A szerző tudta és beleegyezése nélkül változtatott verse szövegén, és cserélte a „meleg” szót „magyarra” a kiadó Katolikus Pedagógiai Intézet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalom szöveg- és feladatgyűjteményében – értesült a Népszava. Kiss Judit Ágnes költő a Népszavától tudta meg, hogy egyszerűen átírták a versét a 16 éveseknek szóló tankönyvben. Azt mondta, nem szóltak neki, nem tudott róla, és fel fogja venni a kapcsolatot a kiadóval, hogy magyarázatot adjanak neki az ügyben. A Népszava szerint a meleg szó kicserélése jól illeszkedik az Orbán-kormány gender- és LMBTQ- ellenes propagandájába. 

Nem tudott róla a szerző, nem egyezett bele, egyszerűen kicseréltek a szerkesztők egy szót a versében, ami megjelent tőle a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalom szöveg- és feladatgyűjteményében. A kötet kiadója a Katolikus Pedagógiai Intézet.

Kiss Judit Ágnes „Szó” című versének eredeti négy sora így szól: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, meleg, roma”.

A Szent Imre könyvek keretében megjelent kiadványban azonban a meleg szót magyarra cserélte a kiadó: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, magyar, roma.”

A Népszava cikke szerint a verset sokszor alkalmazzák az irodalomoktatásban, mivel Kiss Judit Ágnes műve mondhatni a Szózat XXI. századi átirata, amely a kivándorlásról és az azzal kapcsolatos dilemmákról szól, a fiatalokhoz közel álló nyelvezettel és hangnemben.

Az ügy kuriózuma, hogy a vers széles körben közismert, ezért is érthetetlen a cenzúrának is felfogható változtatás, amely feltűnhet a tizenhat éves diákoknak.

Kiss Judit Ágnes a Népszavától tudta meg a változtatást

A vers szerzője – akinek meséje benne van a ledarált Meseország mindenkié című kötetben is – nem tudott az átírásról.

A tankönyvekbe is elért az Orbán-kormány propagandája: A „meleg” szót „magyarra” cserélték egy versben az egyik 10-es irodalomkönyvben a költő tudta nélkül – Reagált a szerző

Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő. MTI Fotó: Marjai János

A költő úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy a tankönyvekben megjelentetett alkotásokkal kapcsolatban is szükség van a szerző hozzájárulására, de nem tudott arról, hogy a Szent Imre tankönyvek 10. osztályosoknak készült kötetében megjelenik a verse.

Átírást nem is engedtem volna. Ezután fel fogom venni a kapcsolatot a kiadóval, hogy ne romlott szöveget terjesszenek, és a legnagyobb jóhiszeműséggel megkérdezem, hol találtak erre a változatra

– reagált a meglepett költő.

