A magyar gazdaság kilátásai jók, két válságot leküzdve erőteljes növekedést fogunk felmutatni a jövő évben – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a felvidéki Gombaszögön, ahol részt vett a Gombaszögi Nyári Tábor egyik panelbeszélgetésén szombaton.

Varga Mihály szerint jók a magyar gazdaság kilátásai, de az EU-t már temeti a miniszter
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Pénzügyminisztérium alapításának 175. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a minisztérium pénztárcsarnokában 2023. július 10-én. MTI/Mónus Márton

A Szűk esztendők jönnek? nevet viselő fórumon a magyar pénzügyminiszter szlovák hivatali partnerével, Horvát Mihállyal, az ügyvezető szlovák kormány pénzügyminiszterével beszélgetett. A két szakpolitikus a járvány utáni időszak, valamint az energiaválság összefüggéseiben kialakult gazdasági bizonytalanságról, továbbá ehhez kötődően országaik kilátásairól beszélt.

A magyar pénzügyminiszter a jövőbeni kilátásokról szólva azt mondta:

jó hír, hogy a magyar gazdaság kilátásai jók, s arra a jövő évben növekedés vár, ugyanakkor rossz hír, hogy az Európai Unió (EU) kilátásai nem túl biztatóak.

Rámutatott: míg az EU tekintetében folyamatos gazdasági térvesztés várható, a magyar gazdaság tekintetében jó kilátások vannak, azért is, mert Magyarországon olyan gazdasági növekedés van jelen, amely sok ágazaton alapul.

Kifejtette: 2021-ben a pandémia után 7,1 százalékos növekedés volt, tavaly 4,6 százalékos, ami meghaladta az EU átlagát, s bár az idei év nem lesz könnyű, "jó, ha megússzuk a recessziót" , de jövőre ismét egy 4 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani.

A magyar pénzügyminiszter a kilátásokat ismertetve rámutatott: "nagyon feszes a munkaerőpiac", azaz alacsony, 4 százalék körüli a munkanélküliségi ráta.

Aki akar és tud dolgozni, az tud dolgozni, nem jelent problémát elhelyezkedni a gazdaságban

- emelte ki Varga Mihály. Hozzátette:

Magyarország egy munka alapú gazdaságot épít, s a kormány nem hisz az alapjövedelemben és a szociális segélyezésben sem.

A politikus elmondta: ugyancsak jó, hogy Magyarországon magas a beruházási ráta, ez a GDP 28 százalékát teszi ki, ami a legmagasabb szám az unióban, s azt jelzi, hogy a következő időszakban is jók a kilátások. Varga Mihály ugyancsak jó hírnek nevezte, hogy magas szinten vannak a külföldi beruházások.

Kifejtette: az elmúlt 3 évben már nem Nyugat-Európából és az Amerikai Egyesült Államokból jött a legtöbb tőke, hanem Kínából és Dél-Koreából. Megjegyezte: a jelenség miatt ugyan van egy politikai vita Brüsszellel, de egy 6 és fél milliárd eurós, 8 ezer munkahelyet teremtő beruházást nem elfogadni "hülyeség lenne."

A gazdaság jó kilátásait erősítő tényezőket sorolva a pénzügyminiszter azt mondta: az ország exportteljesítménye nagyon jó, míg a lakosságszám tekintetében Magyarország a 94. helyen van a világ országainak sorában, az export-mutatót tekintve a 34. helyen áll.

Rámutatott: az energiaárak ugyan tavaly az egekbe szöktek, de most kompenzáció figyelhető meg, s egyidejűleg az infláció és kamatok is csökkenni kezdtek.

Hozzáfűzte: az Országgyűlés már elfogadta a jövő évi költségvetést, s ez olyan büdzsé, amely a költségvetési deficitet és az államadósság szintjét is csökkenti majd. 

