Pálya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a 444.hu-nak mesélt arról, hogy éppen elkezdődött az órája, amikor az igazgató magához kérette.

Polgári engedetlenség miatt rúghattak ki négy tanárt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból
Fotó (illusztráció): Pixabay

Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják

– mesélte Palya Tamás a lapnak.

A levélben az állt: 

rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát.

A döntést azzal indokolták, hogy többször is részt vett polgári engedetlenségben a figyelmeztetések ellenére.

Palya szerint szeptember 9. óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre. Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett. „Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is.” Semmit sem válaszoltak.

A felmentés értelmében hétfőtől nem is tarthat órát. Bíróságra fogja vinni az ügyet.

A lap cikkéből kiderül, rajta kívül több kölcseys tanárt is kirúgtak pénteken. Vélhetően köztük van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is, aki akkor épp nem volt az iskolában, amikor az igazgató hívta. Emiatt a levelet nem kapta még kézhez, de nem hiszi, hogy más szerepelne benne, hiszen ő is részt vett az engedetlenségben.

Törley négy kollégájáról tud, akik biztosan megkapták már a felmondásukat.

Forrás: 444.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Mikor jönnek már rá végre a tanárok, hogy csak egységesen országosan tudnak fellépni érdekeik érvényesítésében. Nem kell bemenni az iskolába pár hétig!!!??? Senkinek!!!??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
mocsok állatok...de ezeket a fullajtár csicskákat is el kell számoltatni majd..
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ..ja...és azok akik majd kirugják ezeket azok nem lesznek fullajtár csicskák ?
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: nem...azok csak visszaállítják a normalitást...
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ..mert miből gondolod hogy ezek is nem ugyanazt csinálják ?
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: az ország államcsőd közeli helyzete mindent elárul...
Jozefina
Mikor jönnek már rá végre a tanárok, hogy csak egységesen országosan tudnak fellépni érdekeik érvényesítésében. Nem kell bemenni az iskolába pár hétig!!!??? Senkinek!!!??
rokker33
Hát ha én 3x nem mennék be a munkahelyemre engemet is kirúgnának.Ez teljesen normális dolog.Ha a tanárok keveslik a fizetést keressenek más munkát! Nem kötelező dolgozni iskolában!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ..hát igen és még ott a klímaváltozás meg a bálnák kihalása na meg a rengeteg napszél és az északi fény...
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: jaja...lényeg hogy bukjatok, vezetőitek meg románosan ' 89
Nessy
Érdekes, amikor Orbánék 2006-ban kordont bontottak, rendszeresen kivonultak az ülésekről akkor létezett polgári engedetlenség, arra hivatkoztak! Ma is rendzeresen nem mennek el a bizottsági ülésre, ha nem tetszik a téma, nem mennek be a "munkahelyükre", ha rendkívűli ülés van. Nekik nincs szankció, nem bünteti őket Kövér elvtárs! Akkor azok, akik most itt lázasan helyeselnek, nem szólaltak meg! No comment!
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Ezt most pontosan hogy érted hogy bukjatok...mi...kivel...?
Csizmás Kond
@Nessy: Orbánék is ugyanolyan balfaszul viszonyultak az akkori kormányhoz mint ahogy most viszonyul az ellenzék hozzuk, viszont a tanár az legyen tanár, a tanuló példaképe és oktasson ne engedetlenségi marhaságokkal foglalkozzon.
Mi lenne ha amozdonyvezetőre is akkor jönne rá az egedetlenkedési mániája amikor vezeti a vonatot ?...szóval mindennek van határa...és persze következménye. Ha ma szétnézel a fiatalságon akik most kezdenek dolgozni, csak egy tízede aki komolyan veszi a munkát és nem spekulációból, politikából vagy tüntetésekből akar megélni...mert a tanár polgáriengedetlensége igenis hatott rá...hát ez a helyzet.
Nessy
@Csizmás Kond: Emlékszel még a mozdonyvezetők gördülő sztrájkrája? Minden nap lehetett fogadni mely vonatok nem közlekednek másnap!Akkor még ugyanis lehetett sztrájkolni! A tanárnak is a végzettségének, gyakorlatának megfelelő bér járna ! A hivatás tudat még ma sem elfogadott fizető eszköz sem a boltban sem a rezsi csekk befizetésekor! . A hatvanas évek elején sem volt az, amikor az egészségügyben dolgoztam, de akkor is arra hivatkoztak. Igaz, engem csak majdnem rúgtak ki, amikor ezt a véleményemet közöltem a dirivel.
