A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint a szürkehályog-műtét várólistáján közel 13 ezren szerepeltek márciusban, míg térdprotézisre 11,4 ezren, csípőprotézisre pedig 7,4 ezer beteg várakozott.

Több tízezren várakoznak műtétekre Magyarországon, a leghosszabb sor a szürkehályogé

Fotó: Pixabay cco

A közérdekű adatokat a Napi.hu kérte ki, és a lap arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a törvényi előírások szerint csak 13 beavatkozás esetén kötelező várólistát vezetni, de a kapacitáshiány miatt tartósan beavatkozásra várakozó betegek listáján további 6 ezer beteg szerepel.

A várólisták pontos számai március végén így néztek ki:

Szürkehályogműtét: 12 859 várakozó

Mandula-, orrmandulaműtét: 1 769 várakozó

Orrmelléküregek, proc. mastoideus műtét: 79 várakozó

Gerincstabilizáló műtétek, gerincdeformitás-műtét: 987 várakozó

Gerincsérvműtét: 57 várakozó

Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei I.: 44 várakozó

Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei II.: 387 várakozó

Nőgyógyászati műtétek nem malignus folyamatokban: 451 várakozó

Térdprotézisműtét: 11 476 várakozó

Csípőprotézis-műtét: 7 424 várakozó

Coronária intervenciók: 2 795 várakozó

A szív elektrofiziológiai vizsgálata, nagy és radiofrekvenciás ablációk: 1 126 várakozó

