A legerősebb szellemi önvédelmi fegyver az emlékezet, és a Manasz kirgiz őseposz útja bizonyítja, hogy megőrizhetjük az emlékezetet, ha megtartjuk a közösséget, és megőrizhetjük a közösséget, ha nem engedjük el az emlékezetet – fogalmazott Kövér László Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben hétfőn délután.

Kövér László kirgiz emlékművet avatott LakitelekenKövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond Szajakbaj Karalajev, a Manasz kirgiz őseposz énekmondójának szoboravató ünnepségén Lakiteleken 2023. augusztus 28-án. Lantos Györgyi szobrászművész alkotása a Hungarikum Ligetben kapott helyet. Balról Lezsákné Sütó Gabriella, a Hungarikum Liget ügyvezető igaztatója (b), Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke (b2) és Szultan Raev, az ankarai központú Türk Nemzetközi Kulturális Szervezet, a Türksoy főtitkára (b3). MTI/Ujvári Sándor

Szajakbaj Karalajev, a Manasz kirgiz őseposz énekmondójának szoboravató ünnepségén az Országgyűlés elnöke elmondta: az emlékezet közös értékeket és ezáltal közösségeket teremt, egymás mellé ülteti az embereket, és összekapcsolja a nemzedékeket.

Kövér László szerint ha egy nép ezer esztendőn keresztül, hosszú ideig írásbeliség híján szájhagyomány útján énekmondó hősei által, nemzedékről nemzedékre képes megőrizni ősi eposzát, akkor az a nép nagyhatalomnak nevezhető: az emlékezet nagyhatalmának – fogalmazott. Hangsúlyozta: ez a nagyhatalom mindenkit, aki találkozik vele, arra késztet, hogy tisztelettel "magába fogadja az emlékezet szenvedélyét" – tette hozzá.

Mint mondta: erre a szenvedélyre mindenkinek nagy szüksége van és lesz, különösen a világ nyugati felén, ahol az emlékezetgyilkolásnak már neve is van, cancel culture-nak, azaz "eltörlés kultúrának" nevezik – fogalmazott. A házelnök szerint ez a szellemi merénylet szét akarja bontani a közösségeket magányos és ezért könnyebben uralható egyedekre.

"A régi történeteket előbb meghamisítja, aztán elhallgatja, majd a tudatipar kifinomult, ugyanakkor brutálisan hatékony eszközeivel újakat ír az agyunkba"

- tette hozzá. Kövér László kiemelte: a legerősebb támadó szellemi fegyver a hagyományok elpusztítása, a kultúra értékeinek lerombolása és relativizálása, – vagy ahogy mostanában mondják – új kontextusba helyezése – tette hozzá. Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta:

a magyarok és kirgizek számára őseik kultuszának mély, közös gyökerei vannak, hiszen a magyarok a kereszténység felvétele előtt, illetve a kirgizek az iszlámra térésüket megelőzően ugyanazon közös közép-ázsiai ősvallást, a tengrizmust gyakorolták, amelynek az ősök tisztelete rendkívül erős mozzanata volt.

Mint mondta: Szajakbaj Karalajev szobra "hirdesse mindenkinek Magyarországon, hogy a távoli Keleten él egy rokonunk, a kirgiz nemzet, amely megmaradt, mert megőrizte az emlékezetét, megőrizte nemzeti eposzát, a Manaszt, amely a következő ezer évben is megőrzi a kirgiz nemzetet" fogalmazott. Szuiunbek Kasmambetov, a Kirgiz Köztársaság államtitkára arról beszélt, hogy népüknek a Manasz egyfajta enciklopédia, egyfajta államtörvény, amely a kirgiz nép történetét, tradícióit rögzítette. Az ebben leírtakat a mai kor kihívásaival szemben nemcsak meg kell őrizniük, de tovább is kell örökíteni a következő generációknak.