Csizmás Kond
@Nessy: A sztrájkkal nem tudok egyetérteni, ugyanis az akár zsarolásként is lehet használni. A bérek szerintem soha nem voltak azon a szinten hogy azzal mindenki meg lett volna elégedve...ez egy olyan téma ami szintén a legtöbb egymásnak esést okozza. A hivatástudat az maga a szakember. Akinek nincs az pancser. A bér meg mindig két ember alkuja. Ha megfizetnek dolgozol ha nem tovább állsz de nem csinálsz fémunkát mert az büntethető bármiféle kifogás ellenében.
...és bármerre is magyarázzuk ami világban nem a bérek alacsonyak hanem a szolgáltatók, a forgalmazók, és velük együtt az egész kereskedelem a telhetetlen kapzsi akik nem a termékeiket értékelik hanem a vásárlók zsebeit figyelik...mert ha ma minden embernek tízszeressére növelnék a bérét az árak is egyből megugranának holott semmi nem változott csak a kapzsiság fokozódott.
Toller Béla
A többi kölcseys tanár mire vár ? Tán nincs képességük egy becsületes életre ? Mit keresnek még ott ?
Nessy
@Shikari: Tanítani meg majd a közmunkások, vagy a sok léhűtő pártkatona fog, természetesen kezdő pedagógus bérért! A tanulmányi eredmények színvonalát mélytengeri búvárok kereshetik az Óceán mélyén! Bravó. Mikor a kormánypárti képviselők nem mennek el bizottsági ülésre, vagy egy soron kívüli plenáris ülésre, náluk ez helyes? Nekik nem az a munkájuk, amiért nem kevés fizetést kapnak?
Nessy
@Csizmás Kond: Na látod, ezért nem lesz már lassan szakdolgozó az egészségügyben, Kevés a bér, elmennek máshová. Mint írtam, a hivatástudat nem fizető eszköz.
Csizmás Kond
@Nessy: Szakdolgozó lassan sehol se lesz...mert nem tanítanak mert nem éri meg tanítani ha úgy sincs ahol visszadolgozzanak mert sorra zár be minden mert egyre kevesebb az igénylő a befizető stb. stb...mindez egy olyan láncreakció ami ha azt mondjuk hogy valami háttérhatalom irányít akkor hülyének néznek viszont semmi nem történik csak úgy ok nélkül.
...és hivatástudat...ha van akkor fizetőeszköz is kerül, ha nincs akkor kitől várnánk el hogy értékelje a nincsent ? Megszoktuk hogy előbb kapunk és aztán ha van amiből visszaadjuk hanem sírunk...és amíg ezt nem csináljuk fordítva addig még remény sincs hogy változzon valami.
Nessy
@Csizmás Kond: Azért én 41 évig aktívan kitartottam a kórház - rendelőintézetben, még ha gazdasági vonalon is, miután nővérként a félketyegőm miatt nem bírtam a fizikai munkát. Aztán később, már nyugdíjasként önkéntes voltam több évig a hospice ellátásban. Az már valóban csak hivatástudat volt. Sok szeretet kaptunk a betegektől Nem egyet kísértem végig az utolsó úton.
Csizmás Kond
@Nessy: ...hát ez az látod ma ilyen nem tud történni mert kiölték az emberből az értéket és csak a pénz iránti vágyat növelték...persze azért mindig akad valaki akiben még szorult némi önzetlenség de sajnos egyre kevesebben vannak.
Nessy
@Csizmás Kond: Hidd el ma is vannak önkéntesek! Vannak fiatalok, akik a szabad idejükből adnak heti pár órát, nem csak itt! Sok területen. Ma is csinálnám, ha lennék egyre többet fotel fogságba.
Csizmás Kond
@Nessy: Biztos vannak és az is biztos hogy sokan becsülettel csinálják...na de egy kissé eltekeregtünk a témától...:)
...ami meg a segítőkészséget illeti most arra törekedj hogy amennyire lehet gyógyulj meg...
Nessy
@Csizmás Kond: Köszönöm. De tudod az én koromban már a diagnózis: korral jár, terápia: tanuljon meg vele élni.
Nessy
@Shikari: Voltál tanár, kamasz diákokkal? Tanítottál 6-7 sőt helyettesítéssel több órát? Este neki álltál 25-30 dolgozatot kijavítani? Felkészülni a következő napra? Láttam keresztapámat, amikor még éjfélkor magyar, vagy latin dolgozatot javított. Majd még neki állt a magnó szalagon megkeresni egy adott óra magyar versét, a legnagyobb színészek előadásában, hogy órán már csak indítani kelljen.
Nessy
@Shikari: Igazad van, Az egészségügyben mér egyre jobban látszik a szakdolgozók pálya elhagyásának az eredménye! Az oktatás is lassan erre tart. Aztán a plebsz, akinek nincs pénze magán kórházra, magán iskolára, az így járt! Éljen, vivát, hurrá, hozsanna!
ómió
Törvénysértés volt az, efftársak, bárhogy hazudnátok is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.