A magyarok 56 százaléka mondta azt, hogy a magas árak miatt valamilyen termékről már le kellett mondania az utóbbi hónapokban, derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. 

Tragikus adatok: 24 százalékos inflációt érzékelnek a magyar vásárlók

Tízből nyolc válaszadó szerint a bérek növekedése kisebb mértékű volt, mint az árak növekedésének üteme. A válaszadók a hivatalosnál jóval magasabb, 24 százalékos inflációs rátát érzékelnek, olvasható az összefoglalóban.

Legtöbben a ruházkodáson (36%) spórolnak, a választókorú magyarok csaknem harmadának (31%) bizonyos élelmiszerek megvásárlásáról is le kellett mondania az egyre növekvő árak miatt. Szórakozásról és a kultúráról 29 százaléknyian mondtak le, az üzemanyagon  a magyarok negyede (26%) spórolt az elmúlt hónapokban.

A kérdőíves vizsgálatot március 25. és március 29. között a Publicus Intézet készítette felnőtt népességet reprezentáló nyolcszáz fő telefonos megkérdezésével. A felmérésbe bevont személyek nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja a hazai lakosságot.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzése szerint 9 százalékos átlagos inflációval, de legalább az ingadozások ellenére is összességében stabil forinttal kalkulál az év további részében.

Forrás: Telex.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Ha olyan szar a helyzet, akkor miért van az hogy az össze bevásárlóközpont, élelmiszerüzlet parkolója munkaidőben is tele van autóval?! Talán nézelődni járnak oda ezzel a "magas" üzemanyagárral?!
Másik: munkahelyek parkolója is foglalt mindenütt - 1 autóval 1 személy jár dolgozni - iskoláknál is... Szar a pedagógusbér?! Aha!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ez csak tévedés vagy libsi rosszindulat lehet. Hiszen a Mi Istenünk, az Ő Olajfák Hegyéről (a köznépnek csak Karmelita) 8,99%-ot hírdetett. És, ugyebár, a Mindenható/tudó nem tévedhet. Már a zsenialitásából fakadóan se.
Baker
"Nem a zsömle kicsi, a pofátok nagy!"
drrotf
Igen finoman fogalmaz a Propeller írója.Nem azt írja hogy 24% az infláció, hanem azt hogy ennyit érzékelnek a magyar vásárlók.Szerencse hogy nem azt írják, hogy az infláció a vásárlóktól függ, mert ha a szerencsétlenek mindig olyan árút vásárolnak aminek az inflációja 24%, akkor persze hogy annyit fog érzékelni, azaz 24-et!Jó hogy nem javasolják azt,hogy ne vásároljanak semmit mert akkor 0 inflációt érzékelnének!
Gazella
@Pegero: azaz M betű félre ütés volt mirabilis részéröl.
Nem mindenki veri a számítógép billentyűzetét...hanem bőven elég a szennylap propellerre a mobilteló billentyűzete. Pont te narancs szarházi
magyar1
Fél- 1 éve még a zsemle 22.-ft volt most 33 hány % is az? Tolle sajt 1 éve 1400 most tegnap nézem a T-ban 2800 - az éppen a duplája. Kenyér szintén a duplájára nőtt.
Ideje lenne már az agyontámogatott mezőgazdasági földeket művelésre kényszeríteni a gazdáknak, hogy ne legyen ilyen drága, ha nem műveli a földet el kell venni tőle.
magyar1
Még a kutyakonzervek is egy éve 240 ft-ok voltak ma meg már 400-600 és ezek a legvacakabbak még.
RonaGyuri
csaj azok, akik járnak boltokban és a polcokon, de ők kénytelenek tapasztalni! =))
justhpeter
Magyarország előre megy - a nyomor felé - nem hátra.
Németh István
Hát hülye gyerekek azt képzeljétek el akkor mit fogtok szólni, HA>>nem lesz adókedvezmény, eltörlik a rezsicsökkentést az árstopot, a szociális kedvezményeket megvonják, megszüntetik a minimálbért, és elveszik a nyugdíj kiegészítéseket, stbbbbbb..
