Megtámadja a választási rendszert érintő strasbourgi ítéletet a kormány és az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének felülvizsgálatát kéri. Az ügy előzménye, hogy novemberben a strasbourgi emberi jogi bíróság – két nemzetiségi szavazónak igazat adva – Magyarországot elmarasztaló ítéletet hozott. A magyar kormánynak február 10-ig kellett döntenie arról, hogy elfogadja vagy sem a magyar választási rendszer nemzetiségeket érintő szabályozását több ponton jogsértőnek kimondó ítélet. 

Bekeményít az Orbán-kormány, nem hajt végre egy strasbourgi ítéletet, amely a választási rendszert érinti

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Hosszas mérlegelés után a magyar kormány úgy határozott, hogy nem fogadja el a választási rendszer nemzetiségi voksolást szabályozó részét jogsértőnek kimondó strasbourgi ítéletet, inkább az Emberi Jogok Európai Bírósága döntésének felülvizsgálatát kéri – közölte a hvg.hu kérdésére az Igazságügyi Minisztérium.

A tárca közölte:

a kormány a strasbourgi testület nagykamarájához fordul.

A lap emlékeztet, novemberben a strasbourgi emberi jogi bíróság – két nemzetiségi szavazónak igazat adva – Magyarországot elmarasztaló ítéletet hozott.

Az ítélet szerint sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a magyar választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része.

A Bakirdzi és E.C. kontra Magyarország ügyben a bírói tanács megállapította, hogy a törvény nem biztosítja kellően „a nép véleményének szabad kifejezését a törvényhozó testület megválasztása során”. Az ítélet szerint aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazóknak le kell mondaniuk a pártlistára szavazásról.

Az ítélet szerint sérül a választás titkosságához való jog is a listára szavazás tényének rögzítése és az egyetlen listára szavazás miatt, ráadásul a nemzetiségi lista zárt, így nincs mód a választói akarat valódi kifejezésére. Kimondta a bíróság azt is: alapvető jogkorlátozás, hogy a 13 magyarországi kisebbségből 11-nek a kis létszáma miatt esélye sincs arra, hogy parlamenti képviselőt válasszon.

Az ítélet egyelőre nem végleges, mivel a kormány kéri az ügy nagykamara elé terjesztését. Ez azonban nem automatikus: a kérelem indokoltságáról egy bírói szűrőtestület dönt. Az előszűrés során ha a kormány kérelmét elutasítják, az ítélet véglegessé válik, ha tovább engedik, akkor az ismételt vizsgálatra és nyilvános tárgyalásra a nagykamara elé kerül, amelynek döntése már végleges.

Forrás: hvg.hu, 24.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a magyar kormány úgy határozott, hogy nem fogadja el a ... strasbourgi ítéletet"

Fijjugg, erre mondják, hogy "pénz az ablakban"...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
"a magyar kormány úgy határozott, hogy nem fogadja el a ... strasbourgi ítéletet"

