , a betegsegeig rendszeresen teniszezett".. én meg voltam régen óvodás!!! nem az számít milyen volt régen ..hanem már 85 éves...elhasználódott...hiába írod hogy tartja magát..
division
@Pálinkás Pál: Világos, aki 85 éves, de amúgy nincs semmi baja, az haljon meg. Befejezhetnéd már ezt az értelmetlen ámokfutásodat itt. 40 éves barátom van most élet halál között, teszt pozitív, semmi krónikus betegsége nincs. Legyen már elég! Ja, és 50 ezerre büntették meg a rendőrök az egyik ovis gyerek anyját, mert nem volt maszk rajta közterületen, szóval azért vigyázz. Remélem keményen fellépnek most a rendőrök a szabályszegőkkel szemben.
division
@Pálinkás Pál: Még valami: Egyre több a fiatal beteg. Még visszatérünk erre is pár hét múlva.
Pálinkás Pál
@division: jól mondod...csak kicsit csúsztatsz...igaz több a " fiatal " csak azt elfelejtitek hozzátenni hogy a súlyos és ,vagy krónikus beteg fiatalok...mert a halottak között is ritka a " fiatal "...és egyik sem egészséges...még mindig áll...a most már majdnem 17 000 áldozatból mutass nekem csak 50 aktív korú...olyan embert, akinek nem volt alapbetegsége...
division
@Pálinkás Pál: Remélem nem kell a 40 éves barátomat bemutatnom majd:-( Egyébként meg azt próbáld megérteni, hogy a krónikus betegek zöme a vírus miatt hal meg, 50 évesen még élhetnének nélküle 10-20 évet is.
Pálinkás Pál
@division: te büdös gyökér...látszik hogy fideszköcsög vagy...,szövegértésed nulla...hol írtam te paraszt hogy haljon meg az öreg? korából adódóan bárhol ,bármikor meghalhat egy 85 éves ember...a rendőröktöl meg ne félts te engem ...magasról teszek a talpasra..
Pálinkás Pál
@division: nem hatsz meg...akkor én vagy párhuzamos világban élek,vagy én és az ismeretségi köröm szuper ember...mert túl vagyunk az 5. ikszen...és érdekes módon senkinek semmi baja...még a távolabbi ismerősök között sem...tavaly előtt miért nem aggódtál:?, ugyanennyi öreg halt meg, ugyanezekkel a bajokkal...ti vazze még 10 év múlva is a covidtól fogtok rettegni-..
division
@Pálinkás Pál: Te egy nyugdíjas senki vagy, aki otthon ül a gépe előtt magányosan, és mást sem csinál csak a propin írogat a nap 24 órájában, így valóban nem kell félned a vírustól. Semmire nem jutottál az életben, kevés a nyugdíjad, ezért meg a Fideszt szidod, meg büdös gyökerezel, fidesz köcsögözöl, parasztozol, ezzel végre előjött a valódi éned. Az sem kizárt, hogy Gazella is te vagy, meg még ki tudja ki. Innentől jobb, ha nem szólsz hozzám, mert nincs miről társalognunk. Személyeskedj az "értelmes" baráti köröddel, bár vírus ügyben jó ha két ember találsz itt a propin. A fenti hozzászólásod nem az én stílusom, ezt meghagyom nektek ellenzékieknek.
Pálinkás Pál
@division: ki nyugger te húgyagyú..te is itt b@szod az eget egész nap ,hülye fidesztroll..és még baromságokat is hordasz össze nem létező " immonológus " családtagokra hivatkozva...aztán még hülye is vagy..itt dicsekedtél rögtön az elején hogy szereztél Pfzert, azzal oltottak...ez minimum szabálysértés,ha nem vétség vagy bűncselekmény...mert nem voltál rá jogosult!..átod mekkora ökör vagy...vagy szimplán csak hazudsz!
division
@Pálinkás Pál: Én este, késő este vagyok itt szinte mindig, ill. most valamivel többet, mert bezártunk erre a két hétre mi is, mert megtehetjük nyugodtan, plusz a gyerekeknek is kell segítség az online oktatás miatt délelőtt. Az oltásra meg egyébként jogosult voltam, mivel a születési, örökletes szívizom probléma beleszámít abba a körbe, ami miatt megkaphatod az oltást, bizonyítom bármikor. Te is csak egy agresszív ember vagy mint a legtöbb itt acsarkodó "mindenért más a hibás meg Orbán" típusú 6 elemis értelmiség.
Pálinkás Pál
@division: mellélőttél...én csak azért dolgozom mert szeretem a számítógépeket, meg hogy ne unatkozzak...csak annyit kell elvállalnom,amennyit akarok..nyáron alig, mert akkor napozás ,medence...itthon,nyugisan a kertben...engem nem érdekel orbán...felőlem bezárhattok mindent, velem nem bacol ki...már tavaly megmondtam neked..én megtehetem hogy bármeddig itthon legyek...nem kell segélyért ácsingóznom...
division
@Pálinkás Pál: Egy lottónyertes (milliárdos örökös) valóban csak akkor dolgozik, ha nem akar unatkozni, aki azonban munkából él, az nem csak szórakozásból csinálja. Erről ennyit. Egyébként meg eszemben nincs bárkivel is kibacni.
Pálinkás Pál
@division: akkor látom kezded kapisgálni...nem kell dolgoznom...
division
@Pálinkás Pál: Na látod, akkor vagy nyertél, vagy örököltél, esetleg eltartanak, maffiózó vagy, netán politikus:-))
Lényegében én is leállhatnék mint tulajdonos, csak imádom amit csinálok, imádom amikor valamire azt mondja minden "hozzáértő", hogy ezt nem lehet, én meg megcsinálom simán. Amíg bírom, nem is hagyom abba, még milliárdok mellett sem tenném.
Pálinkás Pál
@division: nos...ugyanezért szerelem én a számítógépeket...nem azért mert kell, hanem szeretem a kihívásokat..addig bacctatom, míg elindul...
1984
Te faszszopó, elközelített a világ vége!
Ennek a pandémiának sosem lesz vége - a végig!

