Több figyelemreméltó bejelentést is tett Palkovics László a török hírügynökségnek adott interjújában, amiről eddig nem számolt be a magyar sajtó – írja a Világgazdaság nyomán a 24.hu.

Fordulat: a kormány zöld utat ad a szélenergiának

Fotó: pixabay.com

A technológiai és ipari miniszter nyíltan beszélt a Bayraktar katonai drónok esetleges beszerzéséről, és arról is, hogy Magyarország aktív szereplője lehet annak, hogy a kínai vasúti áruforgalom Törökországon keresztül bonyolódjon Európa felé, miután az orosz és az ukrán tranzit a háború miatt ellehetetlenült. A portál szerint a legérdekesebb kijelentések mégis az energetika kapcsán hangoztak el:

Magyarország 2023 végéig 8 gigawattra növelné a napenergiakapacitását, és utalás történt arra vonatkozóan, hogy a szélenergia-szektorba irányuló befektetések zöld utat kaphatnak.

A Világgazdaság megjegyzi: a szélenergia alternatívák közötti említése váratlan kormányzati szinten. Egy 2016-os kormányrendelet értelmében ugyanis nem lehetséges szélfarmot telepíteni a lakott területtől számított 12 kilométeres védőtávolságon belül. Ez a kikötés a gyakorlatban azt jelenti, hogy lényegében nincs olyan pont Magyarországon, ahol lehetséges szélerőművet felállítani.