BARMOCSKÁIM LEHET GONDOLKOZNI >>>>RÁADÁSUL a nyakadba basznak egy háborút amikor a kocsidat is elvehetik, a lakásodat lerombolják, elveszted értékeidet és a családodat temetheted, aztán vagy eléred a bunkert vagy nem!
Pipás
@Németh István: Azt képzeld, ha nem írsz ide mindenféle baromságokat. Ijesztgeted az embereket a hazugságaiddal. Barmocska pedig a jóanyád, aki remélhetőleg a sírjában rohad!
simmering73
Három hete 1350 ft volt a sertés lapocka, tegnap már 1950 ft-ért vettem ugyanott (cba) és a hentes mondta, hogy jövő héten tovább emelkedik. Ez már az 50%-hoz közelít.
FLETÓ
Ha olyan szar a helyzet, akkor miért van az hogy az össze bevásárlóközpont, élelmiszerüzlet parkolója munkaidőben is tele van autóval?! Talán nézelődni járnak oda ezzel a "magas" üzemanyagárral?!
Másik: munkahelyek parkolója is foglalt mindenütt - 1 autóval 1 személy jár dolgozni - iskoláknál is... Szar a pedagógusbér?! Aha!
Pipás
@FLETÓ: Amiket felsoroltál az a "jólét" biztos jelei. Sőt mi több kánaán van ebben az országban. (Bár Európában csak Bulgáriát előzzük le az egy főre jutó fogyasztásban.) Ezekkel a hülyeségekkel a békementeseket traktáld, ők biztos vevők erre.
FLETÓ
@sgl: Igen?! Közben meg kilométerekre lakik a Lidl, ALDI, TESCO, stb. áruházaktól?! Ha-ha! Bent vásárol... Nézd csak meg! Van pénze!!!
A pedagógus ugyanúgy... Gondolod, hogy bemegy busszal dolgozni? A kocsija meg ott van az iskola előtt, mellett, belső udvaron... Persze! Nézd meg minden reggel, meg délután!
Aki Én
@Németh István: Kezeltesd magad, sürgős lenne!
Pipás
@FLETÓ: Amiket felsoroltál az a "jólét" biztos jelei. Sőt mi több kánaán van ebben az országban. (Bár Európában csak Bulgáriát előzzük le az egy főre jutó fogyasztásban.) Ezekkel a hülyeségekkel a békementeseket traktáld, ők biztos vevők erre.
ómió
És Bokros efftárs 30 százalékosát még "érzékelésben" se érték el?
Aki Én
@FLETÓ: Lidl, ALDI, TESCO

Ezen luxusáruházak parkolóinak telítettsége nem is jelent mást, minthogy minden rendben.
Azt semmiképp nem jelenti, hogy az embereknek enniük, élniük kell, bármennyibe kerül.
Biztos a karib-tengeri luxusutazásról értek haza, hogy beugorjanak farhátért.
Hogy egy európai országban 2022-ben autóval jár a pedagógusok egy része, az meg aztán tényleg a luxus netovábbja.
Majd akkor lesz drága az élelmiszer, ha az utcán kezdenek éhen halni az emberek?

Jesszus ember, mivel nem hülyíted magad.
szaboria1
A kisebb városokban jobban lehet érezni az inflációt. Bementem egy kisboltba és ledöbbentem azok árain pl. sajt 2600,-ft/kg. a margarin is majd duplája lett.
Németh István
Nagyon sok igen nagy barom ember van! Gondolom mi nem tartozunk közéjük!
A világot érintő inflációs folyamatot, mi polgárok kivédeni nem tudjuk, még kedvezően befolyásolni sem ÉS különösen NEM akkor, amikor egy olyan kormány akar uralkodni amelyik a polgároknak biztosított kedvezményeket pozitívumokat el akarja venni! UGYE eltörölni a rezsicsökkentést, adót emelni, rezsit emelni, árstopot elvenni minimálbért megszüntetni, nyugdíj pluszt elvenni, benzinárat emelni, stb. mind e mellett >> háborúba küldeni és a polgároktól elvett javakon személyre szólóan magukat anyagilag beágyazni a luxusba! A polgárok meg szaladgáljanak a bunkerba, hagyják elvenni az autóikat, tönkre bombázni a lakásaikat!