Mint mondta: Szajakbaj Karalajev kirgiz énekmondó első külföldi szobrának magyarországi felavatása tovább erősíti a magyar és kirgiz nép közötti, már eddig is sokrétű kapcsolat fejlődését. Külön köszönetét fejezte ki, hogy a szobor avatását a Kirgiz Köztársaság függetlenségének napjához, augusztus 31-éhez közeli napon tartották.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Mint egy falat kenyér bammeg,úgy hiányzott ez a karalábé szobor...ki állta a szobor elkészítésének és avatásának a költségeit?
szegény hazám
Köteles laca legközelebbi szoboravató beszéde Eger Várában lesz. Ott a csordogál ülnök, állnok úr jelenlétében avató beszédet mond a török harcosok emlékére.
A tatároknak állítandó szobor helyszíne még kitalálandó, de a gondolat már binbósan üde, nem is nagyon sokára virágba szökken. Addig is ártunk és ormányunk várja a birkahad építő gondolatait a helyszín választásról, mert ugye a demokrácia, az mégis csak demokrácia.
simmering73
Ahogy nézem az ábrázatát, kirgiz vagy tatár beütéssel büszkélkedhet, így érthető a vadakhoz való vonzódása.
lampa laz
Laca önmagáról meg a haverjairól beszél
"A régi történeteket előbb meghamisítja, aztán elhallgatja, majd a tudatipar kifinomult, ugyanakkor brutálisan hatékony eszközeivel újakat ír az agyunkba"
jáger laszló
Láthatóan dübörög Lakiteleken a magyar-kirgiz identitás Internacionalista keretek között is!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Péter2
Lassan jöhet vissza Osztyapenko meg a többi a szoborparkból .
izéke
@Shikari: hát persze kicsihuszár,hát persze. Biztosan nem a Szíriuszról jöttetek?
Nessy
@lampa laz: Ezt a fidesz magas szinten műveli nap, nap után! Kezdve nemzeti ünnepeinkkel, az elmúlt év tizedeken át napjainkig. Legfőképp a saját életútjukat!
simmering73
@Shikari: Az Uralon túlról másztatok ti le a fáról. Bár maradtatok volna rajta.
balos
@m73: Úgy híznak tőle,mint a keselyű a döghústól!Miről ismerszik meg a fideSSes?Mielőtt lemegy a pincébe,bekeni magát 100as naptejjel nehogy leégjen!
Eladott Ország
Megbolondult az egész vezérkar, kíváncsian várom még mit ki nem találnak, amit persze "szívesen" finanszírozunk, hiszen Szajakbaj Karalajev szovjet-kirgiz versmondó is már úgy hiányzott mint egy falat kenyér! Egy ilyen tündérországban, ahol mindenki egészséges, ép fogsorú, hála kormányunk kitűnő prevenciós egészségpolitikájának, ahol mindenki, a legutolsó zsákfaluig olyan okos a kitűnő oktatás miatt, ahol az emberek gondtalanul, már-már dúsgazdagon élnek valahányan, hát mire is költhetne az ország, mint az ilyen szívdobbantó manaszcsi bronzba öntésére! Olvasva a következőket: "a magyaroknak nagyobbat dobban a szívük, amikor egy olyan történetet hallanak a lovas nomád világról, mint a Manasz." nekem oly qrva nagyot dobbant, hogy majdnem leállt! Mé' nem megy már a picsába ez a sok idióta a közpénz szórással! Ez egy saját maga által alkotott törvényekkel levédett, büntethetetlen bűnbanda Európa kellős közepén 2023-ban! Több mint morbid! Szerencsétlen hülye saját kommunista múltjára sem emlékszik, pedig az csak pár éve volt!
csak úgy....
"Kövér a nap, kövér a nap, szórta a sugarakat,
Kerékbe tört, szakállas fák szikkadtak a nyári ég alatt,
Esőre várt a kiszáradt fű, szomjas fakó a zöld,
Rohant a lány, repült a lány, talpa alatt égett már a föld.

Soha senki meg ne tudja,
Mért volt hamis a dal?
Nem tehettem róla,
De innom kellett néhány pohárral"
Eladott Ország
Megnéztem volna a vén hombárfejűt amikor kimondja ennek a szobornak a nevét, (Szajakbaj Karalajev szovjet-kirgiz versmondó) , hogy hányszor kavarodik bele. Egyébként remélem rézből van és begyűjtik a réti néger bodzaszedők. Lehet, hogy jövőre középiskolai diákolimpiát rendeznek a Manaszt (kirgiz őseposz) kötelezővé teszik, külön tanszékeket hoznak létre minden egyetemen. Igen, még a testnevelésin is. Rákay seggfej Káélmán ( Philip) megfilmesíti a történetet és Schmitt Paja ledoktorál belőle. A Hungarikum Ligetben túl sok lehetett a hungarikum, Lacibácsi ezért beszél folyékonyan. Fontos dologról van szó, mivel a nem létező tanár hiány miatt lassan nálunk is megszűnik az írás hagyománya, így kellenek majd az olyan jó eposz írók, legenda mesélők, mint Kövéraja’ Lászlómanaj’.Én tényleg nem értem, hogy miért nem volt az atlétikai vb-n fedettpályás birkarablás versenyszám...
Nyírfa
Ezt az identitászavart, -válságot helyre kell tenni. Remélhetőleg nem emészt fel még ezer évet.
namihami
A helyszínen gitt is olcsón beszerezhető!
csak úgy....
@Nyírfa: ismét a csodaszarvas pisi a "nagy magyarok" kedvenc itala,a híveket nyereg alatt köll puhítani mert már csak arra fogékonyak!
csak úgy....
@Nyírfa: a jelenlegi setétségböl való kilábaláshoz, minimum 30 év szükséges!
csak úgy....
@Nyírfa: egy nép akinek csak (állítólag büszke) múltja van, annak a jelene-jövöje kétséges!
kereső
Mondja meg már valaki "tudós", mi köze van a magyaroknak a szovjet-kirgiz őseposz irójához? Mer, az rendben van, ha a magyar kormány megemlékezik a kirgiz függetlenség napjáról - az ukránról miért nem, most volt az is augusztus 24.-én- de ez a magyarok számára teljesen ismeretlen, és a magyar kultúrkörön teljesen kivül eső szobor állitás, nem intenditás zavar egy kissé? Akkor már miért nem Sevcsenko- aki ugyan ukrán volt, de a világi, és főleg az európai kultúra része.
szegény hazám
@kereső: Ugye, hogy Te sem tudod. Akkor én sem szégyellem a tudatlanságomat. Jön majd nemsokára a nagy tudású agyalágyult őrnagyunk, és kiokosít mendenkit, végezetül megállapítja, hogy gyagyásak vagyunk. Aztán boldogan bégetve ebédelni megy.
kereső
@szegény hazám: Nem vagyok én "NemTudomka", aki mindent tud, és mindenhez is ért. Arra ott van orbán, meg a kőagy őrnagy.
jáger laszló
+ jegyzem
Kövérnek annyi köze van a kirgizekhez,mint nekem az őseposzhoz
Abszolúte semmi!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
koszpeko
@Shikari: Köszönjük Emese
Ezt letudod írni román bocskorosul az anyanyelveden is.
Nosza rajta!
Mutasd, hogy szól?
koszpeko
@Shikari: Ti micsodák?
Hányan vagy?
Talán a putriból veled együtt még többen szöktek?
bence
@izéke: ! Na szerinted ki ?! Ezt is MI !!!
Lepényleső
Íme egy,akik nagy magyarok,- akik nekünk prédikálnak vizet,ők meg nap mint nap leisszák magok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.