Itt az ideje, hogy elkezdjünk a békéről beszélni, ebben Ferenc pápával is teljesen egyetértünk – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az Il Messaggero olasz napilapban szombaton közölt interjúban.

Novák Katalin szerint Oroszország készen állhat a béketárgyalásokra
Kép: Facebook/Novák Katalin

Az államfő az interjúban megjegyezte, keresi azokat a jeleket, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy "Oroszország készen áll a béketárgyalásokra".

Novák Katalin kitért arra is, hogy a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin halálát nem tartja Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma gyengülése jelének és attól tart, "Moszkva egy hosszú háborúban érdekelt".

A napilap vatikáni tudósítója, Franca Giansoldati, aki száz éve az első női riporter, aki interjút készített a pápával, a magyar államfő vatikáni és római látogatása alkalmával tette fel kérdéseit. Novák Katalint pénteken Ferenc pápa fogadta, majd a szentszéki államtitkárral, Pietro Parolinnal, valamint Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is találkozott. A Rómába Kijevből és Kárpátaljáról érkezett Novák Katalin tárgyalásainak központi témája az ukrajnai béke megteremtésének lehetősége volt.

Novák Katalin jelezte, nem beszélhet a Ferenc pápával folytatott egyeztetés részleteiről, de a béketervet illetően teljesen közös az álláspontjuk. Hozzáfűzte: Ferenc pápa április végi magyarországi látogatása óta, amikor az egyházfő bejelentette, hogy békemissziót kezdeményez, "most közelebb vagyunk ahhoz, hogy konkrét lépéseket tegyünk a béke irányába".

Az államfő azt mondta, a békemissziónak, amelyet a pápa Matteo Zuppi bíborosra bízott, működnie kell. "Remélem, hogy hamarosan elérkezik az a pillanat, amikor Ferenc pápa kulcsszerepet kap a béketárgyalásokban" – jelentette ki Novák Katalin.

Ferenc pápa azt is megosztotta a magyar államfővel, hogy október 4-én adja ki következő enciklikáját, melynek témája a teremtett világ védelme lesz a 2015-ös, Áldott légy kezdetű pápai enciklika folytatásaként, aktualizálásaként.

Novák Katalin kiemelte, Ferenc pápával azonos nézetet vallanak a tekintetben is, hogy fel kell lépni az afrikai országok destabilizálásával szemben. A migráció kérdése a Giorgia Melonival való találkozón is felmerült. Az olasz miniszterelnökről szólva az államfő elmondta, "nehéz örökséget kapott, de jó munkát végez, bölcs, őszinte, szereti a népét". Novák Katalin még abból az időből ismeri Giorgia Melonit, amikor egy négyszázalékos olasz párt vezetője volt, ő pedig államtitkár. "De tudom, hogy nagymama korunkban is barátnők leszünk" – mondta a köztársasági elnök.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Már egy éve a békéről hablatyoltok. Rongyos a szátok. Csak Moszkvába nem mertek menni személyesen megmondani putyinnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Már egy éve a békéről hablatyoltok. Rongyos a szátok. Csak Moszkvába nem mertek menni személyesen megmondani putyinnak.
Peller Anikó
@simmering73: Deiszen megmondta a pápának. Már megmonták a kosutrádióban is. A konyhában is. Elmondják még afrikában is meg az antarktiszon. Miért mennének moszkvába?

Ja hogy putyinnak? Na neee.
jáger laszló
Már csak a feltételeket kell szinkronba hozni és kész is a +1ezés!!!??
Ez pedig gyerekjáték lesz!!??
Nemdebár!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
Katalin! Azok után, hogy Kijevben az Ukrán szuverenitásról, és agresszor oroszokról hablatyoltál, képes vagy az oroszok szemszögéből "békéről" szónokolni? Béke tárgyalások- akkor, amikor az oroszok semmiféle hajlandóságot nem mutatnak , hogy felhagyjanak a "különleges hadművelettel"? Ennyire képmutató lettél te is, vagy mindig is az voltál?
Menőmanó
Hülye picha, a béke nem a pápán múlik, sem Melonin, sem a pókemberen. Legközelebb Putyinhoz menjél békét követelni ribanc, akkor talán elhisszük a szándékot.
kereső
Katalin- Ukrajna egész területén zúgnak a szirénák, (nem csak a frontvonalon), bizonyára ez annak a jele, hogy oroszország készen áll a béketárgyalásokra. Főleg meg putyin elnök elkötelezett hive a békének. Ez most a jószándékának ismételt ékes bizonyitéka.
kereső
„Azok, akik most amellett érvelnek, hogy Ukrajnának gyorsan egy tűzszünetben kéne megállapodni, területi engedményeket tenni és a konfliktust befagyasztani, azok nem a háború végét keresik. Ezek a politikusok a halált kívánják Ukrajnának. És ez csak egy hosszabb, nagyobb háborúhoz vezető utat jelent, miután, elintézték, hogy Putyin újra kapott némi haladékot.”
Ezt mondta Kuleba ukrán külügyminiszter , orbán tranzitin elhangzott szavaira.
Lendkerék
Katika most az orbáni pávatánc előretolt helyőrsége. Miközben a főnöke tolja tovább a "harc! harc! mindenki ellenünk! megvédjük magunkat!" hagymázas delíriumát, addig Katika, csőrében a Picasso-olajággal repked a világban, és minden szerencsétlen meglátogatott poltikai-közéleti emberről nyilatkozza, hogy a találkozó során ők ketten mennyire békét akartak. Így ha mégsem az orbáni delirálás jön be, elég átfordítani a kapcsolót a rogáni hazugsággyárban, és máris mehet a mindent elsöprő propaganda a világba, hogy lássátok, mi mindig békét akartunk, és meg is teremtettük.
justhpeter
Novák elvtársnő mióta lemászott Orbán csecséről szeretné a békeangyalt játszani, ám elfelejti, hogy a politikai "előélete" kitakarva hagyta az oroszpárti fideSS-eredetet. Ha igaz - márpedig igaz - Kövér elvtársának mondása, miszerint " bolsevik kutyából nem lesz nemzeti, demokratikus szalonna", akkor Novákból sem lesz békeangyal, akárhányszor hivatkozik is a pápára.
Toller Béla
A gyilkos orosz rendszer bármikor kész elfogadni hódíásainak szentesítését, sőt, hatalmas kártérítéseket is kész lenne elfogadni, a távozott szervezetek földön csúszását is fogadja, a többiek meg reszkessenek, ha valamilyük még van, az ki van szemelve ! A magyar luvnya meg örömködik majd a bazi nagy ostobaságában ...miért nem ment énekesnőnek ...
Peller Anikó
Ukrajna készen állhat a béketárgyalásokra. Ha.