Annyira fárasztó, hogy a Bibliában megjövendölteknek mindig igaza van!

Ugye, te... TE!

Azért nem ismered a halált, mert még soha nem volt "halálközeli élményed", és soha nem néztél farkasszemet a halállal.

Láttál másokat meghalni?
Semmit nem láttál !!!
karma1
@division: Koszonom. 48 eves, eleteros, sportos, nem dohanyzo, nem italozo csaladapa baratom hunyt el egy honapja. A gyermekem apja 76 eves, soha az eleteben nem vett be egy tablettat sem, napi 10-12 orat dolgozik a sajat uzleteben, FIZIKAI MUNKAT ! (talpon all egesz nap az esztergapad mellett, es orvosi muszereket kivitelez tervek alapjan), szoval miert is lenne veszelyeztetett? Mert valaki azt mondta? Egyebkent sem O, sem a 24 eves lanya nem kapta el a virust, pedig a lanyanak a volegenye a Vasas jeghoki csapataban jatszik, ahol mar 4 honappal ezelott tobb mint a fele a csapatnak MEGKAPTA a covidot. (Gondolom, ez szamodra is vilagos, hogy itt huszoneves egeszseges fiatalokrol beszelunk?)
karma1
@division: 19.32-re: Milyen igazad van! En is kerdeztem a gyermekem apjat,. hogy miert nem all le, miert nem pihen? mire azt mondta, "tudod, a nev kotelez. Olyan dolgokat tudok megcsinalni, amit senki mas a szakmaban, es mar teljesen remenytelen dolgokkal jonnek hozzam. " (Tobbek kozt egy olyan verszeparatort epitett, amit computerrel nem tudtak megcsinalni , de O meg tudta csinalni KEZI kivitelezessel, egy egyszeru esztergaval es fifikas modszerrel. O biztos nem lesz demencias, es ma is le tud biciklizni Pestrol Kecskemetre, ha ugy erzi, mozognia kell. Nem tudom, mennyivel lenne veszelyeztetettebb, mint az a 40 eves, aki szinten egeszsegesen el, de megis bekapja a virust?
karma1
@Pálinkás Pál: Elhataroztam, hogy nem valaszolok, annyira ertelmezhetetlen a teoriad - de megteszem. Ha te mondjuk erszukuletes vagy 58 eves korodban mindket labadra, de meg akarod muttetni magad, akkor siman rabizod magad ennek a 85 eves embernek a ma sem remego kezere, amivel siman megmut, es te meggyogyulsz, de a szomszed - elvileg - egeszseges 35 eves belehal a fertozesbe, akkor megis ki a "sulyosan veszelyeztetett?" Ebben a jarvanyban NINCS kivetel, - MINDENKI elkaphatja, a meg sem szuletett csecsemo a covidos szuloanyjatol (mint ahogy a HIV virussal is szulethetnek gyerekek AIDS-es anyatol) - itt MINDENKI a sulyosan veszelyeztetett kategoriaba tartozik - midenkinek az egyeni fegyelmezettsegetol, higieniajatol es EGYEDI immunrendszeretol fugg, ami lehet 100 evesen is kivalo, es 5 evesen is nulla - tehat ha lehet, ne itelkezz, foleg ugy nem, hogy nem ismered a teljes jarvanyhelyztetet te sem! Egyebkent az egesz bejegyzesem arrol szolt, hogy iszonyuan veszelyes a lelegeztetogepre-kerules - minel kepzetlenebb a szemelyzet, annal gyorsabban rak fol barkit is a lelegeztetore - ez a baratunk viszont orvos leven TUDTA, hogy lelegeztetore semmikeppen nem kerulhet fol, mert akkor olyan meretekben zuhannak a tulelesi eselyei, hogy a "gondos" orvosi kezelesbe fog belepusztulni. En, mint laikus, maskepp itelek meg (sokkal sulyosabbnak) egybarmilyen elem kerulo esetet, mint pl. egy mentoorvos, aki TUDJA, hogy az, aki elajult (tegyuk fel) csak pillanatnyi vernyomasingadozas miatt ajult-e el, mig en azt hiszem, hogy szivrohamtol ajult el. Ezert volt eletveszelyes dontes, hogy katonakat alkalmaznak a kieso szakapolok helyett ahelyett, hogy megfizettek volna rendesen a szakdolgozokat,
GeoCravker
Horrorhiradó reloaded.