Ezért fontos az, hogy a jelenlegi KORMÁNY akik eddig bizonyítottak - hogy az országunk képes legyőzni a káros folyamatokat a sok szemét ellenség, és betartással a hazaárulásokkal SZEMBEN IS!!! - vigye TOVÁBB SIKERREL AZ ORSZÁGUNK IRÁNYÍTÁSÁT, VÉDJEN MEG MINKET A HÁBORÚ BORZALMAITÓL! a gyerekeink elvesztéstől a családjaink széthullásától, az asszonyaink lányaink megerőszakolásától > miként az volta II. ukrán front garázdálkodása során! ISTENKE LEGYEN VELÜNK!!!
Pipás
@Németh István: De te a barmok közé tartozol. A világ nélküled jobb lesz. Próbálj ez alapján élni!
FLETÓ
@Pipás: ma 07:54 Értem az érveid: "jólét" ! Semmiképpen sem TRAGIKUS - mint ahogy a cím fogalmaz!
magyar1
@Horizont: Mióta gengszterváltás van, azóta minden kormány kineveli a maga milliárdos csalóit, itt a különbség az, hogy a fidesznek több esze volt, nem adta el a nemzeti vagyont.
Németh István
Aki ért a számlákhoz az nagyon jól tudja, hogy mi várható ha a nemzetnek kártékony állatjai kerülnek hatalomra! Ez esetben az inflációnak akár a meztelen segg is lehet a szimbóluma! Nem beszélve a polgárok többszörös mindennemű fizetésre kötelezéséről! AZTÁN a háborús helyzetbe sodrásról, egy kis unoka és családtagok pusztításáról, stb.! A II. ukrán front katonái tudják a módit > oda visznek "hazát védeni" mint magyar honvédet, menten az éles helyzetbe kerülsz golyóbis fogónak! Anyát majd itthon leápolják nyugi!
@Pipás: te akkora ökör lehetsz, a hasonló többiekkel, hogy megérettetek a csorda hasznos feldolgozására! Persze a pénzügyi szakmai tudásodat nem kívánom bírálni, de attól óvva intelek, hogy készítsd egy dobozkát amibe gyűjteni tudsz a templom előtt! De alapvetően a zsinagógá-nál gyülekezz!
Eladott Ország
@FLETÓ: ma, 07:32 ♦ Csak azt ne mond, hogy a bűnöző többgernerációs román cigányod és politikai prostituát bandája elhozta a magyaroknak a régen várt kánaánt! Mi vagyunk az EU második legszegényebb oszága a vásárlóerőt tekintve pedig már románia is megelőzött, ha igy haladunk a bolgárok is kiteszik az indexet. Az euró bevezetését tekintve ez meg is fog történni!
Németh István
Aztán most jut eszembe!!! ha most a kedvezmények, a támogatások ellenére 24 %-os az infláció, te kedves pénzügyér bajnok, akkor csak gondolj bele mennyi lesz ha mindezeket megvonják, mi több felemelik az alap kiadásaidat a világpiaci árakhoz, miközben a minimálbért megszüntetik!
Aztán mint fentebb írtam mehetsz háborúzni! Az is igaz az lesz a jobb, ha egy kicsit le is lövöldöznek majd kapsz papírtalpú bakancsot - úgy sem tudod kihordani és ellátmányt, kapsz finom halkonzervet, hogy a csontozatod erősödjön! Szóval zsenikém a megoldás tőled váratik!
Pipás
@Németh István: Ezt tanulmányozd és próbáld értelmezni: en.wikipedia.org/wiki/There_ain%27t_no_such_thing_as_a_free_lunch
Ezzel az értelmi képességgel, mint ami neked van nem biztos, hogy fog menni! :)
Eladott Ország
@FLETÓ: A pedagógus béreket tekinte már a bolgárok is megdelőztek, azaz elmehetsz a f@szba!
