A Mathias Corvinus Collegium évnyitóján mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök, aki hosszan beszélt a magyarok küldetéstudatáról, és a Nyugattól való különbségről, ahogy arról mi is beszámoltunk, erősen durva viccel kezdett a miniszterelnök. 

Kínára kacsintgató, migránsellenes szöveg – Orbán Viktor beszéde több sebből vérzik, és nemzetiszocialista szófordulatokat is felvonultatott
Kép: Facebook/Orbán Viktor

Az angolszász világban azt tanítják, hogy egy jó előadásban van legalább három vicc, temetési beszédben egy is elég. Én ma semmi ilyet nem fogok tenni.

- mondta. Majd hozzátette, örömmel fogadta el a meghívást a hallgatók miatt, és azért, hogy elmondhatja, miért fontos Magyarországnak a jelen lévők szellemi teljesítménye.

Hiszen végül is mi is a politikai vezetők feladata?

- tette fel a kérdést, amelyet meg is válaszolt, ugyanis szerinte:

Végső soron talán az, hogy segítsék a saját népüket, hogy fölkészüljön a rá váró kihívásokra. De ez a munka csak akkor végezhető el, hogyha a vezetők tudják, értik, de legalábbis sejtik, hogyan formálódik majd a bennünket körülvevő világ.

Orbán azt is elmondta, hogy a „Nyugat és a többiek” című könyvéből értette meg például, hogy a Kelet és Kína felemelkedésében nincsen semmi rendkívüli. Az emberiség történetét áttekintve, az a logikus, hogy a világgazdaság centruma Keleten van.

Ezt azonban, már több közgazdász jóval korábban megjósolta, hiszen: 

A kínai nép nacionalizmusa és területi adottságai előrevetítették azt a tézis, melyet a nyugati politológusok már 2000 környékén vizionáltak. Miszerint: Kína immáron nagyhatalommá és az Egyesült Államok kihívójává növekedett és igényt tart arra, hogy a világ vezető államává váljon.

Orbán szerint az a megfejtendő kérdés, hogy’ volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat járt a világ előtt, és a Nyugat állt a világ élén? 

Ezt a miniszterelnök azzal magyarázza, hogy a technikai eszközökön, újszerű intézményeken, tudományos felfedezéseken túl, illetve mögött mindvégig ott volt a Nyugat kivételesség- és küldetéstudata is, amely inspirációt és önbizalmat adott neki.

Az a meggyőződés, hogy a nyugati embernek feladata van a világban és a világgal, és cselekednie kell, hogy ezt a feladatot teljesítse, beteljesítse.

Persze, a tényleges magyarázat Kína felemelkedésére teljesen más, és nem a nyugati világban keresendő, hanem az idáig tartó rögös útban, amelyről bővebben ITT olvashat.

Szerinte úgy tűnik, a Nyugat a „Nagy Víz” egyik partján sem képes adekvát politikai válaszokat adni ezekre a problémákra.

És ehhez jön még Ázsia és a nem nyugati társadalomszervezési formák expanziója és látványos sikerei.

- emelte ki.

A küldetéstudat spirituális alapjai a kereszténységre vezethetők vissza. A nyilvánvaló melléfogások ellenére is hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció, a nyugat küldetésének mérlege alapvetően pozitív, azonban a XXI. század elejére valami megváltozott, éppen akkor, mikor az angolszászok vezette Nyugat a legfényesebb sikerét könyvelte el a hidegháború megnyerésével.

Mi, közép-európaiak röviden úgy véljük, hogy a Nyugat fokozatosan elveszítette a hitét a saját küldetésében.

- fejtette ki.

Szerinte itt, Közép-Európában úgy gondoljuk, hogy küldetés nélkül kudarcra vagyunk ítélve. Nem hisszük, hogy valaki úgy juthat előre, hogy közben elveszíti a hitét abban, hogy amit csinál, az fontos, sőt nemcsak fontos, hanem annak magasabb értelme is van. Aki elveszíti a hitét a saját kiválóságában és küldetésében, az elveszíti az inspirációt, a jobbra törekvés motivációját is, és végül eljelentéktelenedik.

Ez a politikában annyit tesz, hogy vezetőnek lenni piti karriert jelent egy nagy sorsban való részesedés helyett.

