Magyarország semmiképpen sem szeretné, hogy a NATO egy Kína-ellenes blokká váljon, rivalizálás helyett kölcsönösen előnyös együttműködésre van szükség – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminiszteri szintű ülésén Brüsszelben.

Kiakadt Szijjártó, mert keresztbe tennének nekik: A NATO lehet az új Brüsszel?
Kép: Facebook/Szijjártó Péter 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ülést követő sajtótájékoztatón a Kínáról szóló napirendi pont kapcsán ismertette a magyar álláspontot, miszerint a kapcsolatot nem szabad katonai természetűként leírni. Sőt, minél kevésbé katonai kapcsolatként írjuk le ezt az együttműködést, annál jobb – közölte.

Mi nem akarjuk, hogy a NATO Kína-ellenes blokká váljon. Mi nem látjuk a rivalizálásnak értelmét, nem látjuk ennek a logikáját, és nem látjuk, hogy ebből mi jó sülhetne ki

- hangsúlyozta. Hozzátette semmi olyan versenybe nem neveztünk be, és nem is akarunk benevezni, amely egy ilyen, rendszerek közötti versenyt hozna létre Kína és Európa vagy Kína és Magyarország között.

Aláhúzta:

a kormány rivalizálás helyett a kölcsönösen előnyös együttműködésben érdekelt, amely nem pusztán lehetséges, de szükséges is, különös tekintettel az autóipari forradalomra, ugyanis az európai gyártók teljesen függővé váltak a dél-koreai és kínai elektromos akkumulátoroktól.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a brüsszeli politikai döntések nyomán forradalmi megújuláson kell átmennie az autóiparnak, amely a legmeghatározóbb iparág az európai gazdasági jövő szempontjából, hiszen ehhez euró tízmilliárdokat kellett befektetni, és át kellett szervezni a legnagyobb nyugat-európai autóipari vállalatok jövőre vonatkozó stratégiáját- tudatta.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a politikai döntéshozók elfelejtették, hogy miközben a kontinesen megvalósultak az elektromos autók gyártásához szükséges fejlesztések, nem jöttek létre a megfelelő kapacitások az elektromos akkumulátorok előállításához, ezekkel elsősorban a szektor kínai vállalatai rendelkeznek.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"...a kormány rivalizálás helyett a kölcsönösen előnyös együttműködésben érdekelt, amely nem pusztán lehetséges, de szükséges is, különös tekintettel az autóipari forradalomra"

Ez a hülye tudja egyáltalán, hogy a NATO az egy katonai szövetség? Miről beszél ez a barom?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: mögötted ki van, te ürülék? :)
simmering73
Márpedig Kínának reszelnek ha sokat bratyizik a ruszkikkal.
Béla333
"...a kormány rivalizálás helyett a kölcsönösen előnyös együttműködésben érdekelt, amely nem pusztán lehetséges, de szükséges is, különös tekintettel az autóipari forradalomra"