A pályakezdő oktatók, tanársegédek pedagógusok ,bruttó havi fizetése. Ezért a szánalmasan nevetséges bérért nem lett Novák Katalin sem tanárnő. Ezt saját maga mondta. Élete nagy lehetőségét hagyta elveszni. Pedig milyen jó tanárnő lehetett volna... Orbán szerint Magyarország előre megy nem hátra, én nem úgy látom. Lassan már Bulgária sem ment meg minket az utolsó helyektől! Eddig még többnyire kihúzott minket a sz@rból❗ Semmi gond! Előre megyünk és nem hátra.
scontent-lcy1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272995853_2009574652580592_8707981010429394918_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=PTCOptcIql0AX814lyR&_nc_ht=scontent-lcy1-1.xx&oh=00_AT_k6Op7UkKz8q4hA0Ozf92IfbJMie14ddUPLME5HYrzow&oe=624A4508
Eladott Ország
@FLETÓ: Horvátország és Bulgária már belépett oda, ahova mi még csak nem is kopogtatunk. Horvátország és Bulgária csatlakozott az euró bevezetését megelőző ERM-2 árfolyamrendszerhez. A magyarok szeretnék az eurót, de egyelőre nem látni, mikor lesz.
www.napi.hu/tozsdek-piacok/bulgaria-horvatorszag-erm-2-euro-eurobevezetes.709731.html
Deák Ferenc „ Sok kincsekkel áldotta meg a természet hazánkat...
scontent-lcy1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273995864_4612988318829170_5686874841340043727_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=tk42Vo-F2GMAX_2wVcc&_nc_ht=scontent-lcy1-1.xx&oh=00_AT-Qp9d8sHHVKXfqpBAKOSHZGSyKDzO8j7ssc3ipayBW7Q&oe=624AD3D7
"Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon." ( Deák Ferenc)
i.pinimg.com/originals/2b/92/58/2b92582d8528e77bc44c5341aab25de2.jpg
FLETÓ
@Eladott Ország: You did not address the question again!
Németh István
@Eladott Ország: Nem kell az EURO a mai, és mostani árfolyam verés okán NEM! Ez annak a játéka, hogy kényszerítsenek a belépésre - ez a gazdaság teljes leépülését hozná. Induljatok ki abból, hogy a márka, líra, stb. kiváltása mit és mennyi borzalmat hozott létre, az angolok pont a font átértékelése végett léptek (többek közt) vissza) Az aranytartalékunkat az antaljóska tönkre vágta, (nem beszélve arról, hogy Kárpátalját az ukránoknak totálisan kijátszotta!) a gyurcsányék kirabolták az országot! A FIDESZ KORMÁNY megtízszerezte az ország aranyállományát! ÉS valóban elindult az ország gazdasága előre! Ez a folyamat nagyon zavarja a nyugatot, "muszáj nekik" ezt a folyamatot tönkreverniük!! Máskülönben nem tudnak uralkodni rajtunk! Ez a céljuk! tessenek megérteni! nem a demokratikus nemzetközi együttműködés, hanem a nemzetek kihasználása a célja annak a magukat a felsőbbrendűeknek hívő grémiumnak! > német-francia tengely akik mindig is világuralomra törtek! >> most megspékelve a soros felismerte lehetőséggel és az usa aljas pénzéhségével támogatva (Ugye elég csak egy piti példa palagáz, stb?) szinte utasítani kívánja az eu nemzeteit a palagáz importra! Van fogalmatok ez minő jövedelmet jelent a vezetés számára, Itt nem a népek, a nemzetek polgárainak életvitel könnyítése a cél hanem a saját önös vagyonaik növelése, hülye polgár meg szakadjon meg a munkában és dögöljön éhen! Úgy is sokan vannak. És abba a zárt körbe nem fogsz tudni soha betörni és tisztességes életet biztosítani magadnak, családodnak, szeretteidnek a polgártársaidnak! Észre kell vennetek ezek fasiszta, imperialista, náci, kommunista törekvések >> az embertől, az emberek közös érdekűségétől nagyon- nagyon messze állnak! Hajrá FIDESZ és mindaddig hajrá amíg a kormány a nemzetnek a polgárainak adni tud! Ma ez van! Holnap??? tőletek függ!!!
