A magyar és szerb kapcsolat aranykorának újabb fejezetéhez értünk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök kedden a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Palicson.

Novák Katalin kiemelte: az, hogy Szerbia és Magyarország stratégiai együttműködési tanácsot alapított, azt tükrözi, hogy nem taktikai, hanem stratégiai jellegű döntések születnek, hiszen hosszú távon kívánják megalapozni a magyar-szerb barátságot, a magyar-szerb együttműködést.

Novák Katalin Szerbia uniós csatlakozását sürgette Palicson

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök (j2) és Ana Brnabic szerb miniszterelnök (j) fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt (b2) és Orbán Viktor kormányfőt (b) a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülése előtt a vajdasági Palicson 2023. június 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A köztársasági elnök elmondta:

12 munkacsoportban tanácskoztak a miniszterek, akiktől azt várják, hogy munkájuknak kézzelfogható eredménye legyen és tartalommal töltsék meg a két ország között most aláírt 12 megállapodást.

Novák Katalin a keddi megbeszélés témái közül kiemelte az orosz-ukrán háborút, Nyugat-Balkán stabilitásának és Szerbia Európai Uniós csatlakozásának kérdését, valamint a demográfia ügyét.

A magyar államfő elmondta: Magyarország és Szerbia kapcsolatát két szabadságszerető, szuverén nemzetnek az egymás iránti tisztelete jellemzi.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a cél eljutni a mielőbbi fegyvernyugváshoz és békemegállapodáshoz. Kiemelte, hogy mindez nem vonhatja el a figyelmet a nyugat-balkáni térségről, amelynek a stabilitása Európa stabilitásának is kulcsa. Mint mondta, itt is békére és biztonságra van szükség.

Második témaként Szerbia európai uniós csatlakozásának kérdését emelte ki. Emlékeztetett, hogy Szerbia 2009-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz, és 2014 óta zajlanak a csatlakozási tárgyalások. Novák Katalin kiemelte: Szerbia ez idő alatt már sokszorosan bizonyította, hogy Európához tartozik. Hozzátette: ez Magyarország számára megkérdőjelezhetetlen, és ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy Szerbia jogi értelemben is csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Szerbia schengeni csatlakozásával kapcsolatban kifejtette, hogy amíg ez nem történik meg, addig is szeretnék megkönnyíteni a két ország közti határátlépést.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a demográfiai tél elleni küzdelemben is még szorosabbra fűzik a szerb és magyar együttműködést. Hozzátette: Magyarország e téren is kész átadni tapasztalatait Szerbiának. Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy idén szeptember 14-15-én ismét megrendezik a Budapesti Demográfiai Csúcsot, a családpárti erők egyik legnagyobb nemzetközi találkozóját, és ezen a nemzetközi találkozón a demográfia kihívásaira keresik a megoldást a résztvevők. Hozzátette: Aleksandar Vucic szerb államfő is megerősítette részvételi szándékát.

