Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián beszélt az egészségügyi biztosítások rendszeréről.

Hatalmas változás lesz a hazai magánegészségügy szabályozásában

Fenyegetődzött egy sort a fideszes BM-államtitkár. Forrás: Youtube

A fideszes politikus szerint vége annak a gyakorlatnak, hogy a közegészségügy egyfajta ingyenes védőhálója lesz a magánegészségügynek, a magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni – írja a Portfolió.

Megreformálják a minőségellenőrzés rendszerét a közegészségügyben és ennek a finanszírozásban is lesz jelentősége. Nézni fogják a súlyozott esetszámot, nem csak az orvosok, de teljes osztályok munkáját, és a túlápolást. Utóbbi azt jelenti, hogy minden ellátáshoz tartozik egy sztenderd ellátási idő, ami a gyógyításhoz kell és ettől nem lehet nagy mértékben eltérni. Takács Péter szerint nem az a baj, ha egy kórház önmagában adósságot halmoz fel, hanem ha eltér attól az összegtől, amekkora mínuszt az adott egység az adott körülmények között felhalmozhat

– idézi a 24.hu.

Az államtitkár elismerte, hogy s

ok rendelő működik a szürke zónában, ezeknek a működésére a NAV sem mindig lát rá. Hangsúlyozta, hogy a félrekezelések költségét az állami egészségbiztosító ki fogja számlázni a magánbiztosítónak, ugyanis az nem működik, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött.

A fideszes Takács szerint azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz az állam.

Forrás: Portfolió, 24.hu
Fotó: youtube

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
,,A 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni – közölte Orbán Viktor kormányfő Baján, a Szent Rókus Kórház új épületének átadásán."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
,,„a kevés pénzzel rendelkező, nehéz anyagi helyzetben lévő emberek számára az egészségük helyreállítása egyre inkább elérhetetlen, a gyógyuláshoz alig férnek hozzá, a gyógyszereiket nem tudják kifizetni. A káosz nő, reformok helyett csak rombolást tapasztalni az egészségügy területén.”
„Magyarország egyre inkább egy szociális válságtól sújtott országgá válik. (...) A szociális válság egy egész történelmi korszakot jelenthet Magyarország életében. Azok, akik egyszer lecsúsztak, beleestek a szociális válság örvényébe, azoknak nincs pénzük arra, hogy kifizessék hó végén a számláikat, nem tudják taníttatni a gyerekeiket. Ha a gyerekük vagy ők maguk megbetegednek, akkor nem tudnak hozzájutni újra az egészségükhöz. Az állam közben napról napra jelenti be, hogy melyik az a terület, ahol többet őrá senki se számítson. Több milliós rétege alakulhat ki a magyar embereknek, akik nem tudnak önerőből kijutni a szegény, rászoruló, leszakadt helyzetből.”
„Ma az az egyik fontos feladat, hogy a rombolást abba kell hagyni. Ma az egészségügyben nem reform zajlik, hanem rombolás.”


„Minőségileg a nyugati és a keleti demokráciák nem azonosak. Egy nyugati demokráciában nem fordulhatna elő, hogy egy orvos azért nem mondja el a szakmai véleményét, – horribile dictu – nem mondja el a szakmai tényeket, amivel találkozik, mert attól tartana, hogy esetleg valahogy a politikába belekeveredik, és a végén még ebből neki baja lesz. Ez nem fordulhat elő egy nyugati demokráciában. Keleten ezzel szemben, nálunk, igen. Tehát ha ez így megy tovább, akkor lassan ez a putyini típusú, oroszországi, a formákat betartó, de a formák mögött nem a szabadságra, a népakaratra, a szabad véleménynyilvánításra, az őszinte beszédre épülő politikai berendezkedés valósul meg.”"
Aki Én
,,A 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni – közölte Orbán Viktor kormányfő Baján, a Szent Rókus Kórház új épületének átadásán."
Clavigo
Ezek szerint van még mit elb@szni rajta...
Aki Én
@sgl: ...amit ez a hazaáruló féreg eddig elkövetett, az minimum 200 év fegyház.
Nyírfa
@sgl: 10.33