2007-ben az Európai Unió részesedése a világ GDP-jéből 25 százalék fölött volt, ez 2020-ra, tizenhárom év alatt 18 százalékra zsugorodott. 2007-ben a világ beruházásainak 81 százaléka Nyugaton történt, vagy Nyugatról ment Keletre, és csak 17 százalék volt a keleti forrásból létrejött beruházás a világban. 2019-ből vannak adataink. Ma 31 százalék a Nyugat és 66 százalék a Kelet részesedése.

Úgy látja, hogy ez a folyamat határozza meg ma a Nyugat életét.

Gazdagok és gyengék. A legveszélyesebb kombináció. A feltörekvők semmi tiszteletre méltót nem látnak bennük, csak a könnyű prédát.

- mondta Európa gazdagabb országairól.

Mikor a genderről, a migránsokról, Brüsszel birodalmi hajlamairól beszélget nyugati vezetőkkel, ők a vitákat "fejlődésbeli fáziskésésként" értelmezik, úgy gondolják, mi hátrébb tartunk, mert évtizedekig kimaradtunk a nyugati közösségből.  

Minden gyermek újabb őrhely, minden becsülettel elvégzett munka és produktív élet hozzájárulás a nagy közös magyar vállalkozáshoz, a sok száz éves hivatásunk teljesítéséhez. Ezért vagyunk olyanok, amilyenek.

- mondta a megnyitón. Ám ez a mondat már magában hordozza azt az ideológiát, amit a Hitler Németországában röplapokon szórtak, ragasztottak, miszerint:

Mentsük meg a gyermekeket, ők a jövő katonái.

Szerinte itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, vajon könnyűnek találtatunk-e, amikor a végelszámolásnál majd megmérettetünk. És ebből fakad az a szinte végtelen önérzet, amellyel a magyar ember a legjelentéktelenebb szellemi, szakmai vitákba is beleáll. És ezért van az is, hogy Magyarországon szinte mindenki politikus. A szakmai hivatását mindenki politikai kérdéssé teszi, hiszen az előző megközelítésben tulajdonképpen az is.

Amikor kereszténydemokrata politikáról hallunk, akkor tudnunk kell, hogy a kereszténység két dologból áll: a hitből és a hit által inspirálódott és létrehozott létformákból. Amikor a politika kereszténységről és kereszténydemokráciáról beszél, az utóbbira gondol.

- reagált arra, hogy mi a kereszténydemokrata politika alapja.

Ugyanis hitbéli kérdésekben a kormányok nem illetékesek. Az üdvözülés és az elkárhozás, amik a hit lényegi kérdései, egész egyszerűen kívül vannak azon a területen, ahol legitim teendője van a mindenkori politikának. 

A kitérő után visszatérve a mondandómhoz, tisztelt Professzor úr és kedves Hallgatók, ez a történelmi folyamat összességében egy a nyugatitól eltérő életfölfogást, nemzeti önérzetet és életeszményeket eredményezett Közép-Európában. Amikor ma a genderről, a migrációról, nemzeti szuverenitásról, Brüsszel veszélyes birodalmi hajlamairól beszélgetek a nyugat-európai országok vezetőivel, mert lehet velük beszélgetni ilyesmiről a látszat ellenére is, ők úgy értelmezik a vitáinkat és a véleménykülönbségeinket, mint fejlődésbeli fáziskéséseket.

- emelte ki pontosan.

Orbán szerint a mindenkori magyar szellemi elit azonban onnan ismerszik meg, hogy nemcsak érzi, hanem tudatában is van ennek a sajátos magyar küldetésnek. Szerinte a szellemi elit képzése Magyarországon soha nem egyéni, hanem nemzetstratégiai kérdés.

Ezen belül is a tehetségek felkarolása, modern szóval a tehetséggondozás a magyar nemzet egyik legnagyobb kihívása és erőforrása is egyben.

- tette hozzá, majd elmondta a hallgatóknak, hogy a Jóistentől kapott, kiemelkedő szellemi adottságaik okán minősített felelősségük van a magyarok jövőjéért.