Aztán, ha nem jön ki a norma, akkor a különbséget lelövik? Vagy csak nem kezelik okszerűen?
Ha pedig több, akkor feltámasztják?
Pálinkás Pál
@karma1: nos ...egy 85 éves orvos szikével a kezében a közelembe sem jöhet...ami a többit illeti...én sem akartam ,..de...leszarom magasról mivel riogatjátok egymást biztos mindenki egyformán "veszélyben" van...ezért lehet az hogy a halottak átlag életkora 76 év felett van.. és 98 %-uk súlyos beteg volt...ami az eü helyzetét érinti..azzal nagyjából egyetértünk...
karma1
@Pálinkás Pál: Mondjuk ha en erszukuletes lennek, es a 48 eves orvos azt mondja, hogy amputalni kell a labam, a 85 eves meg azt mondja, hogy "megmentjuk" - akkor en csak-csak a 85 evest valasztanam es az o oriasi tapasztalatat ezugyben.
Csak az a borzaszto, hogy mar a fiatalok kozott is tarol. Nekem 3 , 50 ev alatti baratom ment el. Teljesen feleslegesen, mert egyikuknek sem volt alapbetegsege, es karos szenvedelyeik sem voltak.
Ez egy mocskos jarvany - de minden felretajekoztatas vagy uj adat visszatartasa embereletekbe fog kerulni
Probaljunk meg talpon es egeszsegesnek maradni
Pálinkás Pál
@karma1: Tedd a szívedre a kezed...ha nem folyna a csapból is ez a covid őrület.. nem lenne vele tele a tv- sajtó...semmit még észre sem vennél belőle...azért járkálok gépekért eleget...és az utcákon semmi jele a "világjárványnak" ,ha leszámítom a maszkos bohóckodást.. /aminek szabad levegőn semmi értelme egyébként.../ szerintem zárt térben sem ,de ez az én véleményem...tehát...amit én látok,főleg ha szép napos az idő...az embereknek kezd tele lenni a puttonya a sok korlátozó marhasággal...utcán szabályos maszkviselést két réteg csinál...a zabszem a seggben, meg aki fosik a bírságtól...ami a szörnyű..az az hogy egy 10 milliós országban../itthon/ ahol van 16000 lélegeztetőgép...1200 embert már nem tudnak gépre tenni kiszolgáló személyzet híján...tehát az összeomlást nem a betegszám ,hanem az egészségügy orbáni rendszere okozza!!!, ennyi!!!
karma1
@Pálinkás Pál: De , egyetertek veled. Nalunk ma deltol gyakorlatilag megszunt a jarvany, az 1-es szintet tartjak, ami azt jelenti, hogy JAVASOLJAK a kovetoprogram hasznalatat (ez jo, nekem van, ha eszembejut, hasznalom is), tomegkozlekedesen hordjunk maszkot, meg volt me'g valami mas is, de az is ilyen lenyegtelen dolog volt. Nincs osszejovetel-letszam meghatarozas, ettermek, kavezok, minden nyitva, ma deltol az osszes repuloter is teljes uzemben mukodik (a teruletukon levo uzletek es szolgaltatasok is kinyitnak) - csak az utasfogadasnal van lazmeres a kutyuvel.
Vettunk 10 millio Pfizert, mindenkit beoltanak, aki akarja (NEM KOTELEZO,) az oltast allampolgarsagtol fuggetlenul megkapjak, vagyis ha csak allando letelepedese van, vagy ittragadt turista, vagy egyeb, letelepedesre varo ember, mindenki megkapja, INGYEN! Szo nem volt egy percig sem semmilyen kinai vagy orosz vakcinalrol - termeszetesen ide sem jon le a 10 millio adag egyszerre, hanem csak reszletekben. Itt is van rangsorolas: allami kozalkalmazottak, repuloteri dolgozok, rendorok, katonak, orvosok, tanarok, szocialis munkasok, legelso korben, masodik a veszelyeztetett 65 ev felettiek, a harmadik csoportban vannak a nem veszelyeztetett 65 ev felettiek, es a negyedik csoportban a 65 ev alattiak
GeoCravker
@karma1: Ha érszűkületes vagy, és hoznak egy olyan rendeletcsomagot, amitől:
1./ Home-officeban kevesebb mozgással (munkába se jársz) egész a lábszárfekélyig, orbáncig fajul;
2/ Nem jutsz el szakrendelésre, mert előjegyzéssel sem fogadnak;
3/ Nem jutsz el a saját orvosodhoz sem, mert csak receptfelírásként létezik;
Akkor előbb utóbb eljutsz odáig, hogy a 85 éves orvosod is inkább amputálást javasol.
A probléma annyira létező, hogy pont ezzel vacakolok (a seb már bezáródott, de rohadtul viszket, stb.)

