Norvégia jelentősen hozzájárul Magyarország védelmi képességeinek egy fontos területéhez, légvédelmének biztosításához – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Oslóban.

A honvédelmi miniszter is kijelentette: Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett
Kép: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki hangsúlyozta: "háború idején különösen fontos, hogy partnereinkkel és szövetségeseinkkel megerősítsük együttműködésünket".

A közlemény szerint a tárcavezető megbeszéléseket folytatott a norvég kormány és a parlament képviselőivel is.

A honvédelmi miniszter Bjorn Arild Gram norvég védelmi miniszterrel több fontos témában is egyeztetett. Első és legfontosabb pontként Magyarország légvédelmi rendszerének kiépítéséről beszéltek, amelyhez Norvégia a NASAMS rakétarendszerrel járul hozzá. A közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a rendszer leszállítása, valamint a kiképzés a megállapodásnak megfelelően történik, a tárcavezető egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezt az együttműködést a későbbiekben továbbiak is követik.

Megvitatták a miniszterek az ukrajnai háború miatt kialakult helyzetet és a két ország arra adott válaszait. A magyar honvédelmi miniszter a közlemény szerint azt mondta: a személyes találkozások adnak lehetőséget arra, hogy a felek "torzításmentesen, első kézből hallgathassák meg egymás álláspontját".

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta:

a háborút más nézőpontból látják a magyarok, akik a közvetlen szomszédságban élnek, és akiknek jelentős nemzeti közössége él Ukrajnában, ahol ráadásul nemcsak magyar életek esnek a harcok áldozatául, hanem a magyar kisebbségek jogait ismét csökkentik.

Magyarország a béke pártján áll, és megvédi a magyarokat, éljenek akár a határ magyar vagy ukrán oldalán – mondta, hozzátéve, Magyarország ezért nem ad sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának, és ezért nem enged át fegyverszállítmányokat és eszközöket a határain Ukrajna felé.

Kiemelte:

mindazonáltal Magyarország a kezdetektől elítéli a háborút, kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és történetének legnagyobb humanitárius akciójában segít a háborútól sújtottaknak, mind Magyarországon, mind Ukrajna területén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszámolt arról, hogy találkozott a norvég parlament külügyi és védelmi bizottságának képviselőivel is. A képviselőket szintén biztosította arról, hogy Magyarország elkötelezett, és erején felül teljesítő NATO-szövetséges, amit több nemzetközi szerepvállalása is alátámaszt, kiemelten a balti légtérrendészetben, továbbá a NATO legnagyobb szárazföldi műveleteként ismert koszovói békefenntartó erőknél, a KFOR-ban, valamint az is, hogy Magyarország a keleti szárny megerősítéseként létrehozott egyik többnemzeti harccsoport keretnemzete.

A magyar védelmi kiadásoknak az észak-atlanti szervezet által elvárt mértéke már idén elérheti az elvárt két százalékot, ez pedig "a magyar kormány számára nem a plafon, inkább a küszöb" – mondta a honvédelmi tárca közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
"Magyarország a béke pártján áll, és megvédi a magyarokat, éljenek akár a határ magyar vagy ukrán oldalán – mondta, hozzátéve, Magyarország ezért nem ad sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának, és ezért nem enged át fegyverszállítmányokat és eszközöket a határain Ukrajna felé."
Van egy kis logikai bukfenc ebben a szép szövegben. Mégis mit gondol a magyar kormány, azzal a lőszerrel/fegyverrel amelyet a NATO/Eu tagállamok oda szállitanak Ukrajnának, azokkal a magyarokat lövik? Ha, már itt is elhangzik, hogy a magyar kormány felmászik azon magyar származásúak hátára, akik életüket adják szülőföldjükért- nem az lenne a logikus, hogy legalább a szövetségesek fegyvereit/lőszereit engedje át az ország területén, hogy a magyarok meg tudják védeni magukat az oroszok fegyverei ellen. Mert a lózung, hogy a kormány megvédi őket, nem véd az orosz golyó ellen. Hazug aljasok vagytok, csak a lózungok, közben meg nyaljátok putyin hátsóját-és kiszolgáljátok a kivánságait.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Tisztel ,civil Honvédelmi Miniszter úr!Csak marra válaszoljon, hogy ha Putyin Oroszországa agresszorként fegyverrel megtámadta Ukrajnát, és az agresszor nem hajlandó az ukránok vezetőjével tárgyalni, akkor a megtámadott Ukrajnában élő magyarokat, akik Ukrajna állampolgárai, hogyan védi meg Magyarország?Kegyelmet , különleges eljárást követelünk az agresszor oroszoktól az ukrajnai magyarok számára?Kérjük őket, hogy fegyvereiket hangolják át úgy ,hogy a magyarokra kilőtt lőszer , akna, ágyúgolyó, rakéta ne ölje meg őket, és az oroszok vállalták hogy ezt meg is teszik?Nem inkább azok a fegyverek védik a magyarokat amit nem mi magyarok, hanem más nemzet adott az ukrán magyarok kezébe?Ha nem kapok erre választ, akkor azt hiszem, hogy a megvédjük a magyarokat Ukrajnában is csak egy szimpla becsapása , félrevezetése az embereknek, a magyaroknak, és nem véd meg ez a magatartás egyetlen ukrán magyart sem!
justhpeter
Ezek szerint a miniszter azt a látszatot szeretné kelteni, hogy már kibújt a kormány Putyin seggéből. Gondolom a norvégok minimum egy hétif fetrengeni fognak a röhögéstől.Mindenesetre a miniszternek a szavahihetetlenségi versenyben komoly esélyei vannak. Mióta a háború tart a magyar kormány nyilatkozataival kapcsolatban csak arra lehet gondolni, hogy a gazemberek vagy a futóbolondok vannak többen ebben a kormányban.
balos
@justhpeter: A kettő esetükben szimbiózisban is jól működik!Lásd,már 17 évet adtak a "jobbágyaik" a vágyaik kiélésére!Van aki a szart a szájában szereti lásd a neres polgári ökrök!
kereső
@justhpeter: Aki nem érti ennek a hazug propagandának a lényegét, az el is hiszi, hogy orbán és állampártja a "béke pártján" áll- amikor azt mondja, hogy "mi nem szállitunk lőszert az ukránoknak, és nem engedjük meg, hogy a fegyver -és lőszerszállitmányok áthaladjanak Magyarország területén, és a NATO használhassa a légterünket"- nem mond kevesebbet, mint hogy ilyen módon is hozzájárulunk az oroszok erőfölényéhez, nehogy már az ukránok-és benne a magyarok meg tudják védeni szülőföldjüket, hazájukat.

Hát(sic') nem egy aljas szöveg???,
ómió
Na, de az efftársaknak ez eddig se volt elég!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.