Címlapkép: Facebook/Orbán Viktor

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
@lusta: Inkább börtönőr! Ez a duma (jobb országokban) köztörvényesnek minősülne.
tothjani
Éljen május elseje!
Előre a kínai úton !
Éljen a kínai és a magyar nép megbonthatatlan barátsága !
Éljen jövőnk békénk és függetlenségünk záloga, a kommunista tábor országainak testvéri összefogása !
Éljen Kína a béketábor vezető ereje !
Éljen a Párt !
csak úgy....
kínos kínai rizsa,hozzá tömény hazudozás,fantazmagóriákkal spékelve...
Clavigo
Én már kibasztam volna ezt gyökeret az EU- ból..
tudode
Olyan ez az embernek látszó tárgy, mint az egyszeri ember, aki nincs megelégedve a répájával!
.
MegplasztiKÁZTATJA, elefántormány választva!
Akitől a konziliumkor megkérdezi a sebész:
Hogy van megelégedve az új legnemesebb szervével!
Jó, jó doktorúr, többek között van egy rossz tulajdonsáa is
Lop ez azt, azt is!
gina
Ez az elmebeteg OV miért nem diszidál kinába vagy az oroszokhoz, mindeki boldog lenne--és ott ugathat a demokráciáról...
gina
@tudode: Hahahahhaa ez nagyon jó volt !!!
division
Miért nem inkább a megélhetési szülést szüntetné be azzal, hogy semmit nem adna két-három gyerek felett, talán nem lennének akkor iskolai tragédiák? Miért nem a vírussal foglalkozik, zárat be intézményeket, teszi újra kötelezővé a maszkviselést, ahelyett hogy a pápát fogadja meg a kampányt akarja megakadályozni? Miért fontos moziba mennie mindenkinek? Persze tudom, stop Gyurcsány! Vezetni, irányítani kellene ezt az országot, úgy ahogy régen tette, de ez az ember már nem az az ember akire mindig is szavaztam. Szóval stop Orbán!
karma1
@division: Teged ismerlek csak, mint olyan fidesz szimpatizanst, aki fel is vallalja a nezeteit, - eddig is csak Veled lehetett elbeszelgetni - de komolyan mondom, matol mar kifejezetten tisztellek!
Es nem irigylem Toled azt az utat, amit ehhez a felismereshez vegig kellett jarnod, megvizsgalva minden szegmenset az o "politikajanak" (ami ugye a "folytatjuk" - gondolom a lopast - cimu zagyvasagban testesult meg), es annak a lelki, szellemi rohamos lezullesnek, amit a hatalmi mamora okozott neki...
Meglatjuk, mit hoz a jovo - de egy biztos, az olyan fel- es megvilagosult (es emiatt megcsomorlott) ex-hiveit mar sohasem fogja tudni visszaedesgetni - ahhoz mar tul sokat hazudott!
Udv a klubban!...:o)))
division
@karma1: Nekem egy a fontos: az észszerűség. Egy jó ideje ezt a kormányt nem ez jellemzi. Orbán mára egy hatalommániás, csak a saját érdekeit néző ember lett, ami még egy Fidesz szimpatizánsnak is megfekszi a gyomrát előbb-utóbb. Most leírhatnám mennyi mindennel nem értek egyet amit csinál, sajnos ezek között már emberéletekre veszélyes dolgok is vannak, és ez nálam már nem fér bele a képbe.
justhpeter
Egyre több jobboldali enberlátja be, hogy Orbánnak inkább áramot kellene vezetnie nem országot. Mára már nyílta felvállalja, hogy Hszi Csin-Ping és Putyin seggét akarja nyalni. Azonban a debil ezidőre annyira elhatalmasodott rajta, nincs magyarázat arra, hogy az érthetetlen keletre fordulása miért nem Japán és Dél-Korea irányában mutat.Valószínű az álkommunista környezeti szocializációjának és a náci hajlamainak az orosz és a kínai vezető ad példát.
Gazella
Proff képes volt ezt végig hallgatni ezt kontár trágyaságot pofa vágások nélkül... Igaz hol vörös, hol meg sápadt lehetett az arca...
Elme zakkant gömböc duma 'ez. Pszichiátriai Zártosztályra való a dühöngőbe.
dr. prédikátor
@division: Régóta ismerjük egymást, örülük hogy ráébredtél a valós helyzetre!!! sajnos kevés az aki a fideszesek közül felismeri az O1G veszélyt!!!
RonaGyuri
@RonaGyuri: „De passage à Budapest, le pape François veut garder Orban à distance”

a lefigaro.fr szrezője Jean-Marie Guénois érdekes cikke nagyon a lényegbe csapott

