Magyarországnak ugyanolyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint 1944-ben – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán, a Kiss János altábornagy halálának 77. évfordulója alkalmából rendezett kegyeleti megemlékezésen a kőszegi temetőben.

Németh Szilárd szerint ma is ugyanolyan erőszakos kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, mint 1944-ben
Fotó:  MTI/honvédelem.hu/Kálmánfi Gábor

Németh Szilárd hangsúlyozta:

ma ugyanolyan, Magyarország keresztény kultúráját, nemzeti örökségét, a magyarok jövőjét fenyegető erőszakos kihívásokkal kell szembenézni, mint 1944-ben.

Az új német koalíciós program aláírói nemcsak saját országukat, hanem egész Európát meg akarják változtatni, meg akarják alapítani az "új birodalmat", az európai egyesült államokat, elvéve ezzel a nemzetállamok, így Magyarország szuverenitását is – közölte.

Hozzátette:

meg akarják szüntetni nemzeti önazonosságunkat, magyarságunkat, keresztény hitünket, és "fényes bevándorlójövőt" szánnak nekünk. Szétzilálnák családjainkat is, elvennék tőlünk a saját gyermekeink nevelésének jogát, beengednék óvodáinkba és iskoláinkba az LMBTQ-szervezeteket

- sorolta.

Az államtitkár leszögezte, hogy a magyar nemzeti értékek megőrzéséhez összefogásra van szükség.

Tudjuk, hogy milyen veszéllyel, testi, lelki és szellemi nyomorral, valamint gazdasági és kulturális hátránnyal jár nemzeti önállóságunk elvesztése

- fűzte hozzá Németh Szilárd.

Kiemelte: elődeinkhez hasonlóan így nekünk is meg kell védenünk nemzeti szuverenitásunkat, önrendelkezésünket, szabadságunkat, és ebben mindannyiunknak feladata és felelőssége van.

Kiss János, a magyar ellenállási mozgalom katonai vezetőjeként embert próbáló történelmi időkben állt helyt, és hazája iránti töretlen hűségét több alkalommal bizonyította pályafutása során

- mondta Németh Szilárd.

A mostani küzdelemben Kiss János hősiessége, bátor kiállása, erkölcsi helytállása, mai honvédeink és minden hazaszerető magyar számára zsinórmértékül szolgálhat

- tette hozzá.

Az államtitkár emlékbeszédében felidézte, hogy Kiss János Erdőszentgyörgyön született 1883-ban és a haza védelmére tette fel életét. Az első világháború után a kőszegi katonai alreáliskola tanára lett. Miután nem értett egyet az akkori politikának "a németeket kiszolgáló, az ország függetlenségét feláldozó országvesztő" nézeteivel és cselekedeteivel, nyugállományba vonult.

A nyilas hatalomátvételt követően a Magyar Nemzeti Felkelés Felszabadító Bizottság katonai vezérkarának vezetője lett. Társaival szerettek volna egy budapesti felkelést megszervezni, de a szervezkedést elárulták, a nyilasok 1944. november 22-én Kiss Jánost letartóztatták, megkínozták, majd december 8-án megölték.

Halála után az ideiglenes nemzetgyűlés 1945. március 15-én posztumusz vezérezredessé léptette elő – mondta Németh Szilárd.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök imájában arra tért ki, hogy Kiss Jánosról egy igaz hazafi képe tárul elénk, aki a legnagyobb nehézségek között is meg tudta mutatni, hogy van járható út, és a legnagyobb embertelenségben is lehet embernek maradni.

Básthy Béla (Fidesz), Kőszeg polgármestere azt emelte ki, hogy a város mindig példaképként tekint azokra a férfiakra és nőkre, akik mindig készen álltak a haza szolgálatára. Különösen büszke azokra, akik az életüket is készek voltak feláldozni.

A kegyeleti megemlékezésen a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit és mécseseket gyújtottak Kiss János kriptájánál.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/honvédelem.hu/Kálmánfi Gábor

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
K-2SO
"Németh Szilárd szerint ma is ugyanolyan erőszakos kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, mint 1944-ben"

Ez egy baromság! Ez az ember még egy portás állást sem kapna jobb helyeken, és ez a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és a Fidesz egyik alelnöke.
Úúúúúúúúúúúúúúúúúúristen!

Ami viszont valószínűsíthető, jövőre is ugyanolyan erőszakos kihívásokkal kell szembenéznie az országnak Orbán miatt, mint 2006-ban.
justhpeter
Magam is úgy gondolom, hogy Sziszinek igaza van. A németek újra akarjk éleszteni a régi, "Ein Volk, ein Reich, ein Führer" jelszót. Ennek keretében meg akarnák alapítani a IV. Német Birodalmat, elvégre a birodalmak alapítása már történelmi hagyománynak számít Németországban A nép vezetésére ideiglenesen kooptálják a magyar NER tágabb vezetőségét. A Führer posztjára a szintém magyar Orbánt kérnék fel, akinek európai hírű a társadalomszervezési képességei világszerte köztiszteletnek örvendenek. Amennyiben ez mégsem valósul meg csak arra tudok gondolni, hogy Sziszi ezzel a beszédével jelentkezett be a "fideSS-kdnp bolondja" pályázatra. Mint közismert mindkét említett pártban több kitűnő aspiráns van e posztra, ám úgy gondolom Sziszi ezzel a lényegretörő megszólalásával behozhatatlan előnyre tett szert.
jesz
Éledeznek a nácik...végre egy új birodalom születhet, mely utat mutat a volt kommunista blokk országainak (is)...ha szerencsénk van, akkor némi alamizsnáért fényesre nyalhatjuk az új birodalom mindent eltipró csizmáinak talpát...

Nem lesz ennek jó vége...ráadásul az oroszok is nagyobb fészket akarnak...

Orbánék nagy dilemma előtt állnak. Mégis, melyik segget nyaljuk? Rezsiszilárd felderít?
Toller Béla
...főleg ez a testi és szellemi nyomor, ez tetszik annyira ! A fene sem gondolná, hogy milyen veszélyek közepette éldegélünk mi itt az Európai Unió kitartottjaiként, szabadszájú fenegyerekek által egyenesen a fasizmus keretei közé vezettetve ...
Horizont
Dagadt RezsiSzili honvédelmi államtitkár jobban tenné ha főzne egy konténernyi pacalt és halálra zabálná magát. Minek engedik szóhoz jutni ezt a segghülye barom állatot???
kissé felnőttem
eszement politikusa hol a kinba voltál te 1944 ben na gyorsan hazudj már valamit a fantázia sem rólad szólt
kissé felnőttem
,1964 április 24-na menj öcsi szaladj gyufáért és ne ártsd bele magad minden szarba, attól senkinek már nem lesz jobb.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.