Olyan mértékű a drágulás, hogy a korábbi emelést már rég elvitte az infláció. Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője szerint elkerülhetetlen a további emelés, a kormány pedig ígérget.

Orbánék újra bevetik a csodafegyvert? Elárulta a kormány lesz-e rendkívüli nyugdíjemelés
Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én. MTI/Balogh Zoltán

A statisztika szerint a mintegy 2 millió nyugdíjas negyedének nem éri el a nyugdíja a 100 ezer forintot, 1 millió érintettnek pedig kevesebbet hoz a postás, mint az átlag nyugdíj, ami jelenleg 160 ezer forint körül van. Leginkább ezt a nyugdíjas réteget sújtja az élelmiszerek drágulása.

A nyugdíjszakértő is arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy rengeteg élelmiszer 15-20 százalékkal is drágult, de van, ami 30 százalékkal.

Igaz a hivatalos statisztika az átlagolás miatt ilyen kiugró számokat nem mutat, de ebből is látszik, hogy az élelmiszerek ára jóval nagyobb mértékben nőtt, mint a hivatalos infláció.

A KSH adatai szerint idén még inkább elszálltak az élelmiszerárak, mint a korábbi években, miközben az infláció is folyamatosan nőtt. A nyugdíjszakértő szerint a januári 5 százalékos nyugdíjemelésnél nem szabad megállni.

Ezt kell mindenképpen kiegészíteni júniusi és a novemberi emeléssel, ami feltehetően egy plusz összesített 5 százalék körüli értéket fog majd kiadni, ami újabb 200 milliárdba kerül az államnak

– vélekedett Farkas András.

A választások előtt két hónappal érkezett a 13 havi nyugdíj, ami 371 milliárd forinttal terhelte meg a költségvetést. Híradónk megkereste a kormányt, hogy lesz-e idén még rendkívüli nyugdíjemelés. A Miniszterelnökség a kérdésre azt írta:

az inflációkövető nyugdíjemelést a kormány ebben az évben is garantálja. Ha a vártnál jobban emelkedik az infláció, akkor év közben, júniusban is nyugdíjemelést biztosít.

Tállai András egyébként már márciusban is említést tett a kormány nyugdíjemelési terveiről.

Ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít

- ezt posztolta a Pénzügyminisztérium államtitkára még a választások előtt.

Forrás: atv.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
csak szólok: lévén mindenkin tudta janiárban, hogy az 5% köszönő viszonyban sincs a várható bevallottal sem, így ezzel iis át lettek b..va a derék hűséges szavazói!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
ha Tállai ígéri, akkor azt baszhattyuk...
drrotf
Sajnos sok nyugdíjas azt hiszi, hogy az infláció követő nyugdíj emelés az Orbán Viktornak köszönhető.Szegények akik azt gondolják, hogy a nyugdíjat Orbán adja, nem tudják,hogy a nyugdíjak emeléséről törvény rendelkezik, és ha ezt a szabályt Orbán már korábban is betartotta volna akkor már január 1-től 8,5%-ot kellett volna emelni a nyugdíjakon, mert 8,5%-os inflációt jelzett előre az MNB, aki pedig nem ellensége OV-nak.Ezek az Orbán hívő nyugdíjasok azt sem hiszik el, hiába írták már le elemzők vagy százszor, hogy a korábbi nyugdíjemelési szabályokkal a nyugdíjak érték több mit 15%-al nagyobb lenne , ők csak a "jóságos" Orbánban hisznek, de benne az utolsó fillérig, annak ellenére hogy a százalékszámítást már az elemi iskolában is megtanulhatták volna.Orbán meg kihasználja őket , mert azt hiszik ezek a félrevezetett emberek hogy Viktor nekik mindent megad amit csak lehet, közben meg a legtöbbjét nyomorban tartja.
ómió
Szóval, akkor, most se Böszme módra, nyugdíjlenyulással "kompenzálnak"!
drrotf
@sgl: Én túllépnék, csak az a baj hogy a túllépésemet a statisztika nem igazolja.A tévékben megszólaló nyugdíjasok is inkább azt támasztják alá amit írtam, sajnos!Szívesen mondanám és írnám annak ellenkezőjét is amit írtam, de akkor nem a tényleges helyzetet vázolnám, csak az álmaimat!Azt meg minek!
vacsi
Na, kiket zavarnak a nyugdíjemelések?! Hát persze, hogy az ellenzéket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.