A négy évi biztos fizetésért felesküdtek, hogy szolgálják ezt a fasiszta kormányt. Szocik, Momentum, DK? Mindegy.
Legfrissebb csalódásom a Párbeszéd összeborulása az LMP-vel. Ezek közül bárkire, bármelyik pártra szavazni?
Ez a vonat elment.
lusta
@sgl: A raktárban tárolás is az ő zsebüket tömi tele.
kereső
@Maccska: A magánbiztositás nem egyenlő a kórházak magán kézbe adásával. Ha jól rémlik, akkor az eü-ben is a három pillér kialakitása lett volna a cél: állami, magánszemély, és a magánbiztositók. Cseszheti a pógár- nem fizet vizitdijat, de most már még ellátáshoz sem jut. . Nem kellene összekeveerni a szezont a fazonnal. Mert az, hogy a magán egészségbiztositó ellátást vásárol az állami kórházban, az nem jelenti a kórház megvételét, hanem csak azt, hogy az adott eü intézmény tőkéhez jut- a beteg meg magasabb szintű ellátáshoz, amennyiben fizet magánbiztositást is. Na, ezt torpedózta meg a "szociális népszavazásnak" hazudott fideSS által generált hisztéria.
namihami
Tessék mondani, meghalni azért még szabad? És az is hol lesz olcsóbb?
rakitics41
Sok igazság van abban mit most az államtitkár úr mondott.Azt viszont hiányolom, hogy állami egészségügyet nem is szándékoznak úgy megreformálni, hogy legalább úgy működjön mint 10-15 évvel ezelőtt, hogy az embernek ne keljen sorszám ahhoz, hogy az orvos előtt megjelenhessen és elmondhassa panaszát. hogy az orvosi ellátás az azzal kezdődjön hogy az orvos megvizsgálja a beteget, hogy a szakorvosi vizsgálat ne háromnegyed évet -egy évet vegyen igénybe, és az orvosi beavatkozás akkor történjen amikor a beteg megjelent ,hogy ilyen beavatkozásra van szüksége a szakorvosa szerint.Ha nincs elég kapacitása az állami egészségügynek akkor vegye igénybe a magán egészségügyi ellátás és finanszírozza azt, és ha a biztosított beteget nem tudja időben ellátni akkor fizesse meg a betegnek az ebből eredő kárát!Zért írtam hogy nincs is szándékában szabályozni az állami egészségügyet mert egy szó sem esik ennek az ágazatnak a problémájáról, csak a magán egészségügyet kívánja az államtitkár úr javítani, mintha az állami nem is tartozna a feladat körébe.
justhpeter
Csak azért nem fogadok arra, hogy az államtitkár nem tudja mit beszél, mert úriember a tutira nem fogad.
kereső
@Maccska: 11:46
" az állami intézmények privatizációjáról volt szó.
Azt senki sem akadályozza hogy zöldmezős beruházások jöjjenek létre.
Annak idején Gyurcsány a meglévő kórházakat akarta magánkézbe juttatni."- ezt Te irtad @sgl kollégának. Én meg bele kottyantottam, mert nem @sgl -lel van vitám , hanem a Te kilejelnéteseddel- ami maga a nettó elhajlitott valóság. Olyan, amilyen a fideSS kampánya volt 2008-ban.
kereső
@sgl: Minél nagyobb a káosz, annál többet lehet summantani- netán ezért is deficites az eü kassza, ezért is vannak egy-egy szakorvosi ellátásra éves várakozási sorok, netán az orbán kormány tényleg privatizálni akarja az a teljes eü rendszert- csak előbb teljesen földre kell küldeni. Mint ahogy az oktatásban az a cél- egyházi kézbe mindet!
CsipkeRózsa
Ezekhez a + adminisztrációkhoz hány embert kell alkalmazniuk, hány milliárd Ft-ot kell havonta kifizetniük?
Nessy
@rakitics41: "Megreformálja" az állami fekvőbeteg ellást. Ha az a fránya beteg nem gyógyul meg az általuk iróasztal mellet megszabott "ápolási napon belül", akkor a kórház választhat. Vagy hazaküldi félig gyógyultan a beteget, vagy jön a szankció!
A papíron "doktor" Takács egyetlen dolgot felejt el, hogy a rendszerben van egy zavaró tényező, a BETEG! Ő az, aki nem olvassa el az Egészségügyi szabályokat, nem ott, nem akkor nem olyan betegséggel jelenik meg a kórházban, és nem annyi idő alatt gyógyul meg, mint amit a szabályok előírnak! Amit kívánok a "doktor úrnak"i, azt nem illik leírni!
kereső
@Nessy: Tényleg- az eü-szabályozásban csak a beteggel nem foglakozik senki, a betegről egyetlen rendelkezés nincsen.. Akkor meg minek a szabályozás- önmagáért???
Nessy
@kereső: A rendszer tökéletes lesz, ha kikapcsolják az egyetlen zavaró tényezőt! Már dolgoznak rajta!
koszpeko
Mi a narancsos büdös picsáért nem hozzák be a több biztositós rendszert???
Jaa tudom.
Mert abból nem tudnának LOPNI.
Lepényleső
Változás,á dehogy,- mi fizetünk azokért az ellátásokért amit ők és családjaik,valamint a külhoni magyarok megkapnak?
Az ország lakossága pedig edzhet miközben az eltűnt közpénzek után szaladozhatnak,- ez veszik ők jogalapnak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.