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Csak Brüsszel küldje a pénzt. Egymást túllicitálva gombamódra szaporodnak a hülyék ebben a kánikulai melegben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Csak Brüsszel küldje a pénzt. Egymást túllicitálva gombamódra szaporodnak a hülyék ebben a kánikulai melegben.
Nessy
El is hiszi Varga amit elmondott? Mert ha igen, keresse fel háziorvosát, pszichiáterét!
izéke
Már csak az mentheti meg az EU-t,ha orbánnak utalja minden vagyonát és,vagy megteszi orbánt Európa örökös vezetőjévé. Ha nem,hát magukra vessenek! Nem fizetjük be a tagdíjunkat és összedől a Nyugat mint egy kártyavár! Reszkessetek libsik!
Néro2
Hát koma de azé pénz még a halottól a temetés előtt kéne még, ugye.
De ha olyan kurvasikeresek vagytok szárnyalva elmesélnéd miért kell kézezer MILLIÁRD forint csak KAMATRA fizetni a felvett kölcsönötök után?
Minek kölcsön annak aki úgy szárnyal mint ti ?
Jut eszembe Álomi adósságotok hol tart ?
Csak hogy tegyük a kamat mellé a tőkét is.
Mi a faxt hazudoztok minden áldott nap.
Többször.
kereső
Egy cikk, varga és szijjártó figyelmébe, az elszabadult akkigyári beruházások kapcsán!:propeller.hu/itthon/3940881-bejelentest-tett-energiaugyi-miniszterium-megnovekedett-vizigennyel-kapcsolatban

valamint: a Duna magas vizhőfoka miatt korlátozni kellett Paks áramtermelését.
Menőmanó
Az Európai Unió Tanácsának pénteki következtetései szerint Magyarországon jelenleg egyensúlyhiány áll fenn „a nagyon erős árnyomások”, valamint „a külső és kormányzati finanszírozási igények miatt”. Magyarul magas az infláció és túl sokat költekezik a kormány ahhoz képest, hogy mennyi bevétele van.
Hozzáteszem, a túl sok költekezés sem oda megy ahova kéne. (Vodafon, Tiborcz haver gödre, stb)
kereső
Stagfláció- mihály. Stagnálás/ esetleg recesszió és magas infláció!! Ez van most.Ellenszer mihály???
Eladott Ország
@Őrnagy: ma, 08:05 ♦ Azért jó lenne, ha a tényekkel is tisztába lenne fideszes f@szfej! A polgári ökörkörök között fejtsed ki a véleményed, mert csak egy hülye idióta, barom vagy, innen meg takarodj a 3,14csába!
Magyarország jobban teljesít! A kormány intézkedéseinek köszönhetően Magyarország az első lett az OECD országok között a reálbér csökkenésben. 15,6%-os csökkenést mért az OECD itthon – míg az OECD-országok átlaga csak 3,8%-os csökkenést mutat. Ilyen csökkenést még soha nem produkált egyetlen egy ország sem egy év alatt, a pofádat meg járatod, te illiberális gyagyásés még ki is oktatsz!
httscontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/328618161_552806286880712_2571656398763407957_n.png?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=VNdNOnsa9j8AX8UcG56&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfCTHF-9J0RYph8mvsd56ZgqDC5a-wyAippHpTTtaAa4zA&oe=64B88A24ps://twitter.com/Gray_Tatu/status/1679231698079211521/photo/1

Folyamatosan Weöres Sándor A birka iskola című verse jár az eszemben...
Egyszer volt egy nagy csoda,
neve:birka iskola.
Ki nem szólt csak bégetett,
az kapott dícséretet.
Ki oda se ballagott,
még jutalmat is kapott
Így hát egy se ment oda,
meg is szűnt az iskola.
www.facebook.com/photo.php?fbid=6870693949613612&set=p.6870693949613612&type=3