Ugyanakkor:
A vírus levegőben terjed: a levegővételről nehéz leszokni és nem cserélsz szuszantásonként maszkot;
Alapvetően a tünetmanifesztációja és a mortalitása nem nagy, és ezzel nem akarom relativizálni. Tudom: annak aki belehal pont 100%-os a mortalitása. S akin kialakulnak súlyos tünetek, szövődmények nekik is 100%-os a manifeszt fertőzés.
Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy mennyi a közvetett mortalitás: akik nem jutnak időben orvoshoz, szakrendelésre, akik az életmódváltás áldozatai, akik összeroppannak a horrorhiradóktól és kiugranak az életből, stb.

Szerintem minden okszerű védekezés, és reális megelőzési lépés indokolt. Aki tüsszög, igenis hordjon maszkot. Akit megnyugtat, azt is. Oltsanak be minél több embert, és ez ne politikai kérdés legyen. Mert az egyéni érzékenység miatt senki nem tudhatja, hogy nem ő lesz-e pont a 3% egyik tagja, aki belehal.
De nem igazán hiszem, hogy az ország rég elfogyott tartalékainak utántermelését is megakadályozó gazdasági satufék indokolt. Ahogy a társadalmat tovább atomizáló intézkedéseket sem érzem megalapozottnak. ld. levegővétel vs. kiköhint valaki az ablakon. Miközben tudjuk, hogy a világ 2007 óta küzd az USA-ból exportált gazdasági válsághullámmal, amely nagyjából mélypontra küldte mára világ gazdaságát. Amit most nagyon kényelmes a járványra fogni.
Az igazság egyébként valahol a kettő közt lesz. Félek, hogy sosem fogjuk megtudni, hogy hol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.