A kormány vállalta az Európai Bizottság felé, hogy a közérdekű közalapítványoknál szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz, a politikai kötődés kizáró ok lesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a FIDESZ hiába rakta tele embereivel az alapítványokat, most gyomlálhatja őket ki, ha nem akarja végérvényesen elbukni az EU-s támogatásokat. 

Az EU döntött: ki kel gyepálni a Fidesz beépített embereit az alapítványokból – nem lesz egyszerű

Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében politikai szimpátia is. Bár még nem ismert pontosan, hogy a "politikai szimpátia" pontosan mit takar, de borítékolhatóan komoly változás jön a közalapítványoknál, hiszen több helyen miniszterek ülnek.

A közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összesen 33 szervezetet nevesít, a hvg.hu megnézte, hogy kinek mozoghat a széke az új összeférhetetlenségi szabályokkal.

Az egyik legégbekiáltóbb, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kuratóriumi elnökének, Lázár János miniszter, fideszes országgyűlési képviselőjének összeférhetetlensége.

Scmidt Mária történész, kuratóriumi tag sorsa is kérdés, mert a politikai szimpátiája egyértelműnek tűnik, a Fidesz egyik fő ideológusának tartják, és többször volt kormánybiztos is.

Néhány tagnál a szabályok ismerete nélkül nem egyértelmű a helyzet, de a miniszterek, országgyűlési képviselők biztosan csomagolhatnak. A hvg.hu megnézte a listát – nem rövid.

Forrás: hvg.hu

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Es mindezt november 19-ig. Nem lesz egyszeru mert annyira polipszeruen szetterjedt a maffia, hogy talan meg a Don se tudja ki az embere es ki nem az.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Ha minden fideszspicli ki lesz rúgva, akkor ki marad? Hiszen másfajta nincs is közöttük.
Jön az útilapú a fideszes ""márkizajoknak""?
Yoda69
Es mindezt november 19-ig. Nem lesz egyszeru mert annyira polipszeruen szetterjedt a maffia, hogy talan meg a Don se tudja ki az embere es ki nem az.
sokanvagyunk
@Yoda69: ...vagy közjegyző előtt kijelentik, hogy nem szimpatizálnak Orbánnal. :)
puszt
Helyesen, szépen, magyarul...
"ki kell gyomlálni", majd el kell gyepálni (ha viszket a tenyér)... Persze, ha egy lépésben gondoltátok, akkor el, ill. ki lehet őket gyepálni, d(!)e a "kel"-hez javaslok még egy l-t...
117
Orbánnak azért ferdült el az orra, mert bebaszott és pofára esett. Pár órával később, amikor megtalálták a saját hányásában, akkor már nem lehetett segíteni rajta. (ha elferdült, hát elferdült - utólag már ba... szabhatja)
Egy más elmélet szerint az Alsó Királyságból érkező versenyző, a Nemzetközi Mr Universe Taekwondo versenyen az első helyért küzdve rúgta magát pofán (mert gyorsabb volt, mint egy ötödikes), de erre még nem találtak bizonyítékot a Holt-tengeri tekercsekben.
Ahogy visszafrissülünk a kőkorba, faragott kőtáblákon beszámolunk a fejleményekről személyesen, vagy a közmédiából (barlangrajz) értesülhettek a... grrrrrrrr ahhhhh grrrr
balos
@Philip Marlowe: Szerencsétlen!Jó hülyének lenni!A némethszilárd a "muterod"?Mert úgy szopod még mindig,mint egy féléves "bébi"!
Emmersson71
@Philip Marlowe: "közérdekű közalapítványok"