Gazella
@justhpeter: ma 6:00 már rég a nyomorban vagyunk...
FLETÓ
@Eladott Ország: Gondoltam, hátha más nyelven megérted, mert az anyanyelveden nem megy!!!
Rockxy
há bizonyám.
énis má régen lemondtam az igazmondó tévéműsorokról.
magyar1
@FLETÓ: Én mindig délelőtt vásárolok mert du. azok mennek akik dolgoznak, nem bírom a tömeget. De lényegesen kevesebben vannak ezek a vásárlók, akik du. autóval mennek vásárolni mert ugye azt kell, rohanni haza vacsorát főzni, kenyeret venni stb, mint régebben. Régen tele voltak a parkolók de már félig sem.
Pld. a Tescoban 1 pénztár működik de. valaha 10-12 volt és sor áll. Úgy elszegényedtek az emberek 30 év alatt.
Na meg a vezetőknek, kormánytagoknak és a csókosoknak akkora vagyonuk van, hogy egy 50 milliós autónál már lejjebb nem adják. Az átalagembernek meg egy nyomorult10-15 éves autót is fenn kell tartani mert a vonat és busz olyan drága, hogy két emberrel saját autóban utazni már megtakarítás.
Lepényleső
...ami valójában 38%,- eddig? Ám mi mindenkinél jobban teljesítünk,tehát hamarosan lesz ez még 85% is?
FLETÓ
@magyar1: Automata pénztár (TESCO) van az emberek helyett! Mindig vannak a Pennyben is, meg a Lidlben is... A mi kis városunkban 2 Penny van, mindig tele... Én nem panaszkodom! Aldinak is jól megy! Sőt CBA, Spar, Reál... stb.
magyar1
@FLETÓ: Város nagyságától is függ, konkrétan ez az eset tegnap de. volt, 1 pénztárnál 4-en voltak előttem a 3 automatánál meg senki - odamentem.
De egyharmadára esett vissza a vásárlás az biztos.
Ami viszont ma tetszett az M1-en bemutatták Budakeszit, Tolnát, Jánoshalmát milyen fejlesztések voltak az utóbbi időben, ezek az iskolák,bölcsődék, játszóterek gyönyörűek és újak voltak.
Németh István
Na kérem szépen! Bolt is van bőven, áru és árufélék is tisztességgel! Lehet és sajnos kell is pénzt költeni! DE az is igaz, hogy mindennek felment az ára, akár a piacra megy az ember vagy az ALDI,TESCO, stb. mindegy! Ez ellem tenni amíg a bankvilág befolyásolja a létet nem sűrűn lehet! A lényeg hogy ne legyen háború, nálunk semmiképpen - valahogy, de minden képen maradjunk ki, ha ezt meglehet oldani! Bízom benne, hogy igen, mi több még tovább erősödve, egyrészt a beruházásokkal a mezőgazdaság és az élelmiszeripar elsődleges fejlesztésével! Nagy előrelépés volna, ha a Paks II. előbb betudna lépni az energia termelésbe - nagyon-nagy szükség lesz rá! Az élelmiszer gyártásnak egyre jelentősebb szerepe van - és most megent eszembe jut a moslék antaljóska aki tönkre vágta az élelmiszeripart a háttér iparágaival együtt, hogy rohadjon meg a sírjában is! (sokatoknak fogalma nincs arról, hogy mit, micsoda értékeket rozsdamentes, automatizált gyártó sorokat semmisített meg a moslék állatkert, számos városban, Budapesten!) Mesterségesen munkanélküliséget idézve elő! Remélem nem ezt sírjátok vissza korszerű hazaárulók > gyurcsány-bajnai-maki zay stb. selejtes figurák útján!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.