A Széchenyi-díjas Karikó Katalin, aki az mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója az RTL-nek nyilatkozott. A riport legfontosabb pontait a 444.hu emelte ki.

Karikó Katalin: 40-50 évvel ezelőtt még senki nem kételkedett az oltásokban, és nem volt kérdés, hogy beadatják-e
Fotó: MTI/Rosta Tibor

A 444.hu cikke szerint Karikó egy szegedi gimnáziumban járt, akkor nyilatkozott a televízió riportereinek.

A különböző social médiákban kérnek mindenféle tanácsot, hogy magyarázzam el és tudományosan mondjak arról véleményt, hogy miért nem épül be az RNS a DNS-be. Ez a legnagyobb aggodalmuk, hogy hosszú távon ez nagy probléma lesz, megváltozik a génjük és beléjük épül a vakcina. De ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom tudományosan, hogy miért nem történik ez meg, az ilyen embernek nincsen tudományos ismerete, ha már egyszer elhitte, hogy az RNS beépül a kromoszómájába

– mondta. Azt is hozzátette, hogyha ez igaz lenne, akkor már több mérföld hosszú lenne a DNS-láncunk. Arról is beszélt, hogy vannak olyanok is, akik azt állítják, hogy az RNS vakcina újraprogramozza az egész immunrendszert. 

Karikó szerint az ezekhez hasonló tévhitek miatt az a feladatuk, hogy egyszerűbb nyelvezetet használjanak, hogy ezek az emberek számára is érthető legyen. Azt is hozzátette, hogy 40-50 évvel ezelőtt még senki nem kételkedett az oltásokban, és nem volt kérdés, hogy beadatják-e.

Forrás: 444.hu
Fotó: MTI/Rosta Tibor

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
és azt nem kérdezték meg tőle, hogy nem elég, hogy azt követően, hogy Orbán adatokat hamisított miért haverkodott vele és, hogy most is lejáratja a vakcináját??? =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
és azt nem kérdezték meg tőle, hogy nem elég, hogy azt követően, hogy Orbán adatokat hamisított miért haverkodott vele és, hogy most is lejáratja a vakcináját??? =))
Peller Anikó
Pont az RNS? Az nem épül be. De a szputnyik DNS oltóanyag és szintén csak a tüskefehérje kódját tartalmazza. Ha netán beépülne akkor legalább lenne egy vírusfehérjénk, ezzel már nem kellene oltani (csak a mutációs varián sokkal).

A szputnyikot egyébként génmanipulációs eljárással készítik, a vírus RNS kódot reverz transzkriptázzal írják vissza DNS -re. Biztos ezért szerettek bele a szíjrágó viktorék akik köztudottan a géntechnológia ádáz ellenségei és foggal körömmel tiltják a gmo-s termékeket. Ja nem, tűzzel vassal.
csagyi
"40-50 évvel ez előtt" Feltételezhettük és érzékeltük,hogy a technika MINDEN területen bámulatos fordulatokat hozott az elmúlt 50 év alatt. Az emberek arra gondoltak ez idő alatt a tudományosan fejlesztett gyógyszeripart is sokat fejlődött, ami meg is történt.
Ezért aztán ami "akkor" (50-70 éve) jó volt mert nem volt más mára elavultnak tekinthető. Ezért választja a többség inkább a jelenlegi korszerűbb nyugati vakcinákat. Ön is ezen dolgozott az elmúlt évtizedekben és sikeres lett az új oltóanyag.
Egy kutatótól ezt lehet elvárni, hiszen a korszerűsítés,az ismeretek bővítése a tudomány legfőbb célja és feladata.
Giovanni Alba
Szerintem 40-50 évvel ezelőtt a gödényfélék talán ha tíz perc népszerűséget élvezhettek. A kígyóvállú, szemüveges értelmiségiek szőhették az összeesküvés elméleteket az akkori romkocsmákban, nem igazán vert visszhangot. Akkoriban valahogy úgy hangzott a kérem szépen, hogy oltáshoz sorakozz, ingujj vállig feltűrve, kiskönyv a bal kézben, a sorban nem pofázunk. Szóval szerintem ez a hasonlat nem igazán volt találó.
A mostanában egyre erősödő hang sem tetszik. Azzal kezdtük, hogy az oltás önkéntes alapon történik, de már azt hallani, hogy aki nem oltatja be magát, az egy felelőtlen, ön és közveszélyes terrorista.
Most mit kellett itt tutyimutyiskodni? A cél a minél több oltás volt, ha az oltás elutasítása ennyire borzasztóan veszélyes felelőtlenség, akkor tessék a nép elé állni, egy felelős vezető a vészhelyzeti felhatalmazással megtámogatva rendelje el az általános oltást. Persze ehhez kellett volna határozottság, bátorság és szavahihetőség. De mit gondoljon az istenadta, ha egyszer azt hallja, hogy az élen hasítunk, mi nyitunk a legkorábban, a legnagyobbra, percek múltán meg azt, hogy a járványhelyzetre tekintettel meg kell hosszabbítani a rendkívüli felhatalmazást. (lehetőleg Bicskéig, de Lovasberény jobb lenne)
A maszk kell, mert izé, de a söröző teraszán nem, mert szabadtér ugye. De mellette az utca miért más? Mert most vagy ott is, vagy itt se.
A detektívfilmek jutnak eszembe. A helyszínelők beöltözve gyűjtik amit nekik kell, maszk meg overall, hogy ne a saját nyomaikra gerjedjenek, erre megérkezik szuperdetektív, átbújik a szalag alatt, rágyújt, és szúrós szemmel körülnéz.
Emmersson71
Miért nem arról nyilatkozik, hogy Orbán szarik a vakcinájára és egyedüli EU tagként nem rendel belőle többet?!
Emmersson71
"40-50 éve..."

