Majdnem ötezer elsős évismétlőként ült az iskolapadban a mostani, június 15-én zárult tanévben.

Beérett a fideszes kormány vetése: nagyon sok elsős bukott meg az idén – erre kihagyták a jelentésből

Fideszes siker: egyre több elsős bukik meg tanév végén. Forrás: Pixabay

Az évfolyamismétlésre kötelezettek aránya tovább nőtt az általános iskolák első évfolyamain a 2022/2023-as tanévben, arányuk 5,2 százalék volt az elsősök körében – közölte a Népszava megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A lap azért kereste a KSH-t, mert az idei részletes oktatási jelentésükben az évfolyamismétlőkre vonatkozó adatokat nem tüntették fel, holott a korábbi, a 2021/2022-es tanévet vizsgáló jelentésben még benne voltak.

Akkor 4,6 százalékban állapították meg azoknak az első osztályosoknak az arányát, akiknek évet kellett ismételniük – idézi a Portfolió.

A KSH adatai szerint a 2022/2023-as tanévben 94 342 gyermek járt első osztályba, az 5,2 százalékuk mintegy 4906 főt tesz ki, vagyis a mostani, június 15-én zárult tanévben majdnem ötezer elsős évismétlőként ült az iskolapadban. Az adatokból az is kiderült, hogy az általános iskolában az évismétlők aránya idén is az első évfolyamon volt a legmagasabb, a többi évfolyamon 0,7 és 2,3 százalék között volt.

Az elsősök körében kimagasló bukási arány összefüggésbe hozható a fideszes kormány sokat vitatott, 2020 januárjától bevezetett intézkedésével, a hatévesek kötelező beiskolázásával is, ami alól csak egy szigorított, bürokratikus eljárás során lehet felmentést kapni.

A szülők és az óvodapedagógusok már nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek érett-e az iskola megkezdésére, vagy jobb lenne, ha egy évig még óvodában maradna. A tankötelezettség megkezdésének egy évvel történő elhalasztását már csak az Oktatási Hivatalnál kezdeményezheti a szülő, amihez saját indoklást kell írnia és egyéb, a kérelem jogosságát alátámasztó dokumentumokat is magának kell beszereznie – írja a Népszava.

Szakértők már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés miatt sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, ami nemcsak a teljesítményére lehet hatással, hosszabb távon nagyobb eséllyel alakulhatnak ki náluk beilleszkedési, tanulási és magatartási problémák.

Forrás: Népszava, Portfolió

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ezt csúnyán elbaszták, megint.
Utána meg hazudoznak, simliskednek, elhallgatnak.
Ezzel persze mindent beismernek. Ez bizony a kormány felelőssége!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Ezt csúnyán elbaszták, megint.
Utána meg hazudoznak, simliskednek, elhallgatnak.
Ezzel persze mindent beismernek. Ez bizony a kormány felelőssége!
Peller Anikó
@Philippínó: az ember azt gondolhatná, hogy marhánál mega kurplincsnál mármár nem lehet hülyébb. Pedig de.
csak úgy....
buta fideszesnek buta a gyereke is, mit kell ezen csodálkozni!
Aki Én
@Philip Marlowe: Bosszantóan és ijesztően buta vagy.
...tehát fideszes.
Aki Én
@Philip Marlowe: ...egyébként azért tünteti el a gazdád az adatokat, mert a tanárok a felelősök.
Igaz, agyhalott balfasz?
Jesszusom...
Aki Én
@Philip Marlowe: ...az a baj, hogy nem csendesen vagy segghülye, hanem állandóan kiabálsz.
Évek óta elmondja mindenki egy maréknyi agyhalott fideszes kivételével, hogy szar az oktatási rendszer.
Ebben az a legrosszabb, hogy egyre több olyan seggbuta ember lesz, mint te. Ezt még te sem akarhatod, suttyó.
kereső
Talán rá kellett volna bizni a továbbikban a szülőkre- akik legjobban ismerik a gyermeküket, és a szakemberekre, hogy iskola érett-e a gyermek- nem kierőszakolni a 6 éves kortól kötelező első osztályt. Tudomásul kéne venni, hogy a gyermekek nem egyformán fejlődnek-és ebben a korban ez a "kudarc élmény" meghatározó lehet életük további részében. Ez nagyon komoly dolog- nem bocikról, és kis barikákról szól a történet, hanem ember palántákról, gyermekekről. Ment volna el az esze véglegesen annak az iróasztal mögötti "szakembernek" aki ezt igy kitalálta és bevezette.
SÍva
@Philip Marlowe: Előre bocsájtom nem vagyok tanár! Már megbocsáss de nem minden esetben a tanár a hibás! Az ovónő és utánna a tanár is hozott "anyagból" dolgozik! Ha gyerek nincs "felkészítve" az óvodára azt a nevelők már nem igazán tudják helyrehozni és nem is feladatuk szerintem. Ennek a helyzetnek egyenes következménye az iskolai lemaradás is! Kár, hogy a statisztika nem tér ki a "származási" háttérre mert mindjárt lehetne látni, hogy hol kell a kormánynak komolyan beavatkozni (ezt nem is akarja) és nem a szegregációra hivatkozni! Az, hogy már eleve hátrányból induló tanulókat akarunk egy normál osztályba berakni nem old meg semmit! Lehet rám köpködni meg mindenféle jelzővel illetni de akkor is úgy érzem igazam van! Ez a kérdés olyan mint a hagyma annyi rétege van, hogy aki azt mondja minden oldalról megvizsgálta az hazudik! Biztos vagyok benne, hogy a statisztikai hivatalnak vannak külön adatai, felmérései, kimutatásai amit nem oszt meg csak a politikusokkal.
Nessy
@kereső: Nem kellett kitalálni semmit! 49-52 között Rákosiék már kipróbáltak ezt a rendszert, fel is hagytak vele, tt még néha akadt értelmes pártkatona is.
Peller Anikó
@Maccska: 14:14, "Egy majmot is meg lehet tanítani egy év alatt írni, olvasni. Ha nem képes rá akkor meg kell buktatni."