Nem kormány!
A kormányban természetes, hogy a választáson nyertes párt-pártok tagjai, megbízottjai kapnak helyet! Ahogyan egy semmi hatalommal sem bíró árnyékkormány tagjai sem a politikai ellenfelek közül kerülnek ki. A Fradiban nem játszik újpesti, ez talán logikus.
Törölt Nick
@Philip Marlowe: Idióta, azt sem tudod értelmezni amit te magad írsz.
Emmersson71
@sokanvagyunk: Ugyan már, egy sokadik hazugság már semmi nekik...
Yoda69
@sokanvagyunk: A kozjegyzot viszont O1G nevezi ki :)
Yoda69
@Maccska: Valaki mindig tudja. orbanrol is tudni hogy kommunista besugo volt. Ezert nem hozza nyilvanossagra az ugynok aktakat. De akkor meg sok fideSSes borulna, koztuk a koteles kover elvtars, meg orban apja.
Törölt Nick
@sgl: Én úgy értelmeztem, hogy a a biztosan fideszeseket ki kell dobni, úgy mint Lázár, Kancsi Marcsi, Szijjrágó, stb. Aki csak fideszközeli, azt lesz nehéz definiálni. Mert hát mi az, hogy közeli, és mennyire közeli.
Aki Én
@Philip Marlowe: Azért az elég szomorú, hogy ti mit vagytok képesek megérteni egy-egy hírből.
Namely
"Az EU döntött: ki kel gyepálni a Fidesz beépített embereit az alapítványokból – nem lesz egyszerű "
Látom, ki korán kel, aranyat lel :D a propeller még mindig nem tud helyesen írni :D :D :D

"Ez az uniós szabályok átvételét jelenti a gyakorlatban, amelyek alapján összeférhetetlenséget jelenthet a kuratóriumi tagok esetében politikai szimpátia is. "
Aha, tehát az EU-ban kizáró ok a politikai nézet :D az jó
Amúgy imádom az eu-s összeférhetetlenséggel kapcsolatos aggályokat, amely szerint csak akkor van gond, ha azt nem az EU csinálja :D
De játsszunk el egy kicsit azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha német politikai szereplők, akik vezető szerepet töltenek be az Unióban, különböző amerikai alapítványoktól kapnak átutalásokat, meg különböző nagy cégekkel, pl a big pharma-val sms-eznének, kitakarnák a szerződési feltételeket... az lenne csak a csúnya világ, nemde? Ja, hogy ez a véres valóság?
És ezek magyaráznak Orbánnak, hogy ő mennyire korrupt? Ezek magyaráznak a transzparenciáról? :D Meg a demokráciáról? :D

:D Monty Python sokadik epizód :D :D :D
Namely
@KisTehen: "egyébként ki fogja eldönteni, hogy egy ember milyen politikai kötődésű?"
lényegtelen, egyrészről az Unió tudja, hogy ez a kérés könnyedén kikerülhető, másrészről, ezek csak ürügyek, az Uniónak nincs pénze, soha nem fog fizetni :D
Fel kell készülni a kinti életre. :)
kereső
Majd a kormány új tagokat jelöl, strómanokból eddig sem volt hiány.
Törölt Nick
@Namely: Az, hogy az uniónak nincs pénze FAKE NEWS laposföld hívőknek. Ezzel csak orbán seggét véditek. Értem én, hogy jár az a pénz. Az iskolában is jár az ötös, de csak annak aki tudja a leckét. Az értetlen hülyegyerek csak egyest kap.
simmering73
@Namely: Az EU-nak nincs pénze. Ez volt a hónap vicce. Tudsz még ilyet? Mesélj még.
117
@Philip Marlowe: Azért, mert sokszor írod le ugyanazt, attól az még nem lesz igaz. Eltévesztetted a házszámot, ez nem a hazugságokkal megvezethető orbánista szekta. A hülyék a túloldalon laknak.

