A világ 10. legrosszabbul teljesítő országa Magyarország egy globális összehasonlítás szerint.

Inflációs Index: Magyarország cudarul áll, még Ukrajnában is kisebb drágulást mértek

Illusztráció: Pixabay.com

Lesújtó képet fest Magyarországról a Spectator Index gazdasági lap éves inflációs indexe, melyet a Twitteren osztottak meg: a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Ezzel globális szinten a 10. legrosszabbul teljesítő ország lett Magyarország.

Az első 10 hely egyébként így fest a listán:

Venezuela: 430 százalék

Libanon: 264 százalék

Argentína: 109 százalék

Irán: 53,4 százalék

Törökország: 43,68 százalék

Pakisztán: 36,4 százalék

Srí Lanka: 35,3 százalék

Etiópia: 33,5 százalék

Egyiptom: 30,6 százalék

Magyarország: 24 százalék

Ugyan a kormány rendre az ukirajnai háborúra hivatkozik, mint a magas magyarországi infláció egyik okára (a másik ok a koronavírus lenne), de Ukrajnában a lista szerint például csak 17,9 százalékos volt a drágulás tavaly.

A hír kapcsán felidézi az Index, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter februárban azt mondta, a kormány év végére már csak egy számjegyű inflációra számít.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szarházy Mákos
O'an cudarul áll, hogy tegnap is tele voltak a teraszok, éttermek, presszók, curárszdák... Költöttek az'emberek rendesen, még a gyermeknapot is kétszer tartják...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sakk Matt
Na jó..de úgy könnyű, hogy az Ukrajnával határos országokban nincsen háború!
Menőmanó
Hát nem nagyszerű ez a kormány?
Eddig csak Európát nyomtuk le, most meg már a világbajnokságért harcolunk, nem kicsi eséllyel.
Mindig csak győzünk, meg győzünk, meg győzünk.
Bár megmondom az őszintét, nekem már herótom van a sok győzelemtől, aminek mindig mi isszuk meg a levét.
lusta
Mindez érthető és világos, mint a nap.
Ukrajna és Magyarország határos egymással. Magyaországon magas az infláció, mert a szomszédjánál háború van. Ukrajnában csaknem fele az infláció. Könnyű nekik, a szomszédos Magyarországon nincs háború.
namihami
Azért lehet, mert nálunk háborús infláció van, ami ott nincs! Ott csak háború van!
Eladott Ország
A csúti geci évtizedekre hazavágta az országot, de sajnos még ez nem a gödör alja! Mivel ez a tolvajbanda egy kanyit nem fog kap az EU-tól míg az országban hatalmon vannak, megjósolhatatlan az ország katasztrófájának mélysége!
namihami
@Maccska: 16.40: Akkor máris itt a megoldás a hazai (papiron) 25%-os, a valós legalább 40-50%-os inflációra!
Egyszerűen üzenjünk hadat valamelyik szomszédunknak (hadiállapot) és hasonló helyzetbe kerülünk, mint az ukránok! Se nyugdíj, se fizetés--miként írod! És máris megoldva az európai szinten első inflációnk!
De, könyörgöm, ezt az ötleted nehogy megoszd a Karmelita fura urával! Még meg találná fogadni!
Béla333
"Magyarország cudarul áll, még Ukrajnában is kisebb drágulást mértek"
"A világ 10. legrosszabbul teljesítő országa Magyarország egy globális összehasonlítás szerint."