Az az igazság, hogy az általam a korrekt fordításai miatt igen tisztelt Szelestey úr „A pápa féken akarja tartani Orbánt” (Népszava) című írása és főleg a Le Figaró cikk első mondatának: „Jamais de mémoire vaticane on aura vu un tel affront diplomatique d’un pape vis-à-vis d’un chef de gouvernement régulièrement élu. En l’occurrence Viktor Orban, premier ministre hongrois. Le pape François a en effet refusé d’accorder le statut de visite d’État à son passage de quelques heures à Budapest ce dimanche matin, d’où il s’envolera dès le début d’après-midi pour trois jours en Slovaquie.” fordítása kifejezetten udvarias átírat!

A kevésbé tájékozott és kattintásra lusta olvasóknak:
„A Le Figaro (ejtsd: lö figaró) napjainkban az egyik vezető jobboldali, illetve jobbközép nézeteket valló francia napilap.
Jelmondata: „Ahol tilos a kritika, ott őszinte dicséret sincsen” (franciául „Sans la liberté de blâmer, il n'est point d'éloge flatteur.”).”!!! =))
verőce21
Dr. Miniszterelnök Úr mindig tűpontosan tudja elemezni a társadalmi, gazdasági helyzetet, változásokat!
RonaGyuri
@RonaGyuri: közben a hvg is írt a témában
hvg.hu/360/20210912_Le_Monde_A_papa_Orban_Viktor_ellenseges_foldjen

Nagy kár, hogy ők a Le Monde-t választották!!! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: Egy újabb adalék a nem is annyira látogatáshoz,

avagy miért is fejezte ki örömét Őszentsége?

A derék MRI gyorshírben adta hírül, hogy „Az Alitalia légitársaság gépén az egyházfővel nyolc óra előtt érkezett meg Ferihegyre”. A kényes ízlésűek már erre is felvisíthatnának, de van nagyobb móka is.
Mint ők is beszámolnak róla: „Ferenc pápa, a repülőgépen örömét fejezte ki, hogy Isten igéjét hozhatja magával az őt váróknak”!
Nos ezt a derék MTI hogyan harsogja? „Ferenc pápa … örömét fejezte ki a látogatás miatt”!!! =))
Még jó hogy nem azt írták, hogy: annak örül, hogy az a megtiszteltetés éri, hogy találkozhat Őfeneségével! =))
csak úgy....
@verőce21: te a sikereidet csak is a nyelvednek köszönheted! :)
mi lesz veled jövöre ha segget kell váltanod,persze te már profi?!
Toller Béla
Könnyen így jár az egyszeri tapló, ha összeolvas mindenfélét ...Ki lehetne bogozni az olvasmányait ebből a dumából, de minek is, hiszen a lényeg a hallgatóság elámítása azzal, hogy gyakran beszélget nyugati vezetőkkel, a keletieket meg egyenesen csodálja, ahogyan a magyarok istenére meg egyenesen esküt tesz. Csakhogy, ilyen nem létezik ! Vagy felfogjuk végre, hogy egy átlagos nép vagyunk a megfelelő ambíciókkal, vagy rajtunk fog röhögni mindenki, aki ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat tapasztal a vezetőinktől. Minél gyorsabban kössünk utilaput a talpukra, minél gyorsabbann ! És hassunk, alkossunk, gyarapítsunk ...végre ...
Emmersson71
"Orbán azt is elmondta, hogy a „Nyugat és a többiek” című könyvéből értette meg például, hogy a Kelet és Kína felemelkedésében nincsen semmi rendkívüli."

A saját könyvéből? Vagy kinek a könyvéből?!
Netán "könyvből" lenne a helyes szó?

Akkor, hogy tisztábban lássunk: bookline.hu/product/home.action?_v=Niall_Ferguson_Civilizacio_A_Nyugat_e&type=20&id=628505
ómió
Látja az egyes régiók fejlődési jellemzőit, ütemét? Hát, ez nyilván nem efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.