www.youtube.com/watch?v=6zWxZH7dSx8
Törölt Nick
@KisTehen: Na látod. Uniós pénz meg annak jár, aki nem lopja el.
Törölt Nick
@KisTehen: Már hogyne lenne köze, amikor a legfőbb ügyész a korrupt tolvajoknak falaz, de ha mégis eljut a bíróságig, a fideszes bíróság nem ítéli el őket, hanem elhúzza az ügyeket mint a rétestésztát, csak ne kelljen elítélni.
Törölt Nick
@KisTehen: Vagy mi fizetjük a Tiborcz milliárdos büntetését.
Törölt Nick
@KisTehen: A gecimédia meg mind a 600 KESMA csövön gyurcsányozik, hazudozik, mossa az ilyen hülye tehenek mogyorónyi agyát.
justhpeter
Annyi helyen vannak Orbánnak beépített emberei, hogy ha kirostálják őket automatikusan megszűnik a NER. Mondjuk már ideje.
Borsó
Végre eljutottunk Hofi Gézáig: Ha a kupleráj nem megy, nem a bútorokat kell lecserélni, hanem a qrvákat.
Yoda69
@Namely: Mar most kimehetsz a ruszkikhoz, senki nem tart vissza. Es maris elvezheted a kinti eletet.
ómió
Oda, bizony, csak neobolsi "beépítettek" ültetése "píszí"! Legalábbis efftársiasan!
Namely
@Yoda69: hol olvastad, hogy ki akarok menni? Sehol nem olvashattad, mert nem írtam ilyet. Akkor arra reagálj, amit írtam. :)
@Törölt Nick: "Az, hogy az uniónak nincs pénze FAKE NEWS laposföld hívőknek."
Akkor miért hitelfelvételből volt a helyreállítási alap?
"Értem én, hogy jár az a pénz. Az iskolában is jár az ötös, de csak annak aki tudja a leckét. Az értetlen hülyegyerek csak egyest kap. "
Tudom, mindenre van egy nagyon jól érthető, józan paraszti ésszel hozott, de rossz példa. Na, a te iskolai példád is ilyen.

@simmering73: "Az EU-nak nincs pénze. Ez volt a hónap vicce. Tudsz még ilyet? Mesélj még. "
majd miután elmondtad, hogy ha van, akkor miért vettek fel hitelt a helyreállítási alap számára.
kereső
Navracsics a "jönnek a jogászok, oszt jónapot" ihletője, már elmagyarázta, hogy ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a kormányzati pozicióban lévő kuratóriumi tisztségviselőknek távoznia kellene. Eszem azt a jogászkodás professzor urat!Akkor, tula.képpen mit is jelent? Ja, majd ki lesz találva, meg törvénybe lesz iktatva, és mehet tovább a habzsi dőzsi az ország magánositott vagyonán/vagyonából.
karma1
@Yoda69: Ugyan mar, Aranyom, hat hany eves vagy, es meg hiszel a mesekben? Ez a csapat annyit hazudik,amennyit bir es amennyit akar!
Volt a lakotelepen, ahol laktam egy darabig, egy szomszed, eleg simlis pasi volt, de a felesege jo fej volt, - o szokta mindig mondani, hogy "olyan szegeny meg sose voltam, hogy igerni ne tudtam volna!" Vagyis pont ezt csinalja most orban is: fut-fat megiger, holott a vak is latja, hogy ez egyszeruen teljesithetetlen: a legtobb alapitvanyt iskolakra, felsooktatasra csinalta, es raadasul a tulnyomo reszet egyhazi kezelesbe is.
hat amugy is szar az oktatas helyzete, most akkor mi lesz? Az osszes stromanjat visszahivja azokrol a helyekrol, ahova bedontotte a rengeteg penzt (mert az alkotmanyos koltsegkent szepen visszafolydogal az o szamlajara), es akkor mi lesz az oktatassal, a tanitassal? Bizonytalan idore bezarnak az iskolak, mert nincs tanar, nincs futoanyag, es most meg azt a penzt is visszaveszik toluk, ami az alaputvanyokon keresztul kicsit csordogalt a suliba is, hogy ne legyen feltuno?
Hidd el, ez az egesz mar csak a szar ide-oda pakolasa, mikozben mindenki osszekenodik a szarral, budos es vallalhatatlan lesz - szerinted ezt IGY megfogja csinalni?
Mert szeritem nem - most az egesz stabja azon dolgozik lazasan, hogy mire hivatkozva tudjak ezt leallitani, es meg kikuncsorogni legalabb dec 31-ere egy plusz 5 honapot, mig a suli ev tart?
Az Unioban is csak a jozan paraszti eszet kellene elovenni - de ugy latszik, ott is van az a penz, amiert tollas lesz a hatuk...:(
balos
A politika és a vallás két az élettől teljesen független dolog,mert pont azokat hagyják ki a terveikből akikért kellene élniük!A hatalom megszerzése állatot csinál sok felkapaszkodott kétlábon járó végtermékből!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.