A Népszavához eljutott egy levél, amit az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Takács Péter küldött a centrumkórházak vezetőinek. 

Újra itt tartunk: a kórházak lemondják a halasztható műtéteketFotó: MTI/Vasvári Tamás

A levélből egyértelműen kiderül, hogy azokat a betegeket, akik már benn van a kórházban, megműtik, viszont akit még nem vettek fel, és halasztható a beavatkozása, annak lemondják az operációját – írja a nepszava.hu. Takács Péter a levélben azt kéri:

Empatikusan, kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat!

Külön érdekes, hogy a levelet vasárnap küldték ki, pedig az operatív törzs a nyilvánosság előtt még tegnap is csak lehetőségként beszélt minderről.

A betegek védelméért és az egészségügyre háruló teher csökkentéséért egyes kórházakban ismét szükségessé válhat a halasztható műtétek elnapolása

– mondták.

Az OKFŐ főigazgató-helyettesének levelében az áll: az intézmények ágyainak húsz százalékát kell felszabadítani úgy, hogy abból minden tizedik lélegeztetésre, illetve intenzív ellátásra is alkalmas legyen. Az ágyfelszabadítás a jelenlegi covid-ellátó kapacitásnál 67 százalékos növekedést jelent, ezen belül az intenzív ágyak számát 44 százalékkal kell bővíteni. A levél tételesen megszabja, hogy az egyes megyékben hány helyet kell felszabadítani, ám ezek kórházak közötti elosztására az irányító intézmények vezetői tehetnek javaslatot csütörtök délutánig.

Ez a fajta átcsoportosítás nyilvánvalóan megakasztja a szokásos betegellátást, így a levél ahhoz is iránymutatást ad, hogy ezt a leállást hogyan hajtsák végre.

A COVID kapacitások bővítéséhez szükség lehet az elektív (tervezhető) ellátások (műtétek és fekvőbeteg-ellátások) korlátozására, hogy megfelelő mennyiségű humánerőforrás álljon rendelkezésre a COVID osztályokon

– írják. Hozzátették, hogy ezt hogyan képzelik el:

Lehetőség szerint a műtétre már befektetett betegek esetében a beavatkozások még történjenek meg, senkit ne küldjünk haza, ha már az osztályra felvettük! A be nem fektetett, de műtéti halasztás miatt érintett betegek megkeresése történjék empatikusan: kellő rutinnal rendelkező kollégák, megfelelő hangvétellel rendezzék a lemondásokat. Elsősorban az anesztéziát igénylő tervezett beavatkozások korlátozhatók, az anesztézia nélkül végezhető műtétek (pl. szemészet) megtartására törekedni kell. A daganatos megbetegedéssel összefüggő és sürgősségi (a kezelés elmaradása potenciálisan életveszélyt vagy maradandó egészségkárosodást okozhat) beavatkozások továbbra is korlátozás nélkül biztosítandók!

A levél arra is lehetőséget ad a kórházaknak, hogy a fekvőbeteg osztályaikat a tavaszihoz hasonló módon rokon szakmákban összevonják. Illetve az ügyeleti ellátást centralizálják a megyékben. 

Forrás: nepszava.hu
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
menjetek a jó anyátokba...amiatt veszélyeztettek embereket, amit nem tudtok gyógyítani, mocsok horda...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.