Novák Katalin együttérzését fejezte ki a közelmúltban Szerbiában történt lövöldözésekkel és áradásokkal, valamint a Koszovóban történtekkel kapcsolatban.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Hatalmas országok, hatalmas tettekkel, szerintem a G7 leteszi a fegyvert előttünk. Világoson. Átadták Orbánnak Putyin utasításait. A Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács a vezetőik spirituális elődeinek vidám népirtási gyakorlatát kívánja feltámasztani? Csak nem "nászútra" mennek? Elbújnak dugni, a kolostorban, vagy a palotában már nem mernek?! Hotel szobában lesz unga bunga party ! Nem derül majd ki, mennyit adunk a koszovói szerbeknek szabadságharcuk folytatásához. Természetesen számonkérték a szerbeket a koszovói atrocitásért. Ráadásul ott van a generaliszimusz asszony is, úgyhogy a szerbek biztos szorultak. A találkozón szóba kerül a szerbek által hülyére vert magyar katonák ügye is? Éljen a megbonthatatlan szerb-magyar konzerv, akarom mondani barátság. Szerbia Uniós csatlakozzásával kapcsolatban, jó ha minket megtűrnek még egy darabig, nem hogy ránk hallgatnának.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Hatalmas országok, hatalmas tettekkel, szerintem a G7 leteszi a fegyvert előttünk. Világoson. Átadták Orbánnak Putyin utasításait. A Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács a vezetőik spirituális elődeinek vidám népirtási gyakorlatát kívánja feltámasztani? Csak nem "nászútra" mennek? Elbújnak dugni, a kolostorban, vagy a palotában már nem mernek?! Hotel szobában lesz unga bunga party ! Nem derül majd ki, mennyit adunk a koszovói szerbeknek szabadságharcuk folytatásához. Természetesen számonkérték a szerbeket a koszovói atrocitásért. Ráadásul ott van a generaliszimusz asszony is, úgyhogy a szerbek biztos szorultak. A találkozón szóba kerül a szerbek által hülyére vert magyar katonák ügye is? Éljen a megbonthatatlan szerb-magyar konzerv, akarom mondani barátság. Szerbia Uniós csatlakozzásával kapcsolatban, jó ha minket megtűrnek még egy darabig, nem hogy ránk hallgatnának.
Péter2
Remélem lesz olyan tagország aki megvétózza a szerb uniós tagságot , van itt roma elég , épp az kell , hogy még ezek is vándoroljanak .
Pálinkás Pál
@Péter2: biztos sokat segít nekik a srebrenicai vérengzés...emlékeztetni kell rá az uniót...
Giovanni Alba
@Péter2: ma, 16:47
"Szerbia nem lesz a közeljövőben az Európai Unió tagja – fogalmazott Aleksandar Vučić államfő a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumon tett háromnapos látogatásának végén, a Widening Europa's Horizont (Európa horizontjainak tágítása) – Hogyan tudja megerősíteni az új európai politikai közösség a kontinens biztonsági helyzetét a szélesebb körű geopolitikai változások mellett? elnevezésű panelen. Rámutatott, pesszimistán tekint az EU-csatlakozás lehetőségeire, majd hozzátette, az unió népszerűsége és a lakosságnak az európai közösségbe vetett bizalma is megingott a régióban."
www.magyarszo.rs/hu/5138/kozelet/279417/Lesz-e-Szerbia-EU-tag-szerbia-Aleksandar-Vu%C4%8Di%C4%87-EU-Eur%C3%B3pai-Uni%C3%B3.htm
Eladott Ország
Ha olyan rossz az EU ahogyan azt állítják, akkor nem támogatni kellene a csatlakozást, hanem le kellene róla beszélni. Számomra ez kissé zavaros. Mást se hallok a fidesztől, hogy szapulják az Uniót. Akkor a szerbekkel ki akarunk tolni? A lényeges kérdés viszont: sikerült már aláírni az Európai Ügyészséghez való csatlakozást?! Nehogy túl késő kegyen! Magyarországnak - mint az Unió egyik igen elismert, köztiszteletben álló tagállamának- támogatása igen-igen sokat érhet. Ja, ez már derékszög.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306088356_5447616368626711_8700331564316585768_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=soW7xn3HJRgAX8bJrmy&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfB1q8-EAFxQqeac2cr8oUEYuar2nooRVx88Z5D6tIDKsg&oe=649769E9
Ha ilyen nagyszerű barátok vagyunk, miért engedik ránk a migránsokat? A szegény határmenti saját polgáraikról már nem is beszélve! Még egy Putyin barát hiányzik az EU-nak?!... nesze sánta itt egy púp...
human
Kis bevezető.
Emlékeztek mit csináltak Orbánék első körben életük első 2/3-os parlamenti többségével? Elővették az alkotmánybíróságot és hogy a fidesz hű emberek többségbe kerüljenek annak létszámát törvényileg felemelték és soraikba fidesz kádereket tette. Innentől kedve nem volt aki alkotmányossági gátat szabott volna a törvénykezési cunaminak, ami közt ott volt a választási rendszer átalakítása például.
Csak azért írtam ezt le, mert Orbánék az EU bővítésben is ugyanezt a taktikát alkalmmazzák. Támogatják minden olyan ország belépését az EU-ba aminek jelenlegi vezetése Orbánéhoz hasonlóan nem a demokrácia híve és nem veti meg a korrupciót sem. Orbán egy gyenge Európában reménykedik ahol mindenki a saját hatalmát építgeti nem foglalkozva jogállami, korrupciós kérdésekkel. Orbán azt szeretné ha az EU pusztán korrupt kormányfők klubja lenne akik egymás közt lebótolják a maguk politkai és pénzügyi ügyleteit. A nép pedig csak erőforrás a szemükben ami biztosítja a javak termelését.
balos
@human: A nép már húszadrangú kérdés!Itt vannak a keleti "ingyen" munkások!Nem hülyék,hogy holmi magyar entitással töltsenek fel munkahelyeket,mert ezek képesek még sztrájkolni is,ha úgy kelnek!
Havanagi
@Eladott Ország: Szerintem Orbán miatt sürgeti Novák az ügyet,úgy legalább két spion lenne az oroszok megbízottja az unióban és a romboló munkával ketten foglalkozhatnának.Ezért dörgölőznek ennyire a szerbekhez.
ómió
Még annyit se lát a Novák, hogy a szerbek "demokratizmusban messze le vannak maradva" (se azovi nácijaik, se halállistáik, se egypártrendszerük) "ukránéktól"!?
looper
@ómió: Tudod mennyit kell innom ahhoz, hogy megközelítően olyan hülye legyek, mint te? Ismétlem: megközelítően!
Már írtam, de annyira tetszik, hogy újra leírom: "Hozzád képest a Bullshit generátor v2.0 egy ChatGPT." - nyugodtan idézheti bárki, nem kérek érte jogdíjat.

(A Nobel-békedíjért hol kell sorba állni?)
ómió
@looper: A bolsi elmeosztályon, ha gyakran felmerülnek hasonló kérdéseid, azokat ne nekem, hanem az efftársi szobatársaidnak tedd fel, bolsiék gyagyása! Ennyi nem evidens számodra abban a miliőben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.