de ha a maffiózók hazudozását nézzük, akkor a legjobb 3-ban vagyunk.
És a hülyemagyar maffiahívők ezt még el is hiszik...!!!
Ezért szavaznak ezekre újra és újra!
Németh István
A valóság az >>> és ERRE A KORMÁNY RÁJÖTT >>> NEM VÉLETLEN A 10%-OS KÖTELEZŐ ÁRCSÖKKENTÉS VÁLTAKOZÓ ÁRUKRA!!! >>> az aljas belső ellenség a nyugat hatására!!! néhány moslék kereskedőt arra ösztönöz a kereskedelmi szervezetek vezetése a balliberális mocskos zsidó fattyai által, hogy a KORMÁNYT IGYEKEZZENEK ELLEHETETLENÍTENI az árak emelésével, hogy befagyjon a magyar gazdaság! ERRŐL VAN SZÓ NEM MÁSRÓL! semiféle olyan tényező nincs, hogy a mai esztelen módon emeljék az árakat! Rendkívűl értékes és világszínvonalú külpolitikánk, eredményességünk iriglésre méltó >> ezzel szemben a belpo-litikánkban sajnos az aljas belső ellenségeinket a nyugat által kifejezetten támogató megdöb-bentően aljas és korrupt eljárások sorozata végett nehezebb kezelni! A tisztességes rendcsi-náláshoz a balliberális belső ellenség vezetésének egyértelmű "lefejezése" szükséges! Ebben a nép a polgárok elsöprő támogatására van szükség, mégpedig elsődlegesen nemzetvédelmi okokból a törvénykezés keményítésével!
Ezen fenemód jó lenne ha a kormány elgondolkozna, mielőtt a tetvek megeszik az országot!
Szemmel látható és mindeki látja tán a kormány nem???, jogy a gyerekeket és a szüleiket bújtják fek az önös érdekeik elérése céljából a mocsko tetvek! Ráadásúl pénzért a hülyegyerekeket!
Mire vár a kormány? arra tán, hogy ursula lemond a ballibkó magyaroktól nála lecsapódó suskáról?? nagy tévedésben van akkor a VIKTOR pajtikánk!
gina
A cigány jól teljesitett, igaz ö hizik mint egy mangalica !!!
Nessy
@Németh István: Az nem zavarja, hogy hetek óta nem pár kijelölt, hanem sokkal több árucikk akciós ára nem 10%, hanem 20-30% -kal olcsóbb a nagy élelmiszer boltokban? Plakát helyett akciós újságokat böngésznek egyre többen!
kereső
@Maccska: 2023. április 26. A KSH adatai szerint 2023 februárjában gyakorlatilag stagnált az átlagkereset Magyarországon tavaly februárhoz képest, így a nettó reálkereset 19,6 százalékkal zuhant egy év alatt. Ha kiszűrik a tavalyi egyszeri tényezőket (fegyverpénz), akkor is messze lemarad a rendszeres bruttó átlagkereset 17,3 százalékos növekedése a brutális, 25,4 százalékos februári inflációhoz képest.

Miközben 2023 februárjában az infláció 25,4 százalék volt, a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete mindössze 0,8 százalékkal, a nettó átlagkeresetük pedig 1,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH legfrissebb gyorsjelentéséből.

Az átlagkereset változását jelentősen befolyásolta a 2022 februárjában a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, az úgynevezett fegyverpénz. Ennek hatását kiszűrve a bruttó átlagkereset növekedése 14,8 százalékponttal, a nettóé 15,2 százalékponttal lenne magasabb – hangsúlyozza a KSH, magyarázva a számokat. A bruttó átlagkereset 531200 forint volt, míg a nettó 366400 forint 2023 februárjában.

Akkor is iszonyúan csökkent a reálkereset
A rendszeres bruttó átlagkereset (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) 505400 forintra becsülhető februárban, ami 17,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 509800 forint volt, ami 19 százalékos növekedés, a költségvetésben 486600 forint volt, ami mindössze 13,1 százalékos emelkedés, a nonprofit szektorban pedig 515900 forintot tett ki, 12,4 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 353200 forintot, a kedvezményeket is figyelembe véve 366400 forintot ért el, 0,8 százalékkal, illetve 1,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az ún. fegyverpénz hatását kiszűrve a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset növekedése 15,2 százalékponttal lenne...
csak úgy....
@Maccska: @Philip Marlowe: ti egy tehén borjai?
Sakk Matt
@Németh István: Pityuka! Az akciók eddig is voltak, heti szinten, legtöbnször több mint 10%! Nem azért vab akció a boltokban, mert a dagi azt mondta.
Én speciel arra utasítom a Napot, hogy holnap reggeltöl estig süssön. Szerinted miattam kel majd fel, okoska?!
gybognarjr
@Németh István:@csak úgy...: @csak úgy...: @kereső: @Németh István: Maga egy nemzeti rasszista barom!
Németh István
Sajnos a nagyon hülyék és anagyon buták miként a biológiai sejtek ha összekeverednek akkor amolyan trutymó keletkezik belőlük! Nos ezeknek az ember fiacskája mint én -ugye mint ember hiába beszélek > a trutymófejüek nem értik! nincs mit, mást tenni le kell szarni őket!
különben tényleg rasszista vagyok >> kifehezetten útálom a hülyéket amelyek társadalmi rétrgrt nem jelntenek de egy elzűllött agyú vonulatot igen! De mit is tesgyünk? Tán hogy leszarjuk őket előbb utóbb megszűnnek!
Az usa-nató, az Eu. vezetés és az usa nagykövet Úti programja változatlan > temető
Szarházy Mákos
O'an cudarul áll, hogy tegnap is tele voltak a teraszok, éttermek, presszók, curárszdák... Költöttek az'emberek rendesen, még a gyermeknapot is kétszer tartják...
Aki Én
@Szarházy Mákos: Azért annyira nem bonyolult ez a hír, hogy kifogjon rajtad. De mégis.
Ha a lakosság 1-2 százaléka beül nyáron egy teraszra (akiknek jórésze külföldi), az a jólét jele? Akkor nincs világverő infláció?
Ez volna az ellenérved, ezzel cáfolod a hírt, hogy embereket láttál teraszokon? Tényleg?
Aztán csodálkoztok, hogy totál hülyének tart a többség?
Jesszusom...
kereső
@gybognarjr: tegnap 21:22 megmagyaráznád mi abban a "rasszizmus"- és miért vagyok én egy "rasszista barom", mert beraktam a hivatalos KSH jelentést- egy fideSSes hazugság megcáfolására?
ómió
Na, ugye! Ez a "zorbáni világinfláció" (sőt! intergalaktikus!) "mindent visz"!
Nessy
@Aki Én: Ők ebből a grafikonból csak azt látják, hogy a mi oszlopunk a legmagasabb! Hogy miért?? Elolvassák, meghallgatják a királyi médiában! Nagy baj az agybaj, és gyógyíthatatlan!
Aki Én
@ómió: ,,Na, ugye!"