Fijjugg, erre mondják, hogy "pénz az ablakban"...
Alfa
és ennek a barom korrupt gerinctelen kommunista-keresztényorgiás-fasiszta-náci orbánnak,és pedofil-meleg-narkós fidesz-ner szektának
kell az EU pénze, de az orosz háborús bűnös putyin narratívát nyomják..a kesma médiában...
ezért szarja le mindenki a magyar kormányt az EU-ban,de az egész világon, a kommunisták kivételével
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 08:46
figyu...akkor ez úgy működik hogy az eu legkorruptabb kormány ferlháborodik az ukrajnai kissebbségi jogok miatt,majd amikor ezt az eu-ban a legkorruptabb kormányt pont ilyen problémák miatt beperlik akkor fellebbez az ítélet ellen.
Na most hazodohatsz kis manipulatív hazudós troll.
Qqberci
@KisTehen: Bocika, tudom, hogy egy tehéntől nem lehet elvárni, hogy tudja, mi a különbség egy parlamenti megszavazás és egy bírósági ítélet között, de azért büszke ne legyél a butaságodra...
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 08:46 ☻ Hogy ki a korrupt, az majd a geci cigány és bűnöző bandájának bírósági tárgyalásán kiderül!
csak úgy....
nagyon jól csinálod viktor, kaptok lófaßt de nem eu. pénzeket!
jáger laszló
Lesz ami lesz!
Az ítéletet pedig nem hajtjuk végre!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Egy újabb lépés a HUXIT felé vezető úton. Lassan de meglesz az. Az egész választási rendszer totálkáros, aránytalan csalárd ! Ez biztositotta igazából a 67 % ot a fidesznek miközben pl :
2014 ben csak 43 % a volt
2018 ban csak 48 % a volt
Ergo még a többséget sem szerezte meg, de a csalárd választási törvény biztositott 67 % ot ! Ez matematikai nonszensz is ! Fullra el van csalva el volt csalva az utolsó 3 választás a közpénzből nyomott agymosás pedig bűncselekmény ugyanis a választók félre vezetésére irányúl tudatosan. Harc, háború, kardozás, küzdelem! És mindezt a függöny mögött elbújva, duplakevlárban. Zseniális! A magyar kormány nem tartja tiszteletben a kisebbségek jogait! Ja igen, a nemzetiségi fagyi visszanyalt. Most pofázzál Szíjjártó. Akkor fogják felülvizsgálni, ha Vargajucus hegedülés közben kétszázat dekázik. Tehát azt mondják, hogy nem kérjük az EU-s pénzeket és hogy csakazértis toporzékolunk.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 09:03
Szóval nem csak trollocska vagy aki hazuddozik hanem az eu leglorruptabb kormányának az egyik legnagyobb isióta picsanyalója is.
kis picsanyaló tehen.
csak úgy....
@kulabombaafityiszre: valamibü el köll tartani a családot, egy négylábut meg nem igen alkalmaznak ...,több megértést! ;)
Eladott Ország
Amúgy már megint, a reagálási határidők utolsó másodpercében válaszolva, Rogán megint mutatja, hogy olyan időhúzásra számít, amikor majd valamit közben jól meg lehet vétózni és ezzel megzsarolni az EU döntését - aminek a szövetségében vagyunk. Na végre, túl nagy volt már a nyugi. Van olcsó hitel a piacon. Semmi sem drága, ha a magyar adózók fizetik. A vaj meg 1500. Tehát akkor most Magyarországon is sérülnek a nemzetiségiek jogai. Azért kíváncsi lennék, a sok muszkafelszopó mit szólna, ha ez miatt, ide is jönnének a muszkák "nacitalanitani" mint Ukrajnába?
Csodálkoztam volna, ha csak úgy elfogadják. Kussoljanak az úniós aktatologatók, mert nem leszünk gyarmat! Több tiszteletet a magyaroknak!
uploads.disquscdn.com/images/b41b27dd873bf9b30be9b6ed16f42863abf91e3ef7d791d3bd4d245ff798ed1f.gif?w=800&h=291
Eladott Ország
@KisTehen: cdn.penzcentrum.hu/images/articles/lead/2023/02/1676213988-1NUQAZafm_lg.jpg
Ezekkel a képekkel kellene plakátolni, szórólapozni, de sehol semmi. Ő kell nekünk örökkön örökké, amíg a halál el nem választ. Ami lehet, hogy hamarabb is jön, mint gondolnánk a titkos várólisták miatt. Madarat tolláról, gecit barátjáról. A borjú sokat szopott és megváltoztatta profilképét.
uploads.disquscdn.com/images/d8658db0ee81a04ca77ae82f01a974c9b995c0a189b7c7ff47ef5dda94cf0fd7.jpg?w=800&h=489
Nessy
Állandóan a magyar nemzetiség védelmét és jogait követeljük a határon túl! Amikor itthon számon kéri a nemzetközi bíróság a nemzetiségi választási rendszert, akkor azt nem fogadja el pártunk és kormányunk! Mintha itt lenne egy kis anomália tisztelt kormány, tisztelt hívek!
csak úgy....
@Őrnagy: kohn bácsi, te nagyon buta , a gyurkától már tiszta szar az agyad!