nalátod erről szól a cikk. És ha nem lennél ennyire fideszbuzi akár fel is érhetnéd ésszel.

Az iskolakezdő majomember gyerekek nem voltak képesek rá, megbuktak.

Ezen többféleképpen lehet segíteni,

- nem kell üldözni a tanárokat, bosszútállni rajtuk vagy letartóztatni őket, mert elégedetlenek az elbaszott kormányzással
- nem kell észnélkül gyereket gyártani némi pénzért
- le kell szállítani a követelményeket nulla szint közelébe és máris megszűnik a bukás, ecet.

@filippina: Megmondtam, naugye.
SÍva
@Philip Marlowe: Köszönöm, hogy válaszoltál! Nem szeretném ha azt gondolnád, hogy támogatója vagyok a fidesznek vagy a másik oldalnak! Nem vagyok, voltam megelégedve azzal ahogyan az ország gazdaságával, népességével bántak vagy jelenleg bánnak! Ez nem is ennek a cikknek a témája. Mind fentebb írtam óriási akaraterőre lenne szükség a kormány és a szülők részéről (már akit értint), hogy ezt a kérdést kezelni lehessen! Nyiltan kellene beszélni a dolgokról ahhoz, hogy a lényegi változtatás elérhető legyen. Mint írtam olyan mint a hagyma ha egy réteget lehántunk marad alatta még özön másik!
Menőmanó
Normális országban nem a rendőr állapítja meg, hogy a gyerek iskolaérett-e, hanem az óvónő, vagy az anyja.

"Az eddig is világos volt, hogy a tanárok fizetésével és státuszával kapcsolatos szemétkedések végső célja a jó tanárok elüldözése, a képzés színvonalának lerombolása és a diákok elbutítása. Ennek oka, hogy az Orbán-rezsimnek betanított munkásokra van szüksége az orosz és a kínai üzemekben, akkumulátorgyárakban, s elbutított szavazókra, akik csak a diktatúrára tudnak szavazni. Ehhez pedig olyan ütemben kell elbutítani a lakosságot, amilyen mértékben butul az Orbán-rendszer, s azt az ütemet nehéz tartani. Egyre sötétebbnek kell lenni ahhoz, hogy valaki Orbánra szavazzon."
kereső
@Nessy: 14:44 Köszi ezt nem tudtam. Akkor a majmok ismét másoltak- megy itt m inden "másolat" hitlertől, mussolinin át rákosiig.
Menőmanó
@Őrnagy: Szerintem meg fidkány családoké. Nekik már a szüleik is sötétben, trágyán nevelkedett gombák, mint te.
Nessy
@Őrnagy: Hol olvasta ezt a kolosszális ostobaságot?
Designer
Sajnálom hogy ezt kell mondanom: nézd meg a gyártó céget, aztán rájössz miért ilyen a gyerek!
ENNYI
Nessy
@Őrnagy: Fura élete lehetett ez idáig, ha ez a tapasztalatszerzés eredménye.
jáger laszló
Én még úgy tudtam,hogy elsőben nem buktatunk!!??
Ezek szerint tévedtem
Sajnálom
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Pedig Magyar Bálint efftárs "rájuk se rántott" volna!
Aki Én
@Philip Marlowe: Az az alapvető baj, hogy nagyon buta vagy. Aki még mindig annyire nem látja reálisan orbánt és a fideszt mint te, az bizony nagyon buta.
Arra már ki sem térek, hogy mindenki libsi, aki nem orbánista.
Ez is csak annyit mutat, hogy bizony nagyon buta vagy.
Ezen nincs mit szépíteni.
Aki Én
@Philip Marlowe: ,,Te a lapos földet is elhiszed szerencsétlen!"

Mondod ezt te, aki a szemének sem hisz, csak a gazdájának :)
Zöldbéla
Az elsősök évismétlése jellemzően a szülők kérése alapján következik be.
Szülői kérésre minden elsős úgy ismételhet évet, hogy még a bizonyítványában sem szerepel az évismétlés ténye!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.