Forrás: Népszava, 24.hu, 444

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Ma elég magyar lesz az idő, elérheti a 20'C-t is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
balos
Tele van a világ álkeresztyény kétlábúval,akik jó pénzért minfdenkinek segítenek,ha bajban vannak a gyilkolászsuk miatt!
Havanagi
Ezek mindent meghamissitanak,ideje felébredni.
ómió
Áááá! Akkor, ott is van, aki rájött, hogy a meleg a kályha! De az is csak már, amikor!
SÍva
Érdekes egyébként, hogy a versből kimaradt a magyar! Mondjuk a magyar az mindenhonnan kimarad és csak a pénze kell!
Dr. Proktor
Ma elég magyar lesz az idő, elérheti a 20'C-t is...
jáger laszló
Óriási tévedés
Mert nem minden meleg magyar és nem minden magyar meleg!!
Összezavarták a költőnő önvallomását!!??
Ezért felelni fognak...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Ha még van valahol latin tanítás, Ovidius Amores című verseit nehogy a diákok kezébe adják. Leonardo nevét azonnal törölni mindenhonnan! A régi szobrokat, aktképeket raktárba!
Tényleg, már ebbe az egész témába kicsit betekeredtek sokan, élükön a kormánnyal.
Aki Én
Megértettem, miért magyarkodik állandóan a Shikaratyi.
,,Mi vagyunk a magyarok, ti nem vagytok magyarok"
Értelmet nyert.
Aki Én
Ez nem fér bele, de a köztudottan sok meleget és pedofilt rejtő papi világot imádja a fidesz és álkeresztény csürhéje.
Meg a melegházasságban élő tanácsadót, és a többieket.
Jézusom, hova jutott ez az ország az ilyen ostoba csicska @ómió: félékkel.
Eladott Ország
Az, hogy valótlanság került a tankönyvbe, nem tévedés, nem hiba, hanem szándékos hazug propaganda. Naná, hogy nem fogják kijavítani. Megígérni attól még lehet, igaz, hogy utóbb lebuknak, de addig is hónapokig nyugtuk van. Ők ott az oktatási államtitkárságon úgy érzik, hogy ezt várja tőlük a párt és személyesen a miniszterelnök elvtárs. Nem kell e mögé többet látni. A külpolitikát nem ők csinálják. Ők csupán nagyon szeretnének megfelelni a párt és a miniszterelnök elvtárs elvárásainak. „Fejétől bűzlik a hal.” A tankönyveket nem úgy szokták írni, hogy ez a véleményem...
Eladott Ország
Orbán Viktor be fog kerülni a magyar történelmi személyiségek arcképcsarnokába. Az őt valóban megillető helyre: Bolond Istók és Paprika Jancsi közé. Egy javaslat az ukránoknak a történelem tanításhoz 1848-49-ben Magyarországon belháború tört ki a nemzetiségek között, melynek a cári békefenntartók vetettek véget 1949 október 6-án. Beleírhatnák a történelem könyvekbe, hogy "Mátyás király román volt", mindjárt lenne mondanivalója a fidzsének'! Lehetne azt is, hogy 1956-ban belháború volt, aminek az oroszok vetettek véget.
Qqberci
@Dr. Proktor: Ma elég Gazsi lesz az idő...
csak úgy....
@Maccska: már megint látomásaid vannak, te szutykos?
Emmersson71
Ez esetben a NAV fegyveresen rátör a Katolikus Pedagógiai Intézet vezetőjére az otthonában szerzői jogok megsértése miatt, ahogyan Radics Péterre Süsü ügyben..vagy rosszul gondolom?!
csak úgy....
@Maccska: az alibaba és a 40 rablóból a rablókat 0rbán és csapata játsza! :)
Emmersson71
Én ezt a verziót javasolom a tömjénszagú keresztyéneknek:

Maradj, mert meg kell védeni
Kinek nincs is hova,
Legyen szegény, hajléktalan,
Deutsch, Szájer, Vitya
Menőmanó
Ha a meleg szó egyenértékű a magyarral, az azt jelenti, hogy az összes nagymagyar fideszgeci meleg. Persze vannak kivételek, mert némelyik pedofil.
Végre egyszer kiszólták az igazat.
Nyírfa
Perelni, kedves! Elővenni a lábasokat, és akkora zajt csapni velük, hogy az Brüsszelig hallatsszon!
Nessy
@csak úgy...: Ezzel csak az a baj, hogy a mi Ali babánk nem negyven, hanem sokkal több rablót alkalmaz!
SÍva
@Menőmanó: Szerintem a szó egy másik nemzetre utal ahol a pedofíliát is tolerálja a vallás!
namihami
Logikus! Csak úgy szimplán Szájerre mégse cserélhették!
Menőmanó
@SÍva: Ahol tolerálják a pedofíliát az pont Magyarország.
Ahol ahelyett, hogy hagyták volna megrohadni Kaletát a perui börtönben, inkább hazamenekítették, itthon meg kapott két ejnyebejnyét, és azóta is vidáman pedofilkodhat.
Másrészt az állam az egyházi pedofíliával sem hajlandó foglalkozni. Mert a papok a fidesz megbecsült pedofiljai.
Csak az ovisok átműtésével hülyít benneteket, pedig ilyen sosem volt, és sosem lesz.
Emmersson71
@namihami: Miért nem? Szótagszámra kijön :)
Alföldi már sok ;)
SÍva
@Menőmanó: Olvasni! Sokat olvasni és megtalálod! Azokat akik felelősek Kaleta kimenekítéséért alaposan meg kellene vizsgálni, hogy esetleg mi van az ő számítógépeiken! Egyébként nem hiszem, hogy a társadalom zöme elfogadhatónak tartja a pedofíliát! Ha nem követelnének többlet jogokat és nem mutogatnák magukat az utcán vonulgatva hergelve a többségi társadalmat, megpróbálva hétköznapi módon viselkedni könnyebben elfogadóvá válna a társadalom a homoszexuális emberekkel. Egyébként visszatérve Kaletának szép "magyar" neve van.
drrotf
Lehet hogy ez a kormány nem látható rendeletben törölte a magyar nyelvből a meleg szót, s erről az érintettek nem értesítette, és a Magyar Közlönyben sem jelentette meg még ezt a rendeletét, szégyellte!Azt már megszoktuk, hogy a kényes kijelentéseknél, például Orbán beszéd a z M1-en , akkor nem kihagyják a kényes részt és azt mondják a technika a hibás , ugrott egyet a berendezés, azért maradt ki az hogy Ukrajna egy része, Kárpátalja, az ősi magyar föld!Azt OV nem részletezte hogy mióta, de a Trianoni időkre még visszaemlékezett, az biztos.Ő sajnájla az ősi magyar föld elvesztését, de leki és politikaii támogatója, a kis Dúró Dóra simán beleegyezne egyes ukrán területek átadásába az oroszoknak.Vajon Kárpátalját is ide gondolt?Az sem meglepő ma már, hogy az ország volt elnöke Schmidt Pál sajátjaként tüntetett fel bizonyos idézeteket, megállapításokat mintha azt ő gondolta volna ki, nem pedig más!De az azért újdonság, hogy egy szellemi termékben a szavakat kicserélik a hatalmasok, akik úgy gondolják hogy mindent megtehetnek az alkotó megkérdezése nélkül, mert most a kezükben van az ország alma és a jogar, csak a koronát nem teszik fel a fejükre és nem viselik a palástot.Remélem a bíróság majd elmagyarázza nekik hogy egy jogállamban , aminek nyomai nálunk csak imitt amott van meg mi a jogszerű magatartás, és felkérik őket hogy fizessen már valamit az államkasszába, és a sérelmet szenvedett alkotónk, ha már egyszer jogszerűtlenül jártak el!
Menőmanó
@SÍva: A társadalom zöme természetesen elutasítja a pedofíliát, de a kormány bevédi ezeket a mocskokat Kaletástúl papostúl. És miért is titkosították az ügyet? És mért nem tudható, hogy jelenleg hol rontja a levegőt? Miért védik???
Namely
Erről a költőnek részegen sem nevezhető selejtről nekem ez a műve ugrott be:
"Kiss Judit Ágnes

Születésnapom

Az éveket nem számolom,
padlásra való ócska lom
csak egy
halom.

Sokáig voltam oktató,
diplomákat lobogtató
kevély
személy,

míg olvasták egy versemet,
és attól kapott vérszemet
a sok
szemét.

„Leírta, hogy fasz? Mit van itt?
Mi lesz, ha még ez is tanít?
Az is-
tenit!"

Ki vágyna bár, azér' se kúr,
nem védett meg az érsek úr,
azér'
se kár:

tanítok így is, meglehet,
még nem is volnék meglepett,
hiszen
haszon,

ha ír az ember néhanap,
az olvasó meg ráharap -
szerény
erény.

Bár meghűlt már a szenvedély,
érezni még (a kedvedér')
lehet
lehét,

s maradt még egy kis plusz parázs,
hevít majd éltem zúzmarás
telén
talán.

A világ így ér végire,
de rajta hagytam némi le-
nyomat
omat.