Élelmiszer infláció 2023. Magyarország a korrupciós és inflációs listák élén! Előre megyünk, nem hátra! Irigyeink a csodánkra járnak, próbálkoznak, de mi utolérhetetlenek vagyunk. Nem a rendszer korrupt, az emberek korruptak. Nem a termékek drágák, hanem csak az áruk magas. Értünk mindent. Khm . A háborús vészhelyzet, Brüsszeli szankciók ! Az...ja nem! Ennyire azért nem kéne lenézni minket Viktor!
ómió
Az "EU temetés előkészületeibe" Ursula efftársnőék, bizony, nagyon belehúztak!
kereső
@Őrnagy: Ha egy gazdaság stagflációba lép, ezt problémának szokták tartani, mert egy ilyen helyzet megnehezíti a költségvetési politika és a monetáris politika hagyományos eszközeinek az alkalmazását, amelyek általában arra a logikára épülnek, hogy a gazdasági növekedés lelassítása alacsonyabb, felgyorsulása magasabb inflációval jár. Stagflációs helyzetben, amikor a növekedés alacsony, az infláció pedig magas, az egyik probléma orvoslása a másik súlyosbításához vezethet és ez áttételes hatásokon keresztül negatív módon visszahathat az orvosoltnak hitt problémára is.



A jegybankok stagflációs helyzetben csak két olyan politika közül választhatnak, amelyek negatív hatásokhoz vezetnek:

A pénzkínálat emelésével ösztönzik a gazdaságot, ami felgyorsíthatja az amúgy is magas inflációt.

Az infláció csökkentése érdekében szigoríthatják a monetáris politikát (aminek fő eszköze a kamatok emelése lehet), ez azonban még magasabb munkanélküliséget és még lassabb gazdasági növekedést okozhat.



Az állami költségvetésre ennél bonyolultabbak lehetnek a stagfláció hatásai. A magasabb infláció, ha minden egyéb változatlan, megemelheti az állam bevételeit és kiadásait is, és mind a bevételek, mind a kiadások csökkenhetnek, ha lassul a gazdasági növekedés. Az egyik közgazdasági gondolkodás szerint a helyes politikai keverék stagflációs helyzetben, ha a kormányzat ösztönzi a növekedést a kiadások emelésével vagy az adók csökkentésével, míg a jegybank kamatai emelésével küzd az infláció ellen. A más-más stagflációs helyzetekből azonban más-más gazdaságpolitikai keverék jelentheti a kiutat.