Forrás: hvg.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Pár százezer forint egyik szem szürke hályog műtét, ugyanannyi a másik szem privát ellátásban. Erre szoktam mondani, hogy aki a múlt században sok évtized után közegészségügyből ment nyugdíjba, annak nem igazán telik a magánegészségügyi ellátásra!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Hát nem látom ,hogy ez a sorban állás jelentősen csökkenne a közeljövőben!!
A kézrátétel itt nem segít!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Pár százezer forint egyik szem szürke hályog műtét, ugyanannyi a másik szem privát ellátásban. Erre szoktam mondani, hogy aki a múlt században sok évtized után közegészségügyből ment nyugdíjba, annak nem igazán telik a magánegészségügyi ellátásra!
csak úgy....
ennyi várakozó még 100 buszmegállóra is túl sok, nem ám mütétre!
remélem a fele megértö,türelmes fideszes...
jesz
én is szürkehályog miatt várok...ezekszerint szarügy...
Terminátor
@jáger laszló: De segít a kézrátétel, csak nem mindegy, hogy kire teszik rá! S van-e valami fémes tapintása rátétnek!
Galway
Nem értem, kinek mi baja van, miközben bárki, bármikor elolvashatja az összes gyógyszerreklám szerint a beteg tájékoztatót (vagy a betegtájékoztatót), ami manapság csereszabatos azzal, hogy kérdezzük meg a kezelőorvost?!
drrotf
Uraim!Ez a fejlődés útja, mondja Takács úr Orbán Viktorom helyett!A világszintű
egészségügy jellemzője nálunk, hogy nő .Na, na mi nő? Hát a váró lista!. mert orvos az "nyista!"Nálunk az a jelszó, hogy kevesebb állami egészségügyben dolgozó orvos és más szakember az nem csökkenti az egészségügyi ellátás színvonalát, maximum ott tartja ahol van, a béka segge alatt!Erre szavaztunk, ezt választottuk!Ez kellett nekünk, mert mi már meguntuk az életet!De mi van azokkal akik még élni akarnak, azok némának születtek?
Galway
@jesz: Az interneten találtam: egy új Suzuki ára a legolcsóbb változat a GL felszereltségű, hatsebességes manuális váltóval szerelt, elsőkerék-hajtású modell, listaáron 7 140 000 Ft.
OptiLASIK 7D lézeres szemműtét ár két szemre 480.000 Ft
Zero-Touch 7Dlézeres szemműtét ár két szemre 420.000 Ft
PRK 7D lézeres szemműtét ár két szemre 320.000 Ft
Tehát egy szemműtét ennek az autó árának kevesebb, mint 7%-ába kerül. (itt a legdrágábbal számoltam). És aztán már autót is vezethetsz!
kulabombaafityiszre
ha gyúcsány lenne akkor vizitdíj lenne most meg nincs.Sőt lehet már kórház sem lenne,sőt szürkehályog mütét sem lenne.Gyúcsány lenne még szürkehályog sem lenne,:)))
szegfue
Én azt nem értem, hogy pl. a szürkehályog mütét alig 10 perc -- igaz, hogy előtte kb. 1 órával többször csepegtet a nővérke a müteni kivánt szembe -- akkor miért majdnem 13 ezren várakoznak? Anyukámat egy magánklinikán mütötték (ingyen volt, mert szerződésük volt a a NEAK-kal) egy szombati napon. Ő volt a 29. beteg, 7 órától voltak a mütétek, anyukámat pedig utolsónak mütötték 12 órakor. Miért van az, hogy a magánklinikáknál a mütétek számát nem korlátozzák pénzhiány miatt, az államit pedig igen?! Nekem érthetetlen.
hit and run
Vérbuta is szoktam lenni, Egész addig, amíg hagyják!
Giovanni Alba
@szegfue: ma, 16:51
Lehet hogy butaságot írok, kérlek nézd el nekem, de mi a helyzet a teljesítmény volumen korláttal? Nem lehet, hogy az a probléma forrásának a gyökere? Ha vodát tudunk venni, ha Nagy Marci szerint év végére a repteret is meg tudjuk venni, akkor csak akad annyi, hogy a korlátot feloldva szakmányban, szinte futószalagon lássanak neki a restancia ledolgozásának.
hit and run
Ölni is szoktam,.. szokok volt.
Az baj velem, hogy kurva okos vagyok.
Nincs hulla, nincs fegyver, nincs indok, nincs helyszín, semmijük sem! Ellenem!
Szedem a gyógyszerem, de nem mindig.
Amikor nem szedem a gyögyszerem, akkor van velem a baj.
Nessy
@szegfue: A magán klinikákon nincs tvk (teljesítmény volumen korlát) . Van műtéti team az orvos mellett! Amikor engem műtöttek, a szakrendelő 1 napos sebészetén, 13-15 volt a műtött beteg, mert délután a szemészeten rendelt az orvos. A műtét után egy órával haza is vitt a gyermekem. Hat hét múlva műtötték a másik szememet. Igaz ez 6 évvel ezelőtt volt. Ma az ambulancián sincs mindig asszisztens. Magad uram, ha szolgád sincsen, legfeljebb kevesebb beteget tudnak ellátni.
hit and run
Aztán, amikor öngyilkos akaratam lenni, feltetem magamnak a kérdést: Öld meg mind !!!
szegfue
@Giovanni Alba: 17:02 Nyilván ez a volumenkorlát gátolja, hogy több mütétet végezzenek el... tehát minden pénz kérdése! Egyszerüen nincs több pénz semmilyen mütétre, nem tudja az egészségügy finanszirozni. Marad a sorban állás az állami szektorban. Azért elképzelem milyen lehet ugy élni, hogy látott és már nem lát valaki... közben megöregedett, sőt a hallása is csökkent, szerintem emberhez méltatlan állapot. Én kinéztem egy magánklinikát, összekapartam a mütét árát is és legnagyobb meglepetésemre végül egy fillérembe sem került. És pont azoknak az embereknek kell sorban állniuk, akiknek pl. senkijük sincs, egyedül élnek, nincs annyi jövedelmük sem, egyedül látják el a háztartásukat egyre csökkenő látással:(
human
Mindenki nyugodjon meg. Orbán Viktor a maga bölcsességével a gyermekek védelme érdekében nyújtja a műtéti várólistákat. Hisz addig sem tudják a libsi dokik átműteni a gyerekeinket akármivé.
szegfue
@Nessy: 17:19 Látod ezt nem tudtam, hogy ott nincs volumen korlát. Azt viszont még mindig nem értem, hogy akkor miért volt ingyenes?
szegfue
@Horizont: 17:36 Én is ezt tapasztaltam! De hát az a lényeg: vizitdij nincs, sorbanállás meg van:(
hit and run
Nincs test, nincsa ibóndok, nincs fegyver, nincs helyszín, noóincs semiterk sem.Nincs DNS. A tökéletes gyilkosság!
hit and run
ÍÖld meg min, Isten majd szétválogatja!
szegfue
@hit and run: 16:59 Elég "zaklatott" nekem ez a zene... nem nyugtat meg.
Nessy
@szegfue: Ezt nem tudom! Lehet, hogy kapott a várólista csökkentő pénzből?
szegfue
@Nessy: Lehet... Ember legyen a talpán, aki ezt érti?!
ómió
Pedig 70 kórház bezárásával ezt az efftársak úgy "lerövidítették volna", hogy ihaj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.