A Portfólió.hu szúrta ki, a gárdonyi polgármester Facebook posztját, amelyben részletes területi adatokat ismertetett az szja-visszatérítésről. Emellett egy-egy városi és járási adatot is megismerhettünk.

A polgármester három táblázatot osztott meg, melyek közül az egyik – bár ez a táblázat címéből és a szövegből nem derül ki pontosan, de az összegekből ítélve erre következtethetünk – a négy legtöbb szja-visszatérítést (családi adóvisszatérítést) fogadó megyét és Budapestet listázza.

Durva egyenlőtlenség az SZJA visszatérítésnél: mindössze öt megye kapta a teljes visszaosztott összeg több mint a felét

Fotó: 123RF.com

Budapesten ez alapján több mint 222 ezer fő összesen 113,5 milliárd forintnyi, Pest megyében 223 334 fő 105,4 milliárd forintnyi szja-visszatérítést utalt ki az állam, a harmadik legtöbbet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol már „csak” 32,6 milliárdra rúgott az összeg – derül ki Tóth István gárdonyi polgármester megosztott Facebook-posztjából.

Az adatok alapján ez azt jelenti, hogy az egy főre jutó szja-visszatérítés összege a legmagasabb Budapesten volt, ahol egy főnek 512 ezer forintot utaltak vissza, míg a legalacsonyabb a fővárosból és a négy megyéből Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, ahol ez csak 418 ezer forint volt.

Országosan összesen 610 milliárd forintnyi szja-t utaltak vissza a napokban a jogosultaknak, a top 5 megyében (Budapestet is ide értve) a teljes összeg több mint felét, több mint 313 milliárd forintot utaltak ki. Ebben a négy megyében és Budapesten mintegy 4,56 millió fő él, azaz Magyarország lakosságának durván 46,5%-a, tehát a magyar lakosság 54,5%-a kapta meg a 610 milliárdból fennmaradó további 297 milliárd szja-visszatérítési forintot.

A szóban forgó táblázatot és további részleteket a Portfólió.hu oldalán olvashatják. 

Forrás: Portfólió.hu

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@KisTehen: @Málna: @Rizikó: @verőce21: Nagyon széthúztok. Beszéljetek össze.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Baker
@KisTehen: O1G választói az árulók!
verőce21
Kábé, a GDP termelés is így oszlik ám el országosan... ("matematikus Ön?") :)
human
Durva egyenlőtlenség? Mi azon a meglepő, hogy Budapest és észak-nyugati megyékben jobban keresnek, mint máshol az országban?
Aminek esetleg hírértéke van az Borsod megye. Az egy szegény és nem túl vidám megye. Kik keresnek ott annyit, hogy a top 5 szja igénylésbe bekerülhetett???
Rizikó
Egyszerű a matek. Ahol történt befizetés, oda osztotta vissza az állam a visszatérítést. A titok annyi, hogy dolgozni kell.
Pági
@verőce21: BAZ megyében nagy GDP termelés? Komoly?
Pági
A többieknek is járni jár, csak nem jut!
Dr. Proktor
@human: Közel oda az ukrán határ, ami mint tudjuk jövedelmező...
Málna
@human: @Pági: @Dr. Proktor: Az a baj, hogy azt sem értitek, miről van szó. Nincs itt semmiféle egyenlőtlenség, a táblázatban sincs semmi érdekes. Egyszerűen csak azok kaptak pénzt, akiknek gyerekük van és dolgoznak. Teljesen érdektelen, hogy hol mennyien vannak.
Dr. Proktor
@Málna: Van nem munkából származó jövedelem is, ne feledd!
kereső
Nem ott van a durva egyenlőtlenség. A durva egyenlőtlenség ott van, hogy gyakorlatilag ugyanazon munka többet ér Bpesten, mint Miskolcon, de még durvább lenne, ha Nyiregyházával hasonlitanák össze. És ennek a visszatéritési összegnek semmi köze a gyerekszámhoz- ennek a bérkehez/jövedelmekhez van köze.
Emmersson71
@KisTehen: Az önérzetes fővárosi Fideszes befizeti a pártkasszába!
Emmersson71
@KisTehen: "Aki dolgozik, annak jár!" Mintha ez lett volna korábban a mottó :P
Aki Én
@KisTehen: @Málna: @Rizikó: @verőce21: Nagyon széthúztok. Beszéljetek össze.
Málna
@Dr. Proktor: És ez most hogy jön ide?
Málna
@kereső: Hogyne lenne már köze a gyerekszámhoz. Tényleg fogalmatok sincs, hogy mi történik.
kereső
@Málna: No regélj! Mennyiben befolyásolja a gyerekszám azt, hogy ki mennyi szja visszatéritést kap: Kettő , két gyermekes családot vegyünk alapul- az egyik családnál a befizetett szja összege 2000000Ft, a másiknál 485200 Ft.
Az egyik család visszakapja a max.összeget a 1.860.000 Ft-ot, a másik meg a 485.200.-Ft-ot.
Függ agyerekszámtól? Nem. Attól függ a visszatérités összege, hogy mennyi a szülők/szülő által befizett szja- és még azt sem mondanám, hogy a munkabérből befizett szja-ról van szó.
Emmersson71
@Málna: Ne beszélj már zöldséget!