gina
Sz@rban a cigány és bandája, nem tetszik az igazság, lassan de biztosan hanyatlik az uralma a zsiros szemétnek, nem lehet büntetlenül lopni csalni, hazudni,,,,
gina
Nagyon gyenge a mosolya a zsiros patkánynak, de lassan és biztosan lefagy ez a szemét mosoly a zsiros pofájáról
Aki Én
Megint, hogy hörög itt az agyhalott fideszsereg.
Európa legkorruptabb gazdájukat vedve.
Eladott Ország
@Őrnagy: ma,10:54 ☻ A liba. Varga Judit büszke, hogy utódja lehet a haza bölcsének, Deák Ferencnek! Nagyon messze vagy tőle te éhenkórász! Akár a következő naprendszer! Juci , te is a haza bölcse vagy ? Csak szólok, haza bölcse meg a haza lotyója nem azonos ! A cipő pucolója se lehetne Deák Ferencnek. Kritikátlan némber! Inkább egy útszéli utódja lehet..
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/269687978_1248796775600227_222743243489350824_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=q_DqKhvlAiQAX_pX8yq&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDZ4jZ5aQ5Yzj_rVOJsLgXF_mQN45wypfjGncyRsYUR4w&oe=63F0FF91
Eladott Ország
Ebből is látszik, hogy mennyire veszi komolyan a kormány a jogállami követelményeket, pl. transzparenciát. Ettől a kormánytól azt várni , hogy európai módon működjön teljesen felesleges. Jogállam, lóf@sz van itt, nem jogállam! A diktatúra mindentől fosik, a hatalmát félti. Ez bizony cigánytempó. Jellemzően fideszes tatktika, játék közben tologatják a kaput és változtatják a játékszabályokat. A kormány olyan mint egy fekete lyuk az univerzumban, sok információ megy be, de semmi sem jöhet ki, még a fény sem, ezért sötétebbek, mint a néger segge lyuka az alagútban éjjel " Ki itt belépsz, hagyj fel minden regénnyel"
ómió
Nem semmi! Miközben a brüsszeli szarrágó bolsi banda szarik az ukránok kisebbségeket jogfosztó "demokráciájára"!?
gina
@Maccska: Te elmebeteg 1 Bites,, egy nö nem buzi, de olyan okos vagy, de megértem fidesz hivö szemét hahahhhhshshhsh a pöcegödör az intelligenciád barom
gina
@ómió: Ismered ki a barom és egy lószar Te te te te te
gina
Hahahahhaa és ha bekeményit az EU is , akkor egy nagy darab szart kapsz cigány pénz helyett, akkor majd meglátjuk milyen nagy fiú vagy pedofil zsiros disznó
balos
@gina: Felhívom a figyelmed,hogy a Disznó az egy hasznos "állat"!1 fideSSes hettyem pitty pedig hülye állat!
drrotf
Ha egy ország aláveti magát egy választott bírósági eljárásnak, akkor azzal azt is kifejezte, hogy elfogadja annak ítéletét és szó nélkül végrehajtja!Ennyit a jogvégzett Orbánnak tudnia kellene, még nem olyan öreg hogy elfelejtse azt amit a jogi egyetemen tanult!Azt is tudnia kellene hogy a jogállamban a bírósági ítéleteket végre kell hajtani, mert ha nem teszi ezt, akkor hiába magyarázza bárkinek hogy a mi államunk jogállam, csak tesz egy nagyot a bírói ítéletekre!Képzelje csak el Orbán Viktor mi lenne itt ebben az országban ha minden ember úgy csinálna mint Ő, hogy negligálja a bírói ítéleteket?Egy nagy káosz!Ezt szeretné ezek szerint a ki doktorminiszterelnökünk.
jáger laszló
Na ezt kivárom!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Rockxy
"a kormány a strasbourgi testület nagykamarájához fordul."
fordul??
ezek szerint a kormánynak van tengelye és csapágya?
Yoda69
Tehat lemond az Unios penzekrol? Mert a jogallamisag es demokracia ennek alapfeltetele.
ómió
@gina: Ribike!A trippeles tetves bolsiságodat mindig így próbálod másokra hazudni!?
Lepényleső
Totális diktatúra; csírájában minden igazság elfojtva,- általuk éljük naponta?
Namely
"Az ügy előzménye, hogy novemberben a strasbourgi emberi jogi bíróság – két nemzetiségi szavazónak igazat adva – Magyarországot elmarasztaló ítéletet hozott. "
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Amikor 2 majom feljelent egy államot, azért, mert a semmit nem értő szavazati jogát szerintük sérelem érte, és erre az ügyre súlyos eurómilliókat költenek el, amiket enyhén szólva sokkal hasznosabb dolgokra kellene fordítani...
simmering73
Kár ugrálni, a nagykamara is helyben fogja hagyni az ítéletet.
Edebácsi
Orbán rendszeréről közismert, hogy a törvények, szerződések betartását csak akkor másra nézve tartja fontosnak. Maga pedig igyekszik olyan törvényeket hozni, melyeket könnyíszerrek kijátszhat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.