Címlapkép: pixabay.com

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Hajrá! 10 éve kellett volna! Meg a termálkincsünk totál kiaknázása!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
C_3PO
Hajrá! 10 éve kellett volna! Meg a termálkincsünk totál kiaknázása!
kisfalud
Fiúk, mi tartott ilyen sokáig, vagy már nem baj ha nem fúj mindig a szél, és az sem, ha éjjel nem süt a nap? Nem is felejtjük el azt a Sajmon Zseni államtitkárt, aki ezzel indokolta a tilalmat, és sajnos feltételezhető, hogy a többi is ilyen tisztán látja a jövőt!
jesz
szarban vannak, ráadásul merülés állapotában...
icegygenabro
@Maccska: Nyilván addig nem éri meg amíg Lőlő nem vásárolja be magát a bizniszbe! Ja és itt is hülyék laknak! ecolounge.hu/zoldmotor/400-szelkerek-burgenlandban
csak úgy....
@Maccska: "nyugaton meg már a zöldek tiltakoznak miatta." erre van valami bizonyítékod,vagy csak úgy mondod?
Dr. Proktor
@Maccska: Ha átlépnél az osztrák határon, Hegyeshalomnál, többszáz szélturbinát látnál vidáman forogni!
"Alig fúj a szél" - persze, persze...
Yoda69
Ezzel beismertek, hogy 10 éve elkurták. Jöhetnek a lemondások.
Egy munkahelyen ettől kisebb hibáért mar jön az útilapu.
Giovanni Alba
@csak úgy...: ma, 09:20
Csak úgy mondja. Ahogy szokta.
"Az első hiteles adatot meglévő szélmalomról egy 1770. évi debreceni tanúkihallgatási jegyzőkönyből ismerjük. A tanúk szerint Debrecen városa 1720–1730 körül Boldogfalva határrészen szélmalmot, mellé pedig vendégfogadót építtetett, melyet az elromlott malomról Szelesnek neveztek"
mek.niif.hu/02100/02152/html/03/27.html
Működtek, népszerűek és hasznosak voltak, és egy tudálékos sem fanyalgott, hogy dehát nem fúj a szél állandóan.
VASTAGBŐR
Mostmá, hogy évek szajkózzák derenghet valami .. para van a foszíliákkal meg a fával ... 12 km -nél közelebb nem épülhet lakott területhez azé nem, az nem jó terület azért nem, meg nem jó, mert nem ők találták ki, nem jó mert zöld, nem jó mert kék .. nem jó mert nem olyan lenne a tender amilyet ők akarnak. Lehet most jut el a belépő szintű tudati síkra a történet, vagy valaki lefordította angolról ... mégha nem is kupak laja .. de le lett fordítva
icegygenabro
@Maccska: szóval macsek a kedvenceid megint kiállították magukról a baromigazolványt! Ja tényleg ,mikor akarnak ezek elhúzni a faszba???
ómió
@icegygenabro: És mondd csak, bolsiék idiótája! Az is benne volt a tiltásban, hogy "mindörökre", vagy elég, ha ezt a tetüfajtád hozzáhazudja!?
icegygenabro
@ómió: Egy szélkerék 1700 háztartás áramellátását fedezi, ezzel évente 1750 autó által kibocsátott CO2 mennyiséget takarít meg. Van még kérdés seggturkász...???
Néro2
Mi van megallapította a Nemzeh Nagy Gáza a 139-dik cégét ? Majd együtt telepiti a sparheltet a szélturbinával.
Itt csak akkor történik valami ha valamelyik fityma tetű tud lopni belőle.
Dr. Proktor
Mi van? Lölő szélturbina céget alapított?
ómió
@icegygenabro: A példát, gondolom, senki nem cáfolta! De, amúgy, válasz közben gyakran kérdezgetsz magadtól is? Vagy itt most csak kivételesen "mélyedtél el"?
icegygenabro
@ómió: Mivel szájjel óta tudjuk nálatok divat a csokiba tolás ,gondoltam érdekelne még valami ?.Ja a Józsi az apa vagy az ondótündi? Te tudod a választ?
Clavigo
@Dr. Proktor: Dehogy,,Csak szóltak neki,... hogy lesz ilyenje is...
Clavigo
@ómió: A szélenergia nem azt jelenti,,mikor púposra fingod az otthoni klotyót...
verőce21
Magyarországon legfeljebb az Alpokalján lehetne gazdaságosan szélmalmot üzemeltetni...!
icegygenabro
@ómió: részlet egy cikkből: "Nem igaz, hogy Magyarországon nem lenne érdemes szélerőműveket építeni, a kormány mégis egy évtizede gáncsolja a szektort. Az emögött álló okokról csak legendák keringenek Orbán Viktor személyes ízléséről, az atomenergia melletti elkötelezettségről és szél szoci mutyival való azonosításáról. A mostani energiahelyzetben viszont egyre nagyobb luxus nem kihasználni a hazai szeles potenciált, és Palkovics László egy friss nyilatkozata arra utal, hogy erre a Karmelitában is rájöttek. Ha tényleg elhárulnak az akadályok, óriási szélenergia-boom következhet." Tehát a geci gátolta a telepítéseket,gratula...
Clavigo
@icegygenabro: A " kutatócsoportot " azóta már internálták ... Csak összezavarják a qrmánypárt nagy gondolkodóit...
balos
@icegygenabro: Amíg nem a lölö kezébe lett téve az energia szektor nagy része,most viszont dőlhet a lé az üvegzsebekbe!
Eladott Ország
A szélenergia engedélyezése után, a maffiaállamnak szélsebesen kell távoznia. A fideszes L. Simon nem alapozna nap- és szél energiára, mert nem mindig fúj a szél és süt nap. A ’hanyatló’ Nyugat Európa viszont úgy tűnik mégis ezt a csapdát választja. Hazánk lenne tehát csak az egyetlen bölcs ország, hogy a gáz és urán import függőséget választja a fenntartható megújulók helyett...
Eladott Ország
A fideszes L. Simon László barackmag és fotovoltaikus energetikai szakértő, egyben József Attila díjas udvari (pénz)költő, nem alapozna nap- és szél energiára, mert nem mindig fúj a szél és süt nap. A ’hanyatló’ Nyugat Európa viszont úgy tűnik mégis ezt a csapdát választja. Hazánk lenne tehát csak az egyetlen bölcs ország, hogy a gáz és urán import függőséget választja a fenntartható megújulók helyett.
38.media.tumblr.com/b79c30cc17192412f2fa534da0610b70/tumblr_ncjxmbe8bj1tqypyno1_500.gif
ómió
@icegygenabro: A "szélenergia boom"-ot, ugye, majd a napokig, időnként hetekig tartó szélcsend fogja "hangsúlyozni"!? Akkor, nektek majd onnét kell áramot szolgáltatni! Netán most annak örülsz és amiatt hazudozol, hogy a kialakult energiaválságban, kényszerből, már a szélerőmű projektet is engedélyezik? Ezek a "nagy gazdaságosságuk" miatt majd több állami támogatást fognak igényelni, mint, amilyen értékű energiát termelni fognak!
Lepényleső
...amit majd bőséges adóval terhelnek,hogy minden ilyen irányú tevékenységnek rögtön véget is vessenek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.