"Ha több gyerekem van, többet kapok vissza?

Az adó-visszatérítés összegét nem befolyásolja a gyermekek száma.

A visszatérítés összege a családi kedvezményre jogosult magánszemély által 2021-ben megszerzett összevont adóalapba tartozó jövedelme utáni személyi jövedelemadó, ekho összegétől, illetve a kisadózó után a kisadózó vállalkozást terhelő tételes adó összegétől függ, nem pedig a gyermekek számától."

www.origo.hu/gazdasag/20211005-szja-visszaterites-2022-kerdesek-es-valaszok.html

Legalább a pártlapotokat olvasd!
Málna
@kereső: Annyiban befolyásolja a gyerekszám, hogy most azok jártak jól, akiknek egy, esetleg két gyerekük van, és mindkét szülő dolgozik. Mivel ők egyébként jóval kevesebb kedvezményt kapnak, most visszaadták nekik a különbözetet - fejenként max. 800 ezer forintot, ha jól tudom.
Málna
@Emmersson71: Én a mostani helyzetről beszélek. Mivel a többgyerekesek már eleve visszakapják a szja nagy részét/egészét, most az egygyerekes szülők jártak jól ezzel az intézkedéssel. Érted?
kereső
@Málna: Nem mondtam, hogy gyermek nélkül is jár a visszatérités, vagy hogy szja köteles jövedelem hiányában is. Akkor most miért is kötözködsz? Mert ez a lételemed, ha értesz valamit, ha nem. és akkor még te vagy az akit kioktatsz, lekezelsz- holott a legtöbb témában , mint most is , kötöd az ebet a karóhoz, akkor is ha nincs igazad.Álljon a példa, miről beszélek:
"Hogyne lenne már köze a gyerekszámhoz. Tényleg fogalmatok sincs, hogy mi történik."- holott neked nincs fogalmad arról, hogy alapvetően az szja köteles jövedelem összege az amely meghatározza, hogy ki mennyi szja-t kap vissza, amennyiben volt szja előleg!!! befizetése. Mert február 15.-én csak a mult évre vonatkozóan is csak szja előlegről beszélhetünk, mivel ez az időpont megelőzi a bevallási és elszámolási határidőt(május20!!!). Na ekkortól lesz szja, az szja előleg.
Málna
@kereső: Értetted, amit írtam? Mert mintha másról beszélnél. Én a mostani, rendkívüli visszafizetésről beszéltem.
Málna
@Emmersson71: Azért érted? Vagy még mindig nem?
kereső
@Málna: Ne játszd már a hülyét kérlek, és ha mégis ,ne úgy tegyél, mintha én lennék az. Mégis mit gondolsz miről irkáltam itten? Ha nem tudod megállni, akkor hagyj békén kérlek-és tényleg beszélgess magaddal, magadban.
Málna
@Emmersson71: Hát azért magyaráztam, hogy értsd. De akkor jó.:-)
Málna
@kereső: Nem adtad jelét, hogy értenéd, nem arra reagáltál, amit írtam. Ezért nem tudom megítélni, hogy érted-e, hogy én miről beszélek.
Emmersson71
@Málna: Nem, te magyarázod, de nem érted :)

A párbeszédetek:

"- kereső: Nem ott van a durva egyenlőtlenség. A durva egyenlőtlenség ott van, hogy gyakorlatilag ugyanazon munka többet ér Bpesten, mint Miskolcon, de még durvább lenne, ha Nyiregyházával hasonlitanák össze. És ennek a visszatéritési összegnek semmi köze a gyerekszámhoz - ennek a bérkehez/jövedelmekhez van köze.