József Attila, akinek a művét majmolni próbálta valódi költő volt. KJÁ viszont egy selejt. Egy versfaragcsáló, amit bárki megcsinál 2 sör után.

Cikkhez:
nincs valódi mondanivalód, tehetséged? Szeretnéd, hogy költőnek nevezzenek? Akkor vedd bele a művedbe a buzi, cigány, zsidó szavakat, érzékenyíts, kritizáld a keresztény egyházat (vigyázz, a muszlimokat, zsidókat kritikusan szádra ne vedd) és máris hú-de-nagy-költő lettél.
SÍva
@Menőmanó: Hát erre nem tudok válaszolni! Miért védik? Ötleteim vannak de az itt nem megosztható!
nemkati
Nincs az interneten az a szövegváltozat, ami a katolikus tankönyvbe került. Ha már ezt állítják, miért nem monsják meg, honnan vették?

És már írtam, hogy egy nagyon érdekes verset találtam hasonló szöveggel Debreceni Zoltán cigány költőtől, a 3. versszak több ponton egyezik Kiss Judit Ágnes Szó című versének 8. versszakával.
www.csendespercek.hu/versek/6363-debreceni-zoltan-magyar-hazam

Úgy néz ki, hogy Kiss Judit Ágnesé volt a korábbi.
gina
És akkor az egész fidesz és kormány bandát ki kellene cserélni, mert van benne elég pedofil ,meleg meg himringyó és OV ribancok
gina
Vizet prédikálnak az álszent szemetek de bort isznak rohadt becstelen banda
Namely
@m73: "akkor ezt mond a buzi szájerodnak,a cigány farkas flóridnak meg a zsidó dajcsodnak te marha! "
1. Felszólító mód, tehát "mondd".
2. Hogy jön ez a kommentemhez? Ja, sehogy, de hogyan is várhatnám tőled az értő olvasást, ha nálad a helyesírás alapjai is hiányoznak. :)
Eladott Ország
@Maccska: tegnap 10:27 ☻ A diktatúrák egyik fontos ismérve - sok más mellett - a kontraszelekció. Mert minden pozíció betőltésénél - legyen az a legkissebb vagy a legnagyobb - soha nem a szakértelem hanem mindig pusztán a feltétlen hűség a führerhez a meghatározó. A történelem hamisítással Orbánnak nyal alá a NER, mert saját érdekükben nem mondják ki, hogy a király meztelen.
Németh István
A lényeg a buzik és a buzi-nyalók, menjenek a dk. klán "mindenki belefér" bilijébe! aljas moslék gyermek és ifjuságrontó moslékok! Ezekre nemzezetet felépíteni ? hát igen, mikor a fletó elmegy szűlni!
A többit tudjátok > usa-nató, Eu. vezérkar, usa nagykövet a krematóriumi hamvasztóba!
nemkati
Ezennel saját hatáskörben kiosztom a Propeller legundorítóbb kommentelője kitüntetést az előző hozzászólónak.
Dr. Proktor
@Shikari: Ne félj, téged nem fenyeget az olvasás és műértés réme...
Németh István
Minden esetre a Németh Pistike nagyon rendesen helyre tette a "vers költőjét" aki néprétegként talán nemzetiségi rétegként kezeli a buzi gender akár, pedofil szemét állat barmokat! Ezért vannak a tanárok soraiban is jellemzően többen korcs, beteges hajlamú egyedek, mert tanítják a buziságot! Mert nem lehet azt elég korán kezdeni! Hosszú cici jár mindazoknak akik buzi nemzet-séget támogatják! Na örültök?
Nanya
@Horizont: No no ! Még az is előfordulhat !
Nanya
@Németh István: látom,megint a kedvenc témádnál vagy,baszdanyád !
Dr. Proktor
@Qqberci: Erről az a sláger jut mindig az eszembe, hogy: "Száj er, madár..."
Csak Norisz és senki más
... s ezért januárban nem lesz iskola, csak majd július 15-ig!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.