Ahogyan a mai nap kinéz- a magyar kormány nem igen tud mit kezdeni a helyzettel: egyfelől csökkenti a kormányzati beruházásokat- vele együtt adókat emel, és csökkenti a jóléti(oktatás, kultúra, eü, szociális) kiadásokat.
Másfelől eladósitja az országot- semmit érő kiadások finanszirozására: sport, egyházak-ill. külföldi gazdaság finanszirozása.Ebből a honi átlagpolgár számára nem sok jó...
Eladott Ország
@Őrnagy: ma, 09:12 ◘ link pótolva: Azért jó lenne, ha a tényekkel is tisztába lenne fideszes f@szfej! A polgári ökörkörök között fejtsed ki a véleményed, mert csak egy hülye idióta, barom vagy, innen meg takarodj a 3,14csába!
Magyarország jobban teljesít! A kormány intézkedéseinek köszönhetően Magyarország az első lett az OECD országok között a reálbér csökkenésben. 15,6%-os csökkenést mért az OECD itthon – míg az OECD-országok átlaga csak 3,8%-os csökkenést mutat. Ilyen csökkenést még soha nem produkált egyetlen egy ország sem egy év alatt, a pofádat meg járatod, te illiberális gyagyásés még ki is oktatsz!
twitter.com/Gray_Tatu/status/1679231698079211521/photo/1
Akkora győzelmet arattunk, hogy még a holdról is látszik! Az államadósság pedig még a Jupiterről is!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278049808_516054290141530_3805891908777545436_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=APjUC8rWKK4AX9E3_Yr&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfC67WidWkhV26THB-Sb27bg3husSHgFdY_mdI4srzEV8g&oe=64B95493
Viktor! Ez is látszik a holdról, csak a budai várból nem!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278043804_3188715564741549_5230902951596884806_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=THmmKJHMC04AX_oOxYM&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfAqj7KScV5xHk-0mSRXeSSyEoitYcm3TaBYtOQ3bRDr1A&oe=64B8194D
Akkorát hazudtunk, hogy még a holdon sem hitte el senki.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277786165_5113488718712237_4997391745321999355_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=9sR_tSoNUxgAX-_Njqq&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBk6ApUvNg2-SqTJGpsRF27EMolEFO2JqrgGKf5DEyAZA&oe=64B80891
Meg is érdemlik sorsukat, mert ilyen birkák.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277768782_519920299734644_3578768024975850663_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=o97_Xc7F_jkAX9kZvDF&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfBlU-mVkaBrpuh9dbe2xCOpRfd4JdW6aWYWJoD-rKkimg&oe=64B7EDD8
Húzzál már el a redvás...
Revans
@durbincs:egy genetikai hulladék ne taposson senkit mint maga,fordítva 1 GECI söpredéket személyében már jó mélyre lehet! :)))))))))
Nessy
Ami azt illeti, a 15 is egy "számjegy"! A karácsonyi akciók valóban rövid időre csökkenthetik az inflációt. Az éves 15% - t majd leírja a KSH. Igaz, ehhez már júliustól 4-5 % lehetne csak az infláció, ami irreális jelenleg.
Toller Béla
Hja, nyilván arra gondol, hogy növekedni fognak az aksigyárak kibocsájtásai, a GDP-hez adott érték. A nemzet jövedelmei ugyan csökkenni fognak, egyre inkább veszít a versenyképességéből (az eredményeket egyre drágábban tudja majd finanszírozni, az aksigyárakhoz áram meg víz, persze munkaerő is kell), szegényedik a családok nagy része, szűkülnek a nemzeti lehetőségek az okatásban és az egészségügyben, De a GDP növekedni fog, a csodálatos kilátások szerint a kiváltságosoknak még a jövedelme is emelkedni fog...az összes többiek kárára ! Erre vár a magyar, sohsem tudta felmérni előre, mi vár rá !
balos
@infinity: Kéhlek alássan:A gecit mert az a "vírus" gazda!
drrotf
Azt gondolja Vargáék Misi gyereke, hogy annyi elég most hogy a magyar gazdaság eredményi jók, és a GDP 4%-nál többel fog növekedni jövőre.Mondja ezt azok után amikor két jeles közgazdász azt mondta és részletese elmagyarázta, kielemezte hogy miért van nagy bajban a magyar gazdaság, és miért nem teljesíthetők a 2024-es költségvetésben meghatározott célok.Ilyenkor elvárná az ember, a hallgató vagy néző, hogy a pénzügyminiszterünk , aki a költségvetést készítette, annak az atya részletesen indokolja, hogy szerinte miért is teljesíthetők mégis azok a célok amelyeket a kormány , és legfőképpen ő kitűzött.Ennyi azért járna nekünk, és nem elégszünk meg annyival, hogy csak, mert én azt mondom, ugyan úgy meg kellene indokolnia V.Misinek a elmélkedését a gazdaság nagyszerű teljesítő képességeiről, mint ahogy a két Péter utónevű közgazdász a múlt héten zt indokolta, hogy ami a2024 évi költségvetésben van az egy fantazmagória, amit majd az is bizonyít, hogy hányszor fogja azt a kormány módosítgatni, igazítani! t
namihami
Az EU csődben, a magyar gazdaság szárnyal! Miska, ne menj a napra! Vagy legalább tegyél a fejedre egy vizes zsebkendőt!
jáger laszló
Szerintem a gazdasági teljesítmény nem végtelen hanem igencsak véges/infinity!!
Varga optimista ,mert ez a beosztásával jár!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Edebácsi
Varga a szakadék széléről nézi a "tájat"!
Szép a kilátás, csak sosem ér oda.
human
"Haldoklik a nyugat. Igenis haldoklik. Azért mi is nagy francok vagyunk ám. Haldoklótól kölcsönkérni?!"
Hofi

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.