- Málna: @kereső: Hogyne lenne már köze a gyerekszámhoz. Tényleg fogalmatok sincs, hogy mi történik."

Ha - mint ahogy utólag magyarázkodsz - tényleg az lett volna a kormány szándéka, hogy a kevesebb gyermekes családokat KOMPENZÁLJA, akkor a súlyozva fizettek volna!
kereső
@Málna: De pontosan arra reagáltam, amit irtál- bár az szja előleg visszatérités szempontjából baromságokat irsz. Most igy akarsz kihátrálni az eredi hülye magyarázatodból, rákenve a hülyeségedet a másikra. Itt fejeztem be.
Málna
@Emmersson71: Súlyozva? Ezt hogy érted?
Málna
@kereső: Nem arra reagáltál. Milyen baromságot írtam? Azt sem tudtam meg. Én meg akarom beszélni, te vagy az, aki folyamatosan kihátrál, miközben személyeskedik.
kereső
@Emmersson71: Nem volt arról szó sohasem, hogy egy-kettő/sok gyermek. A rendelet arról szól, hogy a gyermekes családok a 2021 éveben befizetett szja előlegüket visszakapják, a gyermekek számától függetlenül . A befizetett szja előleg meg alapvetően mitől függ?(hagyjuk már ki a családi adókedvezményt, mert az alapvetően azt fogja befolyásolni, hogy valaki kap-e vissza , vagy nem.) Az szja köteles jövedelem összegétől. Ennél szájba rágósabban már nem tudom leirni.
Emmersson71
@kereső: ÉN ezt PONTOSAN értem :)
(olvass vissza..)
Aki Én
@Málna: Már nekem kellemetlen, ahogy beleviszed magad a csúnya pofonokba.
Hogy te mit össze tudsz vergődni...
Abba ne hagyd.
Aki Én
@Emmersson71: ,,Nem, te magyarázod, de nem érted :)"

Ez mennyire igaz :-)
kereső
@Emmersson71: Bocsi, de ezt is a bogyósnak szántam, csak már komolyan idegesit a hülyének nézése.
Málna
@kereső: Hogy hagyhatnánk ki a családi adókedvezményt, amikor azzal a háromgyerekesek zöme már eleve kimerítette a teljes visszafizetést? Ők most max. négyszázvalahányezer forintot kaphattak pluszban, míg az egygyerekes családok akár 1,5 millió körül. A végösszeg persze ugyanaz, de ez csak most, a rendkívüli visszafizetésnél van így.
Málna
@Aki Én: Azt tudom, hogy neked közöd nincs a témához. Emlékszem. Na nem is tudtál most sem érvekkel hozzászólni.
Aki Én
@Málna: ...köszi, hogy nem hagyod abba :)
Málna
@Aki Én: Én nem hagyom abba? Te szóltál bele tök feleslegesen, persze nem a témához, mert ahhoz nem tudsz.
Aki Én
@Málna: ...még, még, még.
Ide én nem is kellek.
Málna
@Aki Én: "Ide én nem is kellek." Ez így van. Teljesen felesleges az ittléted, semmi értelmes nem jön ki belőled.
szegfue
@Aki Én: Még ezt a humoros megjegyzésedet sem érti:)) Tényleg olyan a kolléganő, mintha "fényre sötétedne":)) Egy kabaré jelenetben ez volt a slusszpoén, amikor már a nőnek hiába magyaráznak, semmit sem ért belőle.
Málna
@szegfue: Hogyne érteném. Csak nem tartom humorosnak. Nekem nem jön be az öreges humor, már írtam párszor. Olyan erőltetett.
Aki Én
@szegfue: Az a baj, hogy mikor rávilágítanak, hogy butaságot mond, belemegy egy véget nem érő magyarázkodásba, amiben azt akarja bebizonyítani, hogy nem ő, hanem mindenki más megy szembe.
Itt ez a mai jó példának.
Olyan is volt, hogy kijavított egy vélt helyesírási hibát, de amikor figyelmeztettem, hogy ő tudja rosszul, azzal jött, hogy csak kíváncsi volt, figyelek-e. Ez mennyire szánalmas.
Humora meg sosem volt.
Aki Én
@szegfue: 13:22 Na, erről beszélek...
ómió
Nafene! A fiatal dolgozók területi megoszlása ilyen aránytalan?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.