- ha a ruszkik kitakarodnak az országukból
- ha a ruszkik jóvátételt fizetnek és ujjáépítik a lerombolt Ukrajnát.
- ha a ruszkik felélesztik a leöldösött katonákat, nagymamákat, anyukákat és gyerekeket
- ha a ruszkik kívánságra visszaadják az elrabolt gyerekeket.
- és a ruszkik herekirit követnek meg, a putyin meg ebi hal meg

Naugye, hogy az ukik készenállnak.
Nyírfa
Katalin keresi a jeleket...
Most, hogy egyetértett a pápával, a bölcs, őszinte Melonival, aki szereti a népét mint azt a mesében szokták a királyok, oda tartja nekünk a buksiját, simogassuk már meg, hiszen nyilvánvaló, milyen jó ember is ő, dolgos, szelíd, és nála állhatatosabban senki nem keresi a jeleket. Ugye, látjátok ti is?!
colibri
Ezt meg honnan vette? Mert se Zelenszkij, se a pápa, de még Meloni sem mondhatta neki. Az, hogy Oroszország készen állhat, az nem azt jelenti, hogy készen áll. ...és különben is, legalább kettőn áll a vásár!
justhpeter
@Horizont: Próbáltam valami azonosságot keresni a haza politikai "elit" és a Brehm-ben szereplők között, de hasonló, jellemében, intelligenciájában fogyatékos fajokat az állatvilág nem tart nyilván.
kereső
Katalin! Ime itt van Meloni olasz miniszterelnökének válasza, Neked és a magyar kormánynak/orbánnak.Azoknak akik, a "béke" szót propaganda célokra használják:
www.facebook.com/nyugatipalyan/videos/%C3%A9rdemes-meghallgatni-meloni-olasz-minisztereln%C3%B6k-v%C3%A1lasz%C3%A1t-az-5-csillag-mozgalom-/3408980329371387/
Nyírfa
@kereső: 11.16

Aszta! Hát, ez ...kalap emel!
Eladott Ország
Oroszországnak először is ki kell takarodnia a független Ukrajnából, mert senki nem hívta be őket "nácítlani"! Következésképpen nincs miről béketárgyalni sem. Mire állhat készen ruszki haverotok NER qrva Katika ?! A megszált területekkel mi lesz, a Krími Autonóm Köztársaság, Doneck, Luhanszk, Harkov, Herszon, Zaporizzsja megye egyes részei és Szevasztopol városával?!
Nyírfa
@Eladott Ország: 12.14

Orbán már látta lázálmában, hogy csatolja vissza Kárpátalját. Ő, személyesen. Fején babérkoszorú , nyakában a nagy-magyarország sál, ajkán a győztesek mosolya. Ő, a magyarok Orbánja, a legnagyobbak közt is óriás, megcsinálta.
Jaj neki, ha egyszer magához tér.
Néro2
A békegalamb Orr Bánja seggiből.
Lenge büdös de a fitymáké.
Nyírfa
@Horizont: 16,56, 16.58

Ja. Abszolút kellemes meglepetés. És tovább most nem akarom gondolni.
Képzeld, cipelni, tolni maga előtt ebben a melegben. Ez a has nem kajától van, ez gyógyszer mellékhatás.
Nyírfa
@Horizont: Gondold el, lehetett volna egy kedves csibész is. És ehelyett mivé vált. Nagyon el tudunk menni magunk mellett.
balos
A foton éppen az vagyon nyilatkozatán töpreng!Nem tudja,hogy repülő seprűt hova írja be!
verőce21
A légiriadó után azért gyorsan megtalálták Hamupipőke Katalinnak a cipellőjét...? :)
Cucika
Novák Katalin, ha a béketárgyalások ügyében akart eljárni akkor miért nem Moszkvába ment Kijev után? A Pápa legfeljebb feloldotta a bűnei alól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.