Mit nem értesz már megint, te tetvesbolsi?
Segítek.

Világviszonylatban tízedikek vagyunk, Európában legelsők.
Ez nem egy pozitív helyezés, he érted. Sőt.
Jesszus ember, te hova turbózod még magad?
Namely
"Ugyan a kormány rendre az ukirajnai háborúra hivatkozik, mint a magas magyarországi infláció egyik okára (a másik ok a koronavírus lenne), de Ukrajnában a lista szerint például csak 17,9 százalékos volt a drágulás tavaly."
A propeller, szokásos hozzáértésével, kötelezően beleveszi az összehasonításba Ukrajnát, pedig egy olyan országot, amelyet a nyugati segélyek tartanak lélegeztetőgépen, fizetésképtelen, nem fizeti felvett hiteleit, a boltokban a nyugati, köztük magyar árukat adják, amelyet ingyen kapnak, nem lehetne belevenni, hiszen összehasonlíthatatlan a kettő. Plusz az ott "mért" infláció valósága felől is vannak kétségeim.

A magyar infláció okai pedig világosak: túl magas gazdasági kitettség, a kovicc előtt túlfűtött gazdaság (a kamatokat túlságosan is sokáig hagyták túl alacsonyan), a kovicc hatásai (amelyek nálunk sokkal erősebbek voltak, mivel túlságosan kitettek vagyunk a külföldnek), energiaválság, háború, tranzitdíjak emelése Ukrajna által.
Aki Én
@Namely: ...na, itt is segítek.

,,Forrás: The Spectator Index, Index.hu"

Nem a Propeller, hanem mindenki megemlíti Ukrajnát, ha a világraszóló orbáni-infláció a téma. Ahogy minden egyéb országot. Ahogy ez a cikk is. Nem érted, mi?
De te miért csak Ukrajnát említed meg?
Ez volna a mindent cáfoló védőbeszéded?
...jesszusom...
Németh István
AKORMÁNY hivatkozása helyt álló, persze csak részben mert ugye hivatkozhatna másra is az ukrán háborús helyzet mellett, és MÉGPEDIG AKÁR NAGYOBB SÚLLYAL>>> a részünkről elkövetett határvédelemre - amely EURÓPA VÉDELME IS - a liberáális baloldaj csaknem folyamatos zavartkeltő akadályozni szándékozó ÉS kifejezetten károkat okozó honi megnyil-vánulásaira, aztán az Eu. moslék vezetésének hergelése okán az Eu betartások sorozatára > MINDEN TÉREN > az aljas indokból folyamatosan biztosított betartások a járandóságok megfi-zetésének - hazaárulás végetti - visszatarása, az energiatényezők, a piaci viszonyok gátlása, új piaci lehetőségek kényszerű keresése!
MIről beszéltek analfabéla, trutymófejűek?
A lényeg az usa-nató, az Eu.vezetése, az usa nagykövet > takarodik a büdüs kurva anyjába!
Béla333
De dumában, hazugságban bent vagyunk a "legjobb" 3-ban is...
Ugyanis most meg az a baj, hogy nem azt nézzük, amit a maffiafőnök hazudik (mond), hanem ami a valóság.
És a kettő között ég és föld a különbség.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.