Ez a hülye tudja egyáltalán, hogy a NATO az egy katonai szövetség? Miről beszél ez a barom?
csak úgy....
@KisTehen: a sok shikaribirka? azokkal kitörölheted.. :)
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 19:25
Milyen többség?Te csak egy kis csicska hazudozós trollocska vagy,ezt már többször bizonyítottad.
te kis tölcsérseggü.
gina
Mindenhol kiismertek titeteket patkányok, megkapjátok szemetek amit érdemeltek, te meg a buzi seggeddel jó kirakata vagy a maffia kormánynak, igy kuss van,,,,,
Ditrich
Hát ha így gondolod ,, bölcs és okos kakadú,, akkor nincs más hátra mint ki kell lépni az Európai Unióból meg a NATO ból is persze!És be kell lépnetek a FÁK államok közösségébe és vissza kell állítsátok a kommunizmust is! Kína fogadom mérhetetlenül boldog lesz! Amúgy maguktól ilyen hülyék ezek vagy valaki segít nekik?
human
" nem látjuk ennek a logikáját"
A ti logikátok viszont tisztán látható. Olyan gazdasági és politikai érdekszférához akarjátok csatolni Magyarországot ahol a korrupciót elnézik és nem foglalkoznak sem a jogállamisággal sem az emberi jogokkal sem a környezetvédelemmel. Orbán egy ideig abban reménykedett, hogy Európában jön a nagy fordulat és hozzá hasonló hatalom és pénzéhes emberek kerünek kormányra. Nem így lett. Ezért kénytelen kivezetni az országot Európából.
csipetke
Ezzel csak az a gond,hogy a NATO-t qrvára nem érdekli,hogy madárfejűlajcsika,és a gazdája mit szeretne...Kiskakas,kis szemétdomb..A NATO-nak nem számottevő..
csipetke
@csak úgy...: 19:16 Egy még nagyobb marha...:)
ómió
A NATO meg Brüsszel!? Hát, egy húron pendülnek!
kereső
Nem azt mondták pjotr. Ne hazudj! Stoltenberg főtitkár azt mondta, hogy "történelmi búnt követ el Kina, ha fegyvereket szállit Ukrajnának". Ez nem egyenértékú azzal, amit te hazudsz.
Menőmanó
Az együttműködést úgy érti ez a szarjankó, hogy amit a fidesz mond, azzal értsen egyet mindenki, mert ha nem, akkor nem tiszteli a magyarokat.
Hát bakker ehhez olyan rinocérosz pofa kell, amilyen csak a fidkányoknak van, viszont ehhez baromira kevesek vagytok öcsém. Ez csak Gecisztánban működik, a buta, vagy anyagilag érdekelt rohadékok körében.
Az soha nem fog eljönni, hogy a nyúl viszi a vadászpuskát.
Orbán meg olyan bátor nyúl, hogy a hátsó kapun sunnyog be, nehogy valaki olyan kérdést tegyen fel, amire nem ugrik be a megfelelő hazugságpanel.
Mindenre csak nem mondhatja, hogy boldog karácsonyt.
Edebácsi
Nem új Brüsszel, marad az is. Akadt még valaki, akinek nem veszi be a gyomrát a magyar maffia. Ez a NATO.
Hát, mégis hogy merészel 29 ország eldönteni nvalamit, ha az Felcsút Géniuszának nincs az ínyére?!
Eladott Ország
Te csirkefejű futasalos vadbarom. Nem azért volt rendszerváltás, hogy az oroszok és a kínaiak seggét nyaljuk. Ha nem tetszik takarodjatok a ruszkikhoz vagy kipcsakföldre. Az egy dolog, hogy ti nem szavaztátok anno a gecivel, az EU és NATO csatlakozást, de a magyar nép másképp döntött!
Toller Béla
Micsoda mélységek egy emberi elmében ! De miért kell ezt a sötétséget még hirdetni is, büszkélkedni vele ? Kína, a saját bevallása szerint is, háborúra készül ! Ki ellen ? Az oroszok háborút viselnek, minden nap eszkalálják, a legkisebb trekvásük sincs a békére ! És akkor jön ez a magyar csoda, és cinikusan az ellenkezőjét magyarázza, elvárja, hogy mindenkivel és minden ténnyel szemben neki legyen igaza ! Valamiféle hagyományaink iránti tiszteletből még nem basztak ki minket az EU-ból meg a NATO-ból, de ez nem marad így, végtére is, a népek türelme nem végtelen !
vitriol
szíj-ártó már annyiszor kiakadt, hogy nem is tud már visszaakadni, végleg úgy marad!
nemkati
Hűha, nagy gondban van a kormány, az oroszokat is, meg a kínaiakat is védeniük kell. Nehéz feladat, de megoldják.
Kakadu elvtárs majd bekéreti a NATO-nagykövetet (nem baj, ha a NATO-nak nincs olyanja, akkor is! Vagy akkor a főtitkárt.)
Sakk Matt
Ráhazudják a NATO-ra Kína politikáját! Pont a sárgák ellenségesek nyiltan!
Egyébként pedig a NATO nem gazdasági tömörülés, egy katonai szövetség. Mint ilyen, a nem tagjaival a megfelelő kapcsolatot alakít ki. Ezt erősen meghatározza az ország hadereje, politikája és kommunikációja.
Kína nem a NATO barátja..hogy finoman fogalmazzak.
Lepényleső
...ha a felsoroltakban nem lát logikát,vélhetően teljesen alkalmatlan az adott a posztra,
még akkor is ha azt a bán örökérvénnyel ráosztotta?
Van reális esély arra,hogy eme értetlenség mögött lesz egy újabb "más politika",- sokak
által elárulás van alapozva,- mely mások szerint ez már nem az első lenne a sorba?
Pálinkás Pál
véleményem szerint, vagy az ország szabadul meg a fideszcsürhétől..,vagy a civilizált világ fog tőlünk...lehet választani...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.