Magyarország semmiképpen sem szeretné, hogy a NATO egy Kína-ellenes blokká váljon, rivalizálás helyett kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminiszteri szintű ülésén Brüsszelben.

Kiakadt Szijjártó, mert keresztbe tennének nekik: A NATO lehet az új Brüsszel?
Kép: Facebook/Szijjártó Péter 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ülést követő sajtótájékoztatón a Kínáról szóló napirendi pont kapcsán ismertette a magyar álláspontot, miszerint a kapcsolatot nem szabad katonai természetűként leírni. Sőt, minél kevésbé katonai kapcsolatként írjuk le ezt az együttműködést, annál jobb – közölte.

Mi nem akarjuk, hogy a NATO Kína-ellenes blokká váljon. Mi nem látjuk a rivalizálásnak értelmét, nem látjuk ennek a logikáját, és nem látjuk, hogy ebből mi jó sülhetne ki

- hangsúlyozta. Hozzátette semmi olyan versenybe nem neveztünk be, és nem is akarunk benevezni, amely egy ilyen, rendszerek közötti versenyt hozna létre Kína és Európa vagy Kína és Magyarország között.

Aláhúzta:

a kormány rivalizálás helyett a kölcsönösen előnyös együttműködésben érdekelt, amely nem pusztán lehetséges, de szükséges is, különös tekintettel az autóipari forradalomra, ugyanis az európai gyártók teljesen függővé váltak a dél-koreai és kínai elektromos akkumulátoroktól.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a brüsszeli politikai döntések nyomán forradalmi megújuláson kell átmennie az autóiparnak, amely a legmeghatározóbb iparág az európai gazdasági jövő szempontjából, hiszen ehhez euró tízmilliárdokat kellett befektetni, és át kellett szervezni a legnagyobb nyugat-európai autóipari vállalatok jövőre vonatkozó stratégiáját- tudatta.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a politikai döntéshozók elfelejtették, hogy miközben a kontinesen megvalósultak az elektromos autók gyártásához szükséges fejlesztések, nem jöttek létre a megfelelő kapacitások az elektromos akkumulátorok előállításához, ezekkel elsősorban a szektor kínai vállalatai rendelkeznek.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"...a kormány rivalizálás helyett a kölcsönösen előnyös együttműködésben érdekelt, amely nem pusztán lehetséges, de szükséges is, különös tekintettel az autóipari forradalomra"

Ez a hülye tudja egyáltalán, hogy a NATO az egy katonai szövetség? Miről beszél ez a barom?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Micsoda mélységek egy emberi elmében ! De miért kell ezt a sötétséget még hirdetni is, büszkélkedni vele ? Kína, a saját bevallása szerint is, háborúra készül ! Ki ellen ? Az oroszok háborút viselnek, minden nap eszkalálják, a legkisebb trekvásük sincs a békére ! És akkor jön ez a magyar csoda, és cinikusan az ellenkezőjét magyarázza, elvárja, hogy mindenkivel és minden ténnyel szemben neki legyen igaza ! Valamiféle hagyományaink iránti tiszteletből még nem basztak ki minket az EU-ból meg a NATO-ból, de ez nem marad így, végtére is, a népek türelme nem végtelen !
vitriol
szíj-ártó már annyiszor kiakadt, hogy nem is tud már visszaakadni, végleg úgy marad!
nemkati
Hűha, nagy gondban van a kormány, az oroszokat is, meg a kínaiakat is védeniük kell. Nehéz feladat, de megoldják.
Kakadu elvtárs majd bekéreti a NATO-nagykövetet (nem baj, ha a NATO-nak nincs olyanja, akkor is! Vagy akkor a főtitkárt.)
Sakk Matt
Ráhazudják a NATO-ra Kína politikáját! Pont a sárgák ellenségesek nyiltan!
Egyébként pedig a NATO nem gazdasági tömörülés, egy katonai szövetség. Mint ilyen, a nem tagjaival a megfelelő kapcsolatot alakít ki. Ezt erősen meghatározza az ország hadereje, politikája és kommunikációja.
Kína nem a NATO barátja..hogy finoman fogalmazzak.
Lepényleső
...ha a felsoroltakban nem lát logikát,vélhetően teljesen alkalmatlan az adott a posztra,
még akkor is ha azt a bán örökérvénnyel ráosztotta?
Van reális esély arra,hogy eme értetlenség mögött lesz egy újabb "más politika",- sokak
által elárulás van alapozva,- mely mások szerint ez már nem az első lenne a sorba?
Pálinkás Pál
véleményem szerint, vagy az ország szabadul meg a fideszcsürhétől..,vagy a civilizált világ fog tőlünk...lehet választani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.