Több mint 5000 milliárd forintról van szó, aminek 57 százalékát tavaly visszautasította, a maradékát pedig a Bizottság azért nem adta eddig, mert a kormány keveset vállalt a korrupció visszaszorításáért – írja a 444.hu.

A tárgyalásokat intéző magyar államtitkár arról számolt be, hogy akkor van esély minden pénzt lehívni, ha a kormány az orosz energiafüggőség felszámolására költi a nagy részét.

A 444.hu diplomáciai és gazdasági területeken járatos forrásoktól úgy értesült, hogy Orbán Viktor pénteken levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, amiben pénzt kér.

Sokat, többet mint ami a jelenlegi szabályok szerint eleve járna Magyarországnak, és még sokkal többet, mint amennyit Magyarország eddig fel szándékozott venni az EU helyreállítási alapjából.

Párhuzamosan a miniszterelnöki igénnyel, Ágostházy Szabolcs államtitkár tárgyalásokba bonyolódott Céline Gauer főigazgatóval, a pénz elosztását technikailag irányító bizottsági szakemberrel. Ágostházy több olyan jelzést adott, ami szerint a magyar kormány kész végrehajtani az EU által előírt, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatokat. A Bizottság eddig e végrehajtások elodázása miatt nem hagyta jóvá a magyar újjáépítési tervet. Ezért történhetett meg, hogy 22 tagállam már elkezdett lehívni komoly összegeket a 750 milliárd eurós keretből, de Magyarország még egyetlen centhez sem férhetett hozzá.

Mégis kell a hitel

Orbán levelének a legizgalmasabb része az utolsó bekezdés, amiben a miniszterelnök jelzi, hogy Magyarország le akarja hívni az újjáépítési alapból Magyarországnak járó hitelt is.Az alapban vissza nem térítendő támogatás, és a piacinál jobb feltételekkel lehívható hitel is van. Magyarország esetében az eredeti keret 5800 milliárd forint volt, ennek 43 százaléka támogatás, és 57 százaléka kedvezményes hitel.

2020 őszétől 2021 áprilisiáig a magyar kormány úgy készült, hogy mindkét szeletét lehívja a keretnek – ezt az óriási pénzt 2023 végéig kellene papíron kiosztani, és 2026 végéig kellene a beruházásokat lezárni. Csakhogy tavaly áprilisban Orbán Viktor nagy meglepetésre közölte Ursula von der Leyennel, hogy a magyar kormány a hitelrészt, azaz a keret több mint felét, mégsem kéri.

Annyira kellemetlen: Orbán most azért a pénzért puncsol az EU-nál, amit tavaly visszautasított

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP

Ennek oka az lehetett, hogy Orbánt szembesítették Brüsszelben, hogy amíg a magyar pénzköltési terv nem felel meg a kritériumoknak, addig azt a Bizottság nem hagyja jóvá. Orbán arra számított, hogy ha a pénznek több mint a felét elengedi, akkor kevésbé lesz szigorú Brüsszel, és legalább a vissza nem térítendő részt elkezdheti lehívni. Nem így történt, a Bizottság azóta is ragaszkodik hozzá, hogy a pénz egy részét a korrupció visszafogására, a közbeszerzési rendszer modernizációjára, és más, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatok végrehajtására költsék. A magyar kormány beleállt a vitába, és gyorsan megszavaztatta a parlamenttel a homoszexualitás megjelenítését tiltó úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, hogy a magyar lakossággal elhitessék, a Bizottság emiatt nem ad pénzt.

A hitelrészről egyébként nem véglegesen mondott le a kormány tavaly, Gulyás Gergely egy éve egy kormányinfón azt mondta, hogy adott esetben még megfontolják, hogy bizonyos projektekre igényeljenek belőle. Ám eddig Orbán Viktor és a kormány többi tagja is rendre arról beszélt, hogy ez a pénz csak az államadósságot növelné.

Orbán most viszont a teljes keret megnyitását kérte az Európai Bizottságtól, az ukrajnai háborúra hivatkozva. A pénzt a magyar hadsereg megerősítésére, határvédelemre és a menekültek ellátására, illetve a háború okozta gazdasági károk enyhítésére kérte, azaz előre jelezte, hogy nem arra költené, amire eredetileg, még 2020 nyarán jóváhagyták – vagyis a járvány okozta gondok enyhítésére, strukturális reformokra, zöld átállásra és digitalizációra.

További részleteket a 444.hu cikkében olvashatnak.

Forrás: 444.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Na, már meg is van, hogy mért próbál beállni az európai sorba, nagyon el akarná még lopni azt az 5800 milliárdocskát. Remélem, nem adják oda neki a hazug ígéreteire. Majd választás után az új kormánynak, amelyikben az orbán csürhe már nem rúg labdába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Emmersson71
@Németh István: "Ha kiszartátok magatokat uncsi a retyón ülni"

Csakhogy O1G 10 percenként jár a budira, mint akit partyba vágott Putyin és Erdogan és nem bírják a gyűrűsizmok :P
Fosik egyfolytában :D
Nyírfa
Április 3-ig akkor sem lenne semmi az átutalásból, ha az EU rábólintana a kérésre.
Ez a valójában könyörgés egyértelműen jelzi, mekkora csapdát állított magának a fidesz. Bele is lépett.
Könyörögtek a lengyeleknek, hogy jöjjenek a "Békemenetre". Nem jöttek. Most könyörögnek az EU-nak, hogy adjon pénzt, sokat, többet is annál, mint amennyi jutna az országnak...ez már nem is a vereség beismerése, hanem csúszás-mászás az életükért.
Milyen megvetést érezhetnek a tagállamok Orbán iránt. És csak remélni merem, hogy ezt a megvetést nem terjesztik ki mindannyiunkra.
justhpeter
@Németh István: Akkor bizony éhen döglik - a híveivel együtt.
namihami
@Németh István: 17.19: Ha ez a retyónülés igaz, akkor a Viktor már komoly aranyérrel küszködik! A feje viszont lila az erőlködéstől.
ómió
És ez a "Zorbán" nem látta előre a háborút!? Na, ne má'!
Lepényleső
...ha a korrupciót visszaszorítaná,akkor fel magát akasztaná?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.