A kormány borúsabbnak látja a jövőt, mint eddig. Korábban 4,3%-os inflációval számoltak, de a frissen közzétett konvergenciaprogramból kiderült: most már 6%-ot tartanak reálisnak 2024-re.

Vége a kormány önámításának – Kiderült, hogy az eddiginél durvább inflációval számolnak, súlyosan érinti a nyugdíjasokat

Illusztráció: 123rf.com

Van néhány kötelező dokumentum, mely megjelenésekor a kormány friss várakozásairól kaphatunk képet. Az egyik ilyen, amikor a kabinet az uniós kötelezettségének eleget téve április végéig elkészíti és elküldi a konvergenciaprogramot, ami idén is határidőre megtörtént. Ebből többek között kiderült az is, hogy néhány hónap alatt változott a kormány véleménye a közeljövőt illetően: borúsabbnak látják 2024-et, mint eddig. Ez a borúlátása pedig a társadalmunk legidősebbjeire is nagy hatással van – némi túlzással élve a megélhetésük múlik rajta – számol be az Mfor.

A friss dokumentum szerint a kormány 6 százalékos inflációval számol, ezt azt is jelenti, hogy a januári nyugdíjemelés 6 százalékos lesz. Egy átlagos nyugdíjjal számolva ez 12 ezer forint pluszt jelenthet, feltéve, ha idén nem lesz nyugdíjkiegészítés.

Tavaly decemberben a Pénzügyminisztérium még 4,3 százalékos inflációval számolt 2024-re, ez a prognózis most 1,7 százalékponttal rosszabb.

Említésre méltó a kormány inflációs prognózisát illetően, hogy ez még a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek előrejelzésénél is pesszimistább. A március végén publikált inflációs jelentésében ugyanis a jegybank 3-5 százalék közé tette a 2024-es inflációt – teszi hozzá az Mfor.

A nyugdíjprémium sorsa is kérdéses

A GDP várható alakulása is fontos a nyugdíjasoknak, ugyanis prémiumot utal ki a kormány a nyugdíjasoknak, ha 3,5 % feletti a gazdasági növekedés felett. Idén ennek a lehetősége gyakorlatilag kizárt: a várt növekedés – 1,5 százalék – annyira távol áll ettől a 3,5 százaléktól, hogy eléréséhez óriási fordulatra lenne szükség.

Forrás: Mfor

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ember, most jövök a boltból. Verd át a Qrva anyádat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
Ember, most jövök a boltból. Verd át a Qrva anyádat.
Nessy
A 2000 előtt nyugdíjba mentek nyugdíja valóban a töredéke a most nyugdíjba menőknek, az akkori bérek okán. Viszont már eleget éltek, csak pénzbe kerülnek az államnak, népgazdasági hasznuk nincs! Épp ideje lenne, hogy feldobjuk a talpunkat! Az egészségügy átalakítása ere jó alkalom lesz!
Ezt a 6% inflációt ki álmodta meg? Aki az idei "egy számjegyűt"?
drrotf
Nem hiszem hogy a kormány önámítaná magát az infláció mértékével.Eddig még mindig kisebb inflációt jósolt a kormány jövőre nézve, mint amennyi ténylegesen volt.Úgy ,hogy ez nem önámítás, hanem bevett gyakorlat, ezt mindig így csinálja ez a kormány.Tudja előre hogy az infláció mértékével soha nem emeli fel a munkabéreket és nyugdíjakat a kormány , mert akkor hogyan osztogathatna ősszel, novemberben , ha már előre kompenzálták volna az infláció mértékével a béreket és nyugdíjakat?
laja70
Ez nemcsak a kormány önámítása, hanem a birkái hülyítését is szolgálja!!!
lusta
@drrotf: Ebből viszont világosan következik, hogy a 6% is csak egy önámítás, önfényezés.
ómió
Nyugi, efftársak! Most nem nyugdíjlenyulással fognak "kompenzálni", ahogy anno Böszme efftársatok!
csak úgy....
háború? soros? gyurcsány? - most ki lesz a tettes?
Toller Béla
@ómió: ...hanem egyáltalán, sehogyan sem. Majd adnak valami kis pénzt, oszt jónapot. A helyzet az, hogy k maguk az infláció, kemény, évtizedes lopásokkal alapoztak ! É hagyd mán azt az efftársazást, báncsa a fideszt, nincs ott semmiféle efftárs, csak lopi meg hazug disznó, modortalan állatok, stb.
Törölt Nick
Örülnénk mi már annak a "nagyon durva" 6%-nak is.
Sajnos halvány jele sincs a csökkenésnek, pedig eltelt az év egyharmada.
justhpeter
A mi szuper kormányunk mindenhez ért és mindet tud, azt az egyet leszámítva, hogy hányadik évet írjuk.
Néro2
A qurmány birkáit ámítja nem magát.
Röhögnek , hogy továbbra mehet a megmentés . Mármint maguk megmentése a köz kasszából.
Na abban nagyon sikeresek.
Nyírfa
@csak úgy...: 09.34

Így, csak a sorrend változhat.
ómió
@Toller Béla: Nafene! Csak nem ráismertél Böszme efftársadra!? Meg még a "nyócév" lopásotokra is!? Amikor a 6000 milliárdos államadósságunkból úgy lett 22000 milliárd, hogy a növekmény 14000 milliárdból semmit nem vettetek/építettetek, senki/semmit nem támogattatok (sőt, inkább népzsebeltetek!), hanem szétloptátok! "Évtized" se kellett hozzá és kopogtatott az államcsődünk! Az efftársaidat meg má' fel se ismered!? Má' Internacionálé-éneklés közben se!? Inkább másokra hazudod őket!? Há' ennyit romlott a "mentálod"!? Vagy csak a tetves bolsiságotokat hazudnád le!? Az meg így nagyon átlátszó próbálkozás!
kulabombaafityiszre
Lesz az a 6%.16% is.Majd az orbán vezette mekk elek banda tesz róla.
simmering73
Miközben nem sikerül megzabolázni az inflációt az élelmiszer fronton. Mai példa az Auchan-ból. Múlt hónapban a Maggi marhahúsleves kocka 649 ft volt, ma 849 ft az ára (tavaly még 460 ft volt). Kölyökpezsgő 619 ft volt, ma 719 ft lett (tavaly még 400 ft volt). Hogy lesz így egyszámjegyű az infláció?
simmering73
@sgl: A macska eledelek, almok is több mint 100%-kal mentek fel.
jáger laszló
Csak ámulok és bámulok!!
Micsoda eset!!
A kormány önkorrekciót hajt végre!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
A fideSSes pedofiliánusok úgy megbaszták a gdpit,hogy az inflációnak a hasa kikerekedett!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.