Jaj, régen minden jobb volt!

ÖREGSZEL, nyanya!
gina
Álj a sarkadra "Asszonyság" és tedd helyre ezt a mocskos kormány szektát, de ahhoz azthiszem neked sincs elég gerinced, mert kaptál pár ócska kitüntetést , meg meleg kézd fogást ettől a zsiros proli cigustól...
Gauntlet
Azután hogy elfogadta a hazugság-gyár Fidesz díját nem tudok hinni neki. Sorry.
Mi is a helyzet? 7 milliárd főből 165 millió kapta el - 145 millió felgyógyult! Vakcina nélkül!
Nem kéne valakiket felelősségre vonni?!?
human
Katika! Akkor még nem volt internet amin nagy számban és gyorsan tud terjedni, hogy a mikrocsipet beléje teszik a emberekbe. Az interneten a hülyeség is terjed nem csak az értelmes dolgok.
division
" De ha valaki ezt elhiszi, én hiába mondom tudományosan, hogy miért nem történik ez meg, az ilyen embernek nincsen tudományos ismerete"
Ebben benne is van minden.
Pálinkás Pál
" Azt is hozzátette, hogy 40-50 évvel ezelőtt még senki nem kételkedett az oltásokban, és nem volt kérdés, hogy beadatják-e." csak azt elfelejtette hozzátenni ez a seggnyaló...hogy 40-50 éve nem RNS alapú, genetikailag módosító vakcinákat kotyvasztottak...mellesleg ne egy olyan propagálja ezt, akinek a bankszámlája növekszik tőle brutális módon.../mint a Pfizer alelnöke.../ hányok ettől a nőtől, meg az egész cirkusztól...de megérdemli az emberiség...akiket meg lehet etetni hogy komoly baj van,amikor jóformán csak az öreg,beteg emberek halnak, az megérdemli!!! és most nem érdekel a hülye demagóg duma hogy haltak meg fiatalok is...igen haltak,többségük súlyos beteg ,mint a tegnapi 43 éves "covid áldozat " áttétes daganatos betegséggel...őt is biztos a korona vitte el... az egész nem érdekelne ,ha aki beoltatta magát, utána befogná a pofáját...állítólag védve van,kussoljon,és nem foglalkozzon a többivel...főleg úgy hogy simán ő is tovább fertőzhet!!!
Sámannus
40-50 éve az orvoslás még annyi volt, hogy beteg vót oszt meghótt, Mára okosabbak lettünk, úgy lettünk állatokká, hogy ezzel is tisztában vagyunk.
Én kezdem félteni a biztonságát. Valamelyik állat veszélyes lehet rá. Egyes kommentárok ezt mutatják.
@Pálinkás Pál: Jó kis troll vagy f@som a képedet
Pálinkás Pál
@Sámannus: kussolj...cáfolj marha!...az a baj hogy hülyék vagytok, ezért lehet veletek mindent beetetni...nekem ne egy gyógyszergyár alelnöke mondja a tutit a saját vakcinájáról.. a flu ellen sincs normális oltás évtizedek óta...majd pont erre, ami állítólag veszélyesebb ,összedobnak pár hónap alatt valamit,igaz??? mint mondtam leszarom,az sem érdekel ha jövőre kinő egy harmadik lábatok miatta, csak kussoljatok,hagyjátok azt élni,aki nem veszi be ezt a "járvány hisztit."...
ómió
Igen, de azóta az efftársak "kiművelődtek"! Persze csak proliságból!
Sámannus
@Pálinkás Pál: Könnyű utólag verni a cinket. Jellemző is erre a debil csürhére, hogy milyen vehemens amikor már nincs veszély. Amit te blamálsz máshol kizárólag azzal állították meg a járvány és el is húzódhatsz a büdös picsába a nagy pofáddal együtt.
Pálinkás Pál
@Sámannus: kussolj nyomorult...fogjátok be a pofátokat...elhallgatok, ahogy befejezitek a baromságot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.