Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd – mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Tovább ekézi Orbán Brüsszelt, de a sorosozás sem maradt el
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2022. szeptember 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor kijelentette:

az energiáért az európai emberek szankciós felárat fizetnek, ami bizonytalanná teszi a jövőt. A kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni

- folytatta.

Hozzátette: 

a háború elhúzódik, nincs ma ember, aki gyors lezárással számolna, viszont az árak "az égben vannak", ez gyötri az embereket, "a spekulánsok meg dörzsölik a tenyerüket". Soros Györgytől kezdve az energiacégek nagy részvényesei mind "súlyos extraprofit-milliárdokra tesznek szert" a szankciók miatt megugrott árakból. Az energiacégek a világ legnagyobb profittal dolgozó vállalatai. Itt óriási erők kezdenek ilyenkor dolgozni, azért, hogy alkalmazkodjanak egy általuk feltételezett magasabb árhoz

- fogalmazott a kormányfő.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos nemzeti konzultációról azt mondta:

minél válságosabb időszakot élünk, annál nagyobb szükség van az egységre, az egyetértésre.

A miniszterelnök hangsúlyozta:

az a tapasztalata a politikában, hogy bizonyos helyzetekben a legjobb, ha az emberek bevonhatók a döntéshozatalba, ennek pedig a jogilag legrugalmasabb formája a nemzeti konzultáció.

Kijelentette:

Az energia árát nem gazdasági összefüggések, hanem a brüsszeli politikai döntések hajtották fel.

Ismertette:

Ha nem lennének szankciók, akkor ott állna az energia ára, ahol az áprilisi választások és a kampány időszakában volt. Azzal számoltak a választások idején, hogy 100 dollár környékén stabilizálódik az olaj és a gáz ára, így a rezsiszabályok megváltoztatása nélkül is menedzselhető lesz a helyzet.

Emlékeztetett:

még a választási kampány előtt Versailles-ban volt egy csúcstalálkozó, ahol a németek és "Magyarország vezetésével az uniós országok" megállapodtak abban, hogy nem terjesztik ki a szankciókat az energiára. Júniusban azonban a németek "átálltak", Brüsszelben megváltoztatták a döntésüket és bevezették a szankciót az olajra, valamint napirendre vették a gázszankciót.

Hangsúlyozta:

sokkal rosszabb helyzetben volnánk, ha Magyarország nem harcolt volna ki mentességet az olajra vonatkozó szankció esetében. Akkor nem az árak miatt berzenkednénk, ami "elég sok fejfájást okoz", hanem az lenne a baj, hogy nincs is energia. A világpiaci árhoz alkalmazkodnunk kell, mert az "Európában lényegében mindenhol egységes", nem tudunk "külön magyar árat kitalálni" – jelezte.

Orbán Viktor hozzátette:

ha holnap reggeltől nem érkezne Magyarországra gáz, azt négy és fél, öt hónapig nem érezné meg a gazdaság, "mert betároltunk".

Az uniós szankciós politikát bírálva megjegyezte, a legtöbb rossz politikai döntés kijavítható, "ilyen a szankciós döntés is". E politika megváltoztatása nélkül a szankciós felár "be fog épülni a gazdaságba, és itt marad velünk hosszú távon", a következő öt-tíz évben az életünk részévé válik – figyelmeztetett a miniszterelnök.

A kormány megvédi a családokat és a vállalkozásokat is a kialakult nehéz helyzetben

- szögezte le a kormányfő, hozzátéve, hogy

a rezsivédelem nélkül a családok átlagosan minden hónapban 181 ezer forinttal fizetnének többet. Magyarország Európában" messze az első helyen van" a családoknak nyújtott védelmi rendszer tekintetében, hiszen az átlagjövedelem 30 százalékát adja támogatásként, míg ez a németeknél 20, az osztrákoknál pedig 6 százalék

- közölte.

Ezt egyelőre bírja a magyar költségvetés, és jó reményei vannak, hogy ezt a rendszert fenn tudják tartani 2023-ra is – jelentette ki. Kitért arra is, hogy a kormány a családok védelme érdekében tűzifaprogramot és barnaszénprogramot is indított, bevezette az árstopokat, a kis- és középvállalkozások számára pedig 200 milliárd forintos támogató programba kezd, valamint gyármentő programot is indít, munkahelyvédelmi akciótervet készít elő.

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány

- közölte a miniszterelnök. Emlékeztetett:

a kormány 2010-ben a nyugdíjak értékének megvédését ígérte, és közben – a gazdaság teljesítményére alapozva – vissza is adta a 13. havi nyugdíjat. Ez egy megállapodás, becsületbeli ügynek is tekinti

- fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a nyugdíjasok jövőre is meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és "tartjuk az inflációkövető nyugdíjemelést" is.

Hozzátette: ha a nemzetgazdaság növekedése meghaladja a három és fél százalékot, akkor nyugdíjprémiumot is fizetnek.

Bár erről vita van, de szerintem ez idén be fog következni

- jelentette ki Orbán Viktor a jegybank 4 százalékos növekedési prognózisára utalva.

Orbán Viktor az ellenzékről azt mondta:

nem urai saját akaratuknak, "más kottájából játszanak", ezért hiba lenne, ha az ellenzékkel való együttműködésre alapozná a kormány a politikáját. Amerikából pénzelik őket, és "aki fizet, az rendeli a nótát", most ilyen ellenzékünk van

- fogalmazott.

A kormány abortusztörvény-módosítást nem tervez, ezt a miniszterelnök nem tartja elképzelhetőnek.

Mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény- módosítást, a mostani rendszer fenntartása mellett érvelek

- jelentette ki, megjegyezve, hogy nem ez az az ügy, amivel most foglalkozni kell, hiszen szankció van, háború van, égben vannak az energiaárak, és "itt ez a dollárbaloldal a hátunkban".

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Liheg és kuncsorog a pénzért közben meg ekézi őket? Mégis mit képzel ez magáról?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
hazudik ez az ocsmány cigány,...sajna ma reggelre sem fordult fel..
Horizont
Liheg és kuncsorog a pénzért közben meg ekézi őket? Mégis mit képzel ez magáról?
lampa laz
Ez a mocskos féreg hazudóz le másokat, amikor még az életben talán sohasem volt egy igaz szava. Közel 13 éve hallgatjuk a hazugságait a hülye birkái miatt, h rohadna már meg.
Eladott Ország
Mert mindenki hibás, csak a cigány geci és bandája nem! Az EU egy eurócentet se adjon ennek rohadt mocsoknak! Minél előbb el kel zavarni a hatalomból és bíróság elé kell állítani őket! Hadd szokják a rendet!
Sámannus
Mikor kezdessz mészarosozni te szélhámos annak a tetűnek is sok a pénze, és szívja a vérünket ezerszer jobban mint Soros.
Köpjél fel és álj alá inkább mert ezt a szarkopacot nem soros pénzeli ám!
nezelodo
Miniszterelnök Úr, alighanem ragályos betegség a notórius hazudozás! Nem kellett volna annyit járni Brüsszelbe, megfertőzte őket a nyavalyájával, most meg csodálkozik, milyen az amikor hazudnak az embernek! Ne álmélkodjon, mi már tizenkét éve élvezzük, hogy naponta többször is a képünkbe hazudik.
Aki Én
Most erről hazudj valamit, te hazaáruló:

,,Valami nagyon nincs rendben a magyar élelmiszerárakkal – már a nyugati termékek is olcsóbbak a boltokban
Hogyan kerülhet többe itthon a magyar trappista, mint a francia nemespenészes brie? "
De hasonlóan drágább lett a magyar párizsi, mint az olasz mortadella, többe kerül a magyar szalámi, mint a dán, a magyar vaj, mint az ír, a francia vagy a belga.

A hazai drágulás nemzetközi összehasonlításban is kiugró: az Eurostat adatai szerint

2021 augusztus és 2022. augusztus között Magyarárszágon 37 százalékos volt az áremelkedés, ami a legnagyobb drágulás volt az uniós tagállamok között.
Ezzel szemben a szomszédos Ausztriában ugyanezen időszakban csak 13 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára, Franciaországban a 10 százalékot sem érte el a növekedés, Svájcban pedig alig 2,3 százalékkal kell többet fizetni, mint tavaly ilyenkor.

Ha az egyes termékeket nézzünk, akkor még riasztóbb számokat kapunk. A kenyér ára például a 65,5 százalékkal ment fel egy év alatt Magyarországon, a tojás 42 százalékkal, a sajt és a túró 60,7 százalékkal, a húsok pedig 27,6 százalékkal lettek drágábbak. Ezen termékek esetében szintén Magyarország produkálta a legnagyobb áremelkedést egy év alatt. A húsok esetében ráadásul úgy volt rekord áremelkedés, hogy ezek között vannak ársapkás termékek is. Ezek mellett azonban nőtt többek között a sör, a bor, a rizs és a gabonafélék ára is – nehéz olyan terméket találni, ami nem Magyarországon drágult a legnagyobb mértékben."

www.szeretlekmagyarorszag.hu/szempont/pentek-reggel-valami-nagyon-nincs-rendben-a-magyar-elelmiszerarakkal-mar-a-nyugati-termekek-is-olcsobbak-a-boltokban/
Nessy
Soros legnagyobb bűne, hogy 1990 környékén sok fidesz potentátunk tanulhatott külhonban az alapítványa segítségével, hogy a kezdet kezdetén nem kevés pénzzel támogatta az akkor még "fiatal demokratákat", akik mára már se nem fiatalok, se nem demokraták! És mindezt igyekeznek elfeledni!
ómió
Ejnye! Pedig olyan huszárosan tudják "felbojkottálni" az energiaárakat, hogy ihaj!
gina
Ezt a férget rugják már ki,,, egy pfenniget se adjanak ilyen moslék patkánynak, az állat sem piszkol bele a tányérjába, de ez a szemét cigány [email protected] a pénzadóját, becsületet nem ismer ez az emberi szemétláda
Giovanni Alba
A jelenlegi kormányfő mentelmi jogával visszaélve, azzal takarózva rágalmazza a parlamenti ellenzéket. Súlyosan becsületsértő kijelentéseket tesz, miközben a házmester aránytalanul magas illetményelvonással bünteti azokat, akik hangosan és érthetően kifejezik jól megalapozott véleményüket.
"nem urai saját akaratuknak, "más kottájából játszanak", ezért hiba lenne, ha az ellenzékkel való együttműködésre alapozná a kormány a politikáját. Amerikából pénzelik őket, és "aki fizet, az rendeli a nótát", most ilyen ellenzékünk van"
Ezen a mondaton csak pár apró változtatás szükséges ahhoz, hogy igaz legyen.
Emígyen: nem ura saját akaratának, Oroszországból pénzelik, és "aki fizet, az rendeli a nótát", most ilyen kormányfőnk van.
kereső
@Horizont: Tudod, ez az a "jó" szokás gazemberek részéről, amikor is odaxarnak abba a tányérba/asztalra amelyből enni kaptak.
ómió
@gina: Ez a jelszavad, hogy IDIÓTA!? Találó! Bár a FAJKRETÉN esetedben talán kifejezőbb lenne!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.